30 Haziran 2009 Salı

Kış hazırlıkları başlasın artık!

Dondurucuda bezelye ve vişne nasıl saklanır?
Geçen yıl bu zamanlar atılmış bir başlıktı ama bir türlü hazırlanılıp yayınlanamamıştı. Biliyorum biraz geç kalındı ilk hazırlıklar için ama faydalanacak olanlar olabilir düşüncesi ile dondurucuya ilk konabileceklerden başlamak istiyorum. Şansınız varsa bezelye bulabilirsiniz belki ama vişnenin tam vaktidir şimdilerde…
Hazırlanması:
İstediğiniz miktarda bezelyenin tanelerini ayıklayıp yıkayın ve bir süzgeç yardımıyla suyunu süzün. Suyu süzülen bezelyeleri buzdolabı poşetlerine istediğiniz miktarlarda doldurup dondurucuya yerleştirin. Kullanmak istediğinizde dondurucudan çıkartın haşlayıp salatalarınıza kullanabilir ya da bezelye yemeği yapmak isterseniz yemeğiniz pişerken pişme sırasına göre bezelyelerinizi ekleyebilirsiniz.
Not: Geçen yıl bezelyelerin bir kısmını haşlayıp suyunu süzüp soğuttuktan sonra buzdolabı poşetlerine yerleştirerek dondurucu da saklamış, salatalarda kullanmak istediğimde çıkartıp suyun içerisinde çözdürüp kullanmıştım. Yemeklerde kullanmak istediğimde ise yemek piştikten sonra ocağı kapatıp bezelyeleri ilave edip karıştırıyorum. Yemeğin sıcaklığı ile bezelyeler çözülmüş oluyor. Benim tercihim ise haşlanmadan dondurucuda saklamak.
  • Dondurucuda vişne nasıl saklanır?

Vişnelerin saplarını ayıklayıp yıkayın ve bir süzgeç yardımıyla suyunu süzün. Suyunu süzdüğünüz vişneleri buzdolabı poşetlerine yerleştirip dondurucuda saklayın ve istediğiniz zaman çıkartıp keklerde, reçellerde ve ev yapımı vişne suyunda kullanın. İsterseniz suyunu süzdürdükten sonra çekirdeklerini çıkartıp da saklayabilirsiniz.

25 Haziran 2009 Perşembe

Dondurmalı irmik Helvası

Geçen hafta irmik helvası yapmak isteyince kendimce biraz hafifletmek adına dondurmalı yaptım. Havalar çok sıcak olduğu için irmikleri fazla kavur(a)madım, bir de dondurma yerine kızımın acil dondurma istekleri için dondurucuda hazır beklettiğim krem şantiyi kullandım.
Malzemeler:
  • 1,5 su bardağı irmik
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Şerbeti için;

  • 1,5 su bardağı süt (ya da su)
  • 1 su bardağı şeker

Suyu ve şekeri bir tencereye alıp kaynatın.

Hazırlanması:

  • İrmikleri teflon tencerede sıvıyağ ve tereyağı ile birlikte iyice kavurun. Ben bu aşamada sıcakların etkisiyle çok fazla kavuramadım ve irmiklerin rengi biraz beyaz kaldı::)))
  • Kaynamış halde bekleyen şerbeti sıcakken irmiklerin üzerine dökün ve karıştırın.( Şerbeti dökerken üzerinize sıçramamasına dikkat edin ki yanmayasınız)
  • Şerbetini çekince ocağı kapatın ve ılıkken kâselere doldurup servis ederken ters çevirin.
  • Ben suyla çalkaladığım cam kâseyi yarısına kadar irmik tatlısı ile doldurdum ve ortasına dondurma yerleştirdim, üzerini tekrar irmik tatlısı ile doldurdum. Kaşıkla bastırarak düzelttim ve servis ederken ters çevirdim.

Üç Ayların Başlangıcı ve Regaib Kandili

Üç aylar; Kameri aylardan Recep, Şaban ve Ramazan aylarıdır. Kandiller geçidi olarak adlandırılan, Regaib, Miraç, Berat ve Kadir gecelerinin de içinde bulunduğu üç aylar kendimizi denetleme ve değerlendirmenin, ibadet ve şükürlerimizi arttırmanın, geçmişimizin muhasebesini yapıp geleceğe hazırlıklı olmanın bir vesilesidir.

Recep ayının ilk Cuma gecesi Regaib gecesi,27.gecesi de Miraç gecesi, Şaban ayının 15. gecesi Berat gecesi, Ramazan’ın 27.gecesi de mübarek Kadir gecesidir.
Sevgili Peygamberimizin duası gibi bizde “Allah’ım! Recep ve Şaban aylarını bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a kavuştur.” diye dua edelim…
Regaib Kandili (gecesi)
Bu gece, Müslümanlar için tövbe etmenin, manevi arınmanın habercisi, rahmet ve mağfiret mevsimi olan üç aylara girdiğimizi müjdeleyen Regaib Kandili’dir. Regaib, “Regibe” kelimesinin çoğuludur. Regibe de "çok bağış ve iyilik" demektir.
Bu gece yapılacak ibadet de diğer mübarek gecelerde olduğu gibi bol kaza ve nafile namazı kılmak, Kur’an-ı Kerim okumak, Allah’tan af ve mağfiret dilemektir.
İyilik ve güzelliklerin bol olduğu, başkalarını da hatırlayıp onlar için de dua edebildiğimiz bir gece olabilmesi dileğiyle… Regaib kandiliniz mübarek olsun…
Dualarda buluşalım….sevgiyle…
Kaynak:Diyanet İşleri Yayınları-İslam İlmihali

23 Haziran 2009 Salı

Sosisli Lolipoplar (sosisli milföy)

Son iki yıldır kızımın doğum günü için yaptığım ve çocukların bayıldığı bir lezzet. Tarifi beğenerek takip ettiğim ama uzun süredir bloğunu güncellemeyen sevgili Arzu’ya (ARMEDA) ait. Umarım en kısa zamanda sevgili Arzu’nun tarif ve yazılarıyla yeniden birlikte olabiliriz…
(Bunlarda kızımın geçen yıl ki doğum gününde yaptığım tavuklu ve peynirli lolipoplar.)
Malzemeler:
  • Milföy hamuru
  • sosis ( Milföylerle aynı sayıda)
  • uzun çöp şiş ya da kürdan

Hazırlanması:

  • Milföyleri dolaptan çıkartıp, yumuşayana kadar bekleyin (çok fazla yumuşamasınlar keserken zorlanabilirsiniz).

  • Her bir milföy karesinin kenarına sosisi koyup rulo yaparak sarın.
  • İstediğiniz büyüklüklerde kesin ve her birini çöp şişlere takın.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında milföyler kızarana kadar pişirin.

22 Haziran 2009 Pazartesi

İyi bir Türk kahvesi nasıl hazırlanır?




Malzemeler:

Bir fincan kahve için;
  • Bir tatlı kaşığı (7–8 gram) Türk kahvesi
  • Bir fincan su
  • Şeker (az şekerli için;1 küp (2–3 gr), orta için; 1,5 küp (4–5 gr) veya şekerli için; 3 küp (8–9 gr) şeker kullanılmalıdır.)

Hazırlanması:
  • Ateşe koymadan cezveye önce kahve ve şeker, sonra bir fincan soğuk su ilave edilir ve iyice karıştırılır.
  • Cezve kısık ateşin üzerine konulur.
  • İlk kabarmada oluşan köpük cezveden kaşıkla alınıp fincana boşaltılır.
  • Cezve tekrar ateşe konulur ve tam kaynamak üzereyken ateşten alınıp yarısı kadarı fincana boşaltılır.
  • Kahve üçüncü kez ateşe konur ve yine tam kaynamak üzereyken ateşten alınıp tamamı fincana konur.
Püf noktaları:
  • Kahve hazırlanmadan ne kadar önce öğütülürse, o kadar tazeliğini korur.
  • 1 lokum ve bir bardak su ile birlikte ikram edilir.
  • Kahveyi kaynatmamaya özen gösterin, çünkü kahvenin istenmeyen bir acılık ve su tadı almasına neden olur.
  • Türk kahvesi 3 kez kaynatılır. İlk kaynamadan sonra alınan kısım kahvenin köpük kısmıdır. İkinci kaynatmadan kahvenin tatlı, dolgun tadı elde edilir ve üçüncü kaynama ise kahveye acı tadını almasını sağlar.

19 Haziran 2009 Cuma

Tost Ekmeği Salatası

Son bir aydır tarifsiz fotoğrafları görmekten sıkılanlar için menülerdeki bütün tarifler sırasıyla gelecek sözü verip, benim çok beğendiğim pasta görünümlü salatanın tarifi ile başlıyorum…
Malzemeler:
  • 1 paket tost ekmeği
  • 1 adet haşlanmış tavukgöğsü
  • 200 gr kadar süzme yoğurt
  • 200 gr kadar mayonez
  • 2 diş sarımsak(ben eklemedim)
  • Tuz
  • 1 su bardağı süt( her tost ekmeği diliminin üstüne bir çorba kaşığı dökmek için )
  • 1 adet haşlanmış yumurta (kullanmadım)
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 yemek kaşığı pul biber
  • dereotu, haşlanmış mısır ve bezelye (süslemek için)

Hazırlanması:
  • Önce tavukgöğsünü tuzla beraber haşlayın.
  • Haşlandıktan sonra sarımsakla beraber rondoda iyice parçalayın.
  • Süzme yoğurt ve mayonezi bir kapta iyice karıştırın, karıştırdığınız malzemeyi ikiye ayırın.
  • Ayırdığınız yoğurtlu karışımın bir parçasına, ezilmiş tavukları ekleyerek iyice karıştırın.
  • Tost ekmeğinden bir tane alarak, bir kaşık sütle ıslatın, üstüne tavuklu-yoğurtlu karışımdan bıçak yardımıyla sürün.İç malzemeyi hafif kalın sürebilirsiniz.
  • İkinci tost ekmeğini az önce iç harcı sürdüğünüz dilimin üzerine yerleştirin ve yine sütle ıslatarak onun üzerine de iç harcından döşeyin.
  • Tüm tost ekmeği dilimleri bitinceye kadar bu işlemi devam ettirin.
  • Ekmekler aralarında harçlarla beraber bir kule gibi üst üste konacak. Sonra kulenin en altından ve en üstünden dikkatlice tutarak, kullanacağınız servis tabağına yatay şekilde yatırın.
  • Ayırdığınız yoğurt-mayonez karışımından çok az bir miktar ayırarak pasta kaplar gibi ekmeklerin üstünü kaplayın ve üstüne alüminyum folyoyu çok gevşekçe kapatarak buzdolabına koyup bir gece bekletin.
  • Servis yapacağınız zaman salatayı dolaptan çıkarın.
  • Az miktarda ayırdığınız yoğurtlu-mayonezli karışımla, folyonun bozduğu yerleri düzeltin.

Bir adet yumurtayı haşlayın, sarısı ve beyazı ile birlikte rendenin küçük tarafı ile rendeleyin. Salatanın üstüne verev dökün (ben kullanmadım).

  • Nane, pul biber ve cevizi verev olarak salatanın üzerine dökün. Aralarına haşlanmış ve suyu süzülmüş mısır ve bezelye dökün. Kenarlarını da salatalık dilimleri ile süsleyin.
  • Dereotunu yıkadıktan sonra, iri dallarından ayırın ve salatanın etrafına düzgünce yerleştirin. Bu aşamada istediğiniz şekilde süsleme yapabilirsiniz, yaptığınız süsleme sayesinde salatadan çok pasta görünümü oluyor.

Tarif için teşekkürler Ufuk (ufuk mutfakta)…

17 Haziran 2009 Çarşamba

Veda sofrası…

Yaklaşık on gün sonra tayinleri çıktığı için gidecek olan arkadaşlarımıza geçen hafta ortasında hazırladığım sofra. Menümüzdekiler;
  • Terbiyeli arpa şehriye çorbası
  • Pilav
  • Bezelyeli et sote
  • Taze fasulye

Bu defa fasulyeler pişmemekte inat edince sıcak su ilavesi yapmak zorunda kaldım:)))

  • Kıymalı taze biber dolması

  • Çikolata soslu-vişneli kek

  • Mevsim salata
  • Meyve

10 Haziran 2009 Çarşamba

Kızımın misafirleri vardı!

Aylar öncesinden büyük bir heyecanla kararlaştırılan, hatta pastanın nasıl olması hakkında anneye sipariş bile verilen ama annesinin hamileliği izin vermeyince ertelenmek zorunda kalındığı için üzülen minik kızın annesi iyileştiği ilk anda ona sürpriz yapıp beklediği misafirlerini davet etti… Son ana kadar, çok fazla heyecanlanmasın diye söylenmedi:::)))…Kızı, Büşra ablasının kucağında oyunlar oynarken annesi de kızının kardeşini oynatacağı günlerin hayallerini kurdu:::))))
Günün sonunda ise kızı ve annesi misafirleri ile güzel vakit geçirmekten mutlu olup, minik kız yorgunluktan uyuyakaldı…
Bu güzel gün için teşekkür ediyor, evimizde ilk defa ağırladığımız misafirlerimizin memnun ayrılmış olmalarını umuyoruz…
Menümüzdekiler;

Dereotu ve karabiber ile tatlandırılıp, havuç eklenmedi.

  • Yaprak sarması
  • Beypazarı kurusu

Bir gün önce bir iş için Beypazarı’na giden eşimin getirdiği tarçınlı - mahlepli olduğunu düşündüğüm meşhur Beypazarı kuruları.

  • Tost ekmekli salata
  • Çikolata pudingli -Halleyli pasta
  • Çikolatalı-çilek soslu cheesecake (peykek)

8 Haziran 2009 Pazartesi

Kızımın Erken Doğum Günü...

Bengisuyum... Kızımın doğum gününe yaklaşık bir ay olmasına rağmen “arkadaşlarımla birlikte kutlamak istiyorum, tatilde kimse olmuyor” şeklindeki sitemlerini dinleyip bu yıl ki doğum gününü erkene alıp okulda arkadaşlarıyla kutlamasını sağladık. Mutluluktan havalarda uçan kızım… oynayıp eğlenen minikler… Annesinin bütün ısrarlarına rağmen pastasını yapmasına izin vermeyip “ hazır istiyorum, gerçek doğum günümde sen yaparsın “diyen kızımın pastası ve 6 aylık hamile annesinin kızı için hazırladıkları… Büyük bir merak ve heyecanla hediyelerini açan doğum günü çocuğu…
Ve…. iyi ki doğdun iyi ki varsın minik prensesim…

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats