30 Temmuz 2009 Perşembe

Dondurucuda çilek püresi nasıl saklanır?

Bu yıl hep geriden takip ediyorum kış hazırlıklarını, aslında çilek mevsiminde hazırlanıp fotoğraflanmıştı ama yayınlanamadı bir türlü… Hazırlanması:
  • İstediğiniz miktarda çileği temizleyip yıkayın ve suyunu süzün. Rondo da püre haline getirin ve ister buzdolabı poşetlerine isterseniz saklama kaplarına koyarak dondurucuda saklayın. Kışın pastalarınızda ve istediğiniz şekilde değerlendirin.

26 Temmuz 2009 Pazar

Annemin Baklavası (Ev yapımı baklava)


SIVIYAĞ VE SU İLE YAPILAN BAKLAVA
Bebeğimizin rahat edebilmesi (ve annesini de rahat ettirmesi) için sık sık mola verdiğimiz ve bu yüzdende uzun süren yolculuğumuzdan sonra eve vardığımızda annem fırına vermek üzereydi bu nefis baklavaları. Bir kaç saat sonra ve ertesi gün tadına baktığımızda harika bir lezzete sahipti. Tam bir baklava canavarı olan kızım unutamamış olsa gerek hâlâ “anneannemin baklavasından yapar mısın? ”diyor.
Malzemeler:
  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • Yarım çay bardağı sirke
  • 2 yumurta
  • 2 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un

  • Açmak için nişasta
  • Arasına serpmek için dövülmüş ceviz
  • Üzeri için 1 su bardağı sıvıyağ
Şerbeti:
  • 4 su bardağı şeker
  • 4,5 su bardağı su
  • 1–2 damla limon suyu
Su ve şekeri bir tencerede kaynatın koyulaşınca limon suyunu ekleyin ve soğutun.
Hazırlanması:
  • Bütün malzemeleri bir kapta karıştırıp çok sert olmayan hamur yoğurun.
  • Hamuru 10 dakika kadar dinlendirin ve eşit 60 bezeye ayırın.
  • Her bezeyi merdane yardımı ile nişasta serperek çay tabağından biraz büyük olacak şekilde açın.
  • Açtığınız parçalardan 20 tanesini üst üste koyup fırın tepsinizin büyüklüğünde açın ve tepsiye yerleştirin. Üzerine çekilmiş ceviz serpin.
  • Diğer 20 bezeyi de üst üste koyup nişasta serperek fırın tepsinizin büyüklüğünde açın, cevizlerin üzerine yerleştirin ve tekrar ceviz serpin.
  • En son kalan 20 bezeyi de aynı şekilde tepsinizin büyüklüğünde açın, cevizlerin üzerine yerleştirin.
  • Bıçak yardımıyla istediğiniz şekillerde kesin. Annem uzun ince dikdörtgen şeklinde kesmişti bu defa ve şekli çok güzel oldu.
  • Kızdırdığınız sıvıyağını (yağ kızacak ama yanmayacak) baklavanın üzerine eşit şekilde kaşık yardımıyla dökün.
  • Önceden ısıtılmış fırında 170 derecede üzeri kızarana kadar pişirin.
  • İlk sıcaklığı çıkan baklavanın üzerine daha önceden hazırlayıp soğuttuğunuz şerbeti dökün.

24 Temmuz 2009 Cuma

Sapanca Gölü...

Yolculuktan kalanlar… İzmit körfezi… Kızımın doğum günü…

Masmavi suyun ve bulutların bütünleşmiş görüntüsüne her defasında hayran kaldığım İzmit körfezi… Bu defa güneş yüzünü göstermese de her hali ayrı güzel…

Fotoğraf makinemin azizliğine uğrayıp Florya tesislerinde çekebildiğim tek kare…
Kızımın tabiriyle gerçek doğum günü:::))…hediyeleriyle mutlu olduğu anlar… hep böyle kalabalıkta kutlama isteği…
Gidiş yolumuzda İzmit Kipa da verdiğimiz molada onca oyuncak arasından örümcek adamı seçip anne ve babasını şaşırtmayı başaran kızım…
Dönüş öncesi, Ayşe teyzesinin oturduğu sitenin bahçesinde havuz keyfi yapan Bengisu…

Fotoğraf çok net çıkmasa da kuyu kebabı…

21 Temmuz 2009 Salı

Atatürk Orman Çiftliği- Ankara Hayvanat Bahçesi

Yolculuğumuzun ilk durağında kızımıza verdiğimiz sözü yerine getirip Ankara Hayvanat Bahçesini ziyaret ettik. Havanın çok sıcak olması nedeniyle kızım sıkılsa da güzel bir gün geçirdik. Bir de fotoğraf makinemin azizliğine uğrayıp istediğim gibi fotoğraf çekemedim.

Deniz akvaryumu olarak tasarlanan tünel akvaryumda değişik türlerde köpek balıkları ve mürenlerin yanı sıra denizlerimize özgü sinarit, mercan, orfoz gibi balıkların ve değişik omurgasız türlerin sergilenmesi düşünülmektedir.

  • Timsahlar
  • Balıklar

Atatürk Orman Çiftliği Hayvanat Bahçesi'ne ayrılan alan 32 hektarlık bir alan üzerine kurulmuştur.Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü bünyesinde, 1933 yılında kurulan hayvanat bahçesi bugün itibariyle, 199 türden 2500 adet civarında hayvan sayısı ile Türkiye'nin en büyük hayvanat bahçesi durumundadır.
Bugünkü hayvanat bahçesi 29 Ekim 1940 yılında hizmete açılmıştır.
  • Çakal

  • Şahin

  • Kızıl Akbaba

  • Köpekler
  • Kızımın hayran kaldığı zürafalar
Benim fotoğraflamayı çok istediğim (özellikle kanatlarının renklerini) ama bir türlü yerlerinden bile hareket etmeyen tavus kuşları...

3 Temmuz 2009 Cuma

Kakaolu Muffin ve yolculuk....

Bir kaç ay öncesinde limonlu muffin tarifimi yazarken “ kızımı biraz daha mutlu etmek için karışımdan bir miktar ayırıp içine kakao veya çikolata ekleyerek pişiriyorum” demişim. Tarif biraz gecikmiş olsa da kızımın bayılarak yediği kakao ve çikolata eklenmiş minik kekler bunlar::)) Malzemeler:
  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • Yarım su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2 yemek kaşığı kakao (miktarı arttırabilirsiniz)
  • Aldığı kadar un
Hazırlanması:
  • Şeker ve yumurtaları mikserle iyice çırpın.
  • Sıvıyağ ve yoğurt ilave edip karıştırın.
  • Kabartma tozu, vanilya, kakao ve unu birlikte sıvı karışımın içine eleyin.
(Un miktarını ölçmüştüm ama not etmeyi unutmuşum ve tam olarak hatırlayamıyorum. Sanırım 2 su bardağından bir parmak az olması gerekiyor, siz kıvamı çok koyu olmayacak şekilde kontrollü olarak ekleyin. )


  • Karışımı yemek kaşığı yardımıyla kek kalıplarının yarısına gelecek şekilde paylaştırın.
  • Önceden ısıtılmış 170–180 derece fırında ( batırdığınız kürdan temiz çıkana kadar ) pişirin.
Not: kakaoya ilave olarak istediğiniz miktarda eritilmiş çikolatayı ekleyerek daha lezzetli muffinler elde edebilirsiniz.
Son not: Doktorumuzun izni ile bebeğimizin izin verdiği ölçüde yarın sabah kısa bir yolculuğa çıkıyoruz. Umarım her şey yolunda gider ve hayırlısıyla gidip döneriz. Dualarınızı bekliyorum… Vakit hasret giderip özlemleri dindirme vakti!

2 Temmuz 2009 Perşembe

Kekikli Fırın Patates

Benim çok sevdiğim, özellikle tavuk yemeklerinin yanına ve kahvaltıya çok yakıştırdığım bir lezzet…

Malzemeler:

  • 5–6 adet patates
  • Tuz
  • Kekik
  • Kırmızı pul biber
  • Sıvıyağ

Hazırlanması:

  • Patateslerin kabuklarını soyun (eğer patatesleriniz taze ise kabuklarını soymadan iyice yıkayın, topraklarını temizleyin) ve iyice yıkayıp suyunu süzdürün.
  • Bir bıçak yardımıyla elma dilimi şeklinde ortadan dörde bölün (isterseniz farklı şekiller çıkarıp, şık sunumlar yapabilirsiniz).
  • Bir kabın içerisine alıp istediğiniz miktarda tuz, kekik, baharat ve birazda sıvıyağ ekleyip karıştırın. Yağlı kâğıt serilmiş ya da yağlanmış fırın tepsisine alıp 200 derece fırında arasıra karıştırarak pişirin.

1 Temmuz 2009 Çarşamba

Rulo Patates Salatası

Patates salatasını bir de böyle deneyin… Malzemeler:
  • 1 kg patates
  • 1 limon
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı haşlanmış garnitür (mısır, bezelye, havuç)
  • 3 kaşık mayonez
  • 5 adet sosis
  • 1/2 demet maydanoz
  • Tuz
  • Karabiber
  • Toz Kırmızıbiber

Hazırlanması:

  • Patatesleri haşlayın ve ezin.
  • Baharatları, limon suyunu ve sıvıyağı ilave edip karıştırın
  • Streç filmi serin ve ince doğranmış maydanozu üzerine yayın.
  • Onun üzerine de ezilmiş patatesleri yayın.
  • Mayonez, garnitür, doğranmış sosisi bir kapta karıştırın ve patateslerin üzerine yayın.
  • Rulo yaparak sarın ve buzdolabında 1 saat kadar bekletin.
  • Servis tabağına alın ve üzerini istediğiniz şekilde süsleyin.

Muhallebili Kurabiye (krema dolgulu kurabiye)

Malzemeler:
  • 250 gr tereyağı
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 7–8 çay bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1–2 yemek kaşığı pudra şekeri

Kreması(iç dolgusu) için:

  • 500 lt. süt
  • 3 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 8 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay bardağı hindistancevizi

Şeker, mısır nişastası, vanilya ve sütü bir tencereye alıp karıştırarak pişirin (bu aşamada sütü koyu kıvamlı bir muhallebi elde edene kadar azar azar ilave edin, süt miktarı fazla gelebilir). Pişince muhallebinin içerisine hindistancevizini ekleyip karıştırın ve soğutun.

Hazırlanması:

  • Yağı eritin ve yağ ılıkken yoğurt, un, kabartma tozu ve şekeri ekleyip hamur yoğurun.
  • Hamuru 1 saat dinlendirin.
  • Hamuru 25 parçaya bölün, her bezeyi çay tabağı büyüklüğünde açın.
  • Ortasına kremadan koyup kapatın ve ters çevirerek kapattığınız yer altta kalacak şekilde yağlanmış fırın tepsisine dizin.
  • 170–180 derece fırında pişirin.
  • Soğuyunca üzerine pudra şekeri ve toz nar çayı serpin.

Kutu Kaplama ve Süsleme

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats