30 Aralık 2007 Pazar

Katmer poğaça ve P.D.Ç.S.Etkinliği 8

İkizlerin annesi bloğunun sahibi arkadaşımız beni ismini çok sevdiğim Porselen demlik çay saati etkinliğine davet etmiş. Fotoğraf makinemin azizliğine uğrayınca katılımım son güne kaldı.
Uzun zaman önce yapıp çok beğendiğim ve etkinlik için tekrar yapmaya karar verdiğim katmer poğaçanın tarifini almak için Mutfak güncesi bloğunu ziyaret ettiğimde Şaziye arkadaşımızın bloğunu güncellemeyi bıraktığını ve bundan sonra bizlerle olmayacağını öğrendim. Kendi bloğumu açmaya karar vermeden çok önce ziyaret ettiğim bloglar arasındaydı ve bitirme kararı içimi sızlattı. Umarım bir gün Mutfak güncesi bizlerle birlikte olmaya devam eder.Tarife buradan ulaşabilirsiniz.
İkizlerin annesi bloğuna etkinlikte kolay gelsin der, daveti için teşekkürlerimi sunarım.
Katmer poğaça
Malzemeler :

  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 yumurta (akı hamura, sarısı üstüne)
  • 1 yemek kaşığı kurumaya
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 2 çay kaşığı tozşeker
  • Aldığı kadar un (yaklaşık 3,5 su bardağı )

Arasına: 75 gr oda sıcaklığında yumuşatılmış tereyağı (ben daha az kullandım)

  • beyaz peynir

hazırlanması:

Mayayı çok az ılık suyla eritin. Ilık süt, sıvıyağ, tuz, şeker, yumurta akı ve un ile yumuşak bir hamur yapın. Mayalanmasını beklemeden 8 parçaya ayırın. Her parçayı tabak büyüklüğünde açıp, üzerine yumuşak tereyağından ince bir tabaka halinde sürerek hamurları üst üste dizin. En üsttekine yağ sürmeyin. Üst üste dizilmiş hamurları fazla ezmeden yavaşça 60–70 cm çapına gelinceye kadar merdane ile açıp, büyütün.12 eşit parçaya veya istediğiniz büyüklükte sigara böreği yapımındaki gibi kesip, arasına peynir koyarak sarın. 30–40 dakika mayalandırıp, üzerine yumurta sarısı sürün ve 180 derecede üzerleri kızarana kadar pişirin.

28 Aralık 2007 Cuma

Tulumba tatlısı

(yemeğimle - seval'e)
Beğenerek takip ettiğim Yemeğimle bloğunun sahibi Seval arkadaşımız, kurban bayramı yazımda yayınladığım resimdeki tulumba tatlısının tarifini istemiş bıraktığı yorumda. Maalesef iftar için hazır alınmış bir tatlıydı. Ben de arkadaşımıza en tatlı hediyelerden bir tanesi olan tulumba’nın tarifini deneyip sunmak istedim. Tarif defterime uzun süre önce not aldığım ama nereden aldığımı yazmadığım bir lezzet. Birkaç gün önce yaptım, yayınlamak bugüne kısmet oldu. Hazır tulumbaların çıtır lığının aksine yumuşak bir o kadar da lezzetli oldu.Tulumba tatlısına bayılan eşim ve kızım çok beğendiler…
Malzemeler:

        • 3 kahve fincanı su
        • 3 kahve fincanı un
        • 1 çorba kaşığı tereyağı
        • 2 yumurta
        • Bir tutam tuz
        • Kızartmak için sıvıyağ

        Şerbet:

        • 2 su bardağı su
        • 500 gr. toz şeke
        • Limonsuyu
        • Şerbeti hazırlayıp soğutun

        Hazırlanması:

        Margarin, tuz ve suyu tencereye koyup, kaynatın. Kaynayan suya unu azar azar ilave edin. Sürekli karıştırarak 5–6 dakika pişirin. Ateşten alıp soğutun. Yumurtaları soğuyan hamura ilave edip, elinizle yoğurun.

        Geniş bir tencere veya tavaya sıvıyağı döküp, tırtıl kurabiye kalıbı ile hamurdan istediğiniz büyüklükte parçalar sıkıp soğuk yağın içine alın(sıvıyağ soğuk olmalı kızgın sıvıyağa atılırsa tatlı şerbeti içine çekmiyor). Sıkma işlemi bitince yağı kızdırarak tatlıları arada karıştırarak kızartın.(Eğer hamur artarsa sıvıyağın soğumasını bekleyin, soğuyunca kalan hamuru kızartmaya devam edin.)

        Kızaran tatlıları sıcakken hemen soğuk şerbetin içine alın.15 dakika veya daha fazla bekletip servis yapın.

        27 Aralık 2007 Perşembe

        Çikolatalı Armutlar

        Aslında En Tatlı Hediyeler etkinliği için hazırlamayı düşündüğüm bir tarifti ama yetiştiremedim.Kızım tarafından bu kadar rağbet göreceğini tahmin etmemiş olsam da bir kaç tanesini büyük bir iştahla yiyerek beni şaşırttı.
        Malzemeler:

        • 5 adet orta boy armut(kabukları soyulmuş)
        • bitter çikolata
        • 2 tatlı kaşığı tereyağı
        • süslemek için h.cevizi
        Hazırlanması: Çaydanlığı yarısına kadar su ile doldurup kaynatalım.Isıya dayanıklı bir kaseye bitter çikolata ve tereyağını alıp,çaydanlığın üzerine yerleştirip arada karıştırarak benmari usulü eritelim.Armutları bir kaşık yardımıyla eriyen çikolatayla kaplayıp h.ceviziyle süsleyelim.

        26 Aralık 2007 Çarşamba

        Görümcemin nefis lezzetleri




        Bayram dönüşü uzun süredir görüşemediğimiz görümceme uğradık. Kızımın yolda sürekli “daha gelmedik mi”, “ne kadar kaldı” sorularıyla 1,5 saatlik yol sanki daha uzunmuş gibi gelse de görümcemin her zamanki harika ev sahipliği ve hazırladığı nefis lezzetler bize hepsini unutturdu.
        Yemeklerin resimlerini çekemedim ama harika tatlıların ve kurabiyelerinkileri çekmeden edemedim. Kızım ablasıyla oyun oynamaktan hiçbir şey yemese de görümcemin paket yapıp verdiği tatlıları eve gelince babasıyla paylaşamadılar.Görümcem yalnızca yemek konusunda değil elişlerinde de pek beceriklidir, onlarıda bir dahaki sefere çekerim inşallah.

        Hindistan cevizli kurabiyeler

        Malzemeler:
        • 6 su bardağı un
        • 1 paket oda sıcaklığında margarin veya tereyağı
        • 1 çay bardağı sıvıyağ
        • 1 paket kabartma tozu
        • 1 paket vanilya
        • 1 yumurta sarısı (beyazı üzerine)
        • 1 su bardağı pudra şekeri
        • Yarım su bardağı
        Hazırlanması:

        Bütün malzemeleri karıştırıp, hamur yoğurun. Hamurdan istediğiniz büyüklükte parçalar alıp yuvarlayın. Önce yumurta beyazına sonra hindistan cevizine batırıp tepsiye dizin.Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede pişirin.


        • burma (oklava) baklavası ve midye tatlısı

        25 Aralık 2007 Salı

        Doğum günüm ve muzlu kakaolu pasta

        Doğum günümü çok fazla önemseyen biri değilim, çoğu zaman hatırlayamam bile. Annemse her doğum günümü hatırlar ve mutlaka arar, annelik böyle bir şey sanırım.

        Okul için ailemden ilk defa ayrı bir şehirde yaşamaya başlamamın üzerinden birkaç ay geçmişti. Yurtta arkadaşlarla ailelerimizden ayrı olmanın da etkisiyle birbirimize çabucak alışmış, güzel dostluklar kurmuştuk. Çoğunun şu an nerede olduğunu bilemesem de güzel anılarımız hala hatırımda. Sakarya da yeşilliklerle çevrili güzel bir yurtta geçirdiğim bir kaç yıl benim için unutulmaz anlarla dolu.

        O unutulmaz anlardan bir tanesi de 25 Aralık 1997 deki oda ve yurt arkadaşlarımla kutladığım doğum günümdü. Çok sevdiğim, bizden bir üst sınıfta olan Asiye ablacığım (Asiye Koca) benimle konuşmak istediğini söylemiş ve birlikte etüt odasına gittiğimizde beni kivili bir pasta ve arkadaşlarım karşılamıştı. O an ki şaşkınlığımı ve mutluluğumu hiç unutamam.

        Resimdeki ise daha önce arkadaşlarım için yaptığım ve tadını beğendiğim muzlu kakaolu pasta.

        Not:Hala inanamasam da yaş 30 olmuş bile::)))))))

        18 Aralık 2007 Salı

        Kurban Bayramı

        Sevdiklerinizle birlikte güzelliklerle dolu bir bayram geçirmeniz dileğiyle.....
        Yaşamınızdan sevgi,muhabbet,sağlık,barış,mutluluk,huzur....eksik olmasın.
        sevgiyle kalın.....

        16 Aralık 2007 Pazar

        Hindistan cevizli kareler ve suçiçeği

        Düzenli olarak görüştüğüm arkadaşlarımla son bir aydır görüşemiyordum. Cumartesi günü eşimin “kızımızla ilgilenirim” demesiyle kendime mola verip sevgili Ayla’nın davetine katıldım ve bu harika karelerin tadına bakma fırsatı yakaladım.

        Bayram ikramları için de çok uygun ve lezzetli bir tarif. Kakaolu sosla kaplanmış kek dilimleri h.cevizine bulanmış şık görüntüsüyle herkesin beğenisini topladı. Tarifi almayı unuttum dersem kızmayın, bayramdan önce yetiştirmeye çalışacağım. Arkadaşlarla çok güzel iki saat geçirdim derken bu sabah uyandığımda kızımın suçiçeği olduğunu görüp büyük bir şaşkınlık yaşadım.Dört yaşındaki kızımın geçirdiği ilk hastalık olunca şaşkınlığıma tedirginliğim de eklendi.Suçiçeği hakkındaki bütün yazıları okuyup, tedbirleri alıp,doktora gidip, kızımı da krem sürmek için ikna edince geriye bir tek kızımın sakin hallerine alışmak kaldı: )))))) Kızımın hayırlısıyla ve sağlıkla bu dönemi atlatması için dualarınızı bekliyorum. Ayla'cığımın menüsündeki harika lezzetler;
                                  • hindistan cevizli kareler
                                        • dereotlu patates salatası

                                                                                          • pileli börek

                                                                                                        • yaprak sarması

                                                                                                        15 Aralık 2007 Cumartesi

                                                                                                        Yoğurt soslu havuç kızartması

                                                                                                        Kolay ve bilinen tariflerden biride havuç kızartması olsa gerek. Lezzetinin yanında diğer bir tercih nedenim de kızarmış havucun yoğurtla birleşimindeki renk uyumu.

                                                                                                        Malzemeler:
                                                                                                        • Havuç
                                                                                                        • Kızartmak için sıvıyağ
                                                                                                        • Tuz
                                                                                                        • Sos için yoğurt

                                                                                                        Hazırlanması:

                                                                                                        Havuçları halka şeklinde ya da verev doğrayıp sıvıyağda kızartın. Servis tabağına alıp üzerine yoğurtla sos hazırlayın.

                                                                                                        11 Aralık 2007 Salı

                                                                                                        Yoğurtlu Kırmızı lahana salatası




                                                                                                        Bekleyen o kadar çok tarif var ki buna karşılık benim bloğumu güncelleyebilmek için pek vaktim olmuyor.Bu salata tarifinin de bilinen bir tarif olduğunu düşünüyorum ama bloğumda olmasını istediğim benim çok sevdiğim,kızımın ise rengine vurulduğu bir lezzet.
                                                                                                        Özellikle pilavla iyi bir ikili oluşturduklarını düşünüyorum.Arkadaş davetlerinde de hafif olmasıyla baş tacı edilebilecek cacık formunda ama daha koyu kıvamda olduğu için salata demeyi tercih ettiğim bir alternatif.

                                                                                                        Malzemeler:
                                                                                                        • 1 kase ince doğranmış kırmızı lahana
                                                                                                        • 2 kase yoğurt
                                                                                                        • ceviz
                                                                                                        • tuz
                                                                                                        • kuru nane,maydanoz,kırmızı pul biber



                                                                                                        Hazırlanması:

                                                                                                        • Derin bir kaseye yoğurdu,kırmızı lahanayı,tuzu ilave edip karıştırın.
                                                                                                        • Servis edeceğiniz kaselere paylaştırıp ceviz,pul biber ve nane ile süsleyin.

                                                                                                        5 Aralık 2007 Çarşamba

                                                                                                        Çikolatalı pudingli pasta (kek)

                                                                                                        Benim çok severek tükettiğim bir pasta oldu. Keki ıslatılıyor olsa bile süt kullanıldığı için çok hafifti. Lezzet ustaları özellikle çikolata pudingli kremasına rağbet gösterdiler. Krema için sevgili Bizim pastane’nin çikolatalı puding tarifini değiştirerek uyguladım.

                                                                                                        Kek:

                                                                                                        • 2 yumurta
                                                                                                        • ½ su bardağı şeker
                                                                                                        • 2 yemek kaşığı kakao
                                                                                                        • 1 yemek kaşığı nescafe
                                                                                                        • 1 paket vanilya
                                                                                                        • 1 paket kabartma tozu
                                                                                                        • 1 su bardağı un
                                                                                                        • 2 çorba kaşığı süt

                                                                                                        Keki ıslatmak için; 1 su bardağı süt + ½ su bardağı vişne suyu

                                                                                                        Çikolatalı puding:

                                                                                                        Üzeri için; 1 paket toz krem şantiyi 1 su bardağı süt ile çırpın.

                                                                                                        Hazırlanması:

                                                                                                        Kek:

                                                                                                        • Yumurta ve şekeri çırpın, süt ile neskafeyi karıştırıp ilave edin. Vanilya, kabartma tozu, un ve kakaoyu eleyerek sıvı karışıma ilave edin. Kare bir borcama döküp, 180 derecede pişirin. Kek ılıyınca 1su bardağı süt ve yarım su bardağı vişne suyu ile keki ıslatın. Buzdolabında birkaç saat bekletin.

                                                                                                        Çikolatalı puding:

                                                                                                        • Süt, nişasta, un, kakao, şeker, yumurta ve coco star’ı bir tencereye koyup kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirin.
                                                                                                        • Puding piştikten sonra sıcak iken küçük parçalara ayrılmış çikolatayı ekleyip mikserle çırpın.

                                                                                                        • Çırpılmış ve ılınmış pudingi dolaptan çıkardığımız kekin üzerine yayın ve oda sıcaklığında biraz bekletip tekrar dolaba koyun ve birkaç saat daha bekletip, hazırladığınız kremşantiyi pudingin üzerine yayın. Üzerini çekilmiş fındık ve fıstıkla süsleyip soğuk olarak servis yapın.

                                                                                                        3 Aralık 2007 Pazartesi

                                                                                                        Karalahana sarması ve Arkadaş menüsü

                                                                                                        Hafta sonu gelen misafirlerim için hazırladığım lezzetlerin bazılarının tarifi bloğumda var. Ufak değişiklikler yapıldı, bunları anlatacağım. İlk defa denediğim tatlı ise benden tam not aldı, eşim ise her zaman ki gibi kremasından yana kullandı tercihini.

                                                                                                        Arkadaşımın 8 aylık kızı Gökçen de benim gibi düşünmüş olsa gerek ki ağzının kenarlarına bulaşan kremaya aldırmadan yemeye devam etti.

                                                                                                        • Karalahana Sarması

                                                                                                        Sanırım şimdiye kadar yaptığım hiçbir sarma ve dolma da ölçü kullanmadım hep göz kararı yaptım iç malzemesini karalahana sarmasında olduğu gibi. Eğer iç malzemesi artarsa yayla çorbası yaparak değerlendiriyorum ya da dondurucuya koyup bir sonraki sarmalarda kullanıyorum.Bu güzelim karalahanalar ise arkadaşım canım Gülaycığımın memleketinden Erbaa'dan geldiler,tazecik ve muntazam halleriyle kendilerine hayran bıraktılar beni.

                                                                                                        Malzemeler:

                                                                                                        • 2 çay bardağı pirinç
                                                                                                        • 2 yemek kaşığı salça
                                                                                                        • 2 orta boy kuru soğan
                                                                                                        • 1 çay bardağı sıcak su
                                                                                                        • Kimyon
                                                                                                        • Karabiber
                                                                                                        • Kırmızı pul biber
                                                                                                        • Tuz
                                                                                                        • Maydanoz, dereotu ve nane
                                                                                                        • karalahana (haşlanmış)

                                                                                                        Hazırlanması:

                                                                                                        Soğanı ince doğrayıp çok az sıvıyağla kavurun, salçayı ekleyip karıştırın. Pirinci ayıklayıp yıkayıp suyunu süzün ve soğanlara ilave edip karıştırın. Sıcak suyu da ekleyip birkaç dakika karıştırıp, ocağı kapatın ve ağzı kapalı olarak biraz bekletin. İlk sıcaklığı çıkan iç malzemesine baharatları ve tuzu da ilave edip karıştırın, dolma ve sarmalarınızda kullanın.

                                                                                                                              Hindistancevizli toplarda yaptığım değişiklik ise tarifteki muz yerine 2–3 çorba kaşığı çırpılıp hazırlanmış kremşanti kullanmam ve dışını da hindistancevizine bulamam oldu. H.cevizine bulananlar daha şık oldular bence.

                                                                                                                                                                                    Ben size sık yapacağım bir tarifim oldu diye boşuna söylemedim, geçen hafta başında ve sonunda gelen misafirlerim için bir hafta da iki defa lorlu kurabiye yaptım. Malzemelerde ise tereyağı yerine sadece sıvıyağ kullandım Benim fikrimi sorarsanız tereyağı ile yapılanlar daha lezzetli ve ağızda dağılan kurabiyeler oldular.

                                                                                                                                                                                    • Çikolatalı pudingli pasta (kek)

                                                                                                                                                                                    2 Aralık 2007 Pazar

                                                                                                                                                                                    En güzel çiğ köfte!

                                                                                                                                                                                    Başlığı okuyup ta çok iddialı bulanlar olursa çiğ köfteyi yapan eşiniz olunca iddialı oluyorsunuz. İstisnasız her yiyenin beğendiğini göz önüne alırsak bu konuda haklılığımda anlaşılır sanırım. Arkadaşlarla - özellikle bu aylarda - toplanıp eşimin yaptığı ve bizim de hem acı deyip hem de yediğimiz harika bir lezzet. Benim bu harika lezzetle tanışıklığım eşimle tanıştıktan sonra gerçekleşti ve daha önce tadını ve yapılışını bilmeden ismine bakıp da ben asla yemem dediğim çiğ köfteyi şimdilerde tabir yerinde olursa bayılarak yiyorum. Bu güzellikler geçen hafta gelen misafirlerimiz için eşim tarafından yapıldılar. Gerçi ilk defa gelen misafirlerimin sevip sevmeyeceği tedirginliği vardı ama onlarında beğenilerini alınca rahatlamış oldum. Çiğ köfteler eşimden olunca ben de tatlı ve kurabiyeleri yapıp menüyü iş bölümü yaparak tamamlamış oluyoruz. Malzemeler:

                                                                                                                                                                                    • 750 gr çiğ köftelik ince bulgur
                                                                                                                                                                                    • 3 orta boy kuru soğan ve 5–6 diş sarımsak (birlikte robotta çok ince çekilmiş)
                                                                                                                                                                                    • 1 su bardağı su
                                                                                                                                                                                    • 2 yemek kaşığı domates veya biber salçası
                                                                                                                                                                                    • ½ çay bardağı limon suyu
                                                                                                                                                                                    • 1 orta boy kase domates püresi
                                                                                                                                                                                    • ½ demet ince doğranmış maydanoz
                                                                                                                                                                                    • 10 adet çok ince doğranmış marul yaprağı

                                                                                                                                                                                    • 1/2 kg yağsız çiğ köftelik kıyma (kıymamızı bir gece önceden baharatlarla karıştırıp ağzı kapalı olarak buzdolabında bekletiyoruz. Biz baharatçıdan bulgur miktarına göre isotlu, normal acılı bir karışım alıyoruz. Böyle bir imkanınız yoksa evde kendiniz hazırlayabilirsiniz. Kıymanın içine 3 yemek kaşığı acı biber salçası,1 yemek kaşığı domates salçası, isot, kimyon, karabiber, kırmızı pul biber (miktarını kendiniz ayarlayın) ekleyip iyice bir birine karışmasını sağlayın. )

                                                                                                                                                                                    Hazırlanması:

                                                                                                                                                                                    • İnce bulgur, soğan ve sarımsağı çiğ köfte tepsisinde elimizin tabanı ile yaklaşık 30 dakika bulgurlar soğanın kendi suyu ile yumuşayıncaya kadar yoğuruyoruz.
                                                                                                                                                                                    • Bulgur yumuşamaya başlayınca baharatlı kıymalı karışımımızı ekleyip 10–15 dakika daha yoğuruyoruz.
                                                                                                                                                                                    • 2 yemek kaşığı domates salçasını 1 su bardağı su ile karıştırıp kıymalı bulgurlu karışımın içine ekleyip birkaç dakika daha yoğuruyoruz.
                                                                                                                                                                                    • Limon suyunu ve domates püresini de ekleyip yoğuruyoruz.
                                                                                                                                                                                    • Son olarak birkaç dakika daha bütün malzemeler iyice yoğrulup ince doğranmış maydanoz ve ince doğranmış marul eklenip karıştırılır ve elimizle çiğ köfte şekli verilerek servis tabağına dizilip marul ve dilim limon eşliğinde servis yapılır.

                                                                                                                                                                                    Not: Yapım aşaması biraz zor ve kuvvet gerektiriyor ama sonuç yorgunluğa değiyor. Yapımı yaklaşık 45 dakika – 1 saat sürebiliyor.

                                                                                                                                                                                    Menüde;

                                                                                                                                                                                    vardı.

                                                                                                                                                                                    LinkWithin

                                                                                                                                                                                    Blog Widget by LinkWithin

                                                                                                                                                                                    View My Stats