19 Mayıs 2009 Salı

Fellah Köftesi






Daha önce birkaç defa yaptığım bu köfteleri annem geldiğinde çok sevdiğini söyleyince o çocuklarla ilgilenirken tekrar yaptım. Sanırım tek sorun yuvarlama kısmı oluyor bunu da yardım alarak halledebilirsiniz:::)))))


Malzemeler:
  • 2 su bardağı köftelik bulgur
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 1 su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı salca
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • Tuz

Sosu İçin:
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 3–4 adet rendelenmiş domates
  • 3 diş dövülmüş sarımsak
  • 1/2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • Kırmızıbiber
  • Karabiber
  • Maydanoz
  • Nane
  • Tuz
Sos için yarım yemek kaşığı sıvıyağda, 1 tatlı kaşığı domates salçasını kavurun ve rendelenmiş domatesleri ve dövülmüş sarımsakları ilave edin. Pişmeye başlayınca nar eksisini ekleyin ve birkaç dakika daha pişirip, ocaktan alın. İstediğinize göre tuz, karabiber, kırmızıbiber ve nane ekleyip, sosu karıştırın.










Hazırlanması:
  • 2 bardak bulguru derin bir kaba alın, üzerine 2 bardak kaynar suyu dökün ve bir kapak kapatıp, 15 dakika kabarması için bekleyin.
  • Bulgur kabardıktan sonra, 1 yemek kaşığı salca ve 1 cay kaşığı kimyonu ilave edip, en az 15 dakika, çiğ köfte yoğurur gibi yoğurun.
  • Yoğurma işlemi bittikten sonra 1 su bardağı unu içine dokun ve azar azar ılık su ilave ederek, kulak memesi kıvamından biraz daha katı bir hamur elde edin.
  • Fındık büyüklüğünde parçalar kopartıp, avucunuzda yuvarlayın ve işaret parmağınızla, hafifçe üzerine bastırın.
  • Geniş bir tencereye su koyun, içine biraz tuz ve 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyin ve suyu kaynatın.
  • Su kaynadıktan sonra, hazırladığınız köftelerin hepsini yavaşça, kaynayan suya dokun ve suyun tekrar kaynamasını bekleyin.
  • Su kaynadıktan sonra, ocağı orta ısıya getirin ve 15–20 dakika pişirin.
  • Köfteler pişerken sosunu hazırlayın.
  • Köfteler piştikten sonra, suyunu süzün ve sosu köftelerin üzerine döküp, dikkatlice harmanlayın.
  • Sosla harmanlanan köfteleri, servis tabağına alın, biraz ılıdıktan sonra, nane, kırmızıbiber ve kıyılmış maydanoz ile süsleyip, servis yapın.
Tarif için teşekkürler Nino (Nino mutfakta)



3 yorum:

  1. Merhabalar,
    Bizim o taraflardada cok sik yapilir ama ismi degisik.Tesadufki bende aksama bu koftelerden yapmayi planliyorum:) Simdi daha bir canim istedi...
    Ellerinize saglik
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. canım ellerine sağlık.. çok güzel görünüyorlar.evet ben daha önce bi kez denemiştim. yuvarlamak kısmı biraz zor oluyor.
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  3. ellerine sağlık canım bol soslu nefis bir köfte olmuş afiyet şeker olsun

    YanıtlaSil

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats