29 Şubat 2008 Cuma

Gülülük

  • ön not: Umarım benim ismini ve tadını çok beğendiğim bu yemekle ilgili bir yanlışım yoktur. Aranızda Vanlı olan arkadaşlar ya da yemekle ilgili paylaşmak istedikleri olanlar varsa ve paylaşırlarsa sevinirim….

Yöresel yemekleri en çok da farklı isimleri ve malzemeleri olduğu için seviyorum sanırım. Hele bir de yemekle birbirini tamamlayan bir hikâyesi varsa değmeyin keyfime….

Bu yemekte onlardan bir tanesi oldu benim için önce malzemeler ilginç geldi sonra da ismi çok güzel.Ama “bir hikayesi var mı?” diye sormayı unuttum.Birkaç yıldan sonra birbirimizi görmenin sevinci ve Dilek’çiğimin kısa süre önce yaşadığı acı-hüzün bir araya gelip gözlerimiz nemlenince,boğazımıza bir düğüm yerleşince….

Yemeği amcamın kızı Dilek Vanlı olan kayınvalidesinden öğrenmiş. Tadına bakma fırsatı bulanlar çok beğendiler, eminim ki yöresel yemekleri sevenler ve farklı lezzetler arayanların da çok beğeneceği bir lezzet.

Malzemeler: Hamur için:

  • 3 su bardağı un
  • 1 – 1,5 su bardağı su (hamurun kıvamına göre su miktarını ayarlayabilirsiniz)
  • Tuz

  • Un ve tuzu birbirine karıştırıp su ilavesi ile katı bir hamur yoğurun(mantı hamuru kıvamında olacak).Birkaç dakika dinlendirip, elinizle hamurdan misketten küçük parçalar koparıp unlu bir tabağın içine bırakın. Arasıra tabağı sallayarak hamur parçalarının una bulanıp birbirine yapışmamalarını sağlayın.

Diğer malzemeler;

  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 2 orta boy yemeklik doğranmış kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 6 su bardağı kadar sıcak su

Hazırlanması:

  • 1 su bardağı yeşil mercimeği haşlayın ve suyunu süzün. Soğanları sıvıyağla birlikte kavurun ve salçayı ekleyin. Sıcak suyu ilave edip haşlanmış mercimeği de ekleyip birkaç dakika kaynatıyoruz. Unladığımız küçük hamur parçalarının ununu bir süzgeç yardımıyla eleyip mercimekli suya ilave ediyoruz. Tuzunu ve özellikle reyhan baharatını ekleyip hamurlar yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Az sulu, biraz koyu kıvamlı bir yemek oluyor.

  • ***Bu yemekte özellikle baharat olarak” reyhan” kullanılması gerekiyor ve hamur parçalarının ununu süzgeçten eliyoruz yoksa kıvamı çok koyu oluyor.

24 Şubat 2008 Pazar

Ab-ı hayat'ın gözünden İstanbul yolculuğu...

Uzun süredir görmediğim arkadaş ve akrabalarımı hatta yıllardır görmediğim çocukluk arkadaşlarımı görüp güzel bir tatil geçirdim. Geleli birkaç gün olmasına rağmen henüz yerleşip resimleri düzenleyebildim. Annemle mutfakta vakit geçirmeyi, birlikte yemek yapmayı, karşılıklı yemek tarifleri almayı ne kadar özlediğimi fark edip hasret giderdim.

video

İstanbul ziyaretlerim de;

  • Kızımın her seferinde denizi ilk defa görüyormuşçasına heyecanlanmasını,
  • Uzun yıllardır görüştüğüm lise arkadaşlarım Seda ve Nihal ile son yıllarda sık görüşeme sekte her görüştüğümüzde aynı sıcaklığı yakalamayı,
  • Babamın arabayı çalıştırmadan önce besmele çekmesini,
  • Daha önce annemle birlikte gittiğimiz yerlere kızımla birlikte gitmeyi ve onun merakla sorular sormasını,
  • Kızımın gitmeden önce heyecanla sıraladığı isteklerini gerçekleştirebilmeyi...... seviyorum.

                        • Annemin menüsü

                        Annemin yaklaşık 50 -60 kişilik bir akraba ve arkadaş grubu için kendi hazırladığı menüde;

                        • Kavurma
                        • Pilav
                        • Keşkek
                        • Yaprak sarması
                        • Tulumba tatlısı vardı.

                        Her yıl tekrarlanan bu davetlerin hazırlık aşamalarındaki yardımlarımıza hayır demeyip pişirme sırasında yardım kabul etmeyen annemin yorgunluğuna rağmen hiç şikâyet ettiğini duymadım şimdiye kadar.

                        • Annemden aldığım diğer tariflerle görüşmek dileğiyle....

                        not:Slayttaki resimlerin bir çoğu mısır çarşısında ismini Malatya pazarı olarak hatırladığım dükkana ait,resimleme aşamalarında yardımcı olan (fakat ismini sormayı unuttuğum) bayana buradan teşekkürlerimi gönderiyorum.

                        5 Şubat 2008 Salı

                        Kurabiye sepeti ve kısa bir mola…

                        Birkaç saat sonra uzun süredir gidemediğim ailemin yanına İstanbul’a gitmek üzere yola çıkıyorum. Bu da bir süre buralarda olamayacağım anlamına geliyor, yokluğumda bloğum sizlere emanet ::::))))) Dönüşte güzel resimler, annemden almak istediğim bir sürü tarif ve güzelliklerle buluşabilmek dileğiyle…
                        Muhabbetle kalın…!
                        Kurabiyeleri Çiçek kurabiye tarifine fazladan

                        • 1 yumurta
                        • yarım çay bardağı süt
                        • 1 çay bardağı sıvıyağ ekleyerek yaptım.

                        Hamur şekil verebileceğim yumuşaklığa gelene kadar un ekledim ve 1 saat buzdolabında beklettim. Tırtıl kurabiye kalıbı ile şekil verip iki ucunu birleştirdim.160 derecede 10-12 dakika üzeri kızarmadan pişirdim.Soğuyan kurabiyelerin birleştirdiğim uçlarını benmari usulü erittiğim çikolataya batırıp,hindistancevizine buladım.

                        3 Şubat 2008 Pazar

                        Rengârenk ev yapımı makarnalar ve dostluk üzerine

                        Kardeşim ve ben ıspanaklı makarnayı Nebişim (Nebahat) yapınca yemeyi pek severdik. Nebahat’la tanışmamız ortaokul yıllarına dayanır sonrası ise gelin- görümceliğimizle devam ediyor. Dayımla evlenmeye karar verdiklerinde en çok sevinenlerden birisi olmuştum:)))). Araya farklı şehirler, uzun yollar girse de paylaşılanlar, dostluklar unutulmuyor; yaşanılanlar nemli gözlerle anımsanıyor. Ispanaklı makarna ile bir doğum günü kutlama yazısını yazacağım hiç aklıma gelmemişti ama bu seferlik affına sığınıyorum Nebişimmm. İyi ki kayıt sırasında tanışıp 15 yılı aşkın süredir devam eden dostluğumuz oldu ve hala da devam ediyor ve iyi ki sınırsız dostluğuna sahibim.Yeni yaşın güzellikler getirsin sana ,dayıcığıma ve çocuklarına…. Ispanaklı ve sebzeli makarnayı sevip markette makarna reyonlarında aradığınızı bulamayıp hayal kırıklığına uğruyorsanız benim gibi, bu tarifle istediğiniz makarnalara sahip olabilirsiniz.

                        Malzemeler:

                        Sevgili Miss Çilek sayfasında çok güzel anlatmış, gördüğümde denemeliyim dediğim makarnaları yaptım sonunda!

                        • 2 yumurta
                        • 1 çorba kaşığı sıvıyağ
                        • Tuz
                        • Aldığı kadar un
                        • 2–3 çorba kaşığı süt
                        • Renklendirmek için; ıspanak ve kırmızılâhana.

                        Hazırlanması:

                        • Süt dışındaki bütün malzemeleri karıştırıp hamur yoğurun, ele yapışmayan bir hamur olması gerekiyor.
                        • Hamuru toparlamakta zorlanırsanız süt ilave edebilirsiniz gerekmezse kullanmayın.
                        • Hamuru 1 saat buzdolabında dinlendirin ve 3 parçaya bölün.
                        • Çok az karbonat ilavesi ile haşladığınız sebzeleri robottan ve tel süzgeçten geçirin.
                        • Sebze pürelerini hamurlarla birlikte yoğurup sırayla merdaneyle açın. Ben göz kararı ıspanak ve kırmızılâhanayı ayrı ayrı haşlayıp robottan ve süzgeçten geçirip 1. hamur parçasına ıspanak,2. sine kırmızılâhana püresini ve son parçayı da sade olarak kullandım.
                        • Her bir renkli hamur parçasını merdaneyle birkaç defa açıp (pürüzsüz olması için) istediğiniz şekiller verin.
                        • Ben kurabiye kalıplarını kullandım bir bölümünü de uzun şeritler halinde kestim.
                        • Unlanmış zeminde iyice kuruyana kadar bekletin ( yaklaşık 2 saat).

                        • Kuruyan makarnaları haşlayıp istediğiniz şekilde servis yapın.

                        LinkWithin

                        Blog Widget by LinkWithin

                        View My Stats