31 Mayıs 2008 Cumartesi

Fırında mısır unlu tavuk

Çıtır tavuk (mısır unlu tavuk) tarifinin fırında pişirilmiş hali.Fırında piştiği için daha yumuşak ve hafif oluyor.Pişerken yanına patates ve arpacık soğan ilavesi yaparak kendinize çok lezzetli ve doyurucu bir menü hazırlayabilirsiniz ve tabiki ayranla birlikte...
                                                                      • Fırında kekikli çıtır patates

                                                                      Patatesleri yarım ay şeklinde doğrayıp kekik,tuz ve istediğiniz baharat ilavesiyle fırında 180-200 derecede üzerleri kızarana kadar pişirin.Ben tavukların yanına patatesleri de yerleştirip,ikisinide aynı sürede ve fırın kabında pişirmiş oluyorum.

                                                                      26 Mayıs 2008 Pazartesi

                                                                      Bulgurlu patates köftesi - YE#34 Bulgur etkinliği

                                                                      Son günlerde o kadar çok etkinlik varki,bütün etkinlik tarihleri birbirine karıştı.Bu nedenle de YE#34 Bulgur etkinliğine son anda katılmayı başardığımı umuyorum:))))
                                                                      Hafta sonu sevgili Özlem'in çay davetinde hazırladığı bu nefis bulgurlu patates köftelerini Deryadan Lezzetler'in ev sahipliğini yaptığı YE34# Bulgur etkinliğine gönderiyorum.

                                                                      Özlemciğimin menüsündeki harika lezzetlerin devamı olan Malzemeler:
                                                                      • Yarım kilodan biraz fazla haşlanmış patates
                                                                      • 3 fincan ince köftelik bulgur (küçük neskafe fincanı)
                                                                      • 1 soğan (rendelenmiş)
                                                                      • 5 adet sarımsak
                                                                      • 1-2 çorba kaşığı sıvıyağ
                                                                      • karabiber
                                                                      • kırmızı pulbiber
                                                                      • tuz
                                                                      • kimyon
                                                                      • yenibahar
                                                                      • kuru nane

                                                                      • Kızartmak için sıvıyağ
                                                                      • Köfteleri bulamak için yumurta

                                                                      hazırlanması:

                                                                      • Patatesleri haşlayıp,kabuklarını soyun.Derin bir kaba alın.

                                                                                            • Patateslerin üzerine ince bulguru ilave edip elinizle patatesler sıcakken yoğurun.Patateslerin sıcaklığı ile bulgur yumuşuyor.

                                                                                            • Soğan,sarımsak,sıvıyağ,tuz ve diğer baharatları ekleyip iyice yoğurun.

                                                                                                          • Küçük parçalar alıp elinizle resimdeki gibi şekil verip çırpılmış yumurtaya batırıp çok az sıvıyağda kızartın.(Bu aşamada yağın sıçramamasına dikkat edin)

                                                                                                          • İsterseniz kızartmadan da servis edebilirsiniz.

                                                                                                          25 Mayıs 2008 Pazar

                                                                                                          Kahveli - fındıklı kurabiye ve PDÇSE 23

                                                                                                          Kurabiyelerde tadını çok sevdiğim kahveyi daha önce denediğim bu tarife ekleyerek pişirdim ve ortaya çok lezzetli kurabiyeler çıktı.Benim gibi kurabiye pişerken mutfağa yayılan fındık ve kahve kokusuna bayılanlar için ideal bir tarif....
                                                                                                          Kahveli kurabiyeleri bu gün son günü olan PDÇSE 23'ün ev sahibi Deryadan Lezzetlere gönderiyorum...

                                                                                                          malzemeler:

                                                                                                          • 100gr. pudra şekeri
                                                                                                          • 200gr.margarin veya tereyağı (oda sıcaklığında)
                                                                                                          • Yarım su bardağı ince çekilmiş fındık
                                                                                                          • Yarım su bardağı ince çekilmiş ceviz
                                                                                                          • 1 yumurta sarısı
                                                                                                          • 1 çorba kaşığı kakao
                                                                                                          • 1 paket vanilya
                                                                                                          • 1 çay kaşığı kabartma tozu
                                                                                                          • yarım çay kaşığı karbonat
                                                                                                          • 3 çorba kaşığı süt
                                                                                                          • 1 -2 çorba kaşığı granül kahve
                                                                                                          • aldığı kadar un(yaklaşık 3 su bardağı)

                                                                                                          hazırlanması:

                                                                                                          • Yağ ve pudra şekerini krema haline gelene kadar çırpın.Yumurta sarısı,1 çorba kaşığı kakao,vanilya,süt ile karıştırılıp eritilmiş kahve ,çekilmiş fındık ve ceviz ekleyip karıştırın.

                                                                                                          • Kabartma tozu ve karbonatı da ilave edip,ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar un ekleyip yoğurun.Hamuru streç filme sarıp yarım saat buzdolabında bekletin.

                                                                                                          • Hamuru dolaptan çıkarıp üzerine buzdolabı poşeti serip merdane ile açın ve kalpli kurabiye kalıbı ile kesin ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.

                                                                                                          • Önceden ısıtılmış 160 derece fırında 15 dakika pişirin.Piştikten sonra tepside bekletin ve soğutun.

                                                                                                          • Benmari usulü erittiğiniz çikolata ve tereyağını karıştırın, kurabiyelerin yarısını çikolataya batırıp yağlı kağıt üzerinde çikolatalar donana kadar bekletin.

                                                                                                          not:Hamurun üzerine buzdolabı poşeti serip merdane ile açarsanız pürüzsüz kurabiyeler elde edersiniz.

                                                                                                          24 Mayıs 2008 Cumartesi

                                                                                                          Taze Barbunya ve annemin yemekleri...

                                                                                                          Annemi son ziyaretimden dönüşte, yazın anneannemin bahçesinden hazırladığı reçel ve marmelatların yanına bu nefis konserve barbunyaları da eklemiş.İyiki de eklemiş:))) çünkü biz çok beğendik,yapalı uzun zaman oldu ama bir türlü yayınlayamamıştım.
                                                                                                          Sevgili Lama'nın etkinlik konusunu anneler günü nedeniyle "annemin yemekleri" olarak belirlediğini okuyunca,ekinliğe katılacağım tarif belli olmuş oldu...
                                                                                                          Nede olsa anne eli değdi....

                                                                                                          malzemeler:
                                                                                                          • 1 kilo konserve barbunya
                                                                                                          • 1 küçük kuru soğan
                                                                                                          • 1 orta boy havuç
                                                                                                          • 1 yemek kaşığı salça
                                                                                                          • sıvıyağ
                                                                                                          hazırlanması:

                                                                                                          Kuru soğanı ve havucu küp şeklinde doğrayıp sıvıyağda kavurun.Salçayı ekleyip bir kaç kez karıştırın ve yıkadığınız konserve barbunyaları ekleyip sıcak su ilave edin (su miktarını kendiniz ayarlayabilirsiniz).Tuzunu ekleyip barbunyalar pişene kadar kaynatın.

                                                                                                          22 Mayıs 2008 Perşembe

                                                                                                          Pileli Börek

                                                                                                          Sevgili Aylanın menüsünde ki lezzetlerden bir tanesi de bu nefis börekti. Yapımı kolay bir o kadar da lezzetli ve kızımın çok beğendiği bir börek. Milföylü çubuklarla birlikte pileli böreklerden kaç tane yediğini hatırlamıyorum:))))) Malzemeler:

                                                                                                          5 yufka
                                                                                                          • İç malzemesi için;

                                                                                                          • 1/2 çay bardağı sıvıyağ(yufkayı yağlamak için)
                                                                                                          • peynir
                                                                                                          • maydanoz
                                                                                                          • tuz

                                                                                                          Üstü için:

                                                                                                          • 1,5 su bardağı yoğurt (veya süt)
                                                                                                          • 3 yumurta
                                                                                                          • 1/2 çay bardağı sıvıyağ

                                                                                                          hazırlanması:

                                                                                                          • Yufkayı serip yarısını yağlayın.

                                                                                                          • Peynir, maydanoz ve tuzu ayrı bir kapta karıştırın.

                                                                                                          • Yufkanın yağladığınız bölümüne peynirli harç dan serpin ve yufkayı ikiye katlayın.Yarım ay şeklinde olan yufkayı ikiye kesin ,iki ucundan ortaya doğru büzerek yağlanmış tepsiye dizin.

                                                                                                          • Kalan diğer yufkalara da aynı işlemi uygulayın.

                                                                                                          • Ayrı bir kapta yoğurt, yumurta (1 yumurta da kullanabilirsiniz) ve yağ çırpılır. Yufkaların üzerine hazırlanan yoğurtlu harç sürülür.200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

                                                                                                          Not: Arkadaşım böreği akşamdan yapıp, üstünü kapatıp, dolaba koyup ertesi gün üst malzemesini pişirmeden önce sürüyormuş. Bu şekilde yapınca börek daha güzel ve yumuşak oluyormuş.

                                                                                                          20 Mayıs 2008 Salı

                                                                                                          Çilekli Süzme Yoğurt Keki (Cheesecake)

                                                                                                          Lorlu ve peynirli lezzetleri sevdiğimi,tatlısından kurabiyesine herşey de kullandığımı bloğun yakın takipçileri bilirler.Uzun süredir denemek istediğim ve olmazsa diye ertelediğim peykekleri sonunda cesaret edip denedim.Eşim ve benim çok beğendiğimiz,sürekli yapar olduğum bir lezzet ortaya çıktı.Daha hafif olduğunu düşündüğüm için şu an yoğurtlu denemeler yapıyorum. Peykekleri Açık Büfe'nin süzme yoğurtlu kek tarifini değiştirerek yaptım.Tarif burada. malzemeler:

                                                                                                          Tabanı için :

                                                                                                          • 1 su bardağı ince çekilmiş zencefilli kurabiye
                                                                                                          • 1/4 bardak ince çekilmiş ceviz
                                                                                                          • 3 yemek kaşığı tereyağı

                                                                                                          Kek için:

                                                                                                          • 500 gr süzme yoğurt (suyu süzdürülmüş kaymaklı yoğurt kullandım)
                                                                                                          • 200 gr lor peyniri
                                                                                                          • ½ su bardağı şeker (miktarını arttırabilirsiniz)
                                                                                                          • 2 tepeleme yemek kaşığı un
                                                                                                          • 1 limon kabuğu rendesi
                                                                                                          • 1 yemek kaşığı limon suyu
                                                                                                          • 2 yumurta
                                                                                                          • 1/4 su bardağı süt
                                                                                                          • 1/2 su bardak doğranmış çilek

                                                                                                          sos için :

                                                                                                          • 1 su bardağı çilek püresi
                                                                                                          • (Çilek ve pudra şekerini rondoda püre haline getirip sos olarak kullanın.)

                                                                                                          Hazırlanması:

                                                                                                          • Bisküvileri ve cevizi rondoda iyice çekin. Erittiğiniz tereyağını bisküvi ve cevize ilave ederek karıştıralım. Karışımı 24 cm çapındaki (veya daha küçük) kelepçeli kalıbın tabanına iyice bastırarak yerleştirelim. Kalıbı en az 15-20 dakika buzdolabına koyalım ve tabanın donması için bekleyelim.

                                                                                                          • Derin bir karıştırma kabına süzme yoğurt, şeker, un, limon kabuğu rendesi ve limon suyunu koyarak mikserle karıştırın. Yumurtaları birer birer ekleyip son olarak sütü ilave ederek karıştırmaya devam edin.

                                                                                                          • Yoğurtlu karışımın yarısını bisküvili(kurabiyeli) tabanın üzerine dökün. Yoğurtlu karışımın üzerine çilekleri yayın ve kalan yoğurtlu karışımın tamamını çileklerin üzerine dökün.

                                                                                                          • Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında üzeri sararıncaya kadar yaklaşık 40 - 45 dk kadar pişirin.İsterseniz kek pişerken üzeri çatlamasın diye fırının içine küçük bir kapla su koyabilirsiniz(ben iki kase su koydum).

                                                                                                          • Kek piştikten sonra fırının kapağını açmadan,keki ılınması için fırında bekletin. Oda ısısına geldiğinde ise keki buzdolabında soğutun. Kalıptan çıkarmadan en az 4 saat, eğer vaktiniz varsa bir gece dolapta bekletin.

                                                                                                          • Kek soğuduktan sonra kalıptan çıkarıp servis tabağına alın.Peykek'in üzerine çilek sosunu düzgünce döküp servis yapın.

                                                                                                          Diğer lorlu lezzetler;

                                                                                                          17 Mayıs 2008 Cumartesi

                                                                                                          Hindistan cevizli,şekerli milföy çubuklar

                                                                                                          Sevgili Aylanın menüsünde ki pratikliği ve lezzeti ile en çok beğenilen lezzetti diyebilirim.Acil misafirlerinize ve çayın yanına atıştırmalık olarak hemen yapabilirsiniz. malzemeler:
                                                                                                          • milföy hamuru
                                                                                                          • toz şeker
                                                                                                          • hindistan cevizi
                                                                                                          hazırlanması: Milföy hamurlarını bir parmak genişliğindeki şeritler halinde kesin. Toz şekeri bir tabağa alıp milföy şeritlerini önce şekere sonra da Hindistan cevizine bulayın. Yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine dizip,180–200 derece arasında üzerleri kızarana kadar pişirin. not:Eğer şeker ve hindistan cevizi hamurlara yapışmazsa fırça ile milföylere çok az su sürebilirsiniz.

                                                                                                          15 Mayıs 2008 Perşembe

                                                                                                          Semizotu salatası ve Ayla'nın çay daveti menüsü......PDÇSE 23

                                                                                                          Hafta sonu davetlerinin sonuncusu sevgili Aylanın bizler için hazırladığı bu harika sofra idi.Tüm davetlileri anneler (benim deyimimle annesinden uzakta olan anneler) olan sofranın "anneler günü"ne denk gelmesi de ayrı bir hoşluk oldu bizler için.

                                                                                                          Bu nefis lezzetlerin olduğu sofrayı da Porselen demlik çay saati etkinliği 23'ün sahibi Deryadan lezzetlere gönderiyor,şimdiden kolay gelsin diyorum.

                                                                                                          Ayla'nın bizler için hazırladığı menüde;

                                                                                                          • Tahinli çörekler
                                                                                                          • Hindistan cevizli milföy çubuklar
                                                                                                          • Pileli börek
                                                                                                          • Semizotu salatası

                                                                                                          Çok lezzetli,hafif ve kolay hazırlanabilen bir lezzet.Semizotları temizlenip yıkanır ve küçük parçalara ayrılır.Yoğurt ve tuz ilave edilip servis tabağına alınır.Toz kırmızı biberle süslenir.

                                                                                                          • Patates salatası

                                                                                                          Bol yeşilliklerin bulunduğu çok lezzetli ve hafif bir salata.Haşlanmış ve doğranmış patateslere taze soğan,maydanoz,marul,doğranmış kornişon turşu,tuz,limonsuyu,baharat ve dereotu (özellikle dereotu çok yakışıyor,denememiş olanlara tavsiye ederim) eklenip karıştırılır ve servis tabağına alınır.

                                                                                                          • Patlıcanlı börek
                                                                                                          • ıslak kurabiye

                                                                                                          • kısır
                                                                                                          • havuçlu kek

                                                                                                          Yukarıda ki fotoğraflardakiler de benim bir türlü yayınlayamadığım,Ayla'nın önceki menüsünden lezzetler....

                                                                                                          13 Mayıs 2008 Salı

                                                                                                          Aslı'nın çay daveti menüsü





                                                                                                          Geçen hafta sonu arkadaşlarla sevgili Aslı da buluştuğumuz da bizler için hazırlanan harika sofradan bir kaç kare... Hepsi birbirinden nefis olan lezzetlerin bulunduğu menü de yer alanlar;
                                                                                                                                            • Zeytinli Poğaçalar
                                                                                                                                            • Kremşantili Elmalı tart
                                                                                                                                            • Revani



















                                                                                                                                                                                                                                                            • Kakaolu kek















                                                                                                                                                                                                                                                            Masayı fotoğrafladıktan sonra yerini alan:))) ,çocuklarımızın heyecanından salatanın da eklendiği sofrayı çekemediğim :))) ve benim çok beğendiğim pirinç salatası.
                                                                                                                                                                                                                                                            Aslı'nın tarifini bir kaç değişiklikle uyguladığım salatanın tarifi burada.
                                                                                                                                                                                                                                                            Bu harika sofra ve sıcaklığı için Aslıcığıma teşekkürlerimi gönderiyorum...

                                                                                                                                                                                                                                                            12 Mayıs 2008 Pazartesi

                                                                                                                                                                                                                                                            Kaymaklı poğaça


                                                                                                                                                                                                                                                            Çok lezzetli olan bu poğaçaları Papatya 68'in davet ettiği poğaçalar etkinliğine gönderiyorum.Arkadaşımıza şimdiden kolay gelsin ....
                                                                                                                                                                                                                                                            Mayalı hamur ile denediğim poğaçaları bu defa kabartma tozu ile denedim ve kaymağı da hamura ilave ettim.
                                                                                                                                                                                                                                                            Malzemeler:
                                                                                                                                                                                                                                                            • 2 yemek kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında)
                                                                                                                                                                                                                                                            • 1/2 su bardağı kaymak
                                                                                                                                                                                                                                                            • 1,5 tatlı kaşığı şeker
                                                                                                                                                                                                                                                            • 1 talı kaşığı tuz
                                                                                                                                                                                                                                                            • 1 yumurta beyazı (sarısı üzerine sürülecek)
                                                                                                                                                                                                                                                            • 1 tatlı kaşığı sirke
                                                                                                                                                                                                                                                            • 1 paket kabartma tozu
                                                                                                                                                                                                                                                            • Aldığı kadar un (1,5 -2 su bardağı kadar)
                                                                                                                                                                                                                                                            iç harcı için ;peynir
                                                                                                                                                                                                                                                            hazırlanması:

                                                                                                                                                                                                                                                            • Tereyağı,kaymak,şeker,tuz,sirke ve yumurta beyazını bir kaba alıp elimizle karıştırıyoruz.
                                                                                                                                                                                                                                                                    • Kabartma tozu ve unu (ilk olarak 1,5 su bardağı kadar ekleyin) birlikte sıvı karışımın üzerine eliyoruz ve ele yapışmayan bir hamur elde edip hamuru üzeri örtülü olarak 10 dakika dinlendiriyoruz.
                                                                                                                                                                                                                                                                        • Un miktarını gerekirse hamurun kıvamına göre fazlalaştırabilirsiniz.
                                                                                                                                                                                                                                                                        • Hamurdan küçük parçalar koparıp elimizle açıyoruz ve içine isteğe göre peynir ekleyip yuvarlıyoruz,yağlı kağıt serili tepsiye diziyoruz.(İsterseniz iç harc koymadan elinizle yuvarlayıp sade olarak da deneyebilirsiniz.)
                                                                                                                                                                                                                                                                        • Poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürüp,çatalın ucu ile hafif bastırarak şekil verin.
                                                                                                                                                                                                                                                                        • Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede üzeri kızarana kadar pişirin.
                                                                                                                                                                                                                                                                        not:Ben yoğurt yapmak için aldığım sütü kaynatırken üzerinde oluşan kaymağını kaşık yardımıyla alıp dondurucuya koyuyorum,daha sonra poğaçalarda kullanıyorum.Siz de benim gibi yapabilir ya da hazır kaymak kullanabilirsiniz.
                                                                                                                                                                                                                                                                        Her poğaça yaptığım da mutlaka bir kaç tanesini de zeytinli iç harcla deniyorum.Bunlar da kaymaklı poğaçaların iç harcından kaçırdığım zeytinli poğaçalar:))))

                                                                                                                                                                                                                                                                        11 Mayıs 2008 Pazar

                                                                                                                                                                                                                                                                        yüreği güzelliklerle dolu tüm annelere....


                                                                                                                                                                                                                                                                        Anne bak üşüyorum
                                                                                                                                                                                                                                                                        Isınmak istiyorum
                                                                                                                                                                                                                                                                        Kucağın nerde anne
                                                                                                                                                                                                                                                                        Şefkatin nerde
                                                                                                                                                                                                                                                                        Kucağın nerde anne
                                                                                                                                                                                                                                                                        Şefkatin nerde









                                                                                                                                                                                                                                                                        Ellerin nerde anne
                                                                                                                                                                                                                                                                        Yalnız gecelerimde
                                                                                                                                                                                                                                                                        Sokulduğum göğsün
                                                                                                                                                                                                                                                                        Ve içimde gülümseyen
                                                                                                                                                                                                                                                                        Yüzün nerde
                                                                                                                                                                                                                                                                        Nerde anne








                                                                                                                                                                                                                                                                        Rüyalarımın güzel yanı
                                                                                                                                                                                                                                                                        Yalnızlığım anne
                                                                                                                                                                                                                                                                        Sensizliğim nerde








                                                                                                                                                                                                                                                                        Neden ellerin donmuş
                                                                                                                                                                                                                                                                        Neden gözlerin ölmüş
                                                                                                                                                                                                                                                                        Fakat sen kimsin
                                                                                                                                                                                                                                                                        Anne sen kimsin
                                                                                                                                                                                                                                                                        Anne neredesin
                                                                                                                                                                                                                                                                        Soruyorum bak anne
                                                                                                                                                                                                                                                                        Korkuyorum










                                                                                                                                                                                                                                                                        Şeker karamela istemiyorum
                                                                                                                                                                                                                                                                        Cizgi film oyuncak istemiyorum
                                                                                                                                                                                                                                                                        Anne sana geliyorum
                                                                                                                                                                                                                                                                        Fakat ellerin solmuş
                                                                                                                                                                                                                                                                        Fakat gozlerin ölmüş
                                                                                                                                                                                                                                                                        Anne sen kimsin
                                                                                                                                                                                                                                                                        Anne nerdesin
                                                                                                                                                                                                                                                                        Soruyorum bak anne
                                                                                                                                                                                                                                                                        Korkuyorum
                                                                                                                                                                                                                                                                        Korkuyorum
















                                                                                                                                                                                                                                                                        Anne bak üşüyorum
                                                                                                                                                                                                                                                                        Isınmak istiyorum
                                                                                                                                                                                                                                                                        Kucağın nerde anne
                                                                                                                                                                                                                                                                        Şefkatin nerde












                                                                                                                                                                                                                                                                        Bu yaldızlar
                                                                                                                                                                                                                                                                        Bu yapma kuşlar
                                                                                                                                                                                                                                                                        Bu yalancı memeler
                                                                                                                                                                                                                                                                        Bu naylon bebekler
                                                                                                                                                                                                                                                                        Düşümde bir dağ görüyorum
                                                                                                                                                                                                                                                                        Üstünde çiçekler
                                                                                                                                                                                                                                                                        Anne bak ölüyorum
                                                                                                                                                                                                                                                                        Anne ölüyorum
                                                                                                                                                                                                                                                                        AnneÖlüyorum

















































































































































                                                                                                                                                                                                                                                                        ve canım anneme......

                                                                                                                                                                                                                                                                        9 Mayıs 2008 Cuma

                                                                                                                                                                                                                                                                        Pirinç salatası


                                                                                                                                                                                                                                                                        Son zamanlarda bloglar da sıkça rastladığım bu salatayı, geçen hafta Aslıcığımın davetinde tatma fırsatı bulup beğenince hafta başında gelen misafirlerim için denedim. Bizim çok sevdiğimiz doyurucu ve lezzetli bir salata oldu.
                                                                                                                                                                                                                                                                        Malzemeler:
                                                                                                                                                                                                                                                                        • 1 su bardağı pirinç
                                                                                                                                                                                                                                                                        • 1 su bardağı sıcak su
                                                                                                                                                                                                                                                                        • Yarım su bardağı sıcak tavuk suyu
                                                                                                                                                                                                                                                                        • 2 yemek kaşı sıvıyağ
                                                                                                                                                                                                                                                                        • 1 limon suyu
                                                                                                                                                                                                                                                                        • Yarım su bardağı haşlanmış bezelye
                                                                                                                                                                                                                                                                        • Yarım su bardağı tane mısır
                                                                                                                                                                                                                                                                        • Yarım su bardağı küçük doğranmış salatalık turşusu
                                                                                                                                                                                                                                                                        • 1 -1,5 su bardağı haşlanmış tavuk eti
                                                                                                                                                                                                                                                                        • İnce doğranmış dereotu
                                                                                                                                                                                                                                                                        • İnce doğranmış maydanoz
                                                                                                                                                                                                                                                                        • İnce doğranmış nane
                                                                                                                                                                                                                                                                        • İnce doğranmış taze soğan
                                                                                                                                                                                                                                                                        • Tuz
                                                                                                                                                                                                                                                                        Hazırlanması:
                                                                                                                                                                                                                                                                        • En az yarım saat önceden sıcak suyla ıslatıp, yıkayıp, suyunu süzdürdüğünüz pirinçleri sıvıyağda tuz ilavesiyle birkaç dakika kavurun.
                                                                                                                                                                                                                                                                        • Kavrulan pirinçlere sıcak suyu ilave edip, karıştırıp kapağını kapatıp kısık ateşte pilav pişirir gibi pişirin.
                                                                                                                                                                                                                                                                        • Pişen pirinçleri soğutun ve derin bir servis tabağına alın.
                                                                                                                                                                                                                                                                        • Diğer malzemeleri de ekleyip karıştırın ve isteğinize göre süsleyin.
                                                                                                                                                                                                                                                                        Not: ben mısır ve turşu kullanmadım ama kullanırsanız çok yakışır.

                                                                                                                                                                                                                                                                        8 Mayıs 2008 Perşembe

                                                                                                                                                                                                                                                                        Un kurabiyesi


                                                                                                                                                                                                                                                                        Uzun süredir un kurabiyesi yapmayı istiyordum, sevgili gül bahçesi de un kurabiyesi tarifi isteyince gelecek olan ilk misafirlerimi de bahane edip hemen denedim. Tarifi çok uzun süre önce defterime kaynak belirtmeden not etmişim(sanırım Oktay usta’nın Yeşil elma programının farklı bir isimle yayınlanmaya başladığı ilk dönemlere ait bir tarif).Ağızda dağılan çok lezzetli kurabiyeler oldular.
                                                                                                                                                                                                                                                                        Malzemeler:
                                                                                                                                                                                                                                                                        • 100 gr margarin (oda sıcaklığında)
                                                                                                                                                                                                                                                                        • 2–3 yemek kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında)
                                                                                                                                                                                                                                                                        • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
                                                                                                                                                                                                                                                                        • 4 yemek kaşığı pudra şekeri
                                                                                                                                                                                                                                                                        • 2 yemek kaşığı nişasta
                                                                                                                                                                                                                                                                        • Aldığı kadar un (ben 2 su bardağı + 1 yemek kaşığı un kullandım)

                                                                                                                                                                                                                                                                        Hazırlanması:
                                                                                                                                                                                                                                                                        • Oda sıcaklığındaki tereyağı ve margarine pudra şekeri ilave edip elinizle iyice birbirine yedirin. Sıvıyağı da ekleyip iyice karıştırın.
                                                                                                                                                                                                                                                                        • Nişastayı ve aldığı kadar un ekleyip ele yapışmayan bir hamur elde edin. Bu aşamada isterseniz vanilya kullanabilirsiniz.
                                                                                                                                                                                                                                                                        • Hamuru streç filme sarıp 15–20 dakika buzdolabında bekletin.(ağzı kapalı bir kapta da bekletebilirsiniz).
                                                                                                                                                                                                                                                                        • Hamurdan küçük parçalar alıp elinizle yuvarlayıp, yağlı kâğıt serili tepsiye dizin ve isterseniz üzerlerine çatalla bastırın.
                                                                                                                                                                                                                                                                        • Ya da benim yaptığım gibi hamurun üzerine buzdolabı poşeti koyup merdane ile çok ince olmayacak şekilde açıp, kurabiye kalıpları ile istediğiniz şekilleri verip tepsiye dizin.
                                                                                                                                                                                                                                                                        • Kurabiye tepsilerini fırına yerleştirip 160 derecede üzerleri kızarmadan pişirin (yaklaşık 10–15 dakika).
                                                                                                                                                                                                                                                                        not:İçleri de iyice pişsin diye fırını önceden ısıtmadım.

                                                                                                                                                                                                                                                                        6 Mayıs 2008 Salı

                                                                                                                                                                                                                                                                        Çıtır Tavuk (mısır unlu tavuk)


                                                                                                                                                                                                                                                                        Çok pratik ,kısa sürede hazırlanabilen ve çok lezzetli bir tarif.Bu tarz lezzetlerde mısır unu kullanmayı seviyorum ve yakıştırıyorum.İsterseniz galeta unu da kullanabilirsiniz.
                                                                                                                                                                                                                                                                        malzemeler:


                                                                                                                                                                                                                                                                        • ince ,uzun şeritler halinde doğranmış tavuk göğsü eti
                                                                                                                                                                                                                                                                        • 1 yumurta
                                                                                                                                                                                                                                                                        • mısır unu
                                                                                                                                                                                                                                                                        • tuz
                                                                                                                                                                                                                                                                        • isteğe göre baharat
                                                                                                                                                                                                                                                                        • sıvıyağ
                                                                                                                                                                                                                                                                        hazırlanması:
                                                                                                                                                                                                                                                                        • Tavuk etlerini ince uzun şeritler halinde doğrayıp,yıkayın ve suyunu süzdürün.
                                                                                                                                                                                                                                                                        • Yumurtayı tuz ve isteğe göre baharat ekleyip çırpın.
                                                                                                                                                                                                                                                                        • Tavuk etlerini önce çırpılmış yumurtaya sonra da mısır ununa batırıp,sıvıyağda kızartın.

                                                                                                                                                                                                                                                                        1 Mayıs 2008 Perşembe

                                                                                                                                                                                                                                                                        Kakaolu fındıklı ve cevizli kurabiye - P.D.Ç.S.E 22


                                                                                                                                                                                                                                                                        Geçen hafta sonu gelen arkadaşlarım için hazırladığım menüde yer alan lezzetlerden bir tanesi de bu kurabiyelerdi.Daha önce denediğim ve beğendiğim bu tarife karbonat ekleyerek yaptım ve bisküvi tadında harika kurabiyeler oldular.Bu nefis kurabiyelerle sevgili Fatoş Tuncay arkadaşımızın ev sahipliği yaptığı Porselen demlik çay saati etkinliğine katılıyorum.


                                                                                                                                                                                                                                                                         malzemeler:
                                                                                                                                                                                                                                                                        • 100gr. pudra şekeri
                                                                                                                                                                                                                                                                        • 200gr.margarin veya tereyağı (oda sıcaklığında)
                                                                                                                                                                                                                                                                        • Yarım su bardağı ince çekilmiş fındık
                                                                                                                                                                                                                                                                        • Yarım su bardağı ince çekilmiş ceviz
                                                                                                                                                                                                                                                                        • 1 yumurta sarısı
                                                                                                                                                                                                                                                                        • 1 çorba kaşığı kakao
                                                                                                                                                                                                                                                                        • 1 paket vanilya
                                                                                                                                                                                                                                                                        • 1 çay kaşığı kabartma tozu
                                                                                                                                                                                                                                                                        • yarım çay kaşığı karbonat
                                                                                                                                                                                                                                                                        • 3 çorba kaşığı süt
                                                                                                                                                                                                                                                                        • aldığı kadar un(yaklaşık 3 su bardağı)
                                                                                                                                                                                                                                                                        süslemek için:bitter çikolata ve 1 tatlı kaşığı tereyağı benmari usulü eritilir.



                                                                                                                                                                                                                                                                        hazırlanması:




                                                                                                                                                                                                                                                                        • Yağ ve pudra şekerini krema haline gelene kadar çırpın.Yumurta sarısı,1 çorba kaşığı kakao,vanilya,süt,çekilmiş fındık ekleyip karıştırın.

                                                                                                                                                                                                                                                                        • Kabartma tozu ve karbonatı da ilave edip,ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar un ekleyip yoğurun.Hamuru streçfilme sarıp yarım saat buzdolabında bekletin.
                                                                                                                                                                                                                                                                        • Hamurdan bir tatlı kaşığı büyüklüğünde parçalar koparıp,istediğiniz uzunlukta çubuklar yapın.2'şer santim aralıklarla yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.
                                                                                                                                                                                                                                                                        • Önceden ısıtılmış 160 derece fırında 15 dakika pişirin.Piştikten sonra tepside bekletin ve soğutun.
                                                                                                                                                                                                                                                                        • Kurabiyeler soğuduktan sonra 1 çorba kaşığı kakao serpin(ben serpmedim). Benmari usulü erittiğiniz çikolata ve tereyağını karıştırın,çay kaşığının ucu ile kurabiyelerin üzerini süsleyin.

                                                                                                                                                                                                                                                                        LinkWithin

                                                                                                                                                                                                                                                                        Blog Widget by LinkWithin

                                                                                                                                                                                                                                                                        View My Stats