18 Mayıs 2011 Çarşamba

Kuru börülce yemeği



Bizim evde çok sevilen ve hiç kimsenin itiraz etmeden yediği lezzetlerden bir tanesi kuru börülce yemeği. Benimse çocukluğuma ait bir tat, yengemin özellikle pirinç pilavının içerisine eklediğinde ki ortaya çıkan lezzeti tarif etmem mümkün değil…
Aslında birçok yerde börülce olarak bilinir, Kargı’da (Çorum) ise devrez fasulyesi denir ki nedeni sanırım devrez çayı ile sulanan bahçelerde yetişmesi. Belki de bu kadar lezzetli olması da bundan kaynaklanıyordur.
Ben sulu yemeğinin dışında salatasını çok seviyorum ve tadına bakanlardan da beğeni alıyor. Fotoğrafını bulabilirsem salatasının tarifini de paylaşırım ilerleyen günlerde…

Malzemeler:

  • 1 orta boy soğan
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 su bardağı börülce
  • 2 su bardağı sıcak su
Hazırlanması:

  • Soğanı yemeklik doğrayın ve kavurun salçayı ilave edip karıştırın.
  •  Haşlanmış börülceleri ve sıcak suyu ekleyip 5 dakika kadar kaynatın.
  • Börülceler haşlanmış olduğu için çok fazla kaynatmanıza gerek yok.




  •  Kuru börülce dondurucuda nasıl saklanır?





    Öncelikle börülcelerinizi haşlamanız gerekecek. Börülceleri haşlamak için; börülceleri birkaç saat suda ıslatın.(ben bazen ıslatmadan da yapıyorum ve çok çabuk pişiyor, belki börülcenin cinsinden olabilir)Islattığınız suyunu dökün ve derin bir tencereye alıp bol suda haşlayın. Haşladığınız suyu dökün ve yıkayın. Bu şekilde suyunu süzdürdüğünüz börülceleri buzdolabı poşetlerine koyup dondurucuda saklayabilirsiniz. İstediğiniz zaman yemeğini ya da salatasını yapmak için hazır olmuş olur.



6 yorum:

  1. canım ellerine sağlık hiç tatmadığım bir yemek...ama çok merak ediyorum..tadı kuru fasulyeyemi benziyor nasıl...nefis görünüyor ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. ellerinize saglık güzel ve leziz görünüyor.fakat bazı yerlerde deniz börülcesi deniliyor diye yazmışsınız.deniz börülcesi otsu kısa saplı yani maydonuz demeti gibi satılır. haşlanarak içindeki sert kılçıkları ayıklanaral haşlanır ve üzerine zeytinyagı ve limon sıkılarak salata veya meze olarak yenir.bizim buralarda izmir, ayvalık,çeşme,alaçatı,da.yani egede....

    YanıtlaSil
  3. merhabalar bloğunuzu hayranlıkla gezdim:) süper tarifleriniz var ellerinize sağlık börülce yemeğinizde enfes görünüyor
    selamlar

    YanıtlaSil
  4. Hemen gönderiyorum Limon Çiçekleri:::)))

    Disalciğim,aslında tam olarak kuru fasulyeye benziyor denemez,farklı bir tadı var ama çok güzel ve lezzetli.Denemeni tavsiye ederim...

    Uyarınız için teşekkür ederim Nesrin Hanım,hemen düzelttim.Son zamanlarda taşınma telaşımdan dolayı oldukça yoğunum(hem fiziksel hem zihinsel)....

    teşekkür ederim Fatma hanım,sizin bloğunuzda da harika tarifler var,Malatya mutfağı çok beğendiğim bir mutfaktır zaten:::)))

    YanıtlaSil
  5. Tarif için teşekkürler.Sunumunuzda çok başarılı emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats