18 Nisan 2009 Cumartesi

Fındıklı sade kurabiye

Geçen hafta sonu, annesinin uzun süredir devam eden ağrılarından ve rahatsızlığından sıkılıp “artık hiç kurabiye ve pasta yapmıyorsun” diye sitem eden kızı için annesinin “pudingli-çilekli kolay pastanın” yanında yaptığı harika kurabiyeler…
Malzemeler:
  • 75 gr margarin ya da tereyağı (oda sıcaklığında)
  • Yarım su bardağı pudra şeker
  • 1 yumurta
  • Yarım su bardağı ince çekilmiş fındık
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • Yarım su bardağı nişasta
  • 2 su bardağı un

Hazırlanması:

  • Oda sıcaklığında bekleyip iyice yumuşamış tereyağını bir kabın içerisinde şeker ile birlikte iyice karıştırın.
  • Yumurta, vanilya, çok ince çekilmiş fındık ve karbonatı ekleyip tekrar karıştırın.
  • Nişastayı ve unu da ilave edip hamur yoğurun.(bu aşamada ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar unu kontrollü bir şekilde ilave edin).
  • Hamuru üzeri kapalı olarak buzdolabında yarım saat bekletin.
  • Üzerine buzdolabı poşeti koyup hamuru merdane ile açın.
  • İstediğiniz kurabiye kalıpları ile şekil verin, yağlı kâğıt serilmiş tepsiye dizin.
  • Önceden ısıtılmış fırında 160 derece de üzerleri kızarmadan pişirin.
  • Soğuyan kurabiyelerin üzerine pudra şekeri serperek servis edin.

Közlenmiş kırmızıbiberli makarna salatası ve Mayonezli arpa şehriye salatası

  • Közlenmiş kırmızıbiberli makarna salatası

Benim içerisinde közlenmiş kırmızıbiber olan her şeyi sevdiğim gibi bunun da lezzetini beğendiğim ve bu sofrada misafirlerime sunduğum salata… Ayrıca makarna salatasını, yoğurtlu ve mayonezli dışında farklı bir haliyle denemek isteyenler için gelsin bu tarif…

Malzemeler:

  • Yarım paket burgu makarna
  • 1 su bardağı közlenmiş kırmızıbiber (küp küp doğranmış)
  • 1 çay bardağı mısır konservesi
  • 1 çay bardağı haşlanmış bezelye
  • Yarım çay bardağı doğranmış salatalık turşusu
  • Tuz
  • Sıvıyağ

Hazırlanması:

  • Makarnayı üzerindeki tarife göre pişirin, suyunu süzün ve soğutun.
  • Derin bir kabın içerisine alıp közlenmiş biber, mısır, bezelye, tuz, doğranmış salatalık turşusu (evde kelek turşusu vardı ben onu kullandım) ve sıvıyağ ekleyerek karıştırın.
  • Mayonezli arpa şehriye salatası

Çay davetlerin de misafirlerine farklı salata çeşitleri sunmak isteyenlere… Malzemeler:
  • 1 paket arpa şehriye
  • 1 çay bardağı haşlanmış mısır
  • 1 havuç (haşlanmış, küp küp doğranmış)
  • 1 patates (haşlanmış, küp küp doğranmış)
  • 2–3 yemek kaşığı mayonez
  • 1 çay bardağı doğranmış salatalık turşusu
  • 1 çay bardağı bezelye (ben eklemedim)
  • Tuz
  • Taze soğan, maydanoz, dereotu
  • Sıvıyağ

Hazırlanması:

  • Arpa şehriyenin yarısını 2–3 yemek kaşığı sıvıyağda kavurun ve rengi değişmeye başlayınca kalan yarısını da ilave edin (böylece iki renkli arpa şehriyeleriniz olup salatanın içerisinde daha şık görünecekler).
  • Üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edip önce yüksek sonra kısık ateşte arpa şehriye pilavı pişirir gibi pişirin.
  • Suyunu çekip pişen arpa şehriyelerini karıştırıp soğutun. İçerisine diğer malzemeleri de ilave edip istediğiniz yeşillikleri ekleyin ve karıştırın.

Arpa şehriye pilavı için tıklayın.

Patatesli arpa şehriye pilavı için de burayı tıklayın.

11 Nisan 2009 Cumartesi

Patatesli Sarıyer böreği

Aslında bu böreğin patatesli versiyonu varmıdır bilemiyorum. Ama Oktay ustanın da dediği gibi “ mutfakta çareler tükenmez “ diyerek çok sevdiğim patatesli iç harçla denedim. İyikide denemişim harika bir börek oldu.
Birde benim için lezzetinin dışında, yapımı en zahmetli börek olarak kayıtlara geçti de diyebilirim. Bu defa yufkalar paketinden çok ince çıkıp tezgâha yaymaya başlarken bile kopmalar olunca, sarıp- rulo yapıp tepsiye dizdikten sonra rahat bir nefes aldım:::))))
Malzemeler:

  • 6 adet yufka

Sosu için:

  • Yarım su bardağı süt
  • Yarım su bardağı yoğurt
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ
  • 1 yumurta beyazı (sarısı üzerine)

Bütün malzemeleri bir kabın içerisinde karıştırın.

İç malzemesi:

  • 5–6 adet patates
  • Tuz
  • Karabiber
  • Toz kırmızıbiber

Patatesleri haşlayın ve kabuklarını soyup rendeleyin. Tuz ve baharatları ekleyip karıştırın.

Hazırlanması:

  • Bir tane yufkayı tezgâhın üzerine serin.
  • Süt, yoğurt, yağ ve yumurta karışımından hazırladığınız sosun bir kısmını yufkanın üzerine fırçayla her tarafını ıslatacak şekilde sürün.
  • Yufkayı yarım daire olacak şekilde katlayın.
  • Geniş tarafına iç harcın bir kısmını uzunlamasına yayın.
  • Sıkı bir şekilde rulo yaparak sarın.
  • Yağlanmış tepsiye “s “ şekli vererek koyun.

  • Kalan diğer yufkalara da aynı işlemi uygulayın.
  • Kalan sosun içerisine çırpılmış yumurta sarısını ve 1 tatlı kaşığı kadar yağ ekleyip karıştırın ve yufkaların üzerine sürün.
  • 200 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Piştikten sonra -benim gibi yumuşacık börekleri seviyorsanız- üzerine başka bir tepsi kapatıp yumuşayana kadar bekletin.
  • Sıcak servis yapın.

9 Nisan 2009 Perşembe

Çay daveti menüm...

Oldukça uzun bir aradan sonra arkadaşlarımı ağırlayabildiğim sofram… Kızımın ilk dişlerinin dökülmeye başlaması ve dün elinde ön dişlerinden biri ile gelip neredeyse bütün günü nazlanarak geçirmesiyle çok fazla sohbetlere katılamasam da umarım arkadaşlarım için güzel bir gün olmuştur…

Dünkü soframın menüsü;

Annesinin, kızı henüz birkaç günlükken giydiği tulumu, ilk kundağını, patiğini, ilk kesilen saçını, en sevdiği (boyu bir karış bile olmayan) pantolonunu, anaokulu faaliyetlerini…. sonrasında kızına emanet etmek adına bir köşede beklettiğini düşünürsek::))) minik prensesin de dün elinde uzattığı dişini saklayalım demesine şaşırmamak gerekir sanırım:::))))

6 Nisan 2009 Pazartesi

Nisa’nın doğum günü menüsü…

“Hayat bir yıl önce başladı! İyi ki doğdun bebeğim…” diyen anne – babanla birlikte nice güzel yıllar geçirmen dileğiyle minik Nisa…

Sevgili Tuba’nın, kızı Nisa için hazırladığı ilk doğum günü menüsü;

  • Kızımın, gördüğü andan itibaren birkaç ay sonraki doğum günü için kafasında ki bütün fikirleri değiştiren pasta…
  • Poğaça
  • Yaprak sarması
  • Peynirli milföy börek
  • Tarçınlı kurabiyeler

4 Nisan 2009 Cumartesi

Kurutulmuş domatesli kısır

Yazdan kuruttuğum domateslerle yaz yeniden gelmeden hazırladığım kısır…
Malzemeler:

  • 2 su bardağı ince bulgur
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 1 kâse kurutulmuş domates
  • 1–2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • Tuz
  • Limon suyu
  • Karabiber
  • Toz kırmızıbiber
  • Kimyon
  • Taze yeşil soğan
  • Maydanoz
  • Marul

Hazırlanması:

  • Bulgurları derin bir kabın içine alın ve üzerine sıcak su ekleyip ağzını kapatın.
  • Bulgurlar yumuşayıncaya kadar bekletip yumuşayan bulgurları soğutun ki ekleyeceğiniz yeşilliklerin rengi kararmasın.
  • Kurutulmuş domatesleri sıcak suyun içerisinde yumuşayana kadar bekletip doğrayın.
  • Soğuyan bulgurların içerisine doğranmış domatesleri, salçayı, tuzu, limon suyunu ve baharatları ilave edip iyice karıştırın.
  • İstediğiniz miktardaki taze soğanı, marul ve maydanozu çok ince doğrayıp bulgurlara ilave edin.
  • Servis tabağına alıp domates ve salatalıkla süsleyin.

1 Nisan 2009 Çarşamba

Havuç salatası ve 1 Nisan menüsü...

Bir gün gecikmeli de olsa buradan da doğum gününü kutluyorum Aslıcığım… yeni yaşın sana ve sevdiklerine sağlık, mutluluk, huzur ve güzellikler getirsin… gülen yüzün hiç solmasın! Aslı'nın menüsünde;
  • Havuç salatası

Malzemeler:
  • 4–5 adet havuç
  • Yoğurt
  • Mayonez
  • Ceviz
  • Tuz
  • Sıvıyağ

Hazırlanması:

  • Havuçları rendeleyin ve çok az sıvıyağda tuz ekleyerek kavurun.
  • Kavurup soğuttuğunuz havuçlara yoğurt, mayonez ve ceviz ekleyip karıştırın.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats