22 Haziran 2009 Pazartesi

İyi bir Türk kahvesi nasıl hazırlanır?




Malzemeler:

Bir fincan kahve için;
  • Bir tatlı kaşığı (7–8 gram) Türk kahvesi
  • Bir fincan su
  • Şeker (az şekerli için;1 küp (2–3 gr), orta için; 1,5 küp (4–5 gr) veya şekerli için; 3 küp (8–9 gr) şeker kullanılmalıdır.)

Hazırlanması:
  • Ateşe koymadan cezveye önce kahve ve şeker, sonra bir fincan soğuk su ilave edilir ve iyice karıştırılır.
  • Cezve kısık ateşin üzerine konulur.
  • İlk kabarmada oluşan köpük cezveden kaşıkla alınıp fincana boşaltılır.
  • Cezve tekrar ateşe konulur ve tam kaynamak üzereyken ateşten alınıp yarısı kadarı fincana boşaltılır.
  • Kahve üçüncü kez ateşe konur ve yine tam kaynamak üzereyken ateşten alınıp tamamı fincana konur.
Püf noktaları:
  • Kahve hazırlanmadan ne kadar önce öğütülürse, o kadar tazeliğini korur.
  • 1 lokum ve bir bardak su ile birlikte ikram edilir.
  • Kahveyi kaynatmamaya özen gösterin, çünkü kahvenin istenmeyen bir acılık ve su tadı almasına neden olur.
  • Türk kahvesi 3 kez kaynatılır. İlk kaynamadan sonra alınan kısım kahvenin köpük kısmıdır. İkinci kaynatmadan kahvenin tatlı, dolgun tadı elde edilir ve üçüncü kaynama ise kahveye acı tadını almasını sağlar.

3 yorum:

  1. bu bana cok faydalı olucak:)en son eşimden görsel bır ders aldım kahve pişirme üzerine:) cok guzel yapar beyfendı ama ben:(
    tesekkurler..

    YanıtlaSil
  2. ne güzel püf noktaları paylaşmışsın sevmediğim için yapmayıda pek bilmem. ama öyle güzel anlatmışsın ki yapasım geldi

    YanıtlaSil
  3. Türk kahvesiyle ilgili en önemli iki nokta bayat olmaması konusunda. Birincisi, kahve kavrulduktan yaklaşık 1,5 hafta sonra, diğeri ise çekildikten 10-15 dk. içerisinde bayatlamaya başlamasıdır. Bu yüzden evde küçük bir el değirmeni bulundurmak çok işe yarıyor :-)

    Türk Kahvem
    http://turkkahvem.blogcu.com/

    YanıtlaSil

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats