21 Ağustos 2007 Salı

Hafta sonundan kareler

Hafta sonu eşimin dayısının kızı evlendi. İlginizi çekeceğini düşündüğüm kareleri sizlerle paylaşmak istedim. Güzel ve farklı bir düğündü. Düğün için kalabalık bir grupla Tosya/Ortalıca ya gittik. Yüksek ve engebeli bir arazi olmasına rağmen bu şirin kasabayı ben çok sevdim. İnsanları çok sıcakkanlı ve güler yüzlüydüler. Misafirperverlikleri için buradan çok teşekkür ederim. Özellikle yemekler bir harikaydı... Yemeklerin resimlerini çekebilir miyim dediğimde hemen yer gösterip rahat bir şekilde fotoğraflamamı sağladılar(oysa ben çekinerek gitmiştim yanlarına).

Karaköy'ün yolu üzerindeki devrez çayından bir görüntü. Bu suyun azalmış hali(malum sıcaklar ve yağmur yağmaması her şeyi etkilediği gibi devrezi de etkilemiş ki; su yönünden çok bereketli bir bölgedir.)Köye ulaşabilmeniz için suyun üzerindeki köprüden geçip daracık yolundan ilerleyip biraz yükseğe çıkmanız gerekir. Yol boyunca size sebze- meyve bahçeleri, ceviz ağaçları... eşlik eder. Bu güzellikler eşliğinde köy meydanına varıp yüzünüze çarpan ılık esen rüzgâr eşliğinde aşağıya bakınca uçsuz bucaksız pirinç tarlaları, İstanbul-Samsun yolu ve daha nice güzellikler karşılar sizi.

Bu da düğünde ikram edilen yemekler; etli pilav, helva, keşkek, yaprak sarması.

Yukarıdaki resimdeki lezzetler ise et yahnisi, vişne kompostosu, üzüm ve resmini çekmeye fırsat bırakılmadan kızım tarafından yenilen nefis baklava. Pilav ve keşkek çok sevdiğim hiçbir övgüye gerek kalmayan lezzetlerden benim için. Yılların aşçıları teyzelerin elinde pişmiş et yahnisinin tadı çok güzeldi ve yumuşacık pişirilmişti ağızda dağılan haliyle tam not aldı.

Bu yeşillikler ise pirinç tarlalarından bir kare. Aslında daha yakından görüntülemek istemiştim ama olmadı inşallah başka sefere. Yanındaki küçük kareler ise kına gecesi için gittiğimiz salonun yanındaki pirinç satan dükkânlardan bir tanesi. Samsun-İstanbul yolu üzerinde kurulmuş birçok küçük dükkândan oluşuyor burası. Sanırım 24 saat yolculara hizmet veriyorlar. Yolunuz düşerse almanızı tavsiye ederim. Görüntüsünün küçük olmasına aldanmayın tadı harikadır pirinçlerin.

17 Ağustos 2007 Cuma

Kakaolu fındıklı kurabiye


Kurabiyenin tarifi beğenerek takip ettiğim,çok güzel kurabiye tariflerinin olduğu tea time bloğuna ait.Blog sahibine de bir arkadaşı hediye getirmiş.Kurabiyelerin lezzetleri de görüntüleri gibi harikaydı.Sanırım kızımın on tane kurabiye yedikten sonra'' biraz daha kurabiye istiyorum'' demesi size lezzetleri hakkında bir fikir verebilir.(Böyle söylediğime bakmayın ben de kendimle epey mücadele ettim biraz daha yememek için...)Kurabiyeleri aslında geçen hafta kandil için yapmıştım ama daha önce yayınlayamadım.Tarifi yaparken ufak değişiklikler yaptım.



















malzemeler:

  • 100gr. pudra şekeri
  • 1 su bardağı ince çekilmiş fındık
  • 50gr. rendelenmiş çikolata
  • 1 yumurta sarısı
  • 200gr.margarin veya tereyağı (oda sıcaklığında)
  • 1 çorba kaşığı kakao
  • 1 paket vanilya
  • 1/2 paket kabartma tozu
  • 3 çorba kaşığı süt
  • aldığı kadar un(yaklaşık 3 su bardağı)
süslemek için:1 çorba kaşığı kakao ve 50gr. çikolata

hazırlanması:




























  • Yağ ve pudra şekerini krema haline gelene kadar çırpın.Yumurta sarısı,1 çorba kaşığı kakao,rende çikolata,vanilya,süt,çekilmiş fındık ekleyip karıştırın.Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar un ekleyip yoğurun.Hamuru streçfilme sarıp yarım saat buzdolabında bekletin.
  • Hamurdan bir tatlı kaşığı büyklüğünde parçalar koparıp,istediğiniz uzunlukta çubuklar yapın.2'şer santim aralıklarla fırın tepsisine dizin.Önceden ısıtılmış 160 derece fırında 15 dakika pişirin.Piştikten sonra yaklaşık 5 dakika tepside bekletin.Daha sonra süsleme yapacağınız telin üzerine alıp iyice soğutun.
  • Kurabiyeler soğuduktan sonra 1 çorba kaşığı kakao serpin(ben serpmedim).50gr çikolatayı eritip sıkma torbası ile (ben çay kaşığı kullandım) istediğiniz şekilleri verip süsleyin.

15 Ağustos 2007 Çarşamba

Hünkarbeğendi


Malzemeler:
  • 4 tane orta boy patlıcan
  • 1 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 2 çorba kaşığı un
  • 1 su bardağı süt
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 kâse kuşbaşı doğranmış tavuk eti
  • 1 kâse doğranmış domates

Hazırlanması:
















  • Patlıcanları ocakta közleyip daha kolay soyulması için hemen soğuk suyun içine atın. Kabuklarını soyup kesme tahtasında ince bir şekilde doğrayın.

  • Sıvıyağ ve unu tavada kavurun daha sonra doğranmış patlıcanları ekleyin. Birazda patlıcanlarla kavurduktan sonra sütü azar azar ilave edip karıştırın. Sütü çekip koyulaşınca servis tabağına alın.
  • Tavuk etini(kıyma ya da kuşbaşı et kullanabilirsiniz) tavaya alıp biraz sıvıyağ ile kavurun. Piştikten sonra kabukları soyulmuş doğranmış domates ilave edin. Domatesler suyunu çekince eti servis tabağına aldığınız patlıcanların üzerine ilave edin.

12 Ağustos 2007 Pazar

Gel(e)meyen misafir menüsü...

Bugün sizlerle geçen hafta sonu geleceklerini düşündüğüm(ama gelen olmadı,yemekleri ne yaptın diye sormayın) misafirlerim için hazırladığım akşam yemeği menüsünü paylaşmak istiyorum....

  • mercimek çorbası
  • pilav +köfte
  • tavuklu nohut
  • hünkarbeğendi
  • etimek tatlısı
  • meyva:karpuz,üzüm

  • pilav,mercimek çorbası,tavuklu nohut

  • köfte

  • Hünkarbeğendi

  • etimekli tatlı(tatlıyı bu defa çilekli kremşanti ile yaptım.)

not: Şu an sadece resimleri yayınlıyorum tarifler daha sonra gelecek...

10 Ağustos 2007 Cuma

Miraç Kandili

Hep birlikte dua edelim
Evet hep birlikte tüm dünya insanları için dua edelim.Kalplerimizi yaradana çevirip güzellik,mutluluk,barış,yeşillik,su....dileyelim.Kendi ellerimizle kirlettiğimiz ve kaybetmeye başladığımız dünyamız için ilk adımı atmaya dua etmekle başlayalım...
Yüreğinizden sevginin ve hoşgörünün eksik olmaması dileğiyle...Miraç Kandiliniz kutlu olsun......

9 Ağustos 2007 Perşembe

Kakaolu top kek

Kekleri, yaz tatillerini değerlendirmek için biraraya gelmiş minik yürekler için yaptım.İstedimki onlar bu güzellikleri yaşarken benim de payım bulunsun.Çoğu zaman aralarına minik kızımda dahil oldu (en küçükleri olarak).Kekler çok sevildi( sanırım kızım beş tane yedi). Güzelliklerin devam etmesi dileğiyle....




Malzemeler:
  • 1 su bardağı şeker
  • 4 yumurta
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı granül kahve
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 su bardağı süt
  • ½ su bardağı sıvıyağ
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 su bardağı un
  • 3 çorba kaşığı kakao
  • 3 çorba kaşığı çokokrem

Hazırlanması:

  • Şeker, tereyağı, yumurtayı mikserle yaklaşık 10 dakika en yüksek devirde çırpın.



  • Kahve, tarçın, süt, sıvıyağı yumurtalı karışıma ekleyip en düşük devirde çok kısa bir süre çırpın.



  • Vanilya, kabartma tozu, un ve kakaoyu karıştırıp sıvı karışımın üzerine eleyin. Mikserin en düşük devirinde veya tahta kaşık yardımıyla iyice karıştırın. En son çokokremi de ekleyip karıştırdıktan sonra kâğıt kek kalıbı koyulmuş küçük top kek kalıplarına paylaştırın.





  • İsteğe göre keklerin üzerini sıcak suyla ıslatılıp suyu süzülmüş kuru üzümlerle süsleyebilirsiniz(kızımın çok hoşuna gitti)



  • Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede yaklaşık 20–25 dakika pişirin.

4 Ağustos 2007 Cumartesi

Tatilden kareler...

Yaklaşık iki hafta önce yirmi günlük bir tatilden döndüm.Yakaladığım güzellikleri sizlerle paylaşmak istedim.
Eşimin teyzesinin terasında salatalık ,domates......biberler eşliğinde kahvaltı yapmak harikaydı.
Bunlarda domatesler...kızımın elinden zor kurtuldular.
Buda yine eşimin teyzesinin terasından.İnsan kendini bahçede sanıyor.
Bu harika üzüm ve gül manzarası yengemin annesinin bahçesinden...Güzel bir ikili oluşturmuşlar değil mi?
Böyle bir semaverde çay içmenin keyfine doyum olmaz sanırım.Bir de benim gibi çay tiryakisi olursanız gözünüz semaverlere takılır sürekli....
Kırmızı gül;ne güzeldir güller sarısı,pembesi... rengarenk .İnsanın içine mutluluk yayar kokusunu çekince ama ben en çok bu rengi severim gül rengidir,gül kokusudur benim için kırmızı...

Nar ağacı narsız olurmu....olmaz tabi değil mi.Narlarsa kayınvalidemin bahçesinden.Kızım bunları ilk gördüğünde anne armuta bak dedi.Kızım onlar nar dediğimdeyse verdiği cevap ama nar kırmızı olur bunlar yeşil oldu....

Bu güzelliklere baktıkça mutlu olun...ve her daim sevgiyle kalın.....

3 Ağustos 2007 Cuma

Etimek Tatlısı (Yalancı Ekmek Kadayıfı)





Bu tarifi öğrencilerin düzenlediği kermes için yapmıştım. Çocukların gözlerindeki parıltılarla birlikte teşekkür ederiz deyişleri her şeye değerdi…
Bir arkadaşın ekmek kadayıfı gibi olmuş yorumunu yaptığı bu tatlının tarifi çocukluk arkadaşım ve aynı zamanda dayımın eşi Nebahat' e ait. Eşiminse çok beğenerek yediği ender tatlılardan. Denemenizi tavsiye ederim.







Malzemeler:
  • 1 paket kremşanti
  • 1 paket etimek


Şerbet için:
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 su bardağından iki parmak az su
Şerbet için şekeri tencerede kısık ateşte birkaç dakika karıştırın. Isındıkça şeker karamel rengi almaya başlayacaktır çok fazla yakmadan karamelleşen şekere oda sıcaklığındaki suyu ilave edin. Birkaç dakika kaynayınca ocaktan alın.

Puding için:

  • 3 su bardağı süt
  • 4 çorba kaşığı un
  • 1 paket vanilya
  • 4 çorba kaşığı şeker
  • 1 çorba kaşığı margarin
  • 1 yumurta


Puding için ise; bir tencerede bütün malzemeleri karıştırın ve kısık ateşte muhallebi kıvamında pişirin.







Hazırlanması:




  • Kare bir borcama dizdiğiniz etimeklerin üzerine sıcak şerbeti dökün ve soğumaya bırakın.
  • Şerbetini çeken etimeklerin üzerine hazırladığınız muhallebiyi dökün ve soğumaya bırakın.
  • Kremşantiyi paketin üzerindeki tarife göre hazırlayıp pudinglerin üzerine yayın ve buzdolabına koyun. İsteğe göre üzerine gofret rendeleyebilir ya da meyvelerle süsleyebilirsiniz (ben çileği çok yakıştırıyorum).






not:Yukarıdaki fotoğraf tarifin gofret rendelenmiş hali

2 Ağustos 2007 Perşembe

İlk merhaba... & Annemin Poğaçası


Uzun soluklu olmasını istediğim bu yola ilk merhabayı bu tarifle yapmak istedim. Çok sevdiğim bu poğaçaların biraz buruk bir anısı var bende. Kızıma hamileyken(5 yıl önce) canım poğaça istedi ama nasıl yaparsam yapayım anneminkinin tadını bulamadım halada bulamıyorum...

Evlenip de eşimin işi nedeniyle uzaklarda yaşamaya başlayınca her istediğim an anneme ulaşamamanın burukluğunu hep hissederim.Ve İstanbul(um)a ailemin yanına her gittiğimde anneciğim poğaçalarından yapar (bir kısmı yolluk için ayrılır) bende afiyetle yerim...
Malzemeler:










  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 2 yumurta(1 sarı üzerine)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 paket yaş maya
  • un
Hazırlanması:
  • Sıvıyağ, süt,şeker,tuz,yumurtayı karıştırıp mayayı ekleyip eritin.
  • Unu azar azar ilave edip kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğurup,mayalanmaya bırakın.
  • Mayalandıktan sonra ceviz büyüklüğünde parçalar alıp arasına peynir koyup poğaça şekli verin.
  • Yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış fırında 200 derecede pişirin.
Benden bir tavsiye arasına çokokrem sürüp yanına da bir bardak çay doldurursanız tadına doyulmaz…..


Tarif mi bildik poğaça tarifi sırrı nerede mi annenizin elinin değmesinde..........

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats