29 Kasım 2007 Perşembe

Lorlu tuzlu kurabiye

Dolapta kalan son lorları nasıl değerlendireceğimi düşünürken çoktandır yapmayı istediğim peynirli tuzlu çubuklar yapmaya karar verdim. Peynirli çubukların yapımı oyalayıcı olunca zamanımın kısıtlı olmasını da göz önüne alarak hamuru küçük parçalara ayırıp yuvarlak şekiller verdim.

Daha yumuşak ve ağızda dağılan kurabiyelere sahip olup, misafirlerim de beğenilerini sununca sık yapacağım bir kurabiye tarifim daha oldu.

Malzemeler:

  • 1 yumurta
  • ½ su bardağı eritilmiş tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1,5 su bardağı lor peyniri
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un
  • Tuz

Üzeri için: yumurta akı, susam, lor peyniri

Hazırlanması:

Yumurta, tereyağı, sıvıyağ, tuzu ve lor peynirini derin bir kabın içinde karıştırın. Kabartma tozu ve aldığı kadar un ekleyip kulak memesi yumuşaklığında hamur yoğurun. Hamurun bir kısmından istediğiniz büyüklükte parçalar koparıp yuvarlak şekil verin ve önce yumurta akına batırıp sonra da susama batırın. Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizip 180 derecede üzeri kızarana kadar pişirin.

Kalan diğer hamura da çubuk şekilleri verip yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip yumurta akı sürüp, çubukların üzerine lor peynirinden serpin.180 derecede pişirin.

28 Kasım 2007 Çarşamba

Tavuklu şehriyeli domates çorbası

Hüzünlere-mutluluklara,acılara-sevinçlere rağmen yaşam devam ediyor.Yüreğimizde yer eden hiçbirşey unutulmasa da en güzel yerlere gönderip önümüze bakıyoruz,bizlere ihtiyacı olanları düşünüp belki de. Hiç tanımadığınız birisi için bile kalbiniz sızlayabiliyor bazen,onun için yürekten dua edebiliyorsunuz.Ölüm güzel olmasaydı ölürmüydü Peygamber efendimiz demiş yorum bırakan bir arkadaşımız.Ne güzel hatırlatmış bize.....söyleyecek bir şey de bırakmamış. Sıcacık bir tarif olsun istedim soğuklarda,arada çıkan güneş gibi içimizi ısıtan.Dolapta bulunan malzemelerin biraraya gelmesiyle oluşan lezzetli bir çorba oldu.Hep sevmişimdir içinde şehriye olan çorbaları.

Malzemeler:

  • 4 orta boy rendelenmiş domates
  • 1 orta boy ince doğranmış soğan
  • 2 tatlı kaşığı salça
  • 1,5 çar bardağı tel şehriye
  • 3 su bardağı tavuk suyu
  • kıvamını ayarlamak için istediğiniz miktarda sıcak su
  • kurutulmuş nane ve maydanoz karışımı
  • haşlanmış tavuk eti

Hazırlanması:

Soğanı çok az sıvıyağla kavurun ,salçayı ve domatesleri ilave edip bir kaç defa karıştırn.Sıcak tavuk suyunu da ekleyip kaynamasını bekleyin.Kaynayan suya tel şeriyeleri de ekleyip pişmesini bekleyin.Piştikten sonra haşlanmış tavuk etini ve kuru nane,maydanoz ve istediğiniz baharatlarla süsleyin.Üşüdüğünüzü hissettiğinizde bir kase çorba doldurup içinizi ısıtın,ben öyle yaptım:))))

25 Kasım 2007 Pazar

Büyüleyen mutfak kokusu......

“İnna lillah ve inna ileyhi râciun.”
Hepimiz Allah’tanız ve sonunda hepimizin dönüşü O’nadır.
Sevgili arkadaşımız Büyüleyen mutfak kokusu bloğunun sahibi Esra'nın vefatını üzülerek öğrendim.Kendisini Kevgir'den tanımış ve yaptıklarını beğeniyle takip etmiştim.
Allah rahmet eylesin,mekanın cennet olsun.
Gözyaşların yüreklere aktığı,kelimelerin sustuğu anda dualarımız her daim seninle birlikte....
Sevenlerine ve ailesine sabır diliyorum.

22 Kasım 2007 Perşembe

Kestaneli Muzlu Pasta - Etkinlik

Diğer etkinlik tarifim ise kestaneli muzlu pasta

Çok lezzetli olan bu pastanın tarifini de sonra yayınlayacağım.

son güncelleme:27 kasım 2007

Yoğun ve üzücü geçen bir haftayı geride bırakıp sonunda tarifi yayınlamak için vakit bulabildim,gecikme için özür dilerim.

Kek için:

  • 3 yumurta
  • 3 çorba kaşığı şeker
  • 5 çorba kaşığı un
  • 2 çorba kaşığı süt
  • 1 çorba kaşığı sıvıyağ
  • ½ su bardağı kestane püresi
  • 1 paket kabartma tozu

Yumurtayı ve şekeri iyice mikserle çırpın. Süt, sıvıyağ ve kestane püresini ekleyip karıştırın. Un ve kabartma tozunu birlikte sıvı malzemelerin içine eleyip iyice karıştırın. Yağlanmış kalıba karışımı döküp 180 derecede pişirin.

Krema:

1 paket kremşantiyi 1 su bardağı süt ile hazırlayın.

Hazırlanması:

  • Keki üç eşit parçaya ayırın. Birinci parçayı servis tabağına alıp ahududu reçelli su ile ıslatın. Islatılmış kekin üzerine yuvarlak kesilmiş muzları dizin, muzların üzerine hazırladığınız kremşantinin bir kısmını döküp yayın.

  • İkinci parça keki de üzerine yerleştirip reçelli su ile ıslatın, ıslatılmış keke muz dilimlerini yerleştirin. Kremşantiyi döküp yayın ve son olarak üçüncü kek parçasını da yerleştirin.

  • En üste yerleştirdiğiniz keki de reçelli su ile ıslatın ve dolapta dinlendirin. Dinlenen pastamızın üzerini kalan kremşanti ile kaplayıp, muz dilimleri,fındık ve ahududu reçeli ile süsleyin.

not:Bugün Ankara'ya gidiyorum ve ne zaman döneceğim belli olmadığı için cumartesi yayınlamayı düşündüğüm mesajı bugünden yayınlıyor,öncelikle eşimin,arkadaşlarımın,tüm öğretmenlerimizin ve bir kaç yıl öğretmenlik yapmış bir kişi olarak kendimin 24 kasım öğretmenler gününü kutluyorum.Tadı harika olan bu pastadan çocuklarımızın yetişmesinde büyük emekleri olan öğretmenlerimize birer dilim gönderiyorum.

Ahududu Reçelli Kurabiyeler - Etkinlik

Sevgili Lale'den Şeçmeler bloğunun düzenlediği etkinliğe kurabiye ve pasta tarifleriyle katılıyorum.Arkadaşımıza şimdiden kolay gelsin diyor ve teşekkür ediyorum.

Tarifleri şuan yayınlayamıyor ,etkinlikten önce yayınlamayı umuyorum.Aynı hamurdan farklı kurabiyeler denemek istedim,görüntü olarak pek tatmin edemeselerde lezzetleri bir harikaydı.

son güncelleme:27 kasım 2007

Ahududu reçelli kurabiye

Malzemeler:

  • 200 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
  • 5 çorba kaşığı şeker
  • 2 yumurta ( 1 yumurta beyazı kakaolu hindistancevizli kurabiye iç malzemesi için)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Aldığı kadar un

Üzeri için ahududu reçeli

Hazırlanması:

Tereyağı ve şekeri iyice karıştırın, diğer malzemeleri de ekleyip hamur yoğurun. Hamuru ikiye ayırıp bir parçasını dolapta dinlenmeye bırakın. Elimizde kalan diğer hamur parçasını eşit büyüklükte parçalara ayırıp elimizle yuvarlayın. Ortasını parmağımızın ucuyla yuvarlak yapıp ahududu reçelinden çay kaşığı yardımıyla çukurlara koyun. Yağlı kağıt serilmiş veya yağlanmış tepside 160 derecede üzeri kızarmadan pişirin.

Kakaolu hindistancevizli kurabiye (kokostar kurabiye)

Bunlar da sevgili yeşil kivi'nin bloğunda görüp denediğim içinde hindistancevizli iç harcı olan kokostar kurabiyeler.Kokostar'a bayılan kızımın seveceğini düşünerek yapmıştım ama kızım beni şaşırtarak ben bunları sevmedim dediğinde ki halimi görmenizi isterdim.

Dolaba dinlenmesi için ayırdığımız hamuru oda sıcaklığında bir süre bekletip,2 çorba kaşığı süt ve 2 çorba kaşığı kakao ilave edip yoğurun ve kakaolu bir hamur elde edin.

İç malzemesi için;

  • 1 çay bardağı hindistancevizi
  • 1 yumurtanın beyazı
  • 2 yemek kaşığı ahududu reçeli
  • 5 tatlı kaşığı pudra şekeri

Bütün malzemeyi bir kaşık yardımıyla iyice karıştırın.

Hazırlanması:

Elde ettiğimiz kakaolu hamurdan istediğimiz büyüklükte parçalar alıp elimizle veya merdane ile açıp ortasına içi malzemesinden koyup kapatın ve yuvarlayın. Yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin.170 derecede pişirin ve soğutun. Soğuyan kurabiyeleri benmari usulü eritilmiş çikolata ile süsleyin.

Aynı hamurdan farklı kurabiye sunumları...

19 Kasım 2007 Pazartesi

Havuçlu Muzlu Toplar

Evde benim dışımda kek yiyen pek olmayınca kekler artıyor. Ben de havuçlu veya elmalı toplar yaparak değerlendiriyorum ve yenmeyen keklerin bu şekilde nasıl da hemen bitiverdiğine şaşıp kalıyorum. En son yaptığım sürpriz kekten artanları da bu şekilde değerlendirdim ve kek sevmeyenlerin” ne çabuk bitti” sitemlerine karşılık en kısa zamanda tekrar yapma sözleri verildi. Malzemeler:
  • 3 orta boy havuç (rendelenmiş)
  • 2 çorba kaşığı şeker
  • 4 -5 dilim kek
  • ½ muz
  • ½ çay bardağı çekilmiş ceviz

Hazırlanması:

  • Rendelenmiş havuçları şeker ile suyunu çekene kadar çok az pişirin ve soğutun. Kekleri elinizle ufalayın ve soğuyan şekerli havuçları, cevizi, elinizle ezdiğiniz muzu ilave edip birkaç defa harmanlayın.

  • Elinizle istediğiniz büyüklüklerde parçalar alıp yuvarlayın. Tarçın ve ince çekilmiş cevize bulayın. Evde Hindistan cevizi kalmadığı için ben tarçın kullandım ama tarçın tadı ağır geldi, isterseniz tarçını içine ilave edip hindistancevizine bulayın böylece sunum da çok şık olacaktır.

Hindistancevizli havuçlu toplar için tıklayın

17 Kasım 2007 Cumartesi

Çikolatalı Kurabiyeler

Çikolatalı kurabiyeler,daha önce yaptığım ve ailecek çok beğendiğimiz çiçek kurabiye hamuru ile yaptığım bir tarif.Malzemeler aynı yalnızca süslemede ve kalıpta değişiklik yaptım.İtiraf edeyim ki daha az oyalayıcı ve daha çabuk yapılan kurabiyeler çıktı ortaya.Çikolatasıyla çocukların da çok fazla ilgisini çekti.

Tarif burada

Yapım aşamaları aynı, çiçek kalıbı yerine kalpli kalıpla şekil verip pişirdim.Piştikten sonra soğumasını bekledim.
Diğer tarafta ısıya dayanıklı porselen bir kasenin içine bitter çikolata ve 1 tatlı kaşığı tereyağı koyup, kaynamakta olan çaydanlığın üzerine oturtup çikolatayı benmari usulü pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırarak erittim.
Soğuyan kurabiyeleri erimiş çikolataya batırıp yağlı kağıt üzerinde oda sıcaklığında donmalarını bekledim ve serviz tabağına aldım.Çikolata donmadan önce isteğinize göre süsleme yapabilirsiniz .

15 Kasım 2007 Perşembe

Patatesli Rulo Börek

Geçen hafta gelen misafirlerim için yaptığım lezzetlerden biriydi patatesli rulo böreği.Semra'nın bloğunda görüp çok beğenmiştim ve gelecek olan misafirlerim için denedim.

Malzemeler :

  • 6 adet yufka
  • Yarım su bardağı ve 2 çorba kaşığı sıvıyağlı karışım
  • Yumurta sarısı

İç harcı:

  • 5–6 adet büyük boy patates
  • 3 yumurta
  • Süt
  • Karabiber
  • Kırmızıbiber
  • Tuz

İç harcın hazırlanması: patatesleri haşlayıp, ezerek içine 3 yumurta(1 yumurta sarısını ayırıyoruz üzeri için) ,baharatları ve sütü ekleyerek iyice karıştırıyoruz. Sütü göz kararı ekledim, yufkalara sürülebilecek kıvama gelince yeterli oluyor.

Hazırlanması:

  • 3 tane yufkayı üst üste gelecek şekilde aralarına sıvıyağlı su serperek seriyoruz.
  • Serdiğiniz yufkaların üzerine iç harcın yarısını yayıyoruz. Kenarlarından biraz içe kıvırarak rulo sarıyoruz.
  • Aynı işlemi kalan diğer 3 yufkaya da uygulayıp onları da rulo sarıyoruz ve buzdolabında bir gece bekletiyoruz. Vakti olmayanlar birkaç saat dondurucu da bekletebilirler.

  • Ertesi gün dolaptan çıkardığımız rulo yufkaları dilimliyoruz ve yağlanmış tepsiye diziyoruz.
  • Ayırdığımız yumurta sarısını sürüp 200 derecede üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.

İnce dilimlendiği için bereketli (aynı zamanda da lezzetli ) bir börek oluyor. Benim misafirlerim çok beğendi.

12 Kasım 2007 Pazartesi

Ispanaklı Pasta


Birkaç gün önce gelen misafirlerim için hazırladığım menüdekilerden bir tanesi de ıspanaklı pasta idi. Uzun süredir yapmamış ve son zamanlarda da yapmak için kendime nedenler bulmaya çalışıyordum. Arkadaşlarım geldiğinde ise tatlı olarak bu pastayı yapmaya karar verdim. Hazırladığım menüdeki lezzetler ise;
Ispanak pastası












Malzemeler:
  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • ½ su bardağı sıvıyağı
  • 1 su bardağı süt
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 su bardağı un
  • 250 gr ıspanak
Krema için:
1 paket kremşanti
1 su bardağı süt
2 çorba kaşığı ahududu reçeli
Kürdanın ucuyla kırmızı gıda boyası
Kremayı hazırlamak için süt ve kremşantiyi birkaç dakika mikserle çırpıp, koyulaşmasını sağlayın. Koyulaşan şantiden pastanın üzerini süslemek için bir miktar ayırın. Ayırdığınız şantinin bir tanesine ahududu reçelini ve çok az gıda boyasını ekleyip pembe renk olana kadar çırpın. İki karışımı da 10 dakika buzdolabında bekletin. Pembe kremşanti ara kreması olarak, beyaz ise dış kısmını kapatmak için kullanılacak.
Hazırlanması:
  • Ispanakları yıkayıp çok az haşlayın, suyunu sıkıp rondoda çok ince bir şekilde püre haline getirin.
  • Yumurta ve şekeri şeker eriyene kadar çırpın.
  • Ispanak püresi, sıvıyağ, süt ve vanilyayı ilave edin tekrar çırpın.
  • Unu ve kabartma tozunu eleyerek sıvı karışıma ekleyin ve tahta bir kaşık yardımıyla karıştırın.
  • Yağlanmış kek kalıbınıza döküp,180 derece önceden ısıtılmış fırında pişirin.
  • Soğuduktan sonra ucu tırtıklı bir bıçak yardımıyla ortadan ikiye kesip, en üst kısmındaki fazlalıkları alarak rondoda çok ince bir şekilde çekin, toz haline getirin, en son pastanın kenarlarını süslemede kullanacağız.
  • Servis tabağına pandispanyanın bir tanesini yerleştirip, yarım su bardağı suya 1 çorba kaşığı ahududu reçeli ekleyip karıştırın ve bu karışımın yarısıyla pandispanyayı ıslatın.
  • Pembe kremşantinin hepsini ortasına gelecek şekilde yerleştirip, ikinci pandispanyayı kremşantinin üzerine yerleştirin ve biraz bastırarak şantinin kenarlara dağılmasını sağlayın.
  • Kalan reçelli su ile ikinci pandispanyayı da ıslatın ve beyaz kremşanti ile pastanın tamamını bir spatula yardımıyla kaplayın.
  • Kremşanti ile kapladığınız pastanın kenarlarına temiz bir kağıt yerleştirip, toz halinde çektiğiniz kekten serperek arada kağıdın üzerine gelen parçaları kağıt yardımıyla bastırarak süsleyin.
  • En üst kısma ise kaşığı şantinin üzerine bastırıp çekerek şekil verin ve çekilmiş fındık ve ahududu reçeli ile süsleyin.

8 Kasım 2007 Perşembe

Çiçek Kurabiyeler

Çayın yanında kızım ve eşime kurabiyelerden ikram edipte, tabaktakilerin hemen bitirilip ve kurabiyeyi çok fazla sevmeyen eşimin çok güzel olmuş, çok lezzetli… sözleri eşliğinde biraz daha kurabiye istediğini duyunca yüzümde oluşan gülümsemenin etkisiyle bunlara mutluluk kurabiyesi de diyebilirim aslında. Yazımdan da anlaşılacağı üzere bizim evde bu kurabiyelerden daha çok pişeceğe benzer. Bu tarifle ağızda dağılan, birçok farklı sunumda kurabiyeler yapabilirsiniz.

Tarif sevgili pastacı kız bloğuna ait,arkadaşımız ikram kurabiye kalıpları ile yapıp bu isimle adlandırmış.Ben aynı kalıptan bulamayınca bu şekilde denedim.

malzemeler:

  • 250 gr oda sıcaklığında margarin
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 paket vanilya,
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 yumurta
  • 2 su bardağı un + hamurun kıvamına göre biraz daha un ekleyebilirsiniz (ben ekledim)

Üzeri için:

iri kırılmış fındık

arasına sürmek için çokokrem

Hazırlanması:

Bir kabın içerisine oda sıcaklığında yumuşamış margarini ve pudra şekerini koyup elimizle iyice birbirine yediriyoruz. Daha sonra bir yumurtayı ve vanilyayı da ilave edip tekrar karıştırıyoruz. Unumuzu ve kabartma tozunu da ekleyip kulak memesi yumuşaklığın da bir hamur elde ediyoruz.

Hamurumuzu 10 dakika dinlendirdikten sonra merdane ile açıp (ben kolay açabilmek için hamurun üzerine buzdolabı poşeti sererek merdane ile üzerinden geçtim ve pürüzsüz bir şekilde, merdaneye yapışmadan açıldı) çiçek şeklindeki kalıpla şekiller verdim.

Bıçak yardımıyla alıp, yağlanmış fırın tepsisine dizdim. Önceden ısıttığımız fırında 175 derecede üzeri kızarmadan pişiriyoruz. Kurabiyelerimiz soğuduktan sonra bir tane kurabiye alıp bıçak yardımıyla üzerine çokokrem sürüp ikinci kurabiyeyi kapatıyoruz. Üst üste kapattığımız kurabiyelerin tek tarafına da çokokrem sürüp fındığa batırıp, servis tabağına diziyoruz. Kurabiyeleri fındık yerine antep fıstığına batırırsanız daha şık kurabiyelere sahip olabilirsiniz.

Bunlarda kızımın fındıklı olanlara rağbet etmeyip onun yerine tercih edip çok sevdiği sade kurabiyeler.

6 Kasım 2007 Salı

Elmas'ın menüsü (Patates Çanakları & Peynirli ay poğaçalar & Kremşantili Etimek tatlısı )

Bazıları için on parmağında on marifet var derler ya, hafta sonu böyle bir arkadaşla tanıştım.Kendisi çalışan (Din Kültürü öğretmeni) bir ev hanımı olmasına rağmen hazırladığı harika lezzetlerle, ahşap boyamadan kumaş boyamaya vs.. birçok konuda marifetli bir bayan.Aslen Samsunlu ama uzun süre Trabzon da görev yapmışlar böyle olunca da farklı mutfak kültürleri hakkında sohbet etme imkanımız oldu kendisiyle.İlk tanışmamız olduğu için çok fazla resim çekemedim ama telafi edeceğime emin olabilirsiniz.Elmas'a misafirperverliği,yüzüne yansıyan sıcaklığı ve hazırladığı harika lezzetler için buradan bir kez daha teşekkür ediyorum. Elmas’ın bizler için hazırladığı menüden ve evindeki hoş ayrıntılardan birkaç kareyi paylaşmak istiyorum sizlerle.
  • Patates Çanakları

Malzemeler: Patates çanakları için:

  • 5–6 orta boy patates
  • 1–2 çorba kaşığı sıvıyağ
  • Tuz
  • Karabiber
İç harcı için:
  • 2 orta boy havuç
  • Sıvıyağ
  • Tuz
  • Karabiber
Üzeri için:

  • Sarımsaklı yoğurt

salçalı sos;1 çorba kaşığı tereyağı,1 çorba kaşığı sıvıyağ, salça, kırmızıbiber ile salçalı sos hazırlanır. Hazırlanması:

  • Patatesler haşlanıp, rendelenir. Yeterince tuz, karabiber ve istediğiniz baharatları ilave edip, yoğurun ve birbirine karışmasını sağlayın. İstediğiniz büyüklükte patates alarak elinizle çanak şekli verin, servis tabağına dizin.
  • Havuçları rendeleyip biraz sıvıyağla soteleyip soğutun ve tuz, karabiber ilave edin. Patates çanaklarını havuçlarla doldurun.
  • Havuçların üzerine sarımsaklı yoğurt döküp en üste hazırladığınız salçalı sostan dökün.
  • Peynirli ay poğaçalar
malzemeler:
  • 2 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 yumurta beyazı (sarısı üzerine)
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket yaşmaya
  • Aldığı kadar un

Hazırlanması:

Derin bir kabın içinde mayayı sütle birlikte eritin. Sıvıyağ, tuz, şeker, yumurta beyazını ilave edip, iyice karıştırın. Aldığı kadar un ilave edip hamur yoğurun. Hamurların ortasına peynir koyup ay şekli verin ve yağlanmış tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı sürüp, çörekotu ve susam serpin.200 derece fırında üzeri kızaran kadar pişirin.

Kırmızıbiber turşusu

Kırmızıbiberler birkaç yerinden bıçakla delinip fırında közlenir. Kabukları soyulup, içi temizlenir ve kavanozun içine üst üste dizilir. Biberleri üst üste dizerken aralarına tuz ve sarımsak koyulur (miktarını damak tadınıza göre belirleyin).

Bütün biberleri sırayla dizdikten sonra en üste 1 tatlı kaşığı sıvıyağ ve 1 tatlı kaşığı sirke ilave edilir ve kavanozun kapağı iyice kapatılır.2 gün oda sıcaklığında bekletilen biber kavanozu daha sonra buzdolabına konulur. Bozulmaması için buzdolabında bekletilmesi gerekiyor.

Kremşantili Etimek tatlısı

1 paket Etimek

Şerbet için:

2 su bardağı şeker

2 su bardağı ılık su iyice karıştırılarak şekerlerin erimesi sağlanır. Şerbetin özelliği ise kaynatılmadan kullanılmasıdır.

Kare bir borcama etimekler dizilir ve üzerine ılık suyla eritilen şekerli karışım dökülür. Etimekler şerbeti çekince herhangi bir tarifle hazırlanmış muhallebi hazırlanıp yarısı üzerine dökülür. Sade muhallebinin üzerine kakaolu bisküvi dizilir. Bisküvinin üzerine kalan muhallebi dökülür. Muhallebi tarifi için buraya bakabilirsiniz.

En üste ise sütle birlikte hazırlanmış, dolapta bekletilmiş kremşanti yayılır ve üzerine kakao serpip buzdolabında bekletilerek servis yapılır.

Çikolata Soslu Etimek tatlısı

Çikolata soslu etimek tatlısı için en üste kremşanti yerine hazır çikolata sos veya kendi hazırladığınız kakaolu bir sos hazırlayıp dökülür. Kendiniz sos hazırlamak isterseniz buradan bakabilirsiniz.

Bu ise ;şirin bebek resimli duvara asılan bir peçetelik.

Bu ise Elmas'ın bahsettiğim marifetlerinden sadece biri olan one stroke ile yapılmış ahşap boyama çay tepsisi.

5 Kasım 2007 Pazartesi

Tavuk Ciğeri

Tavuk ciğeri ile tanışıklığım annem sayesinde gerçekleşti.Annem bahsettiğinde nedense beğenmeyeceğimi düşünmüş tadına bakınca ise vazgeçemediğim lezzetler arasında yerini almıştı bile...Annemin bana sevdirdiği bu lezzeti yemesi için henüz kızımı ikna edebilmiş olamasamda,ciğer yiyeceği günleri de sabırla bekliyorum....
malzemeler:
  • 1/2 kg tavuk ciğeri
  • 1 orta boy soğan
  • 2 orta boy domates
  • 3 adet sivri yeşil biber
  • yeteri kadar sıvıyağ
  • yeteri kadar tuz

hazırlanması:

  • Tavuk ciğerini temizleyip,iri kuşbaşı olarak doğrayın,bol suyla yıkayın.

  • Tencerede yarım ay doğradığınız soğanları ve küp küp doğradığınız biberleri sıvıyağla birlikte çok az kavurun,ciğerleri ilave edin.Bir kaç dakika daha kavurup,kabukları soyulup küp doğranmış domatesleri ve tuzunu ilave edin.Önce yüksek ateşte daha sonra kısık ateşte pişirin.İstediğiniz baharatlarla tadlandırın.

2 Kasım 2007 Cuma

Armutlu Tart

Evde kalan son armutları değerlendirmek için yaptığım bir tart oldu.İyikide yapmışım ben çok severek tükettim,özellikle tart hamuru çok lezzetliydi.İç harcında armut olduğu için daha çok hamurundan yese de küçük aşçı tarafından tam not aldı.Kızım bir daha ki sefere armutlu yapmamam konusunda küçük bir ricada bulunmayıda ihmal etmedi.

malzemeler:

tart hamuru için;

  • 1 yumurta
  • 1,5 çay bardağı şeker
  • 2 yemek kaşığı oda sıcaklığında tereyağı + 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 paket vanilya
  • 2 çorba kaşığı yoğurt
  • çay kaşığının ucu ile çok az tuz
  • 2 su bardağı un (yeterli gelmezse çok az ilave yapabilirsiniz)
  • 1/2 paket kabartma tozu

Armutlu harc için; 1 elma (isteğe bağlı),4 orta boy armut kabukları soyulur ve yarım ay şeklinde doğranır (ben kullandığım armutların çok fazla yumuşamış olanlarını küp küp doğradım).1 çay bardağı çekilmiş ceviz, 2 yemek kaşığı şeker ve 1 çay kaşığı tarçın ilave edilir.Armutlar suyunu çekene kadar bir kaç dakika pişirilir ve soğutulur.

hazırlanması:

Öncelikle iç harcımızı hazırlayıp soğumaya bırakalım.

Hamurumuz için şeker ve tereyağını elimizle iyice birbirine yedirelim.Yumurta,sıvıyağ,yoğurt,vanilya,tuz ilave edip iyice karışmalarını sağlayalım.Unu ve kabartma tozunu sıvı karışıma eleyerek hamur elde edelim.Hamuru toplamakta zorlanırsanız çok az un ilave edebilirsiniz.

Hamurumuzu küçük tart kalıplarına ya da büyük bir kalıba elimizle bastırarak yerleştirelim.Elimizle yerleştirmede zorlanırsak merdane ile açabiliriz.Hamura birkaç yerinden çatal batıralım.Yerleştirdiğimiz hamurların üzerine soğuttuğumuz armutlu harcdan paylaştıralım.

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında hamurlar kızarana kadar pişirelim.

son güncelleme 6 kasım :

Bunlar da benim çok amaçlı kullandığım kek kalıplarım, armutlu tartları da bunlarla yaptım.Kalıptan çıkarırken biraz zorlandığımda ise yardımıma ucu sivri bir bıçak yetişti,kenarlarından biraz bıçak yardımıyla hareket ettirince tartlar kolayca çıkıyorlar kalıptan.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats