26 Temmuz 2009 Pazar

Annemin Baklavası (Ev yapımı baklava)


SIVIYAĞ VE SU İLE YAPILAN BAKLAVA
Bebeğimizin rahat edebilmesi (ve annesini de rahat ettirmesi) için sık sık mola verdiğimiz ve bu yüzdende uzun süren yolculuğumuzdan sonra eve vardığımızda annem fırına vermek üzereydi bu nefis baklavaları. Bir kaç saat sonra ve ertesi gün tadına baktığımızda harika bir lezzete sahipti. Tam bir baklava canavarı olan kızım unutamamış olsa gerek hâlâ “anneannemin baklavasından yapar mısın? ”diyor.
Malzemeler:
  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • Yarım çay bardağı sirke
  • 2 yumurta
  • 2 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un

  • Açmak için nişasta
  • Arasına serpmek için dövülmüş ceviz
  • Üzeri için 1 su bardağı sıvıyağ
Şerbeti:
  • 4 su bardağı şeker
  • 4,5 su bardağı su
  • 1–2 damla limon suyu
Su ve şekeri bir tencerede kaynatın koyulaşınca limon suyunu ekleyin ve soğutun.
Hazırlanması:
  • Bütün malzemeleri bir kapta karıştırıp çok sert olmayan hamur yoğurun.
  • Hamuru 10 dakika kadar dinlendirin ve eşit 60 bezeye ayırın.
  • Her bezeyi merdane yardımı ile nişasta serperek çay tabağından biraz büyük olacak şekilde açın.
  • Açtığınız parçalardan 20 tanesini üst üste koyup fırın tepsinizin büyüklüğünde açın ve tepsiye yerleştirin. Üzerine çekilmiş ceviz serpin.
  • Diğer 20 bezeyi de üst üste koyup nişasta serperek fırın tepsinizin büyüklüğünde açın, cevizlerin üzerine yerleştirin ve tekrar ceviz serpin.
  • En son kalan 20 bezeyi de aynı şekilde tepsinizin büyüklüğünde açın, cevizlerin üzerine yerleştirin.
  • Bıçak yardımıyla istediğiniz şekillerde kesin. Annem uzun ince dikdörtgen şeklinde kesmişti bu defa ve şekli çok güzel oldu.
  • Kızdırdığınız sıvıyağını (yağ kızacak ama yanmayacak) baklavanın üzerine eşit şekilde kaşık yardımıyla dökün.
  • Önceden ısıtılmış fırında 170 derecede üzeri kızarana kadar pişirin.
  • İlk sıcaklığı çıkan baklavanın üzerine daha önceden hazırlayıp soğuttuğunuz şerbeti dökün.

5 yorum:

  1. ev baklavalarının yeri hep ayrıdır bende hele bayramlarda topanarak yapılan 80 90 katlı her kata ceviz susam serpilen kocaman yuvarlak masadan büyük tepsilere yapılanlar dahaa lezzetli olur sanki.ellerinize emeginize salık

    YanıtlaSil
  2. ELLERİNE SAĞLIK CANIM MÜKEMMEL GÖRÜNÜYOR ÇOK SEVERİM..ÇOK LEZZETLİ GÖRÜNÜYOR...SEVGİLERİMLE

    YanıtlaSil
  3. Var mı anne baklavası gibi. Ne de severim! Ama benim annem bilmez, eskiden konu komşu yapardı da yerdik.

    YanıtlaSil
  4. merhaba ..tarifi not alıyorum denemek üzere ama merak ettiğim sıvıyağ dökünce kokmaz mı?
    tuhaf bir tad veriyor diye biliyorum..cevabınız için şimdiden teşekkürler..
    sevgilerimle
    yosunbuka..

    YanıtlaSil
  5. Merhaba Yosunbuka,

    Annem daha sonrada bir kaç defa daha yaptı ama kokma gibi bir sorun yaşanmadı.İstersen sıvıyağ+tereyağı ile karışık da yapabilirsin.umarım istediğin lezzeti yakalarsın.


    sevgiler...

    YanıtlaSil

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats