27 Nisan 2011 Çarşamba

Kahvaltı sofraları ve kahvaltı fikirleri…



Çoğu zaman çektiğim fotoğrafları hemen yayınlamazsam sonrasında unutuyorum, kahvaltı sofraları da bundan nasibini almış görünüyor.En iyisi tek yazıda hepsini paylaşmak ve birkaç fikir eklemek.Kahvaltı sofrası ve lezzetlerini hazırlamayı sevdiğimi söylememe gerek yoktur sanırım::))) . …İlk sofrayı birkaç hafta önce bir arkadaşım ve annesi için, akşam çıkacağımız yolculuk öncesi hazırlamıştım.

Kahvaltılıklara ek olarak;

  • Peynirli rulo milföy böreği
  • Fırında elma dilimi patates
  • Tavuk köftesi (yılardır hazırlıyorum ve neredeyse her tadına bakan tarif istiyor ama yayınlamak nasip olmadı henüz::)))
  • Birde komşumun getirdiği poğaçalar vardı.




Bunlarda farklı zamanlarda hazırladığım kahvaltı sofraları. Börek ve hamurunda patates kullandığım poğaçalar nefisti…




Sanırım 4 yıl öncesinin, tek çocuklu sakin kahvaltı saatlerinin fotoğrafları:::))))en alt sıradaki ilk fotoğrafta görünen patatesli omlet (ya da börek ) nefis oluyor. Uzun zamandır yapmamıştım, en kısa zamanda yapmalıyım... İkinci fotoğraftaki güller o zamanlar 4–5 yaşlarında olan büyük kızımın düzenlemeleri:::))) ev yapımı çemen… Son fotoğraftakiler ise tarifi hatırlanamayan çikolata dolgulu kurabiyeler, elmalı ya da havuçlu toplar ve Naile’nin tarifiyle harika soğanlı yumurta…








Tarifini en kısa zamanda yazmam gereken, diyet yaptığım dönemlerde ki kurtarıcım, zeytin piyazı…


Közlenmiş kırmızıbiberlerin içerisine doldurduğum küp patlıcan kızartmaları…



Ve… asla hayır diyemeyeceğim kahvaltı tabağı…

Caillou Müzikli Tiyatrosu Çorum'da...





29 Nisan 2011
saat:18:00


25 Nisan 2011 Pazartesi

Muzlu tart




Sevgili Güler’in pişirip fotoğraflayıp gönderdiği nefis muzlu ve çilekli tart. Bir önceki yazıda ki çilekli tartın muzlu hali, farklı şekillerini denemek isteyenler için bence portakallısı ve limonlusu da çok güzel olacaktır. Eminim tadı harika olmuştur, ellerine sağlık Gülerciğim. Tarif ve fotoğraf için teşekkürler…

Malzemeler:

Hamur (tabanı) için;

• 2 su bardağı un
• 125 gr margarin
• 1 çay bardağı pudra şekeri
• 1 adet yumurta akı
• 1 paket vanilya

Muhallebisi için;

• 1,5 su bardağı süt
• 2,5 yemek kaşığı un
• 2 yemek kaşığı şeker
• 2 yemek kaşığı labne peyniri

Süt, şeker, un kısık ateşte pişirilir ve ılıyınca içerisine labne peyniri ilave edilerek çırpılır.



Üzeri için;

• Muz ya da çilek
• 1 paket muz- sade ya da çilek jölesi






Hazırlanması:


• Öncelikle hamur malzemelerini bir kaba alın ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun.
• Yarım saat dinlendirin.
• Dinlenen hamuru merdane ile tart kalıbının büyüklüğünde açın ve yağlanıp unlanmış tart kalıbına yerleştirin.
• 180 derece de yarım saat pişirin.
• Soğuyan tart hamurunu kalıptan çıkarın ve içerisine muhallebi sürün.
• Muzları ve çilekleri muhallebinin üzerine yerleştirin ve üzerine hazırladığınız (isteğinize göre) sade, muz ya da çilek jölesini dökün.

22 Nisan 2011 Cuma

Çilekli tart ve Beyhan’ın sofrası



Amcamın kızı Güler, arkadaşı Beyhan’ın hazırladığı bu harika görünümlü çilekli tartın fotoğrafını ve tarifini göndermiş denemem için. Bende blogda yayınlamak istediğimi söyleyip izin istedim.Söylenenlere göre tadı da görüntüsü gibi nefismiş,bende ilk fırsatta deneyip sonucu paylaşırım.Sizlerde tarif ve sofra fotoğraflarınızı bengisuabihayat@gmail.com adresine gönderirseniz buradan paylaşırım.Unutmadan Güler’in harika yağsız- elmalı kekini de yayınlamalıyım tezgahlarda elmalar tükenmeden::))))


Malzemeler:

Hamur (tabanı) için;

  • 2 su bardağı un
  • 125 gr margarin
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 adet yumurta akı
  • 1 paket vanilya
Muhallebisi için;

  • 1,5 su bardağı süt
  • 2,5 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 2 yemek kaşığı labne peyniri
Süt, şeker, un kısık ateşte pişirilir ve ılıyınca içerisine labne peyniri ilave edilerek çırpılır.

Üzeri için;

  • 300 gr çilek
  • 1 paket hazır çilek jölesi

Hazırlanması:

  • Öncelikle hamur malzemelerini bir kaba alın ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun.
  • Yarım saat dinlendirin.
  •  Dinlenen hamuru merdane ile tart kalıbının büyüklüğünde açın ve yağlanıp unlanmış tart kalıbına yerleştirin.
  • 180 derece de yarım saat pişirin.
  • Tart hamurunu kalıptan çıkarın ve içerisine muhallebi sürün.
  • Ortadan ikiye kestiğiniz çilekleri muhallebinin üzerine yerleştirin ve üzerine hazırladığınız çilek jölesini dökün.



21 Nisan 2011 Perşembe

Sodalı Pancake (Şeyma’nın tarifiyle::)))



Geçen gün Şeyma da gördüğüm pancake tarifini dün öğleden sonra kızımın okuldan eve geliş saati öncesi hazırladım. Hamile bir arkadaşım ve oğlu da aynı saatlerde bana uğrayınca yanına çay ve salata hazırlayıp kahvaltılıklar da eklenince güzel bir ikindi kahvaltısı ettik. Arkadaşım ve çocuklar çok beğendiler. Sanırım Şeyma’nın da dediği gibi içerisinde ki soda farklı bir lezzet veriyor. Tarif için teşekkürler Şeyma…






                                         


Malzemeler:


  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı sut
  • 1 su bardağı seker ( 2 yemek kaşığı kullandım )
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 sise soda
  • 3 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya ( ben kullanmadım )
Hazırlanması:


  • Öncelikle kek yapar gibi seker ve yumurtayı çırpın.
  • Sonra diğer malzemeleri ekleyin.
  • Küçük boy teflon bir tavayı sıvı yağ ile yağlayın.(ben tavayı bir defa yağlıyorum ve yağın fazlasını da peçete ile alıyorum)
  • Malzemeden birer kepçe tavaya dökün ve arkalı önlü ters çevirerek pişirin.
Şeyma’dan not; bu pancake’in sırrı içerisine soda eklenmesi.





20 Nisan 2011 Çarşamba

Gülsen’in Gün Sofrası...




Son yazımda bahsettiğim harika lezzetlerin olduğu ve bir haftadır bana portakallı kurabiye tarifi düşündüren sofra:J))) Gülsenciğim, pişirdiğin harika lezzetleri fotoğraflamayı özleyeceğim…

Menü;


 
  • Yalancı (Etsiz) çiğ köfte
  • Kuru patlıcan-biber dolması
  • Zencefilli kurabiyeler
  • Tahinli sarma (hazır baklava yufkasında)
  • Peynirli börek

 

16 Nisan 2011 Cumartesi

Portakal soslu (püreli) kurabiye




Benim her konuda marifetli bir arkadaşım var; Gülsen. Geçen hafta harika lezzetlerin olduğu bir sofrada muhabbet ederken daha önce yaptığı çok lezzetli bir kurabiyeden söz açıldı. Sevgili Ayla tadına bakmış ve çok beğenmiş ama doğaçlama olduğu ve not alınmadığı için tarifi yok maalesef. Bende nette biraz araştırma yaptım ve böyle bir tarife ulaşamadım. İş başa düştü diyerek şekli ve sosunda ki malzemeleri hatırlayarak anlatılan kurabiyenin tarifini oluşturmaya çalıştım. Hamurunda daha önce Gülsen’in yapıp getirdiği incirli ruloların tarifini kullandım. Benim hayalimde ki kurabiye olmasa da yoğun portakal kokulu, lezzetli bir kurabiye oldu. Sosunda ki mısır unu ayrı bir lezzet verdi. Portakal mevsimi geçmeden birkaç deneme daha yaparsam buradan paylaşırım. Sizlerin bildiği sosunda mısır unu olan kurabiye tarifiniz varsa ve paylaşırsanız sevinirim…






 
Malzemeler:

 
Hamuru için;

 
• 1 adet yumurta
• 1 çay bardağı sıvı yağ
• 1 çay bardağı yoğurt
• 1 çay bardağı pudra şekeri
• 1 paket Kabartma Tozu
• 3 su bardağı un
• 1 adet portakal kabuğu rendesi



 
Portakal Sosu (püresi) için;

 
• 2 portakal (kabukları soyulmuş)
• Yarım çay bardağı şeker
• 1 su bardağı mısır unu
• 1 yemek kaşığı portakal kabuğu rendesi

 

 
Portakalların kabuklarını soyup şeker ve mısır unuyla birlikte rondo da püre haline getirin. Daha sonra portakal kabuklarını da ilave edip karıştırın.







Hazırlanması:


• Unu ve kabartma tozunu eleyip derin bir kaba alın.
• Üzerine yumurta, sıvı yağ, yoğurt, pudra şekeri ve bir portakal kabuğu rendesini ekleyip ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar iyice yoğurun.
• Hamuru iki eşit parçaya bölün ve her birini yarım cm kalınlığında dikdörtgen şekilde açın.
• Üzerlerine portakallı - mısır unlu sosu paylaştırarak sürün ve rulo yapın.
• Streç filme sarıp dondurucuda yarım saat bekletin. Ben 1 saat beklettim, siz isterseniz bir gece önce hazırlayıp dolapta bekletip ertesi gün pişirebilirsiniz.
• Bu sürenin sonunda dolaptan çıkartıp 1 cm kalınlığında dilimleyin ve bu dilimleri yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine dizin.
• 175 derece de 20–25 dakika pişirin.
• Fırından çıkartıp soğutun.



12 Nisan 2011 Salı

Porsiyonluk Ispanaklı Köstebek Pasta




Şurada ki ıspanaklı kek fotoğrafını çok beğenince tarifini okumaya başladım yazının sonunda sevgili Hasret bu tarifle ıspanaklı köstebek pastalar yapmayı düşündüğünü yazmış. Bu fikir çok hoşuma gidince geçen hafta gelen misafirlerim için, daha önce yayınladığım köstebek pastasının tarifine ıspanak püresi ilave ederek hazırladım. Çok şık, şirin, lezzetli ve çocukların çok beğendiği pastalar elde ettim. Fikir için teşekkürler Hasret!






Malzemeler:

Kek için;
• 3 yumurta
• Yarım su bardağı şeker
• 1 su bardağı ıspanak püresi
• 2 su bardağı un
• 1 paket kabartma tozu
• 1 paket vanilya


ıspanak püresi için; 250 gr kadar ıspanağın yapraklarını biraz süt ilavesi ile pürüzsüz bir hal alana kadar rondodan geçirin.
Kreması İçin:

• 3 su bardağı süt (200 gr.lık bardakla)
• 3 yemek kaşığı un (tepeleme)
• 1 yemek kaşığı nişasta (tepeleme)
• 5 yemek kaşığı şeker
• 1 paket vanilya
• 1 tatlı kaşığı tereyağı
• Hindistancevizi (istediğiniz kadar, ben yarım su bardağı kullandım)
• 1 tane muz (isterseniz başka meyveler kullanabilirsiniz)
Sütü, unu, nişastayı, şekeri bir tencerenin içerisine alın ve sürekli karıştırarak pişirin. Krema soğuyunca vanilya, tereyağı ve hindistancevizini ekleyip mikserle 3–4 dakika çırpın.1 tane muzu küçük doğrayıp (kararmaması için limon suyuyla karıştırmayı unutmayın)kremaya ekleyin, hafif karıştırın. Ben bu defa kremaya kırılmış fındık parçaları ve yarım paket toz krem şanti ekledim.



Hazırlanması:

• Yumurta ve şekeri mikserle en az 10 dakika çırpın.
• ıspanak püresini ekleyip hafif karıştırın.
• Unu, vanilyayı, kabartma tozunu bir tabakta karıştırın.
• Yumurtalı karışımın içerisine eleyerek ilave edin.
• Tahta kaşıkla kek malzemesini söndürmeden karıştırın.
• Kek malzemesini yağladığınız mini fırın (ben büyük boy dikdörtgen borcam kullandım) tepsisine boşaltın.
• 150 dereceli önceden ısınmış fırında fazla kurutmadan pişirin.(ben 15 dakika pişirdim)
• Pişen ve soğuyan keki bir çay bardağının ağzı ile keserek yuvarlak parçalar çıkarın ve başka bir tepsiye alın.
• Kalan kek parçalarını rondodan geçirip geniş bir tabağa boşaltın.
• Bir tane yuvarlak kek parçasını alın sütle ıslatın ve üzerine 1 çorba kaşığı dolusu soğumuş olan kremadan koyup hemen parçalanmış keklerin üzerine kremalı tarafını atın.
• Elinizle sağa-sola yuvarlayarak kek parçalarının kremanın her yerine gelmesini ve yuvarlak şekil almasını sağlayın.
• Kalan kekler için de aynı işlemi uygulayın.
• Ağzı kapalı bir kaba alarak köstebeklerinizi bir gece dolapta dinlendirin.



10 Nisan 2011 Pazar

Gün sofrası…



Geçen ay arkadaşlarım için hazırladığım gün sofrası. Facebook sayfamızda paylaşmıştım daha önce, fotoğrafları çok beğenmesem de burada da paylaşmak istedim fikir olması için. Facebook sayfamızdan Ab-ı hayat’ı takip etmek isterseniz burayı tıklayın…





Menü:

 

 

 
Not: Tariflere ulaşmak için üzerlerine tıklayın…

 

 

 


8 Nisan 2011 Cuma

Kekli baklava



Sanırım 3 yıl kadar önceydi, bir arkadaşım kermes için kekli baklava hazırlayacağını söyleyince daha önce duymadığım için şaşırmış ve blogda yayınlamak düşüncesiyle tarifini istemiştim. Aradan yıllar geçti ve ben tarifi defterimin arasında unuttum. Bu arada arkadaşımın da tayini çıktı ve buradan ayrıldılar. Bir gün biryerlerde karşılaşmayı umuyor ve tarif için teşekkür ediyorum canım arkadaşım Nimet!
Hafta içinde eşimin arkadaşlarına hazırlamak için farklı bir şerbetli tatlı tarifi düşünürken aklıma geldi. Bir gün önceden yapıp şerbetini ekledim ve ev halkının fikirlerini aldım öncelikle. Beğeni dolu ve “ ne kadar çabuk yaptın! “sözlerini duyunca da bloğa yazmaya karar verdim. Farklı ve kolayca hazırlanabilen bir tatlı tarifi iterseniz, bir de kat kat kabaran mutlaka deneyin derim…




Malzemeler:


Hamuru için;

  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı süt
  • Yarım paket kabartma tozu
  • Çok az tuz
  • Limonsuyu (1 yemek kaşığı elma sirkesi kullandım)
Keki için;
  • 2 yumurta
  • Yarım çay bardağı süt
  • 1 su bardağı şeker (yarım su bardağı kullandım)
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı un

Yumurta ve şekeri çırpın, sütü ilave edin. Un ve kabartma tozunu eleyerek ilave edip karıştırın.


Üzeri için;1 paket margarin (ben tereyağı ve sıvıyağ karışımı kullandım)
Açmak için; 1 su bardağı nişasta
Arasına 1 su bardağı kırılmış ceviz

Şerbeti için;

  • 3 su bardağı su
  • 3 su bardağı şeker
  • Birkaç damla limon suyu
Su ve şekeri kaynatın ve koyulaşmaya başlayınca limon suyunu ilave edip birkaç dakika daha kaynatıp ocağı kapatın.




Hazırlanması:






• Derin bir kabın içerisine yumurta, sıvıyağ, süt, elma sirkesi ve tuzu ilave edip karıştırın.
• Kabartma tozu ve aldığı kadar un ilavesi ile kulak memesi yumuşaklığında hamur yoğurun (un miktarını özellikle ölçmüştüm ama not almaya unutmuşum)
• Hamuru 20 eşit bezeye ayırın.
• İlk 10 bezeyi nişastaya bulayarak merdane yardımı ile tatlı tabağı büyüklüğünde açın ve üst üste yerleştirin.
• Daha sonra üst üste yerleştirdiğiniz onlu bezeyi tepsi büyüklüğünde açın.
• Yağlanmış fırın tepsisine yayın ve üzerine yarım su bardağı kırılmış ceviz serpin.
• Cevizlerin üzerine hazırladığınız kek hamurunu dökün ve tekrar ceviz serpin.
• Diğer onlu bezeyi de nişasta serperek tatlı tabağı büyüklüğünde açın, üst üste yerleştirin ve tepsinin büyüklüğünde açarak kek hamurunun her yerini kapatacak şekilde yerleştirin.
• Keskin bir bıçak yardımıyla baklavayı istediğiniz şekilde dikkatlice kesin.(bu aşamada kek hamuru çok az dışarı çıkabiliyor.)
• Tereyağını tavada yakmadan kızdırın ve baklavanın her yerine gelecek şekilde gezdirin.
• 160 derece fırında yarım saat üzeri kızarana kadar pişirin. Daha sonra baklavanın üzerine yağlı kâğıt kapatıp yarım saat daha pişirin.(bu şekilde baklava yanmadan daha iyi pişmiş oluyor)
• Pişen baklavayı soğutun ve üzerine ilk sıcaklığı çıkan şerbeti dökün. Dinlendirip servis yapın.




LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats