24 Ocak 2011 Pazartesi

Süt Karameli & Karamelize süt ya da Dulce De Leche




“Dulce de leche” olarak bilinen süt karameli  ya da süt reçeli  daha çok Arjantin, Portekiz, Şili gibi Güney Amerika ülkelerinde yapılan bir şekerleme türüdür. Kahvaltı da tüketebileceğiniz gibi kek, brownie, tart ya da kurabiyelerde kullanabilirsiniz. Ben tart ve brownie yapımında deneyip bol bol da kahvaltı da tükettim::)) Mesela elmalı tarta harika bir lezzet verdi.süt karameli ile yaptığım tarifleri yayınlamak için özellikle tarifini vermeyi bekledim,belki denemek isteyecekler olabilir diye.








Malzemeler:



• 1 litre süt
• 1 su bardağı şeker
• Yarım çay kaşığı karbonat


Hazırlanması:

• Sütü derin bir tencereye alın ve kaynatın.
• Şekerini ekleyip eriyene kadar karıştırın.
• Şeker eriyince ocağın altını kısın ve karbonatı ekleyip 2–3 saat sürekli karıştırın.





Diğer tariflerde toplam 2–3 saat sürekli karıştırın deniyor ama ben 1,5 saatin sonunda istediğim renge ve koyuluğa ulaştım. Bu nedenle de kendi yapım aşamalarımı ve notlarımı da yazmak istiyorum.

• Karbonatı ekledikten sonra yarım saat her on dakika da bir karıştırmaya devam ettim.
• Yarım saatin sonunda rengi hafif değişmeye başlayacaktır. Rengi değişmeye başladıktan sonra yavaş yavaş kıvamı da koyulaşmaya başlayacaktır.
• Ben ilk 1 saat her 10 dakika ara ile (bazen beş dakika ara ile ) karıştırdım.
• Son yarım saat daha sık aralıklarla karıştırmanız gerekecek. Koyulaştığı için içerisinde topaklanmalar olabiliyor.(gerçi bunu da ocağı kapattıktan sonra mikserle çırparak halledebilirsiniz.)






Benden notlar;

• Karbonatı ilk eklediğinizde süt köpürecektir altını kısın ve birkaç dakika sürekli karıştırın yoksa taşabilir.
• İlk yarım saat her on dakikada bir karıştırdım.
• İkinci yarım saat bazen 5 dakika ara ile bazen 10 dakika ara ile karıştırdım.
• Son yarım saat yani 1,5 saate girdiğimizde ise koyulaşmaya başladığı için daha sık karıştırdım.

• İsterseniz süt kaynamaya başladığında vanilya ve tarçın çubuğu atabilirsiniz (1 saat kadar sonra sütün içerisinden geri alabilirsiniz).ben başka bir denememde tarçın çubuğu atmıştım hem güzel bir tat verdi hem de daha çok karamel renginde oldu.

• "3 saat sürekli karıştırmanız gerekir" cümlesini okuduğumda gözümde büyütmüştüm ve yapmaktan vazgeçmiştim ama şimdi sık sık yaptığım tarifler arasında.

• Mutfakta uzun süre kalacağınız zaman “dulce de leche” yapmaya başlarsanız diğer işlerinizi hallederken gelip gidip karıştırabilirsiniz. Mesela birkaç çeşit yemek yapmanız gerektiğinde süt karamelini yapmaya başlayın ya da yoğurt mayalamak için süt pişireceğiniz zaman deneyin. Ben genellikle yoğurt yapımı için süt pişirirken bir kısmını da süt karameli yapmak için ayırıyorum. Böylece mutfakta diğer işlerimi hallederken süt karamelim de hazır olmuş oluyor.

• Ben hazır paket sütü kullanmadım. Buraya yakın bir köyden getirttiğimiz süt ile yapıyorum. Böyle olunca da süt çok yağlı oluyor ve süt karamelinin çabuk koyulaşmasını sağlıyor. Denemelerimden birinde sütün kaymağını almıştım ve 2 saatin sonunda bile koyulaşmamıştı sonradan aldığım kaymağı tekrar tencereye ilave edince hemen koyulaştı.







Tarifin orijinali için buraya (cafe fernando) tıklayın. Beni cesaretlendirip bu harika tat ile tanışmamı sağlayan sevgili Leyya’nın tarifi içinse buraya tıklayın.


16 yorum:

  1. Canım yokluğumda bıraktığın güzel yorumların için teşekkür ederim.
    Dulce de leche'yi evden asla eksik
    etmem ellerine sağlık sımsıcak sev
    giler...

    YanıtlaSil
  2. benimde çok merak ettiğim bi tarif....ellerine sağlık ..harika görünüyor......
    ...(:

    YanıtlaSil
  3. Süt karamelini duymuştum ama nasıl yapıldığını hiç bilmiyordum.Bu güzel tarifle nasıl yapıldığını da öğrenmiş oldum.İnşaAllah denemek kısmet olur.

    YanıtlaSil
  4. HARİKA OLMUŞ.HEP AŞAMALARI UZUN DİYE ÇEKİNMİŞİMDİR DENEMEKTEN.ÇOK BASİT VE ÇOK GÜZEL GELDİ NOT ALINMIŞTIR.
    SEVGİLERİMLE...

    YanıtlaSil
  5. Bende birkaç blogda görmüştüm ama benim ufaklıklardan dolayı onca zaman sürekli karıştıramam diye "Asla" yapamam ben bunu diye üzülmüştüm.Şimdi bir cesaret geldi ve en kısa zamanda denemek istiyorum.
    Ellerine sağlık
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Deneyeceğim!
    geçen bir tarifte gördüm bunu öğrenmeliyim dedim,ama şimdi senin böyle güzel ayrıntılı anlatmanla kesin deneyeceğim.çok teşekkürler!
    ellerine sağlık tarifleri de bekliyorum.onları senden öğrenelim ve yapalım bizde bu krema ile birşeyler:)

    YanıtlaSil
  7. yüreğinize sağlık çok değişik bir tarif ve lezzet emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  8. ne kadar güzel anlatmışsınız ,denemek isteyipte zahmetli diye denemekten çekindiğim bir tarifti, beni cesaretlendirdiniz, mutlaka deneyeceğim.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. bu lezzeti gül ablam da denemiş.çok değişik geldi.ilk fırsatta ben de denemek istiyorum.ellerine emeklerine sağlık arkadaşım...

    YanıtlaSil
  10. Merak ettigim lezzetlerden bitanesi, eline saglık canım.

    YanıtlaSil
  11. bu süt reçelini buzdolbındamı saklıyoruz ve ne kadar sürede tüketmeliyiz desem cevap alabilirmiyim?

    YanıtlaSil
  12. Merhaba Balböcükleri,

    Buzdolabında bir hafta kadar tazeliğini koruyor.Ben fazla yaptığım zaman tek kullanımlık olarak dondurucuya koyuyorum ve kullanmak istediğimde oda sıcaklığına gelmesini bekliyorum.Lezzet kaybı olmuyor bu şekilde de ama çok uzun aylarca da bekletmemek gerekiyor tabiki...

    YanıtlaSil
  13. dün bende denedim benim sütüm çok yağlı idi 45dakikada sonuca ulaştım kesinlikle süper oldu

    YanıtlaSil
  14. cok güzel bir şeye benziyor ellerinize sağlık, en kısa zamanda bende deneyim blogumda anlatacagım tabiki sizleride anlatacagım Allah kolaylık versin iyi günler dilerim sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil
  15. Harika bir tarif en kısa zamanda deneyeceğimmm:))ellerinize sağlık..Sevgiler

    YanıtlaSil

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats