31 Ekim 2008 Cuma

Minik Alman Pastaları

Benim için uzun olan bu arayı sizlerle sevgili Aylanın menüsünü paylaşarak sonlandırmayı, bundan sonrası için de çok fazla ara vermeden güzel tariflerle devam etmeyi umuyorum. Bu aranın nedenlerinden birisi de hepimizin bildiği gibi bizleri üzen blogspot’lara getirilen ve geçen hafta sonundan bu hafta başına kadar devam eden erişim yasağı idi.


Diğer bir neden ise son zamanlar da günlerimin tecvid öğrenmek için kursa gitmek (geçen sene bırakmak zorunda kaldığım) ve kızımı okuldan alıp sonrasında onunla vakit geçirmek (kızım için bunun anlamı oyun oynamak, faaliyet yapmak, bulmaca çözmek, bilmece sormak….. bunlara bilumum ev işlerini ve yemek yapmayı da ekleyebiliriz:)))) … gibi nedenlerden dolayı çok yoğun bir şekilde geçiyor olması....
  • Minik Alman Pastaları

Geçen haftalarda Ayla'nın deyimiyle yoğun ve koşuşturmalı günlerimden birinde birkaç saat gecikmeli olarak katılabilsem de sevgili Aylanın bu güzel menüsü ve arkadaş muhabbetleri doğrusu çok iyi geldi…
Bana kış ayının kar yağmış günlerini hatırlatan Minik alman pastalarını tadına bakan herkes gibi sizlerin de seveceğinizi düşünüyorum…. Tarif Portakal Ağacı arşivinden…
Malzemeler:


  • 1kg un
  • 125gr margarin (yumuşak)
  • 1 su bardağı süt
  • 3 yumurta
  • 1 çay bardağı şeker
  • 30gr yaş maya (veya 2 tatlı kaşığı kuru maya)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım su bardağı ılık su
Hazırlanması:



  • Ilık su, süt, maya, şeker ve tuzu karıştırarak 1 saat bekletin.
  • Diğer malzemeleri katıp iyice yoğurun. Hamur 2 katına çıkana kadar mayalanması için bekleyin.
  • Hamuru merdane ile 1 parmak kalınlığında açıp (hamur çok ince olmasın) su bardağı ile daireler kesin.
  • Kestiğiniz hamurları yağlanmış tepsiye dizip yarım saat tepside mayalandırın.
  • 200C kızgın fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Fırından çıkartıp soğuttuktan sonra ekmek bıçağı ile ortasını kesin ve krema torbası ile (krema torbası yoksa buzdolabı poşetinin ucunu kesip kullanabilirsiniz) kremasını doldurun.
  • Üzerine elekle pudra şekeri eleyin.
Arkadaşım, hamurları bir gün önce hazırlamış ve bekleyince sertleşiyor diye piştikten sonra soğuyunca hemen dondurucuya koyup ertesi gün pişen hamurlar oda sıcaklığına gelince kremasını doldurmuş,siz dondurucuya koymadan aynı gün soğuyunca kremasını sürebilirsiniz. Tariften 35 – 40 tane minik pastacıklar elde etmiş.

Kreması:


Sevgili Ayla kendi tarifiyle hazırladığı çok lezzetli, sade bir krema kullanmıştı.


malzemeler:


  • Yarım litre süt
  • 3 kahve fincanı şeker
  • 1 yumurta
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1 paket vanilya
  • 50 gr margarin ( pişirince)
  • Yarım paket kremşanti
Margarin ve krem şanti dışında ki bütün malzemeleri karıştırıp kısık ateşte pişirin. Piştikten sonra margarini ilave edip 4 -5 dakika mikserle çırpın. Soğuyunca yarım paket toz kremşanti ilave edip tekrar çırpın. Pişirdiğiniz hamurların arasını bıçakla kesip kremadan sürün. Üstüne pudra şekeri eleyin.

21 Ekim 2008 Salı

Hazır pastabanlı kolay tart (Hindistancevizli Kek)

Sevgili Gülsen’in menüsünde ki tavuklu bulgur salatasından sonra en beğendiğim (ve uzun süredir denemek istediğim ) lezzetti diyebilirim.... Hazır pasta tabanı kullanıldığı için de çok kolay ve pratik bir tarif, pasta tabanı yerine evde hazırladığınız pandispanyanızı da kullanabilirsiniz. Tarifin alındığı sitede ismi ” hindistancevizli kek “ olarak geçiyor ama tart tadında olduğu için ben “hazır pastabanlı kolay tart “demek istedim…Fotoğrafta ki tart cevizli ve damla çikolatalı... Bu fotoğrafta ki ise ceviz ile süslenmiş hali... Tarif için teşekkürler sevgili Melda (Yemek Zevki )! Malzemeler:
  • 1 adet Hazır pasta tabanı
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1,5 su bardağı hindistancevizi
  • Yarım limon suyu
  • Portakal/limon kabuğu rendesi
Üzeri için;
  • Ceviz veya fındık
  • Çikolata sosu veya damla çikolata
Hazırlanması:
  • Öncelikle hazır pasta tabanının iki parçasını da fırın tepsisine yerleştiriyoruz. (Bu aşamada pandispanyasını kendiniz yapacaksanız keki ikiye kesiyoruz.)
  • Ayrı bir kapta yumurta, şeker, sıvıyağ, hindistancevizi, limonsuyu, limon kabuğu rendesini karıştırıyoruz ve ikiye bölüyoruz.
  • Hazırladığımız karışımı hazır pasta tabanının iki parçasının üzerine ayrı ayrı sürüyoruz.
(İki adet kekin bir tanesini hazırladıktan sonra derin dondurucuda saklayabilirsiniz.)
  • Üzerlerini ceviz veya fındıkla süslüyoruz.
  • 170 derecede pişiriyoruz.
  • Fırından çıktıktan sonra üzerine hazır çikolata sosu dökebilirsiniz
Küçük bir not; arkadaşım bir tanesini cevizli bir tanensini de damla çikolatalı yapmıştı. İkisi de çok lezzetliydiler…

19 Ekim 2008 Pazar

Tavuklu bulgur salatası ve İki sofra...

Harika lezzetlerle dolu bu iki sofra sevgili Gülsen tarafından hazırlandı. İlki geçen hafta sonun da gerçekleşen yaz tatili sonrası ilk çay daveti menüsünden... İlk soframızda ki lezzetler;
  • Hindistancevizli kek (Hazır pastabanlı kolay tart) ve
  • Damla çikolatalı kek (Hazır pastabanlı kolay tart)
  • Mayalı çörek
  • Hazır yufka baklavası (burma baklava)
  • Biber dolması

  • Tavuklu bulgur salatası
Yukarıda ki harika lezzet ise benim ve diğer arkadaşların çok beğendiği tatil sonrası ilk sofrada yer alan tavuklu bulgur salatası… Malzemeler:
  • 3 su bardağı Bim pilavlık iri bulgur (haşlanmış)
  • Tavuk göğüs (haşlanıp, küçük parçalara ayrılmış)
  • Salatalık turşusu (küp doğranmış)
  • Mısır (haşlanmış)
  • İnce doğranmış dereotu
  • Toz kırmızı pul biber
  • Sıvıyağ
  • Tuz
Hazırlanması:
  • Pilavlık iri bulgur üzerini geçecek kadar sıcak su eklenip pilav pişirir gibi pişirerek haşlanır ve suyu süzülür (suyunu daha sonra çorbalar da kullanabilirsiniz).
  • Haşlanmış bulgur derin bir karıştırma kabına alınır ve içerisine haşlanıp parçalara ayrılmış tavuk etleri, mısır, küp doğranmış salatalık turşusu, dereotu, tuz, pul biber ve sıvıyağ eklenip karıştırılır.
  • Karıştırılan malzemeler servis tabağına alınır ve dereotu ile süslenir.
Küçük bir not; haşlanmış bulgurlar diğer malzemelerle bir araya geldiğinde oldukça bereketli bir salata ortaya çıkıyor, misafir sayınıza göre yarım ölçü yapabilirsiniz…
İkincisi ise yaz tatili öncesi son çay daveti menüsü sofrası…

İkinci soframızda ki lezzetler ise;
  • Düğme kurabiyeler
  • Kayık poğaçalar
  • Kek
  • Nar ekşili kısır
  • Peynirli milföy börekler
  • Rulo çörek
  • Bebe bisküvili pasta
  • Vişne soslu tatlı

16 Ekim 2008 Perşembe

Kakaolu ve Çikolatalı kolay kek

Bugün kızımı okula yolcu ederken “okul dönüşü yemen için sana kek yapacağım, nasıl bir kek istersin?” diye sorunca “çilekli” cevabını verdi. Ben de çilek mevsimi olmadığını başka bir tercih yapmasını istediğimde bu sefer beni yanıltmayıp tahmin ettiğim gibi kakaolu top kek:))))) istedi. Böylelikle kızım sayesinde öğrenci yemeklerinin ikinci tarifi de gelmiş oldu.
Çikolata seven ve çikolata stoğu yapan:)))))) tüm öğrenciler için çikolatalı - kakaolu kolay kek…
Malzemeler:



1 yumurta
  • 1 paket vanilya
  • Yarım su bardağı şeker
  • Yarım su bardağı yoğurt
  • Yarım su bardağı sıvıyağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 emek kaşığı kakao
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı ada sıcaklığında su
  • 40 gr bitter çikolata
Hazırlanması:





  • Yumurta, vanilya ve şekeri şekerler eriyene kadar çırpın.
  • Yoğurt ve sıvıyağı ekleyip tekrar çırpın.
  • Kabartma tozu, kakao ve unu bir kabın için de karıştırıp sıvı karışımın içine eleyin.
  • Karışımın kıvamı koyu olduğu için 1 yemek kaşığı su ekledim ve birbirine karışması için tekrar çırptım.
  • Çikolatanın bir kısmını küçük parçalara bölüp diğer kalan kısmını da eriterek kek karışımının içine ekledim.
Küçük bir not; parçalara ayrılmış çikolatalar yerken eritilenlere göre daha lezzetli oldular:))))
  • Kek karışımını, kâğıt kek kalıplarının (muffin kalıplarının içine koyduğum) yarısına gelecek şekilde paylaştırıp fırın tepsisine dizdim.
  • Önceden ısıtılmış fırında 170 derecede pişirdim.
  • Bu aşamada yuvarlak veya şekilli kek kalıplarını kullanabilirsiniz, ben kızım için yaptığımdan küçük kalıplar kullandım.



Pişip pişmediğini kontrol etmek için temiz bir kürdanı keklere batırıp çıkarın temiz çıkıyorsa pişmiş demektir.

14 Ekim 2008 Salı

Öğrenci Yemekleri & Kolay Börek


Bayram tatili için İstanbul’a gittiğim de, Mavişim Gülşen’ime (bu sene İlköğretim Matematik öğretmenliğini kazandığı için Eskişehir’e yolcu ettiğimiz yeğenime) söz verdiğim üzere “öğrenci yemekleri” başlığı adı altında bir bölüm oluşturdum ve ilk tarifimiz de adından da anlaşılacağı üzere kolay börek oldu. Kızım özellikle yoğurtla birlikte yemeye bayıldı:::))))
Bundan sonra ki basit,pratik….öğrenci yemekleri tariflerimle görüşmek üzere….
Malzemeler:
  • 1 yufka
  • 1 yumurta
  • Biraz tuz
Hazırlanması:
  • Yufkayı tezgâha seriyoruz.
  • Yumurta ,biraz tuz ve bir yemek kaşığı sıvıyağı bir kasede çırpıyoruz.
  • Yufkanın her yerine yumurtalı karışımdan sürüyoruz.
  • Yufkayı iki parmak kalınlığında sarıyoruz .
  • Baklava dilimi gibi verev kesiyoruz.(ben kare dilimler halinde kestim)
  • Kevgire koyup böreklerin üzerine elimizle su serpiyoruz.
  • Suyu süzülünce derin bir tavada kızgın yağda kızartıyoruz ve kolay puf böreklerimiz hazır oluyor.(ben az sıvıyağ da kızarttığım için çok fazla puf olmadılar)
Not:Eğer siz de öğrenci mutfağına katkıda bulunmak isteseniz,sadece tariflerinizi ya da fotoğrafıyla birlikte tariflerinizi bengisuabihayat@gmail.com adresine (isterseniz yorumlar bölümüne) gönderebilirsiniz.



Tarif için teşekkürler Ayla!

12 Ekim 2008 Pazar

Hasanpaşa köftesi

Benim çok beğendiğim kızımın ise normal köfte yapsaydın dediği, yemek davetleriniz için şık bir sunumla hazırlayabileceğiniz, Ramazan da iftar davetlerimizden biri için yaptığım bir yemek. Malzemeler: Köftesi için:

1 kg kıyma
  • 1 orta boy rendelenmiş soğan
  • 1 yumurta
  • yarım çay bardağı çekilmiş ekmek içi
  • Tuz
  • 1 çay kaşığı kırmızıbiber
  • 2 çay kaşığı kimyon
  • İsteğe göre doğranmış maydanoz, dövülmüş sarımsak, baharat
Bütün malzemeleri karıştırıp, iyice yoğurun ve biraz dinlendirin.
Sos için;



  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 su bardağı sıcak su
Patates Püresi için:
  • 3 orta boy patates
  • 1 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Tuz
Patatesleri küp küp doğrayın ve süt ile birlikte kısık ateşte pişirin. Robotta tereyağını, tuzunu ve patatesleri ekleyip püre kıvamına gelene kadar çekin (kıvamına göre gerekirse süt ilavesi yapabilirsiniz).

Hazırlanması:
  • Köfteden elinizle küçük parçalar alıp yuvarlayın ve ortasını açarak çanak şekli verin.
  • Yağlanmış fırın tepsisine dizin.
  • 180 derecede 15–20 dakika fırında pişirin, çok fazla pişirirseniz kuruyabilir.
  • Köfteleri fırından çıkarın ve kremşanti sıkma tüpüne patates püresini doldurup (istediğiniz başlığı kullanabilirsiniz farklı şekillerde sıkmak için) köftelerin içini şekilli olarak püre ile doldurun.
  • İsterseniz tatlı kaşığı yardımı ile de doldurabilirsiniz.
  • Salça ve suyu bir kâsede karıştırıp köftelerin bulunduğu fırın tepsisine pürelerin üzerine gelmeyecek şekilde yavaşça ilave edin.
  • Tekrardan fırına verin ve püreler kızarana kadar pişirin.

9 Ekim 2008 Perşembe

2008'in Son iftar davetleri....

“Hoş geldin ya şehr-i Ramazan” diyerek başladığımız Ramazan ayımızı hatta güzel bir şekilde geçirdiğinizi umduğum Ramazan Bayramımızı uğurlayıp, yazdan kalma havaların son günlerini yaşadığımız, yağmurların yağmaya başladığı şu günlerde bu iftar sofraları da nereden çıktı demeyin. Bayram tatili için yola çıkmadan önce yetiştirmeyi umduğum son iftar daveti menülerini yazamadım ve emek verilmiş bu sofraların arşiv de kalmasına da gönlüm el vermedi. Nasip olursa gelecek sene için fikir olur diye gecikmeli de olsa şimdi yayınlayabiliyorum…

  • Özlem'in iftar menüsü

İlk sofra sevgili Özlem’in iftar daveti için hazırladığı harika lezzetlerden oluşan menüsünden….

  • Mercimek Çorbası

  • Arpa şehriyeli pilav
  • taze fasulye
  • fırında patatesli tavuk
  • yaprak sarması
  • tatlı
  • meyva

  • Sevgül'ün iftar menüsü
  • Süzme mercimek çorbası
  • pilav
  • karnıyarık
  • Çorum (meşhur) mantısı

                        • Gül tatlısı

                        • meyva

                        • Tuba'nın iftar menüsü

                        Sevgili Tuba'nın iftar daveti menüsündeki lezzetler...

                        • Çorba
                        • Fırında patatesli köfte

                        • Kabaklı ve havuçlu sosyete mantısı

                        .
                        • Kabak tatlısı

                        • taze fasulye
                        • çilek kompostosu

                        Bilenleriniz mutlaka vardır fakat ben ilk defa duydum ve tadına bakma fırsatı buldum.Çok beğendiğim bir lezzet oldu.Farklı lezzetler arayanlar için ileri ki günler de tarifini vereceğim (sevgili Tuba'nın hediye ettiği kiraz kompostosu ile birlikte).

                        • Milföylü pasta

                        • Birsen'in iftar menüsü

                        • çorba
                        • arpa şehriyeli pilav
                        • güveç

                                              • tatlı
                                              • meyva
                                              • salata

                                              Yukarıda ki fotoğraf ise eşim ve arkadaşları için hazırladığım iftar menüsü sofrasına ait. Menümüzde;
                                              • Un çorbası
                                              • pilav
                                              • Orman kebabı
                                              • Taze fasulye
                                              • Yaprak sarması
                                              • şöbiyet tatlısı
                                              • meyva

                                              not: Aradan uzunca bir süre geçmesi nedeniyle menülerle ilgili unuttuğum ayrıntılar için özür diliyor... bu güzel lezzetler ve ev sahipliğiniz için teşekkür ediyorum sevgili Özlem,Sevgül,Tuba,Birsen....!

                                              LinkWithin

                                              Blog Widget by LinkWithin

                                              View My Stats