29 Şubat 2008 Cuma

Gülülük

  • ön not: Umarım benim ismini ve tadını çok beğendiğim bu yemekle ilgili bir yanlışım yoktur. Aranızda Vanlı olan arkadaşlar ya da yemekle ilgili paylaşmak istedikleri olanlar varsa ve paylaşırlarsa sevinirim….

Yöresel yemekleri en çok da farklı isimleri ve malzemeleri olduğu için seviyorum sanırım. Hele bir de yemekle birbirini tamamlayan bir hikâyesi varsa değmeyin keyfime….

Bu yemekte onlardan bir tanesi oldu benim için önce malzemeler ilginç geldi sonra da ismi çok güzel.Ama “bir hikayesi var mı?” diye sormayı unuttum.Birkaç yıldan sonra birbirimizi görmenin sevinci ve Dilek’çiğimin kısa süre önce yaşadığı acı-hüzün bir araya gelip gözlerimiz nemlenince,boğazımıza bir düğüm yerleşince….

Yemeği amcamın kızı Dilek Vanlı olan kayınvalidesinden öğrenmiş. Tadına bakma fırsatı bulanlar çok beğendiler, eminim ki yöresel yemekleri sevenler ve farklı lezzetler arayanların da çok beğeneceği bir lezzet.

Malzemeler: Hamur için:

  • 3 su bardağı un
  • 1 – 1,5 su bardağı su (hamurun kıvamına göre su miktarını ayarlayabilirsiniz)
  • Tuz

  • Un ve tuzu birbirine karıştırıp su ilavesi ile katı bir hamur yoğurun(mantı hamuru kıvamında olacak).Birkaç dakika dinlendirip, elinizle hamurdan misketten küçük parçalar koparıp unlu bir tabağın içine bırakın. Arasıra tabağı sallayarak hamur parçalarının una bulanıp birbirine yapışmamalarını sağlayın.

Diğer malzemeler;

  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 2 orta boy yemeklik doğranmış kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 6 su bardağı kadar sıcak su

Hazırlanması:

  • 1 su bardağı yeşil mercimeği haşlayın ve suyunu süzün. Soğanları sıvıyağla birlikte kavurun ve salçayı ekleyin. Sıcak suyu ilave edip haşlanmış mercimeği de ekleyip birkaç dakika kaynatıyoruz. Unladığımız küçük hamur parçalarının ununu bir süzgeç yardımıyla eleyip mercimekli suya ilave ediyoruz. Tuzunu ve özellikle reyhan baharatını ekleyip hamurlar yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Az sulu, biraz koyu kıvamlı bir yemek oluyor.

  • ***Bu yemekte özellikle baharat olarak” reyhan” kullanılması gerekiyor ve hamur parçalarının ununu süzgeçten eliyoruz yoksa kıvamı çok koyu oluyor.

10 yorum:

  1. Ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  2. ay canım bu harika olur benim annemde çok yapardı küçükken biz...biz buna kavurma koyar un çorbası derdik adına ...ay bende yapsamda yesem...hazır biraz kilo vermişken iyi gider mmmhhh misler gibi iyiki hatırlattın....afiyetler olsun sanada öpüyorum ...sevgilerimle

    YanıtlaSil
  3. Bengisumm, bayıldım bu tarifee. Bende yöresel yemeklere bayılırım hele reyhanın girdiği yemeklerin nasıl enfes olduğunuda bilirim..Harika bir tarif, ellerin dert görmesin..
    Kocaman öpüyorum ve iyi bir hafta sonu tatili diliyorum..

    YanıtlaSil
  4. slm
    değişik bir tarif eminim lezizdir ellerinize sağlık
    yine beklerim
    sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Ellerine sağlık canım
    çok lezzetli görünüyor.Yiyenlere de afiyet olsun

    sevgiyle kal
    mutlu haftasonları

    YanıtlaSil
  6. canim ellerine saglik cok degisik bir yemekmis ama eminim harikadir
    kopuklu revanideki cig yumurta aklari cirpildiktan sonra ilik serbetle karistigindan kokusu ve tadi inan hiccccccccc anlasilmiyor bu yuzden bende keyifle yedim bir dilim yoksa bende sen gibi yemem :) misafirlerine yap kendinde ucundan dene eminim begenecegine opuyorum

    YanıtlaSil
  7. Merhaba canim, corban nefis görünüyor, ellerine saglik. Yöresel yemekler hem ilginc hemde cooooook leziz oluyorlar.


    Sevgilerimle
    Emine

    YanıtlaSil
  8. Canım ellerine sağlık,hayırlı hafta sonları..

    YanıtlaSil
  9. yöresel lezzetleri seven bir anne ve onun yanında yetişip sevmemesi mümkün olmayan bir çocuk:))
    yani annem ve ben:))

    çorbayı çok merak ettim anneme gösterilicek okutulucak ve annem deneyecek inşAllah.
    teşekkürler bu güzel tarif için.

    YanıtlaSil
  10. canım çok canım çekti.olsada yesem.ellerine sağlık çok güzel olmuş.bana da beklerim.yalnizkralice.blogspot.com

    YanıtlaSil

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats