27 Mayıs 2011 Cuma

Kürdan pastası (soslu pasta&kek)




Bu harika pastanın tarifini arkadaşım Aslı’dan almıştım. Daha sonra çoğu kez tekrar yaptım ama yayınlamak nasip olmadı bir türlü. Dün misafirlerim için yapınca, bu sabah Verda Su ile birlikte fotoğrafladık:::))) Hikâyesini okumak isterseniz facebook sayfamızı ziyaret edebilirsiniz… Arkadaşım yaptığı zaman diğer lezzetlerle birlikte fotoğrafını yayınlamıştım. Tarihe baktım da neredeyse 3 yıl olmuş, zaman ne çabuk geçiyor anlayamıyorum. Hele de Verda Su doğduktan sonra hiçbir şeyin hızına yetişemiyorum. Sanırım iki çocuklu olmak demek hayata yetişmeye çalışmak ve bundan mutluluk duymak demek Lama Mutfakta:::))) sizde mutluluklarınızı paylaşmak isterseniz sevgili Lama’yı ziyaret edin…

Pastanın ismine gelince,kek piştikten sonra her yerine kürdan batırdığımız için bu ismi almış sanırım::))) Keke kürdan batırıp sonra kakaolu sosu dökünce sos aralardan geçip pastaya şeklini veriyor ve sanki iki renkli bir kek pişirmiş gibi görünüyor.ben fazla geldiğini düşünüp sosun yarısını dökmüştüm ama sonra sosu çekince özellikle tepsinin ortalarının biraz kuru kaldığını gördüm. Siz tercihinize göre tamamını dökebilirsiniz. Bir de arkadaşımdan aldığım tarif büyük boy fırın tepsisi içindi ben miktarları yarıya indirerek daha küçük bir tepside yaptım. Fırın tepsisi ölçüsüne göre yumurta sayısı 5,diğer malzemeler iki katı olacak.








Malzemeler:


Kek için;

  • 2 yumurta
  • Yarım su bardağı şeker
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ
  • Yarım çay bardağı süt
  • Yarım çay bardağı su
  • 1 su bardağı + 2 yemek kaşığı un
  • 1 paket kabartma tozu
Yumurta ve şekeri çırpın. Sıvıyağ, süt ve suyu ekleyip karıştırın. Un ve kabartma tozunu ilave edip tekrar çırpın. Yağlanmış orta boy kare borcama döküp önceden ısıtılmış fırında 180 derecede batırdığınız kürdan temiz çıkana kadar pişirin.


Kakaolu sos için;

  • 2 su bardağı su
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 4 yemek kaşığı şeker
Bütün malzemeleri küçük sos tenceresinde karıştırarak 1 dakika kadar kaynatın. Çok fazla kaynatmanıza gerek yok, kakaonun erimesi yeterli.



Kreması için;

  • 2 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1 yemek kaşığı un
  • Yarım su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya
Derin bir tencerenin içerisine bütün malzemeleri alın ve kısık ateşte karıştırarak pişirin.


Krem şanti için;

  • 1 su bardağı soğuk süt
  • 1 paket kremşanti
Süt ve kremşantiyi çırpın.

Çikolata sos için;


Ben buradaki tarifi kullandım. Siz hazır çikolatalı puding ya da istediğiniz bir sos kullanabilirsiniz.


Hazırlanması:


  • Keki tarife göre hazırlayıp pişirin ve fırından çıkarıp kekin her yerine 1 cm aralıklarla kürdan batırın.
  • Hazırlayıp soğuttuğunuz kakaolu sosu kaşık yardımıyla kekin her yerine gezdirin.
  •  Kek sosu çekince kremayı üzerine yayın.
  •  Krema soğuduktan sonra hazırladığız kremşantiyi üzerine yayın ve buzdolabında soğutun.
  •  Servis yaparken daha önce hazırladığınız ve soğuttuğunuz çikolata sosu pastanın üzerine gezdirip süsleyin.
  • Kısaca özetlemek gerekirse, pişirdiğiniz sade kekin her yerine kürdan batırın. Sonra sosu dökün daha sonra kremayı ve kremşantiyi yayın. En son çikolata sos ile süsleyin.
  • İsterseniz kremayı hazırlamayıp sadece kremşanti ve çikolata sos hazırlayabilirsiniz.

12 yorum:

  1. Evet gelmiş pastanın tarifi,bana da denemek düşer :-)
    Ellerine saglik cnm...

    YanıtlaSil
  2. Tam bana gore yumurta sayisi az :) denemek lazim en kisa zamanda, kurabiye tarifleri icin cok tesekkurler isime yarayacak cok :)

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel hafif bir pasta olmuş ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  4. ellerinize saglik tam yaz tatlisi olmus,denemek gerek

    YanıtlaSil
  5. biraz değişik olarak yaparım adıda şişli kek:)))nefis olur ellerine sağlık canım sevgiler

    YanıtlaSil
  6. nefis..ellerıne saglık..sos nasılda girmiş aralardan..not alındı:))

    YanıtlaSil
  7. Çok güzel olmuş harika ellerine sağlık canım..Bayıldım..
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  8. SONGÜL GİRGİN10 Eylül 2012 11:46

    Merbaha Bengisu Hanım nasılsınız iyimisiniz, bu pasta için kek pişirilip sıcak iken heryerini kürdanla batırılacak yoksa biraz bekletip soğuduktan sonramı yapılacak, cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  9. Merhaba Songül,
    Teşekkür ederim,biraz sağlık sorunları yaşasamda son bir kaç aydır çok şükür diyorum::)))

    kek piştikten hemen sonra olabileceği gibi biraz bekledikten sonra da batırılabilir kürdan.


    sevgilerimi gönderiyorum...

    not;yorumlarını daha çok görmek isterim desem:::)))

    YanıtlaSil
  10. SONGÜL GİRGİN24 Eylül 2012 11:53

    Merhaba Bengisu Hanım, bu pastayı hafta sonu yaptım ama benim kekim çok sert oldu, pamuk gibi olmadı, malzemeyi 2 katı yaptım 5 yumurta kattım büyük fırın tepsisi için, unu ise 2 su bardağı+4 yemek kaşığımı katılacak yoksa göz kararımı olacak, cevabınız için şimdiden teşekkür ederim. bu hafta günüm var öncesinde denedim olmadı, hafta sonu yapmayı düşünüyorum

    YanıtlaSil
  11. merhaba Songül,

    Bu pastanın keki ilk yapıldığında çok yumuşak olmuyor(en azından nişastalı pastada ki yumuşaklığı bekleme) ama sos döküldükten sonra yumuşuyor.Un ölçüsü senin yazdığın gibi.İstersen göz kararı da kullanabilirsin.Umarın yardımcı olabilmişimdir.

    sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. nasıl da güzel bişi olmuş ellerinize sağlık :)takibe aldım sizei.
    ben de beklerim .
    http://gulaycansever.blogspot.com/

    YanıtlaSil

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats