27 Aralık 2010 Pazartesi

Elmalı Tart

,



Şurada bahsettiğim sofra için ne hazırlayabileceğimi düşünürken evde bolca bulunan elmalar aklıma gelince çok sevdiğim elmalı kurabiyeleri biraz farklı deneyerek tart yapmak istedim. Benim çok beğendiğim bir tart oldu. Tartın olmazsa olmazlarından bir tanesi ise iç malzemelerine eklediğim tarçın. Tarçın ve elma muhteşem bir ikili bence… İç malzemesine ilave ettiğim karemelize süt ayrı bir lezzet verdi. Karemelize sütün tarifini verdikten sonra o haliyle de paylaşacağım inşallah…







Malzemeler:
• 100 gr margarin
• Yarım su bardağı tozşeker
• Yarım çay bardağı sıvıyağ
• Yarım su bardağı yoğurt
• 1 yumurta
• 1 paket vanilya
• 1 paket kabartma tozu
• Aldığı kadar un 



İç malzemesi için;

• 4–5 adet rendelenmiş elma
• 4 yemek kaşığı şeker
• 1 su bardağı dövülmüş ceviz
• Tarçın

Elmaların kabuklarını soyun ve rendenin iri tarafı ile rendeleyip bir tencereye alın. Üzerine şeker ve ceviz ilave edip elmalar suyunu çekene kadar pişirin. Ocağı kapatıp tarçın ilave edin ve karıştırarak soğumasını bekleyin. (ben çoğu zaman elma miktarını arttırıp yapıyorum ve bol iç malzemesi olan daha lezzetli bir tart olmuş oluyor).







Hazırlanması:



• Margarini eritin ve içerisine toz şekeri ekleyip elinizle karıştırın.
• Karışıma oda sıcaklığında ki yoğurt, sıvıyağ ve yumurtayı ekleyip karıştırın.(Malzemelerin oda sıcaklığında olması önemli, soğuk olursa margarini sertleştiriyor ve hamur açılmakta zorlanılıyor)
• Vanilya, kabartma tozu ve aldığı kadar unu ilave edip hamur yoğurun
• Hamurdan portakal büyüklüğünde bir parça koparıp yuvarlayın, buzdolabı poşetine koyarak dondurucuya yerleştirin ve 10 dakika bekletin.
• Kalan hamuru yağladığınız borcam (en büyük boy dikdörtgen borcam kullandım) kabın içerisine alın ve elinizle bastırarak tepsinin her tarafına eşit şekilde dağılmasını sağlayın.(elinizle açmakta zorlanırsanız merdane yardımıyla da açabilirsiniz.)
• Hamurun üzerine soğuyan iç malzemesini eşit şekilde kaşık yardımıyla yayın.
• İç malzemesinin üzerine dondurucuda beklettiğiniz hamur parçasını rendenin büyük tarafı ile rendeleyin ve her tarafına gelecek şekilde dağıtın.
• Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Soğuyunca bıçakla dilimleyin, isterseniz pudra şekeri de serpebilirsiniz.


 Not; ben tartı bir gece önceden hazırlayıp fırının içerisinde beklettim.





9 yorum:

  1. Bundan önce çok sık dile getirmişimdir muhakkak.Ben elma ile olan hiçbirşeye hayır demem her zaman benim için en en güzel olanlardan biridir.Şu anda çayın yanına en güzel eşlik eden haliyle olanı yapmışsın..ellerine sağlık olsun!

    YanıtlaSil
  2. Elma ve tarçın bencede muhteşem ikili ellerinize sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. elmalı bütün tatlara bende tarçın eklerim.tart harika olmuş canım.ellerine sağlık.öpüyorum.

    YanıtlaSil
  4. en sevdiğim lezzetlerden biri! harika görünüyor. ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  5. ekrandan uzanıp alasım geldi nasıl güzel görünüyor.mmhh ellerine sağlık..ben de klasik elmalı kurabiye şeklinde istemediğim zaman muffin kalıplarında küçük tartölettler şeklinde yapıyorum.öz aynı tabi amaişte maksat görüntü değişikliği göz doyumu olsun..:)

    YanıtlaSil
  6. Ellerine saglık tart harika görünüyor eminim tadıda güzel olmustur...umarım daha iyisindir...hersey gönlünce olsun...sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. 2010 yılı acılarımızla, sevinçlerimizle geride kalacak. 2011 daha fazla umut, daha fazla sevinç, daha fazla mutluluk getirsin. Yaşamında güzel yıllar, mutlu yarınlar, gerçek dostluklar hep seninle olsun. Yeni yılın sana ve tüm sevdiklerine sağlık, mutluluk, neşe, başarı, bolca para, sevgi ve huzur getirmesini dilerim. Mutlu Yıllar!!

    YanıtlaSil
  8. ah 6 su bardağı un kullandım dediniz ve beni yaktınız. :) çay bardağı ya da fincan mıydı acaba kastınız?
    6 su bardağı un çok fazla geldi ve tüm malzemeleri iki katına çıkarıp iki tepsi olacak şekilde bir hamur elde etmek zorunda kaldım.

    yalnız, hamurun çok olması dışında tadı ve kıvamı güzel oldu, yiyenler de beğendi. teşekkür ederim. :)

    YanıtlaSil
  9. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats