28 Aralık 2009 Pazartesi

Közlenmiş Patlıcan Çorbası






Malzemeler:

  • 2 adet közlenmiş patlıcan
  • 1 su bardağı süt
  • 1 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı un
  • Tuz
  • 5 su bardağı sıcak su
Hazırlanması:

  • Patlıcanları közleyip kabuklarını soyun.
  •  Patlıcanları rondonun içerisine alın ve üzerine süt, un, sarımsak ilave edip püre haline getirin.
  •  Püre haline getirdiğiniz karışımı bir tencereye alın ve üzerine istediğiniz kıvama gelene kadar kaynamış su ilave edin (ben 5 su bardağı sıcak su kullandım).
  • Çorbayı bir taşım kaynattıktan sonra tuzunu ilave edip üzerine sıvıyağ ve pul biber kızdırıp dökün.




23 Aralık 2009 Çarşamba

Un Helvası





Kızım uzun süredir yazın İstanbul’a gittiğimizde büyük teyzemin yaptığı un helvasından yapmamı istiyordu. Bende annemi arayıp teyzemin helvayı nasıl yaptığını sorup tarifini aldım. Sonuçta kızım tadına bakar bakmaz orada yediğimin aynısı olmuş diyerek aynı akşam neredeyse hepsini bitirdi.



Malzemeler:


  • 1,5 su bardağı un
  • Yarım su bardağı sıvıyağ
  • 2 yemek kaşığı tereyağı

Şerbeti:

  • 1,5 su bardağı su
  • 1 su bardağı şeker
Su ve şekeri bir tencerede kaynatın.







Hazırlanması:

  • Sıvıyağı ve tereyağı teflon bir tavaya alın ve üzerine unu ilave edin.
  • Kısık ateşte unun rengi değişene kadar kavurun.(bu aşamada biraz sabırlı olmanız gerekebilir).
  • Unun rengi istediğiniz kıvama gelince sıcak şerbeti azar azar ilave ederek unu karıştırmaya devam edin.
  • Un şerbetini çekince tavayı ocaktan alın demlenmesi için kapağını kapatın.
  •  İstediğiniz şekli vererek servis edin.
Benden bir not; malzeme miktarını az tutarak helvayı yaptığınız gün tüketin. Hatta bizim gibi ılık hali daha çok hoşunuza gidebilir.

15 Aralık 2009 Salı

Yerli Malı Haftası...




Kızımın deyimiyle Yerli Yemiş Haftası....Anneannemin kendi bahçesinden cevizler...yengemin kendi yetiştirdiği mısırlar...elmalar...mandalinalar...belki pasta alakasız gibi görünebilir arada ama kullanılan ürünlerin köy yumurtası,köy unu,hatta içerisindeki muzlarında yerli muz olduğu düşünülürse tam anlamıyla yerli yemiş haftasına uygun lezzetler değil mi?:)))

12 Aralık 2009 Cumartesi

Akşam çay daveti menüsü & Kavurma ve Verda Tenceremde Pilav...





Geçen yazımda bahsettiğim misafirlerimize hazırladığım menü. Misafirlerimiz bir önceki akşam geleceklerini haber verince sadece menüye karar verip eksikleri belirledim. Gün içerisinde de ablamız  ve babası yazdan kalma güneşin keyfini çıkarırken ben de Verda Su’yun uyku saatlerinde karar verdiğim lezzetleri hazırladım.

Menümüzde;





Her kurban bayramı sonrası, gelen misafirlerime çayın öncesinde ayranla birlikte ikram ettiğim pilav ve kavurma.

Pilav:


Pilav tencerem işlevini kaybedip yeni bir tane almam gerektiğinde aslında aklımda farklı bir marka vardı. Fakat satıcının önerisi ve kendi izlenimlerimle Verda tenceresinde karar kıldım. Sonuç mu? Yapışmayan ve çizilmeyen yüzeyi ile harika yemekler yapıyorum. Birde pilav için ayırdığınız tencereyi başka yemeklerde kullanmamanızı öneririm. Aslında daha ayrıntılı ve pişirme aşamaları ile anlatmaktı niyetim ama bu yazının ayrıntılarını bile iki günde ancak tamamlayabildiğim düşünülürse bir süre daha beklemem gerekecek sanırım bunun için:))))



Malzemeler:

  • 3 su bardağı pirinç
  • 3 su bardağı kaynamış su
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1–2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • tuz
Hazırlanması:

  • Pirinçleri üzerini iki parmak geçecek kadar sıcak su ve 1–2 tatlı kaşığı tuz ile ıslatın.
  • En az 1–2 saat tuzlu sıcak suda bekletin (ben bazen 4–5 saat önce bile ıslatabiliyorum).
  • Islattığınız pirinçleri süzgece alıp birkaç defa suyun altına tutarak yıkayın ve suyunu süzün.
  • Tencereye yağı alın ve kızdırın süzdürdüğünüz pirinçleri ve tuzunu ilave edin. Çok fazla olmayacak şekilde kavurun.
  • Kavurduğunuz pirinçlere kaynamış suyu ilave edip tuzunu kontrol ederek karıştırın.
  •  Önce harlı ateşte sonrada çok kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
  • Ocağı kapatıp karıştırmadan birkaç dakika demlenmesi için bırakın ve demlenen pilavı kaşıkla çok fazla ezmeden karıştırın.

Kavurma:

Malzemeler:

  • Yarım kilo kuşbaşı et
  • 1–2 yemek kaşığı Sıvıyağ
  • Tuz
Hazırlanması:
  • Etleri yıkayıp suyunu süzdürün.
  •  Tencerenin içerisine sıvıyağı alın ve etleri ilave edin.
  • Önce orta sıcaklıkta sularını salana kadar pişirin.
  • Sularını salan etlere 1–2 su bardağı sıcak su ilave edin kısık ateşte etler iyice yumuşayana kadar pişirin.
  • Etlerin pişme süresine göre sıcak su ilave edebilirsiniz. Etler pişince suyunu çektirin ve tuzunu ilave edin.



  • Kedidili pasta







  • Unlu kıyır kıyır börek

8 Aralık 2009 Salı

Pazar Kahvaltısı ve Ballı Kızarmış Muzlar






Pazar sabahı akşama gelecek olan misafirlerimiz için birkaç eksiği ve bunun yanında minik ablamızın akşamdan isteği olan simitlerimizi alması için babamızı alışverişe gönderince bende güzel bir masa hazırlamak istedim minik hanımın yüzünü güldürebilmek adına…







Nede olsa son zamanlarda evde minik bir bebeğin varlığına alışamamanın da etkisiyle pek bir asabi tavırlar sergilemekte:::)))))











Ablamızın akşamdan istediği simitlerimiz





Önceden haşladığım kurutulmuş fasulyelerle yaptığım yumurtalı fasulye






Son zamanlarda malum gribe karşı almaya çalıştığım önlemlerden bir tanesi de direnç arttırıcı lezzetler tüketmeye çalışmak. Muzların üzerine kokusundan hiçbir katkı maddesi kullanılmadığını anlayabildiğiniz ballardan dökmek bunların başında geliyor. Bu defa biraz abartıp muzları önce bir- iki yemek kaşığı tereyağında kızarttım ama tereyağının hafif tuzlu olmasından mı kaynaklandı bilemiyorum umduğum lezzeti yakalayamadım. Hatta soframızın şeref konuğu minik ablamız tadına baktıktan sonra bir daha yemedi. Sizde minik hanım gibi düşünüyorsanız sadece bal ile deneyebilirsiniz:::))

6 Aralık 2009 Pazar

Çikolatalı Sütlü Kek




Bayram sonrasında bir et yemeği tarifi ile başlamayı düşünüyordum aslında ama dün yaptığım yukarıdaki kek uzun zamandır bizim evde en beğenilen ve hemen tüketilen kek unvanını eline alınca tarifini vermeden olmaz deyip yayınlamaya karar verdim. Bu kekin bir diğer özelliği de (kızımın okul çıkışına yetiştirebilmek adına ) kek pişirmenin püf noktalarının başında sayılan “bütün malzemeler oda sıcaklığında olmalı! “ kuralını bozup malzemeleri dolaptan çıkar çıkmaz kullanmam oldu. Buna rağmen yumuşacık ve gayet güzel kabaran bir kekimiz oldu...

Malzemeler:
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı süt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 3 su bardağı un
  • 1 su bardağı kadar (ince doğranmış) çikolata

Hazırlanması:

  • Yumurta ve şekeri çırpın.
  • İçerisine sıvıyağ ve sütü ekleyip tekrar çırpın.
  • 2,5 su bardağı unu, kabartma tozunu ve vanilyayı birlikte eleyip tekrar mikserin en düşük ayarında çırpın.
  • Kalan yarım bardak unu ve doğranmış çikolatayı bir kâsede karıştırıp kek harcının içerisine karıştırın ve sıvıyağ ile yağlanmış kek kalıbına dökün.
  • 170 derece önceden ısıtılmış fırında batırdığınız kürdan temiz çıkana kadar pişirin.







Hayat Telaşem...










Ab-ı hayat’ın ilk aylarından beri yorumlarıyla yalnız bırakmayan sevgili Nazife Hayat Telaşem ismini verdiği bir blog ile bizlerin arasına katıldı. Güzelliklerin paylaşıldığı anlarda buluşabilmek dileğiyle, hoş geldin Hayat Telaşem!





LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats