28 Mart 2010 Pazar

YE#53: Sebzeli Mantar Sote



Sevgili Lama etkinlik konusunu “sebze” olarak belirleyince dolapta mantar sote yapılmak için bekleyen mantarların yanına bol sebze ilave edilerek yapılan bu yemek ortaya çıktı. Gerçi ıspanağı yumurtalı, mantarı da kavurma ya da mantar sote olarak seven ev halkının vereceği tepkiden emin olamayarak pişirdim. Ama tadına baktıkların da herkes beğenisini ifade edince ailenin severek tükettiği ortak yemekler listesine bir tane daha eklenmiş oldu!




Malzemeler:



  • Yarım kilo mantar
  • 250 gr ıspanak (sadece yaprakları)
  • 1 su bardağı haşlanmış bezelye
  • 2 adet közlenmiş kırmızıbiber
  • Yarım limon suyu
  • Tuz




Hazırlanması:

  • Mantarların dış yüzeylerini temizleyip limonlu suyun içerisinde bekletin.
  •  Bol suyla yıkayıp suyu süzün ve doğrayın.
  • Teflon bir tencereye çok az sıvıyağ ekleyip mantarlar kendi suyunu bırakıp çekene kadar kısık ateşte pişirin.
  • Mantarlar pişince doğrayıp yıkadığınız ıspanakların yapraklarını ilave edip karıştırarak ıspanakların yumuşamasını sağlayın
  • . Mantar ve ıspanaklarınız piştikten sonra haşlanmış bezelye ve közlenmiş biberleri ekleyip tuzunu ilave edin. Bir kaç dakika karıştırıp servis yapın.

24 Mart 2010 Çarşamba

6 AYLIK OLDUM!



ÖN NOT: Bu yazı siteye Verda Su hakkında yazı ve fotoğraf görmek için gelenlere hazırlanmıştır. Fotoğraflardan da anlaşılacağı üzere yemek tarifi olarak tek tarif bebekler için meyve püresinin hazırlanmasıdır.






Aslında ” 6 aylık oldum” diyeli epey oluyor ama annem yazıp yazmama konusunda kararsız kalınca gecikmeli olarak anlatacağım sizlere kendimi:::))))





Acele edip iki hafta kadar erken gelerek hem mutlu edip hem de korkuttum anne - babamı. Haliyle 2960 gr doğdum.




Baktım ki herkes kilomun azlığından bahsedince annem tedirgin oluyor ben de çok güzel anne sütü almaya karar verdim. Kilo – boy artış oranım çok düzenli giderek ilk ayda ideal kiloma ulaştım ve annemi rahatlattım.




İlk 4-5 ay çok gazlı bir bebek olduğum için ek gıdaya 6. ayın bitmesine 1-2 hafta kala ilk elma püresi ile başladım. İtiraf ediyorum tadı anne sütünden sonra değişik geldi ama hoşuma gitti. Şimdilerde her gün düzenli olarak yediğim ve en beğendiğim lezzet.



İlk önce 1 çay kaşığından başlayıp sonra ki günlerde miktarı arttırarak devam etti vermeye annem. Bunun yanında son zamanlar da sebze çorbası püresi ve ev yapımı yoğurdun tadına da bakmaya başladım. Unutmadan ek gıdaya başladım ama anne sütünü bırakmadım ve 2 yaşına kadar da devam edecekmişim annemin söylediğine göre.





Emekleme ve uzanabildiğim her şeye ulaşabilme (sonrada çekme:::))) çalışmalarım da devam ediyor..




Elma püresinin hazırlanması: Elmayı güzelce yıkayıp kabuklarını soyun ve kararmasına izin vermeden cam elma rendesinde rendeleyip taze olarak bebeğinize yedirin




Son bir haftadır en sevdiğim olay yürütece binmeye başlamak oldu! Bir de annemin rengârenk oyalarıyla oynamaya bayılıyorum…




Bebeğinizin gülücüklerinin keyfini çıkardığınız günler diliyorum….


16 Mart 2010 Salı

Kurutulmuş Domatesli Salata ve Domates nasıl kurutulur?




Yazın kuruttuğum domatesleri, birkaç dakika sıcak suda beklettikten sonra suyunu süzüp bir kâseye alıyorum. Üzerine zeytinyağı ve kekik gezdirip dolapta bekletiyorum ve salatanın üzerine servise yakın yerleştiriyorum. Sevgili Müge’nin önerisi ile kekik ilave ederek denemeye karar verdiğim de  bu kadar lezzetli olacağını tahmin etmemiştim. Teşekkürler Müge!
Bence bu şekilde hazırlanmış kurutulmuş domatesler kış aylarında kahvaltı sofralarınızda mutlaka yerini almalı!
Bir de bu sene balkonumda daha fazla domates kurutmayı planlıyorum::))



Hazırlanması:
  • Mevsim yeşillikleri (marul, maydanoz, havuç…) ile hazırladığınız salatanızın limon suyu, yağ ve tuzdan oluşan sosunu ilave edip servis tabağına aldıktan sonra zeytinyağı ve kekik ile bekletilmiş kuru domatesleri salatanın üzerine yerleştirerek servis yapın.


  • Domates nasıl kurutulur?





 
Birkaç yıldır domateslerin kıpkırmızı ve bol olduğu yaz günlerinde balkonumda deneme amaçlı domates kurutuyorum. Kısırdan, salataya, bulgur pilavına kadar birçok yemeğe lezzet katıyor ve çok yakıştırıyorum. Aslında fotoğraflarını geçen yaz çekmiştim ama paylaşmak kısmet olmadı. Hazır kurutulmuş domatesli bir tarif veriyorken denemek isteyenler için kuruma süresinde ki beklemeyi saymazsak çok kolay olan yapım aşamasını anlatayım.







Hazırlanması:
Yıkadığınız domatesleri ortadan dörde (ya da ikiye) bölün. Bir tepsinin içerisine temiz bir bez serip domatesleri dizin. Temiz bir şekilde kuruması için üzerini ince bir tülbentle kapatın. Güneşte birkaç gün kurumaya bırakın. Ben kuruttuğum domatesleri buzdolabında saklıyorum bozulmaması için. Güneş almayan serin bir yerde de saklanabilir.




15 Mart 2010 Pazartesi

Hafta sonun da…

Babaannemizi ziyaret ettik..
Ağaç diktik…

Bol oksijen depoladık…
Dönüş yolunda ablamız eğlenirken minik kardeşi de ilgiyle etrafı inceledi…
Baharın gelişini hissettik...
Güneşin keyfini çıkardık...
Bol bol fotoğraf çektik…
Sonra da sizlerle paylaşmak istedik…

9 Mart 2010 Salı

Lavaş

EVDE LAVAŞ YAPIMI Son zamanlarda sıkça yapıp tavuk şiş ya da adana köfte ile ikram ettiğim bir lezzet. Evde yalnızca kebap ya da şiş yanına değil her yemeğin yanına yakıştırılıyor. Bileğindeki ağrı kendini belli etmeye başlamasa annesi kızının isteği doğrultusunda her daim evde bulunduracak! Malzemeler:
  • 2 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım paket yaş maya
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1 su bardağı ılık su

Hazırlanması:

  • Ilık suyun içerisine şeker ve mayayı alıp parmak uçlarınızla maya eriyene kadar karıştırın.
  • Diğer tarafta derin bir kabın içerisine tuz ve unu eleyin.
  • Ortasını elinizle açıp ılık suyu (içerisinde maya ve şeker bulunan) yavaş yavaş ilave ederek çok sert olmayan bir hamur yoğurun.
  • Yarım saat kadar dinlendirin (vaktiniz yoksa 5-10 dakika da dinlendirebilirsiniz, ben vaktim olmadığında bekletmeden yapıyorum) .
  • Yumurta büyüklüğünde bezeler koparın ve yuvarlayın.
  • Bezeleri unlayarak (yapışmaması için) merdane yardımıyla açın.
  • Teflon tavayı ocağa alın ve ateşi en yüksek konuma getirin.
  • Isınan tavaya açtığınız lavaşları alıp yüksek ısıda arkalı önlü pişirin. Bu aşamada hızlı olmanız gerekecek ki lavaşlar yanmasın.
  • Pişen lavaşları kurumaması için temiz bir bezin arasına alarak bekletin.
Benden notlar;
  • Lavaşları pişirmenin püf noktası hızlı ateşte çabucak pişmelerinin sağlanmasıdır. Bu nedenle hızlı olmak adına birkaç tane hamuru açıp bir kenarda bekleterek pişirme işlemine devam edebilirsiniz.
  • Yukarıdaki ölçüler tam geldi daha fazla su ilave etmedim, gerekirse siz biraz daha su ilavesi yapabilirsiniz.
  • Bu ölçülerden eşit miktarda dokuz adet beze elde ettim ki buda dokuz tane lavaşımızın olması demektir.

7 Mart 2010 Pazar

Humus

Uzun süredir denemek istediğim bu yöresel lezzeti geçen hafta sonu gelen misafirlerim için hazırladım. Dondurucuda haşlanmış nohutlarım olunca yapımı birkaç dakikamı alan pratik bir lezzet oldu. Ama yanına ev yapımı tazecik lavaş (buradan da anlaşılacağı üzere bir sonraki tarifimiz ev yapımı lavaş olacak::)))) ya da harika bir kübban ekmekle daha lezzetli olur düşüncesindeyim. Bir dahaki sefere böyle deneyeceğim… Malzemeler:
  • 1,5 su bardağı haşlanmış nohut
  • 4-5 yemek kaşığı tahin
  • 2 diş sarımsak
  • Tuz
  • 1 adet limon
  • 1-2 yemek kaşığı su

Hazırlanması:

  • Nohutların kabuklarını soyun (ben soymadan kullandım).
  • Rondo’nun içerisine nohutları sarımsağı ve limon suyunu alın ve püre haline getirin.
  • Bu aşamada iyice püre olmasına dikkat edin.
  • Limon suyu ve tahin ilave edin. İsteğe göre tuz ve çok az su ekleyip karıştırarak servis tabağına alın ve üzerini kırmızı pul biber, zeytinyağı ve ince doğranmış maydanozla süsleyin.
  • Süslemede turşu ve domates dilimleri de kullanabilirsiniz.

Benden notlar;

  • Nohutları sarımsak ile birlikte havanda ezebilirsiniz ama ben kolaylık olması için teknolojinin nimetlerinden faydalandım::)))
  • Nohutların kabukları soyulur ama ben soymadan kullandım ve hiç belli olmadı.
  • 2 diş sarımsak bana fazla geldi, siz damak tadınıza göre az ya da daha fazla kullanabilirsiniz.
  • Çok fazla tahin kullanmak istemediğim için kıvamını ayarlarken su kullandım.

5 Mart 2010 Cuma

Yoğurtlu közlenmiş patlıcan salatası

Uzun süredir yaptığım hatta fotoğraflarını bile çektiğim bir salata ama tam ölçüleri not almayı her defasında unutunca yayınlamak kısmet olmadı. Hafta sonu menüsüne son anda dâhil edilip ölçüler not alınınca bir de fotoğrafları da yenilenince sizlerle paylaşmak istedim… Biliyorum patlıcan mevsimi değil ve her şey zamanında kullanılmalı bu nedenle patlıcan ve biberlerin yazın közlenip dondurucuya koyulanlardan olduğunu da belirtmek istiyorum.
Malzemeler:
  • 3 adet közlenmiş patlıcan
  • 1 adet közlenmiş kırmızıbiber
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • Yarım limonun suyu
  • 3 yemek kaşığı koyu kıvamlı yoğurt
  • Yarım çay bardağı iri dövülmüş ceviz
  • Tuz

Hazırlanması:

  • Közlenmiş patlıcan ve biberin kabuklarını soyup kararmaması için üzerine limon suyu gezdirin. İ
  • Doğrayıp derin bir kabın içerisine alın. Diğer malzemeleri de ekleyip karıştırın ve servis tabağına alın.
  • Üzerini maydanoz ve ceviz ile süsleyin.

Benden notlar;

  • Ben daha önce yaptıklarımda mayonezde kullanıyordum bu defa kullanmadım.
  • İçerisine çok az doğranmış maydanoz da kullanabilirsiniz.
  • İsteğe göre limon suyu ve sirke fazlalaştırılabilir. Ama sirke kesinlikle olmalı çok yakışıyor.
  • Patlıcan ve biberleri yazın közleyip kabuklarını soyup hemen buzdolabı poşetlerinde dondurucuya kaldırıyorum ve salatalarda kullanmak için tamamen çözülmesini beklemeden doğrayıp kullanıyorum. Oda sıcaklığında çok az bekleyip buzu tamamen çözülmediği için de doğraması çok kolay oluyor.

3 Mart 2010 Çarşamba

Hafta Sonu Akşam Yemeği Sofrası

Uzun süredir görüşemediğimiz arkadaşlarımız için hazırladığım, bol muhabbet eşliğinde harika saatler geçirdiğimiz, sevgili Handenur’un verdiği bilgiler hakkında konuştuğumuz, misafirlerimiz beklediğimden biraz geç gelince fotoğrafladığım soframız. Menümüzde;
  • Domates Çorbası
  • Kurutulmuş domatesli salata

Kurutulmuş domatesleri bu defa sevgili Müge’nin tavsiyesi ile kekik ilave edilmiş zeytinyağı içerisinde beklettim.

  • Tavuk şiş

İkram ettiğim bütün sofralarda iltifatların tamamını toplayan, dışarıda sunulan adana kebaplardan farksız bulunan lezzet. Tarifi en kısa zamanda yayınlanacaktır.

  • Humus

  • Yoğurtlu közlenmiş patlıcan salatası

Not:Tarifi daha önce yayınlananlar renkli yazı ile yazılmıştır,üzerine tıklayarak tariflere ulaşabilirsiniz.

1 Mart 2010 Pazartesi

Künefe

Malzemeler:

  • Yarım kilo kadayıf
  • 100 gr tereyağı (eritilmiş)
  • 1 yemek kaşığı pekmez
  • 300 gr kadar avuz ya da tuzsuz yağlı peynir

Şerbeti için;

  • 2 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su
  • Birkaç damla limon suyu

Su ve şekeri bir tencereye alın ve kaynatın. Kaynadıktan beş dakika sonra limon suyunu ilave edip bir iki dakika sonra kapatıp soğumaya bırakın.

Hazırlanması:

  • Kadayıfı bir bıçak yardımıyla ya da elinizle küçük parçalara kesin.
  • Küçük parçalar halindeki kadayıfı iki eşit parçaya ayırın.
  • Isıya dayanıklı orta boy bir tepsinin içerisine pekmezi ve 2 yemek kaşığı tereyağını alın ve elinizle tepsinin tabanına yayın.
  • Kadayıfın yarısını tepsinin içerisine alıp üzerine tereyağının yarısını döküp kadayıfa karışmasını sağlayın, eşit şekilde tepsinin tabanına yerleştirin ve elinizle bastırın.
  • Bu aşamada ben daha küçük boydaki başka bir tepsinin tabanı ile bastırdım ki bu şekilde sonuç daha iyi oluyor.
  • Peyniri ya da avuzu bastırılan kadayıfların üzerine yayın.
  • Peynirlerin üzerine kalan tereyağı ile karıştırılmış diğer kadayıfı da eşit şekilde yayın ve tekrar tepsi ile bastırın.
  • 2–3 dakika orta sıcaklıktaki ocakta daha sonra kısık ateşte kontrollü olarak kadayıflar kızarana kadar ortalama 7-10 dakika pişirin.
  • Kadayıfların alt yüzeyi kızardığında tepsi ile alt üst ederek diğer tarafını da aynı şekilde kızarana kadar pişirin.
  • Daha önce hazırlayıp soğuttuğunuz şerbeti sıcak kadayıfın üzerine dökün ve birkaç dakika sonra ılık olarak servis edin.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats