9 Mart 2010 Salı

Lavaş

EVDE LAVAŞ YAPIMI Son zamanlarda sıkça yapıp tavuk şiş ya da adana köfte ile ikram ettiğim bir lezzet. Evde yalnızca kebap ya da şiş yanına değil her yemeğin yanına yakıştırılıyor. Bileğindeki ağrı kendini belli etmeye başlamasa annesi kızının isteği doğrultusunda her daim evde bulunduracak! Malzemeler:
  • 2 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım paket yaş maya
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1 su bardağı ılık su

Hazırlanması:

  • Ilık suyun içerisine şeker ve mayayı alıp parmak uçlarınızla maya eriyene kadar karıştırın.
  • Diğer tarafta derin bir kabın içerisine tuz ve unu eleyin.
  • Ortasını elinizle açıp ılık suyu (içerisinde maya ve şeker bulunan) yavaş yavaş ilave ederek çok sert olmayan bir hamur yoğurun.
  • Yarım saat kadar dinlendirin (vaktiniz yoksa 5-10 dakika da dinlendirebilirsiniz, ben vaktim olmadığında bekletmeden yapıyorum) .
  • Yumurta büyüklüğünde bezeler koparın ve yuvarlayın.
  • Bezeleri unlayarak (yapışmaması için) merdane yardımıyla açın.
  • Teflon tavayı ocağa alın ve ateşi en yüksek konuma getirin.
  • Isınan tavaya açtığınız lavaşları alıp yüksek ısıda arkalı önlü pişirin. Bu aşamada hızlı olmanız gerekecek ki lavaşlar yanmasın.
  • Pişen lavaşları kurumaması için temiz bir bezin arasına alarak bekletin.
Benden notlar;
  • Lavaşları pişirmenin püf noktası hızlı ateşte çabucak pişmelerinin sağlanmasıdır. Bu nedenle hızlı olmak adına birkaç tane hamuru açıp bir kenarda bekleterek pişirme işlemine devam edebilirsiniz.
  • Yukarıdaki ölçüler tam geldi daha fazla su ilave etmedim, gerekirse siz biraz daha su ilavesi yapabilirsiniz.
  • Bu ölçülerden eşit miktarda dokuz adet beze elde ettim ki buda dokuz tane lavaşımızın olması demektir.

12 yorum:

  1. Canım,
    Ellerine sağlık, lavaşlar nefis görünüyor.
    Bizim evde de özellikle hafta sonu kahvaltılarında masada en çok istenen şey bu tarz lavaş ve gözlemeler oluyor.

    YanıtlaSil
  2. ellerıne saglık bengısucum...

    YanıtlaSil
  3. Benim bir lavaş denemem olmuştu, sıcakken güzeldi ama soğuyunca kupkuru ve sert oldular o yüzden güzel bir lavaş tarifine çok ihtiyacım vardı :) et yemeklerinin yanında çok yakıştırırım ben, köfte mesela lavaşın arasına köfte ve biraz soğan-salata mmm nefis olur :)
    Ellerine sağlık inşallah ben de denemek isterim.

    YanıtlaSil
  4. işte ev yapımı gibisi varmı yaa...!
    ya aslında benim kızda iki hafta erken mi gelse ne artık iyice sabırsızlanmaya başladık büyük kızımla :).gerçi allahtan hayırlısını dilemek lazım.
    sevgilerle...

    YanıtlaSil
  5. Lavaşlarımızda gelmiş.. Humusumuzu yiyebiliriz şimdi..:) ellerine sağlık canım

    sevgiler

    YanıtlaSil
  6. lavaşlar çok güzel görünüyor.
    tarifi not alıyorum, yaş maya yerine kuru maya olurmuki, kullandıysan miktarı ne olmalı?
    ellerine sağlık canım, sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Ellerine sağlık afiyetler olsun bereketi ile..

    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  8. Hazır alıp yemeğe ne gerek var, artık bu tarife göre yapıp yapıp yeriz :) Nefis, misss gibi, ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  9. Hayırlı haftalar, sevgiler

    YanıtlaSil
  10. ben kuru maya kullanmadım Hatice,hep yaş maya kullanıyorum.Ama kuru maya da kullanabilirsin miktar konusunda bir şey söyleyemeyeceğim::)))

    YanıtlaSil
  11. en güzeli katkısız olarak evde hazırlamak :)

    YanıtlaSil

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats