30 Ekim 2007 Salı

Yufkalı Çıtır Börekler

Çıtır börek, hem kolay hazırlanabilen hem de lezzetli bir börek .Galeta ununa buladığımız börekler çıtır çıtır oluyorlar.Annem ziyaretimize geldiğinde yaptığım börekler çok beğenilip tam not aldılar.






Malzemeler:
  • 1 kg yufka
  • 1 yumurta
  • Yeteri kadar galeta unu (ben bayat ekmekleri fırında biraz kızartıp, rondoda çok ince çekiyorum. Dondurucuya koyup daha sonra ihtiyacım olduğunda kullanıyorum.)
  • Beyaz peynir (veya lor)
  • Maydanoz, tuz
İç harcı için; beyaz peynir veya lorun içine yeteri kadar tuz ve ince doğranmış maydanoz ekleyip karıştırın.
Hazırlanması:
  • Yufkaları üst üste koyup eşit 12 üçgen parçaya bölün. Üçgen parçaların geniş tarafına peynirli iç harcdan koyup kenarları içe doğru katlayarak, rulo (sigara böreği gibi) sarın.
not:Bu aşamada sardığınız börekleri hemen pişirmeyecekseniz buzdolabı poşetlerine yerleştirip dondurucuya koyabilirsiniz.İstediğiniz zaman çıkarıp çözülmesini beklemeden yumurta ve galeta ununa bulayıp fırında pişirin.
  • Sigara böreği gibi sardığınız yufkaları önce çatal yardımıyla çırptığınız yumurtaya daha sonra galeta ununa bulayın ve yağlanmış fırın tepsisine dizin.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin
not:Çıtır börekleri yaparken hiç yağ kullanmadım,yalnızca fırın tepsisini yağladım.Siz yağ kullanmak isterseniz 1 yumurta,2 çorba kaşığı süt veya yoğurt ve 2 çorba kaşığı sıvıyağı çırparak börekleri bu karışıma batırıp, sonra galeta ununa batırarak tepsiye dizebilirsiniz.

27 Ekim 2007 Cumartesi

Patates Köftesi (böreği)

Patates köftesi, hafta sonları kahvaltıları için patates kızartmasına alternatif bir tarif. Daha az yağ içerdiği ve içinde yumurta olduğu için de daha besleyici. Biz ailecek çok severek tüketiyoruz. Ayrıca köfte şeklinde küçük parçalar halinde kızartarak servisini de kolaylaştırabilir,bu haliyle arkadaş toplantıları için çayın yanında ikram edebilirsiniz. Malzemeler:

  • 3 orta boy patates
  • 1 yumurta
  • 1 çorba kaşığı un
  • Tuz
  • Kırmızı pul biber
  • Tavaya çok az sıvıyağ

Hazırlanması:

  • Patatesleri rendenin büyük bölümünden rendeleyin, suyunu elinizle sıkın.
  • Suyunu sıktığınız patateslere yumurta, un, tuz ve istediğiniz baharatları ekleyip, kaşık yardımıyla birbirine iyice karıştırın.
  • Teflon tavayı çok az yağlayıp, patatesli karışımı tavaya iyice bastırarak yayın.
  • Önce yüksek ateşte sonra kısık ateşte bir tarafını (krep pişirir gibi) kızartın.
  • Daha sonra bir spatula veya tabağın arka kısmının yardımıyla ters çevirip diğer tarafını da kızartın.
  • Arkalı önlü kızarttığınız patatesleri servis tabağına alıp,dilimleyerek servis yapın.

Bunlar da kızımın hafta sonunda ördeklerle olan maceraları...

Onlara bir şeyler verirken ki heyecanı görülmeye değerdi.

24 Ekim 2007 Çarşamba

Sucuklu makarna salatası

Bizim ailede sevilen bir makarna, özellikle kızım çok seviyor. Ben de kızımın sevdiği yiyecekleri farklı malzeme ilaveleri ile daha besleyici hale getirmeye çalışıyorum. Makarna salataları bunun için ideal oluyor, içine o an isteğime ve evde bulunan malzemelere göre eklemeler yapıyorum. Genelde haşlanmış tavukla denediğim makarnayı bu defa sucukla denedim ve lezzetli bir yiyecek çıktı ortaya. Arkadaş davetleri için de alternatif oluyor. Dün, gelen misafirlerim için yaptığım sucuklu makarna salatasının tarifi aşağıda.

malzemeler:

  • 1 paket kuskus makarnası
  • 1/ su bardağı iri dövülmüş ceviz
  • 1 su bardağı sucuk (veya sizin istediğiniz miktarda)
  • ½ su bardağı haşlanmış bezelye
  • ½ su bardağı közlenmiş kırmızıbiber
  • 1 küçük domates
  • Birkaç dal maydanoz
  • 1 çorba kaşığı nar ekşisi
  • Kırmızıbiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 2 çorba kaşığı sıvıyağ
  • tuz
  • İsteğe göre tane mısır ve 1 çorba kaşı limon suyu ilave edilebilir.

hazırlanması:

Makarnayı birkaç damla sıvıyağ (makarnanın birbirine yapışmasını önlüyor) ve tuz eklenmiş suda haşlayın. Haşlayıp suyunu süzdüğünüz makarnayı geniş bir servis tabağına alın. Sucukları küp doğrayıp tavada 2 çorba kaşığı sıvıyağla birlikte kavurun. Sucukların kavrulma işleminin bitmesine yakın cevizleri de ekleyin. Kavrulmuş ceviz ve sucukları yağıyla birlikte makarnaya ilave edin. Maydanoz, közlenmiş biber ve domatesi küçük olarak doğrayıp, kalan diğer bütün malzemelerle birlikte makarnaya ilave edip karıştırın. Kâselerde servis edin.

Misafirlerim için hazırladığım diğer lezzetler ise;

sucuklu makarna salatası

yaprak sarması

kakaolu çikolatalı kek

nokul

Yaprak sarması ve kakaolu çikolatalı kekin tarifini daha sonra yayınlamaya çalışacağım.Arkadaşımın annesi Emine teyzenin yaptığı ve severek yediğimiz Bafra'nın meşhur nokulunu sevgili Aslı'nın tarifiyle denedim,yapım aşamalarıyla çok güzel anlatmış tarif için sizi Aslı'nın bloğuna yönlendirmek istiyorum.

21 Ekim 2007 Pazar

Islak Kek

Arkadaşlarımla hepimiz ailelerimizden uzak olunca ilk tanıştığımızdan bu yana sık sık görüşüp, gurbeti hissetmemeye çalışır olduk. Çok sıkı dostluklar kuruldu aradan geçen yıllarda, ailelerimizden ayrı tutmaz olduk birbirimizi. Sevincimizi de üzüntümüzü de paylaştık hep. Bu hafta Gülaycığımda toplandık. Benim en sevdiğim kekini yapmıştı, yanında harika lezzetlerle birlikte.

Malzemeler :

  • 4 yumurta
  • 2 su bardağı şeker
  • 1,5 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • Kakao (istediğiniz miktarda kullanabilirsiniz)
  • 3 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

Hazırlanması:

  • Yumurta ve şekeri mikserle beş dakika şeker eriyene kadar çırpın. Süt, sıvıyağ ve kakaoyu ekleyip çırparak birbirine karışmasını sağlayın. Bu sıvı karışımdan 1 su bardağı ayırın, kek piştikten sonra üzerine gezdireceksiniz.

  • 3 su bardağı un, kabartama tozu ve vanilyayı ayrı bir kaba iki defa eleyin.

  • 1 su bardağı karışım ayırdıktan sonra kalan sıvı karışıma, elediğiniz un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip tekrar mikserle karıştırın.
  • Yağlanmış ve hafif unlanmış kek kalıbınıza karışımı döküp, önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.
  • Keki soğuttuktan sonra, servis yapacağınız tabağa ters çevirip kalıptan çıkarın.
  • Kekin üzerine, ayırdığınız sütlü sıvı karışımı yavaş yavaş gezdirin.Hindistan cevizi ile süsleyebilirsiniz.

Not: İlk 20 dakika 180 derecede, sonra ki 20 dakika ısıyı 160 dereceye düşürerek toplam 40 dakika pişirin.

Menüdeki lezzetler ise;

  • Islak kek
  • Peynirli börek
  • Karalâhana sarması
  • Kuşburnu marmelâdı
  • Salatalık turşusu

Peynirli börek hepimizin bildiği yufkanın katlarının arasına peynir konularak yapılmış lezzetli bir börekti. Karalâhana sarmasının tarifini almayı unutmuşum ama Karadeniz yemekleri etkinliği sayesinde sanırım her kez bu tarifi öğrenmiştir. Kuşburnu marmelâdının tarifi ise daha sonra gelecek.

18 Ekim 2007 Perşembe

Çocuklar için omlet

Etkinlik için ikinci ve son tarifimiz ise isteğinize göre süslenmiş bir omlet.

Bundan iki yıl kadar önce, kızım sevdiği yiyecekleri bile yemeyi reddetmeye başlayınca yemek yedirebilmek için kendimce çözümler aramaya başladım. Sunumlarında ufak değişiklikler yapılan lezzetleri büyük bir zevkle yediğini keşfettiğimde ise hemen hemen her yemek için süsleme yöntemlerine başvurur oldum. Ben her yemeği sunumunda benim için zevkli değişiklikler yapmaya kızım ise severek yemeye başladı. Omleti süslemek o günlerde keşfettiğim bir yöntemdi, daha sonra kızımla birlikte süslemeye başladık. O kadar hoşuna gitti ki bazen yemeye kıyamadığı zamanlar oldu.

Malzemeler:

  • 2 yumurta
  • 2 çorba kaşığı süt
  • 2 tatlı kaşığı mısır unu
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • Tuz

Süslemek için; zeytin, peynir, domates, ahududu reçeli

Hazırlanması:

  • Yumurta, süt, mısır unu ve tuzu çatal yardımıyla çırpın.
  • Tereyağını tavaya alıp kızdırın ve yumurtalı karışımı dökün.
  • Hiç karıştırmadan kısık ateşte pişirin.
  • Servis tabağına alın ve süsleyin.
  • Süsleme yaparken istediğiniz malzemeleri kullanın.
  • Kızım süslemede kullandığımızda pek sevmediği peyniri bile zevkle yiyor.

Omletin yanında hayır diyemeyeceği içecek ise bir bardak çilekli süt oluyor.

Ayçöreği

Etkinlik ( Minik Eller Mutfakta) Kızım mutfakta bana her konuda yardımcı olmaya bayılıyor, böyle olunca da sık sık beraber bir şeyler yapıyoruz. Sevgili Selen’in etkinliğini görünce hemen katılmaya karar verdim. İlk tarifimiz ayçöreği kurabiyesi. Etkinlik sahibi Selen’e ve minik aşçılarımıza şimdiden kolay gelsin diyorum.

Çok sevdiğim ayçöreğini daha önce birkaç defa denemiş ama istediğim tadı yakalayamamıştım. Sevgili Nino’nun sitesinde görüp(görüntüsüne hayran kalmıştım), çok lezzetli olduğu yönünde de ifadeler okuyunca, not alıp denemeye karar vermiştim. Ramazanda kızımın sürekli bana ”anne kurabiye yapalım” demesinin de etkisiyle, iftardan sonra kızımla birlikte ayçöreği kurabiyelerini yaptık. Etkinliğe de çok sevdiğimiz ve denemenizi tavsiye ettiğimiz bu tarifle katıldık. Tarif ölçülerinde biraz değişiklikler yapmama (ben bardak ölçüsü kullandım) rağmen sonuç güzeldi.

Malzemeler:
  • 2,5 su bardağı un
  • 5 çorba kaşığı margarin (oda sıcaklığında)
  • Yarım paketten biraz az yaş maya
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 yumurta
  • Aldığı kadar su

İç harcı:

  • 1 su bardağı çekilmiş ceviz, fındık
  • ½ su bardağı kuru üzüm
  • 2 çorba kaşığı pudra şekeri
  • 2 çorba kaşığı kakao
  • 1 yumurta beyazı (sarısı üzerine sürülecek)
  • 1/2 paket top kek

Hazırlanması:

Unu ve tuzu derin bir kaba alıp, ortasını havuz şeklinde açın. Unun ortasına şeker, yumurta, margarini ilave edip parmak uçlarınızla karıştırın (undan karışmamasına dikkat edin).bir kâseyi yarısına kadar suyla doldurup yaşmamayı suda eritip, margarinli karışıma ilave edin ve yavaş yavaş su ekleyerek hamur yoğurun. İstediğiniz büyüklükte parçalar koparıp iç harcı hazırlayana kadar dinlendirin.

İç harcı hazırlamak için; bütün malzemeleri bir kabın içine alıp, elinizle yoğurun.

Dinlenen hamur bezelerini merdane yardımıyla açıp, iç harcından ortasına koyup, rulo yapın iyice kapanmasını sağlayın, ay şekli verip yağlanmış tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı sürüp çatalla çizin.180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

Kızım çok severek yaptığı kurabiyeleri büyük bir zevkle (ve gururla) yedi ve babasına da yedirmeyi ihmal etmedi, babasının "ellerine sağlık çok lezzetli olmuş" sözleri eşliğinde.

16 Ekim 2007 Salı

Mısır unlu kızartmalar

Ramazanda iftar davetleri için yaptığım tariflerden biriydi mısır unlu kızartmalar. Biz hepsini severek yedik, kızım ise patatesleri ”annem bana cips yapmış” diyerek büyük bir zevkle yedi. Bu da bana aslında çocukları mutlu etmenin ne kadar kolay olduğunu bir kez daha gösterdi.
Malzemeler:

  • 2 orta boy patates
  • 2 orta boy havuç
  • 1 orta boy soğan
  • 2 yumurta akı
  • Tuz
  • Mısır unu
  • Sıvıyağ

Hazırlanması:

  • Havuçları haşlayıp, soğutun ve kurulayın. Haşladığınız havuçları istediğiniz şekilde ince parçalar halinde doğrayın.
  • Soğanı ve patatesleri ince halkalar halinde doğrayın.
  • Yumurta akına tuz ilave edip çatal yardımıyla çok az çırpın. Patatesleri önce yumurta akına sonra mısır ununa arkalı önlü bulayıp bol sıvıyağda kızartın. Kızaran patatesleri önce kağıt havlu üzerine alıp fazla yağını süzdürün daha sonra servis tabağına alın. Patateslere uyguladığınız işlemleri sırasıyla soğan ve havuçlara da uygulayın.

11 Ekim 2007 Perşembe

Ramazan bayramı & Gül Tatlısı ve Lorlu irmik tatlısı

  • Gül tatlısı

Gül tatlısı ile ilk defa, kızıma hamileyken komşumun tabağımı boş getirmeyip bu tatlı ile geri getirdiğinde tanışmış ve çok sevmiştim. O günden beri severek yapıp yediğim bir tatlı oldu. Gerçi komşumun tarifinde irmik yoktu ama ben Oktay ustanın programında görüp deneyince tercihimi irmikli olandan yana kullandım. Çevremden de güzel tepkiler alınca hemen hemen her bayram yaptığım bir tatlı oldu. Bir arkadaş daveti için yapmaya karar verince isminden yola çıkarak kırmızısını yapmak istedim. İçerisinde gıda boyası olduğu için eşim pek kırmızıyı tercih etmese de sunum olarak daha şık olduğu kanısındayım. Bu bayramı kayınvalidemlerle birlikte geçireceğimizden gül ve lorlu irmik tatlısı yapıp götürmeye karar verdim.

Malzemeler:
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı eritilmiş margarin veya tereyağı
  • 1,5 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı irmik
  • 1 yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Aldığı kadar un (yaklaşık 6–7 çay barağı)
not:kırmızı gül tatlısı için hamurun bir kısmına çay kaşığının ucu ile kırmızı gıda boyası katıp,iyice yoğurun.
Hazırlanması:
  • Bir kabın içine sıvıyağ, margarin, yoğurt, yumurta, irmik, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip elinizle karıştırın.
  • Unu yavaş yavaş sıvı karışıma ekleyip hamur yoğurmaya başlayın. Elinize yapışmayan ve açabileceğiniz yumuşak bir hamur yoğurup, birkaç dakika dinlendirin.
  • Merdane ile açıp bir bardak yardımıyla yuvarlak şekiller çıkarın.
  • Üç tane yuvarlağı yarısına gelecek şekilde üst üste koyup yuvarlayın.
  • Ortadan ikiye bıçak yardımıyla kesip, yağlanmış tepsiye dizin.
  • İsteğe göre üzerine ceviz veya fındık yerleştirebilirsiniz.
  • 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
  • Tatlı sıcakken üzerine soğuk şerbet gezdirin.
şerbet için;
  • 3.5 su bardagi seker
  • 3.5 su bardagi su
  • Yarim limon suyu
Şeker ve suyu 15 dakika kaynatip, limon suyunu ekleyip, bir tasim kaynatin ve iyice sogutun.
  • Lorlu irmik tatlısı





Tatlının tarifini sweet kitchen bloğunda görüp denemiş ve çok memnun kalmıştım, tadına bakanlarda beğenince bu bayram tekrar yapmak istedim. Tarifte biraz değişiklik yaptım, lor miktarı fazla geldiği için azalttım. Eğer yerken yoğun peynir tadı hissetmek isterseniz lor miktarını 250 gr yapın.
Malzemeler:
  • 1,5 su bardağı tuzsuz lor
  • 1 su bardağı irmik
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 yumurta
  • 1 yumurta (beyaz hamura ilave edilecek-sarısı üzerine sürülecek)
  • Aldığı kadar un
Hazırlanması:
  • Derin bir kabın içinde lor, irmik, yoğurt, vanilya, kabartma tozu, sıvıyağ,1 yumurta +diğer yumurtanın beyazı karıştırılır.
  • Un azar azar ilave edilir. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğrulur.
  • Cevizden biraz küçük parçalar alınıp yuvarlanır.
  • Yağlanmış tepsiye dizilip, yumurta sarısı sürülür.
  • 180 derecede üzeri kızarana kadar pişirilip, tatlı sıcakken üzerine soğuk şerbet gezdirilir.
  • Şerbet miktarı için gül tatlısı tarifindekini kullanabilirsiniz.



not:bir kaç saat sonra bayram tatili için yola çıkacağım.Güzelliklerle dolu huzurlu ve mutlu bir bayram geçirmeniz dileğiyle....Ramazan bayramınızı kutluyorum.

9 Ekim 2007 Salı

Son iftar menüsü ve güveçte patlıcan türlü

2007’nin son iftar menüsü arkadaşım Gülay’ın hafta sonu davetinden. Bana hep ramazan çok uzun sürecekmiş gibi gelir ama birde bakarım son günlerine gelmişiz bile. Bu sene de böyle oldu ve ramazanı bitirip buruk bir sevinçle bayram hazırlıklarına başladık bile. İnşallah seneye de mübarek ramazan ayını yaşar ve bayrama kavuşuruz. Gülaycığım bizler için çok güzel bir sofra hazırlamıştı. Gülay’ın menüsündekiler ise;

  • Mercimek çorbası
  • Pirinç pilavı
  • Tavuk sote
  • Karnıyarık
  • Kuru fasulye
  • Yaprak sarması
  • Salata
  • Turşu
  • Vişne kompostosu

Benim favorilerim tabi ki karnıyarık ve yaprak sarması, sarmanın lezzetinde Tokat/Erbaa yaprağı olmasının da payı büyük. Arkadaşım yaprak ve vişnelerini memleketi Erbaa’dan getiriyor, böylece harika lezzetleri bizde tatmış oluyoruz.

  • güveçte patlıcan türlü

Tarifini vereceğim lezzet ise kayınvalidemin memleketten gönderdiği tazecik patlıcanlarla yaptığım güveçte patlıcan türlü. Tarifin orijinali kırmızı kuşbaşı et ile yapılıyor. Ben bu defa kıyma kullandım. Eşimin sürpriz yapıp aldığı toprak güveç kabında yapıyorum ve çok lezzetli oluyor. Evde ki malzemelerle çok kısa sürede yapılıyor olması ise tercih nedenlerim arasında.

Malzemeler:

  • 6 orta boy patlıcan
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 1 orta boy patates
  • 3 domates
  • 2 dolmalık biber
  • 1 kâse kıyma
  • 1,5 su bardağı su
  • 2 çorba kaşığı sıvıyağ
  • tuz

Hazırlanması:

  • Kıymayı 1–2 dakika kavurun. Üzerine halka doğranmış soğan ve halka doğranmış biberi ilave edip 1–2 dakika daha kavurun.

  • İri küpler halinde doğradığınız patatesleri ilave edin.
  • Patateslerin üzerine alaca soyup iri küpler halinde doğradığınız patlıcanları ekleyin.
  • En son soyulmuş küp küp doğranmış domatesleri ilave edip, sıcak suyu ve tuzu ekleyin.
  • Kapağını kapatıp önce yüksek sonra kısık ateşte ara ara karıştırmadan suyunu kontrol ederek pişirin.

8 Ekim 2007 Pazartesi

Kadir Gecesi ve Kandil Simidi

Kadir gecesi, Ramazan ayı içinde bulunan ve Kur’an-ı Kerimde methedilen en kıymetli gecedir.
Kadir Gecesi’nin hangi gece olduğu kesin olarak bilinmemekle beraber genellikle Ramazan’ın yirmi yedinci gecesi olduğu bildirilmiştir. Hz. Peygamber (sas) bunun kesinlikle hangi gece olduğunu belirtmemiş; ancak “Siz Kadir Gecesi’ni Ramazan’ın son on günü içerisindeki tek rakamlı gecelerde arayınız.” (Buhârî, Leyletü’l-Kadir, 3) buyurmuştur.Kur'ân-ı Kerim bu gecede inmeye başlamıştır.
Bu mübarek gecede tüm dualarımızın kabul olması,,hayatımıza güzellikler getirmesi , yüreğinizden sevginin ve hoşgörünün eksik olmaması dileğiyle... Kadir geceniz mübarek olsun….
“ALLAH' IM! SEN AFFEDİCİSİN, AFFETMEYİ SEVERSİN, BENİ DE AFFET

  • Kandil simidi

malzemeler:

  • 5 su bardağı un
  • 125 gr. margarin
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı mahlep
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1,5 çay kasığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 yumurta (sarısı hamur için, beyazı üzerine sürmek için)
  • Susam

hazırlanması:

  • Derin bir kabın içine sıvıyağ, eritilmiş margarin, yoğurt, şeker, mahlep, tuz, sirke ve yumurta sarısını ekleyip karıştırın.
  • Unu ve kabartma tozunu yavaş yavaş sıvı karşımın içine eleyerek hamur yoğurun.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, çubuk şekli verip iki ucunu birleştirerek halkalar yapın.
  • Önce yumurta beyazına sonra susam veya çörek otuna batırıp yağlanmış tepsiye dizin.
  • 200 derece fırında pişirin.

4 Ekim 2007 Perşembe

Ağlayan Pasta

Ağlayan pastayı daha önce bir arkadaşımda yemiş ve çok beğenmiştim.Sevgili Yeşil Kivi'nin bloğunda tarifini görüp çok güzel olduğu da belirtilince yapmaya karar verdim.İftar davetinde çayın yanına çok yakıştı(çocuklardan tam not aldı).Bir gün sonrasına kalan pastanın tadı daha bir güzeldi.Tarif için teşekkürler Yeşil kivi!
Malzemeler:
  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı un
  • 4 yemek kaşığı süt
  • 4 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1,5 su bardağı süt(piştikten sonra kekin üzerine dökülecek)
Sos için:1 paket Ülker kakaolu çikolatalı puding
Üzeri için:
  • 1 paket kremşanti
  • 1 su bardağı soğuk süt
Hazırlanması:
  • Yumurtaları ve şekeri derin bir kabın içinde şekerler eriyene kadar çırpalım. Üzerine un, kakao, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip tekrar çırpalım. En son sütü de ekleyip son bir kere daha çırpalım. Dikdörtgen bir borcama karışımımızı döküp 180 derece fırında kekimizi pişirelim. Kek piştikten sonra biraz soğumaya bırakalım.
  • Kek ılındıktan sonra üzerine 1,5 su bardağı sütü dökelim. Sütü çekmesi için bir süre bekleyelim.(ben 3 saat kadar beklettim)
  • Kremşanti ile 1 su bardağı sütü çırpıp kekin üzerine güzelce yayalım. Buzdolabında en az 3–4 saat bekletelim.
Sos için: kakaolu ve çikolatalı pudingi üzerindeki tarife göre hazırlayıp ara ara karıştırarak soğutalım. Bana kıvamı koyu geldiği için biraz süt ilavesi ile akışkanlaştırdım. Sosun yarısını kremşantinin üzerine şekil vererek döktüm. Diğer yarısını da keki kare kesip servis yaparken kenarlardan taşmasını sağlayarak döktüm.
Çikolata sosunu kendiniz hazırlamak isterseniz aşağıdaki tarifi uygulayabilirsiniz.
Çikolata sosu için:
  • 2 çay bardağı süt
  • 3/4 çay bardağı tozşeker
  • 1 tatlı kaşığı nişasta
  • 1 çorba kaşığı kakao
  • 200 gr çikolata
  • Öncelikle süt ile şekeri birlikte kaynatalım. Küçük bir kapta nişasta ile kakaoyu az su ile eritelim. Kaynamış sütün içerisine döküp karıştıralım. Üzerine çikolatayı küçük küçük kırıp ilave edelim. Tüm malzemeyi iyice karıştırarak çikolataların erimesini sağlayalım. Piştikten sonra soğutalım.
not:sos olarak istediğinizi kullanabilirsiniz,ikiside güzel oluyor.

2 Ekim 2007 Salı

Özlem'in iftar daveti

Benim ve kızımın rahatsızlığına rağmen iftar davetleri devam ediyor.Bazen yoğunluktan resimleyemiyorum. Hafta sonu katıldığımız arkadaşım Özlem’in daveti ise resimleyebildiklerim arasında. Özlem anasınıfı öğretmeni ve yoğun iş temposuna rağmen bizi çok güzel ağırladı. Gecede bizi en çok gülümseten ise Özlem’in 2 yaşındaki oğlu Efe'nin öğretmen amcalarına “hocam” diye hitap etmesiydi.
Özlemciğimin menüsündeki güzellikler ise;

  • Yoğurtlu yarma çorbası
  • Pilav
  • Fırında tavuk
  • Taze fasulye
  • Mantı
  • Yaprak sarması(Tokat yaprağı)
  • salata
  • tatlı ve kurabiyeler

not:taze fasulye,tatlı ve kurabiyelerin resmini çekmeyi unutmuşum.Bu güzel menü ve harika ev sahipliği için Özlem'e teşekkür ederim.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats