26 Nisan 2008 Cumartesi

Çay daveti menüsü ve muzlu rulo pasta


Son on günü misafir ağırlayıp menü hazırlayarak ya da misafir olarak geçirdim.Bazen fotoğraf çekemedim bazen de malzeme listesini not etmeyi unuttum.
Geçen haftalar da eşimin arkadaşları için hazırladığım menü ve pasta ise not edebildiklerimden...





Portakallı ve damla çikolatalı kekten artan parçalarla yaptığım cezeryeler.Kekleri elimle ufalayıp önceden rendeleyip şekerle pişirdiğim havuçlarla karıştırdım.Elimle şekil verip hindistan cevizine buladım.










  • Kakaolu ve sade ıslak kurabiyeler
  • Muzlu rulo pasta





malzemeler:


Pandispanya için;
  • 4 yumurta (beyaz ve sarıları ayrı çırpılacak)
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 4 yemek kaşığı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
krema için;
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1 çorba kaşığı şeker
Bir tencere de bütün malzemeleri karıştırın ve orta ateşte pişirip, puding yapıp,soğutun.
  • 1 paket krem şanti
  • 1 su bardağı soğuk süt
Mikserle kremşanti ve sütü çırpın,soğuyan pudingi de ekleyip bir kaç dakika daha çırpmaya devam edin.Hazırladıınız kremşantili ve pudingli malzemeyi pandispanyaya sürün.
hazırlanması:
  • Önce yumurta beyazlarını mikserle kar gibi olana kadar çırpın.
  • Daha sonra ayrı bir kapta şeker ve yumurta sarılarını çırpın. Vanilya,un ve kabartma tozunu yumurta sarılarının içine eleyin ve çırpın.Pürüzsüz bir kıvam alınca mikseri bırakıp,tahta bir kaşık veya spatula ile çırpılmış yumurta beyazlarını unlu karışıma yavaşça,sönmesine izin vermeden ekleyin.
  • Yağlı kağıt serilmiş dikdörtgen bir fırın kabına karışımı döküp,kaşıkla düzleyin.
  • Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 10-15 dakika üzeri kızarmadan kontrol ederek pişirin.
  • Temiz bir bıçak veya kürdanı batırdığınızda temiz çıkıyorsa pişmiş demektir.
  • Fırını kapatıp bir kaç dakika bekleyip yağlı kağıtla birlikte çok sıkı olmayan bir rulo yapın.Üzerine nemli bir bez serip bir kaç dakika bekletin.
  • Soğuyan pandispanyadan yağlı kağıdı çıkartın,keki servis tabağına yerleştirin ve önceden hazırlayıp soğuttuğunuz kremanın bir kısmını kekin üzerine yayıp muzu (dilimlemeden) yerleştirin.
  • Krema ve muz yerleştirilmiş pandispanyayı çok sıkı olmayacak şekilde rulo yapın ve bitiş yeri alta gelecek şekide servis tabağına terleştirin.
  • Üzerine ve yanlarına da kremadan sürüp hindistan cevizi serpin ve isteğe göre çilek dilimleri ile süsleyin.

25 Nisan 2008 Cuma

Dost olabildiğim....

Dostum... İçimi kapkara bulutlar kapladığında, başımı omzuna yaslayabileceğim... Onun içindeki kara bulutlar yüreğini kararttığında, başını omzuma yaslayabilecek…




































































































































Dostum... Bir bardak çayın... Veya bir fincan kahvenin içimi süresince, "gönül ne kahve ister, ne kahvehane" "gönül bir dost ister, kahve bahane..." diyen satırları hatırlayıp... Hayatın minicik bir parçasını paylaşabildiğim…





















































































Dostum... Bazen aynı "walkman”de bir şarkıyı, bir türküyü; bazen internetin sanal evreninde... Bir kaç satır fıkrayı, şiiri... Kokusunu alamasak bile, sanal bir gülü... paylaştığımız ….

İnsan olduğu için sevdiğim... ve beni insan olduğum için seven insandır…dostumdur…



Dost olabildiğim ve dostum olanlara....





*şiir alıntıdır

23 Nisan 2008 Çarşamba

Yumurtalı lezzetler 2


  • Yumurtalı ıspanak
Yumurtalı lezzetlerin ikinci durağına geldik,umarım çoğu bilinen tarifler olmasına rağmen faydalı olmuştur.İlk tarif çoğumuzun bildiği ve benim gibi severek tükettiği yumurtalı ıspanak.


 Malzemeler:
  • 1/2 kilo ıspanak
  • 1 kuru soğan
  • kıyma
  • tuz,kırmızı pul biber
  • 2 yumurta
  • sıvıyağ
Hazırlanması:
    Soğan ve kıymayı çok az sıvıyağda kavurun.Doğranıp yıkanmış ıspanakları ilave edin.Ispanaklar yumuşayınca tuz ve baharatlarını ilave edip karıştırarak bir kaç dakika pişirin.Kişi sayısına göre yumurtaları kırıp kapağını kapatıp kısık ateşte pişirin.
                  • Yumurtalı kurutulmuş taze fasulye kavurması (yumurtalı fasulye)

                  Bu kadar uzun bir isim kullanmamın nedeni fasulyelerin yazdan kurutulmuş olmalarını belirtmek içindi:))) Aynı tarifi taze fasulye ve konserve ile de yapabiliriz.
                  • Yazın güneşte kurutulmuş taze fasulyeleri yumuşayıncaya kadar haşlıyoruz.Suyunu süzüp soğuk su ile yıkıyoruz.Yıkadığımız fasulyeleri bir kaç yemek kaşığı sıvıyağda kavuruyoruz.Tuz ve baharat ekleyip kişi sayısına göre yumurta kırıyoruz,bu aşamada benim yaptığım gibi çırpılmış yumurta da kullanabilirsiniz.Kapağını kapatıp kısık ateşte pişiriyoruz.
                  • Soğanlı yumurta




                  Tarifin aslı sevgili Naile'ye (Aintab sofrası) ait.Bir kaç değişiklikle denedim ve soğan kızartmasını da sevdiğimi düşünürsek çok beğendiğim bir lezzet oldu.Tarif için tıklayın.

                  Ben denediğim haliyle de tarifi vermek istiyorum.Soğan (Ben soğanları biraz fazla kullandım ve sarımsak kullanmadım), yarım yeşil biber (ince doğranmış) ve kıymayı çok az sıvıyağda kavurun.Peynir,tuz ve baharat ekleyip karıştırın.Yumurtaları bir kasede çırpıp soğanlı karışımın üzerine döküp,kapağını kapatıp kısık ateşte pişirdim.









                  Bunlar da zeytinyağı ve baharat gezdirilmiş kayısı kıvamından da az haşlanmış yumurtalar...


                  Diğeri ise bizim evde sevilen kahvaltılıklardan pul biber,kekik ve zeytinyağında bekletilmiş zeytinler...











                  • Yumurtalı patates ise daha önce tarifini verdiğim çok lezzetli bir kahvaltılık veya anayemek....

                  20 Nisan 2008 Pazar

                  Yumurtalı lezzetler 1

                  Yumurta ve yumurtalı lezzetlere karşı olan sevgim çocukluğuma dayanıyor aslında. Küçük bir kız çocuğu iken hayal meyal hatırladığım, Ayşe Teyzeme sık sık söylediğim, “Ben kırmızı kabuklu haşlanmış yumurta istiyorum!” sözleri olurdu. Sağolsun teyzeciğim de benim nazlanmalarıma hiç itiraz etmeden beyaz kabuklu yumurtaları haşlarken içine soğan kabukları koyar birlikte kaynatır ve benim deyimimle “kırmızı kabuklu yumurtalar” elde eder ve yüzümde kocaman bir gülümsemeyle yumurtalarımı yememi sağlardı.
                  Şimdiler de kızım benden kırmızı kabuklu yumurtalar istemese de yumurtayı en sevdiğim hali olan “kayısı haşlama” tabiriyle az haşlayıp veya farklı sunumlarda yemeklerin üzerinde çok severek tüketiyorum.
                  • Farklı sunumlarda haşlanmış yumurta

                  • Birinci resimdekiler; bıçakla ortadan ikiye kesilmiş sarıları ayrı bir kapta 1 tatlı kaşı yoğurt ile karıştırılıp beyazların ortalarına doldurulmuş ve zeytinle süslenmiş olan haşlanmış yumurtalar.
                  • İkinci resimdekiler ise benim yumurtanın en sevdiğim hali “ kayısı yumurta “ tabiriyle adlandırılan ve baharatlarla süslenmiş olanlar…
                  • Yumurtalı Pırasa

                  Yumurtalı pırasa ise pırasa yemeklerine ve kahvaltıya alternatif arayanların beğeneceğini düşündüğüm,kardeşimin eşi Sevil'in kahvaltı da sık yaptığı lezzetlerden birtanesi...
                  • Pırasalar ince olarak doğranır ve bir iki çorba kaşığı sıvıyağda arasıra karıştırılarak ve kapağı kapalı olarak pişirilir. İstediğimiz baharatlar ve tuz eklenip karıştırılır. Kişi sayısına göre üzerine yumurta eklenip kapağı kapatılarak kısık ateşte yumurtalar katılaşana kadar pişirilir.
                  • Yumurtalı Madımak

                  Bunlar ise karşı komşumun toplayıp temizledikten sonra kışın kullanmak için konserve yaptığı ve sevdiğimi bildiği için arasıra " tadına bakarsın " diyerek yanında yufka ekmeği ile bana da verdiği madımaklar.
                  • Konserve madımakları çok az sıvıyağda bir kaç dakika kavurup çırpılmış yumurta ekleyip pişirin.
                  • Sucuklu Yumurta







                  Aslında ekleyip eklememe konusunda kararsız kaldığım mutfağa yeni girenlere yardımcı olmak adına eklediğim benim bol yumurtalı sevdiğim sucuklu yumurta.

                  Doğranmış sucuklar bir kaç dakika çok az sıvıyağda kavrulur.Üzerlerine kişi sayısına göre çırpılmış yumurta eklenip kapağı kapatılarak pişirilir.İsterseniz benim yaptığım gibi yumurtaları ekledikten sonra karıştırarak pişirebilirsiniz.
                  Bir sonra ki yumurtalı lezzetler;
                  • Yumurtalı ıspanak
                  • Yumurtalı kurutulmuş taze fasulye kavurması
                  • Yumurtalı soğan
                  Benim aklıma gelen yumurtalı lezzetler şimdilik bunlar, sizlerden gelecek farklı yumurtalı tarifleri merakla bekliyor olacağım.....

                  15 Nisan 2008 Salı

                  Dürüm ve sobeeee.....


                  Öyle uzun uzun anlatacağım malzeme listesi ve hazırlanışı olmayan bir tarif.Daha önceden denediğim iskender kebabından artan etleri lavaş ekmeğine yerleştirip,üzerine istediğimiz yeşillikleri de ekleyip dürüm şeklinde sardım.Yanına da bir bardak ayran...
                  Sevgili Papatya prensesim beni sobelemiş,benim sobe cevaplarım da bunlar...
                  • A - Allah, Ab-ı hayat, Ailem
                  • B –Bengisu
                  • C- Cefa, Ceviz
                  • Ç-Çocuk (masumiyet, güzellik) , Çay
                  • D-Dua
                  • E - Ekmek
                  • F –Fotoğraf çekmek
                  • G-“…Gönül gözü görmeyen, can gözünü neylesin...Dünyada dönmeyen dil mahşerde ne söylesin …,”
                  “…İçimde dövünüp ağlama gurbet…”
                  • Ğ - ?????
                  • H - Hac
                  • I –Ihlamur çiçeği
                  “…Takvim sorup hudut çizdirme bana...Ben sana çiçeklerle geleceğim...Ihlamurlar çiçek açtığı zaman…”
                  • İ - İstanbul (özlediğim şehir)
                  • J – Jülyen: Malzemelerin ince çubuklar halinde, kalınlık ve uzunluklarının eşit olarak doğrama şekline mutfak dilinde jülyen doğrama denir.

                  • K - Kur’an-ı Kerim
                  • L – Lale (Balkonda ki saksıya ektiğim ve hala büyüyüp açmasını beklediğim çiçek)



                  • M – Muhabbet, merhamet
                  • N – Ney sesi
                  • O - Okumak
                  • Ö - Özlemek
                  • P - Portakal kokusu
                  • R - Rüzgâr
                  • S - Sessizlik, Sakarya (yaşamıma güzellikler katan yer…)


                  • Ş - Şelale (kızımın hayali; birlikte şelaleleri izlemek…)


                  • T - Tecvid (tabir-i caizse son zamanlarda harıl harıl tecvid çalışıyorum)
                  • U - Uygulama bahçesi (Eşimin okulun da gördüğüm ve çok beğendiğim çocukların öğretmenleri ile birlikte istedikleri bitkileri ektikleri bahçe)

                  • Ü - Üslup, Üzüm ( Taze üzüm ve ekmek ikilisi)
                  • V - Vicdan
                  • Y - Yağmur
                  • Z - Zaman
                  Ben de sevgili arkadaşlarım DİSAL, hemşehrim NURTEN (Bizim mutfaktan çıkanlar), ve diğer hemşehrim ARZUMCUM'u sobeliyorum.

                  13 Nisan 2008 Pazar

                  Patatesli arpa şehriye pilavı


                  Sevdiğim lezzetlerden biri olan arpa şehriye pilavını arada kaçamak yapıp faklı malzemeler ekleyerek yapıyorum.Yukarıda ki resimde ki ise tel ve arpa şehriyenin karışımıyla hazırlanmış ilk defa denememe rağmen çok lezzetli olan bir pilav.
                  Malzemeler:













                  • 1 su bardağı arpa şehriye
                  • 1/2 su bardağı tel şehriye
                  • 1 orta boy kuru soğan
                  • 1 orta boy patates
                  • 1 çorba kaşığı salça
                  • 1 tane et bulyon
                  • 5 dal taze soğan
                  • 1 çorba kaşığı taze nane
                  • tuz

                  Hazırlanması:




                  • Küp doğranmış patates ve kuru soğanı sıvıyağda bir kaç dakika kavurun,arpa ve tel şehriyeyi ekleyip kavurmaya devam edin.Şehriyelerin rengi değişmeye başlayınca salça ve doğranmış taze soğanı ekleyip bir kaç dakika daha kavurun.
                  • Kavrulan şehriyelere et bulyonu da ilave edip üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin.Kaynadıktan bir kaç dakika sonra kısık ateşte pişirin.
                  • Pişen ve ilk sıcaklığı çıkan şehriyeli pilava ince doğranmış taze naneyi de ekleyip servis yapın.

                  12 Nisan 2008 Cumartesi

                  Mercimek köftesi



                  Sevgili Gülay'ın menüsünde ki harika lezzetlerden bir tanesi de mercimekli köfte idi.Çocukların köfteleri marul yapraklarına sarıp yemeleri lezzeti hakkında fikir verebilir sanırım:))))



                  Malzemeler:
                  • 2 su bardağı kırmızı mercimek
                  • 1, 5 su bardağı ince bulgur
                  • 3 yemek kaşığı domates salçası
                  • 1 orta boy kuru soğan
                  • 3–4 yemek kaşığı sıvıyağ
                  • yeşil soğan
                  • kırmızı pul biber
                  • maydanoz
                  • tuz
                  • kimyon
                  • limon
                  Hazırlanması:
                  • Mercimekler yıkanıp üzerini bir parmak geçecek şekilde su eklenip haşlanır(sanırım 3–3,5 su bardağı kadar) . Mercimekler haşlanıp suyunu çektikten sonra bulgur ilave edilir ve ağzı kapatılıp 15 dakika kadar demlendirilir.
                  • Yemeklik doğranmış kuru soğan ve salça sıvıyağda kavrulur. Bu karışım şişen bulgurlu mercimeğe ilave edilip yoğrulur. İnce kıyılmış maydanoz, yeşil soğan, kimyon, tuz ve kırmızı pul biber de ilave edilip karıştırılır.
                  • Karışımdan küçük parçalar alınıp elimizle şekil verilir ve servis tabağına dizilir.. Limon ve marul yaprakları ile servis edilir.

                  11 Nisan 2008 Cuma

                  Çay daveti menüsü ve Nişastalı kurabiyeler


                  Geçen hafta sonu arkadaşlarla Gülay'ın davetin de bir araya geldik,her zaman ki gibi güzel bir gün geçirdik.Gülaycığım hamileliğine rağmen bizler için harika lezzetler hazırlamıştı .Çocuklar özellikle kurabiyelerin peşinde dolaştılar:)))
                  Gülaycığımın menüsünde ki lezzetler;
                              • Muzlu yaş pasta
                              • Mercimek köftesi
                              • Kıymalı börek
                              • Nişastalı kurabiye idi.
                              • Muzlu pasta


                              Klasik pandispanya tarifiyle hazırlanmış,muz dilimleriyle süslenmiş lezzetli bir pastaydı.
                              • Kıymalı börek





                              Kıymalı börekler ise benim çok beğendiğim bir lezzetti....
                              • Nişastalı kurabiyeler
















































                              Malzemeler:














                              • 250 gr margarin (oda sıcaklığında)
                              • 2 yumurta
                              • 1 su bardağı pudra şekeri
                              • 1 paket vanilya
                              • 1 paket kabartma tozu
                              • 1 su bardağı un
                              • 4 -5 su bardağı buğday nişastası (arkadaşım 4,5 su bardağı kadar kullanmış)
                              Hazırlanması:
                              • Şeker ve margarini elinizle iyice karıştırın. Yumurta ve vanilyayı da ekleyerek karıştırmaya devam edin. Un ve kabartma tozunu da ilave edip aldığı kadar nişasta ekleyip hamur yoğurun. Hamurun kıvamına göre 4 ya da 5 su bardağı nişasta ekleyin.(Arkadaşımın kurabiyeleri için 4,5 su bardağı nişasta yeterli gelmiş.)
                              • Hamurdan yarım limon büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlak şekil verin.(Arkadaşım bu aşama da hamuru merdane ile açıp kurabiye kalıpları ile kesmiş.)
                              • Yağlanmış fırın tepsisine dizdikten sonra 150 derecedeki fırında 20–25 dakika kurabiyelerin üzerleri çok fazla kızarmadan pişirin

                              7 Nisan 2008 Pazartesi

                              Kakaolu ve Sade ıslak kurabiye

                              İlk denememden sonra birçok kez yaptığım ve istisnasız her yiyenin tarif aldığı hatta kurabiye sevmeyen eşimden bile tam not alan çok lezzetli kurabiyeler oldular. Ertesi gün gelecek olan misafirlerim için ilk kez yaptığım da kızımın fazlaca ilgisinden dolayı tekrardan bir ölçü daha yapmak zorunda kaldığımı itiraf edeyim:)))))


                              Bu harika tarif için Sevgili Nihan'a (Nino mutfakta) teşekkürlerimi gönderiyorum.Tarif için tıklayınız.



                              Malzemeler:
                              • 1 Paket (25 gr.) Ülker Kakao
                              • 1/2 paket oda sıcaklığında margarin
                              • 1 Yumurta
                              • 1 paket kabartma tozu
                              • 1 paket vanilya
                              • 1 çay bardağı sıvı yağ1
                              • çay bardağı şeker
                              • Aldığı Kadar Un
                              • Üzerini Süslemek İçin; Çekilmiş Antep Fıstığı veya Hindistan cevizi
                              Şurup için:

                              • 3 cay Bardağı Seker
                              • 3 cay Bardağı Su
                              Hazırlanması:
                              • Şurup malzemelerini küçük bir tencereye koyup, pişirin. Yoğunlaşan şurubunuzu iyice soğutun. Şurup soğuduktan sonra 1 saat kadar buzdolabında bekletin.
                              • Hamur malzemelerini karıştırıp, aldığı kadar unla yumuşak bir hamur elde edin. İstediğiniz büyüklükte toplar yapıp, üzerine hafifçe bastırarak, yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine dizip, 200 derecede üzeri çatlayana kadar pişirin.
                              • Sıcak kurabiyeleri, soğuk şurubun içine, hızlıca batırıp, çıkartın ve servis tabağına alıp, antep fıstığı ya da hindistancevizi ile süsledikten sonra, bir gece buzdolabında dinlendirip servis yapın.
                              • Sade ıslak kurabiyeler

                              Bunlar da bir sonra ki denemede eşimin isteği üzerine kakao kullanılmadan sade olarak yapılan ıslak kurabiyeler. Sade olanlar da kakaolu kurabiyeleri aratmayacak kadar lezzetliydiler.

                              3 Nisan 2008 Perşembe

                              Bonibonlu kurabiyeler ve pdçs etkinliği 20

                              Geçen hafta gelen misafirlerime hazırladığım menüde özellikle çocukları düşünerek yaptığım kurabiyeler beklediğim ilgiyi gördüler.Çocuklar daha çok tercihlerini bonibonlarından yana kullansalar da benim ve onların beğendiği bir tarif ortaya çıkmış oldu.Sade olanların kakaolu olanlara göre daha lezzetli olduğunu denemek isteyenler için belirtmem gerektiği düşüncesindeyim. Mucizem beni bul (Umarım istediğin mucize seni bulur ve yaşamınıza güzellikler katar) bloğunun sahibi arkadaşımız beni Porselen demlik çay saati etkinliği 20 için davet etmiş.Ben de Tadına doyamadım bloğunun sahibi sevgili Dilek'in tarifini değiştirerek uyguladığım bu kurabiyelerle etkinliğe katılmak istiyorum.
                              Malzemeleri:
                              • 200gr oda sıcaklığında tereyağı
                              • 2 çay bardağı şeker
                              • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
                              • 1 yumurta
                              • 1 çay bardağı nişasta
                              • 1 paket kabartma tozu
                              • 1 paket vanilya
                              • Aldığı kadar un
                              • Kakaolu kurabiyeler için:2 yemek kaşığı kakao
                              • Üzeri için:2 pk Bonibon




                              Hazırlanması:
                              • Tereyağ ,şeker,sıvı yağ,yumurta ve vanilyayı iyice karıştırıyoruz.
                              • Bu karışıma nişastayı,kabartma tozunu ve aldığı kadar unu da ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediyoruz.
                              • 15 dk. kadar buzdolabında bekletiyoruz.
                              • Çıkardığımız hamuru ikiye bölüyoruz ve bir parçasına 2 yemek kaşığı kakao ekleyip iyice yoğuruyoruz.
                              • Sade hamurun üzerine buzdolabı poşeti koyup merdane yardımıyla açıp çiçek kurabiye kalıbıyla kesiyoruz.
                              • Üzerine bonibonları bastırıyoruz.
                              • Önceden ısıtılmış 160 derecelik fırında üzerleri kızarmadan pişiriyoruz.
                              Kakaolu hamurdan küçük parçalar koparıp yuvarlıyoruz ve üzerlerine bonibon yerleştiriyoruz.160 derecelik fırında 10-15 dakika pişiriyoruz.

                              LinkWithin

                              Blog Widget by LinkWithin

                              View My Stats