22 Mayıs 2011 Pazar

Yoğun Kakaolu Nemli Kek




Uzun zaman önce birkaç blogda görüp denediğim bu kek tarifini sizlerle paylaşmadığımı fark ettim. Söylendiği gibi çok lezzetli, kendinden nemli, yoğun kakao tadı aldığınız bir kek oluyor. Acemi şef yoğun kakaolu ıslak kek demiş ama bence yoğun kakaolu nemli kek, normal ıslak kekler gibi çok fazla ıslaklık beklenilmesin diye belirtmek istedim. Belki de benim kullandığım kakao markasının farklı olmasından kaynaklanmıştır. Denemenizi tavsiye ettiğim lezzetlerden bir tanesi…


Malzemeler:

Not:1 su bardağı=240 ml

  • Yarım su bardağı hindistancevizi
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 2 su bardağı un
  • 1,5 su bardağı toz şeker (damak tadınıza göre 1 su bardağı–2 su bardağı arası dilediğiniz miktar)
  • 1 tutam tuz

  • Yarım su bardağı zeytinyağı ya da sıvıyağ (100 gr ya da tereyağı )
  • 1 su bardağı su
  • Yarım su bardağı (50 gr ) dark kakao* (ben Kuru Kahveci Mehmet Efendi kakaosu kullandım)
  • 1 paket vanilya ( daha yoğun bir kakao lezzeti elde etmek isterseniz eklemeyebilirsiniz)



  • Yarım su bardağı süt
  • 2 yumurta






Hazırlanması:



  • Hindistancevizi, karbonat, un, şeker ve tuzu ayrı bir kapta karıştırın.

  • Sıvıyağ, su, kakao ve vanilyayı küçük bir tencereye alın ve ısıtarak karıştırın.(bu aşamada sadece kakao sıvı malzemelerle karışana kadar ısıtın, kaynatmayın.)

  • Yumurta ve sütü cam bir kâsede köpük köpük olana kadar bir dakika çırpın.

  • Kuru karışıma önce sıvıyağlı-kakaolu karışımı, ardından yumurtalı karışımı ekleyin ve mikserle 2 dakika çırpın.
  • Yağlı kâğıtla kapladığınız kek kalıbına(ben kare bir borcam kullandım) dökerek 175 C önceden ısıtılmış fırında batırdığınız kürdan temiz çıkana kadar 35–40 dakika pişirin.
  • Fırından hemen çıkartıp soğutun.

Acemi aşçı’dan önemli püf noktaları;


  • Bu muhteşem lezzeti elde edebilmek için basit ama çok önemli bir kaç detay var:
  • Mümkünse bu keki bir gün önceden yapıp, üzeri kapalı şekilde bekletin, ertesi gün ikram edin. (Lezzet ve nemlilik oranı çok değişecek)
  • *Kakao seçimi bu kekin lezzetini belirleyen temel faktör. Bu kek için mutlaka Dark kakao kullanın. Normal kakao kullanırsanız bambaşka bir tatla karşılaşabilirsiniz. Yurt dışında yaşayanlar Hershey's Dark kakao kullanabilirler. Türkiye için önereceğim tek marka Dr Oetker Gourmet kakao.
  • Pişirme süresinin sonunda, keki fazla bekletmeden fırından hemen çıkartın ve üzerini kapatın. Fırında beklerse nem oranı azalır.
  • Katıyağ yerine sıvıyağ kullanırsanız, kekin nem oranı artar.
  • Daha da arttırmak isterseniz; fırından çıktıktan sonra, henüz ılıkken üzerine bir miktar su püskürtüp kek kalıbını geri kapatarak dinlendirebilirsiniz.



Tarif için teşekkürler Acemi Aşçı…



9 yorum:

  1. selam canım çikolata dilimi gibi duruyor:) çok ta güzel kabarmış ellerine sağlık sevgiler huzurlu haftalar diliyorum

    YanıtlaSil
  2. Ellerine saglik, tam benlik olmus.

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Dokusu çok güzel pandispanya olur havası veriyor.
    Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  4. Ellerinize sağlık. Şimdi bir dilim olsa idi ne güzel olurdu. Yanında da şöyle dumanı üstünde bir kahve ile...

    YanıtlaSil
  5. Görünümü, "hadi yerinden kalk ve mutfağa gidip dene" düşüncesi uyandırıyor. Ben gidiyorum:) Piştikten sonra görüşmek üzere.

    YanıtlaSil
  6. Kek pişti ve muh-te-şem oldu diyebilirim. Evde koyu kahvem olmadığı için normal kakao ile yaptım ama miktarını biraz fazlalaştırdım.Kıvamı biraz daha un kaldırır gibiydi biraz da un ekledim. Yumurta boyları değişken olduğu için zaman zaman böylesi durumlar yaşanabiliyor. Kalıp olarak Paşabahçenin küçük kare borcamını kullandım, epey de bir kalın oldu. Az şeker seven biri olarak şeker oranını da çok beğendim.

    Okudum, yaptım, pişirdim ve yedik bitirdik. Olay budur ve şiddetle tavsiye edilir.

    Eğer iznin olursa bloğumda da paylaşmak isterim. Zar zor çekebildiğim bir adet resimim var da:))))

    YanıtlaSil
  7. Pandispanya tarifi olarak kullana arkadaşlar olduğunu okumuştum,güzel olur...


    Merhaba Nalan,

    Deneyip beğenmene sevindim,tabiki bloğunda da paylaşabilirsin.Tarifi bende başka bir arkadaştan aldım:::)))

    Şeker oranı bana da ideal gelmişti,belki bardak ölçüsünden dolayı un az gelmiş olabilir.


    sevgilerimi gönderiyorum....

    YanıtlaSil
  8. ben de buyuk umitlerle denedim, kurallara da dikkat ettim ama sonuc tatmin edici olmadi.

    YanıtlaSil
  9. Üzüldüm Lamacığım,belki kakaodan kaynaklanıyor olabilir.Kakaonun kalitesi çok fark ediyor.Ya da yoğun kakao tadını beğenmemiş olabilirsin...Bazen de çok istekle yapılan bir tarif,denendikten sonra hayal kırıklığına uğratıyr sanırım damak tadıyla ilgili.

    sevgiler....

    YanıtlaSil

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats