18 Haziran 2011 Cumartesi

Yeni başlangıçlar…


(fotoğraf; Amasra)



Bu yıl eşimle birlikte hem ailemiz, hem kendimiz hem de çocuklarımız adına yeni kararlar alıp, sırasıyla uygulamaya başladık. Bunların içerisinde yaşamımızı en çok etkileyecek olan şüphesiz ki şu an yaşadığımız evimizi satıp uzaklardan başka bir ev almak oldu. 9 yıl önce evlenip eşimle birlikte iki kişi olarak geldiğimiz bu evden +2 çocukla birlikte dört kişilik bir aile olarak ayrılıyoruz. Birçok güzellik yaşadık, nice mutluluklara şahit oldu bu duvarlar… Şimdi ise hüzün var her yerde… Bâki dostları ve dostlukları geride bırakıyorum ama hep yüreğimde olacaksınız… Hayırlı olacağını düşünerek aldığımız bu karar umarım bizim için nice güzellikler getirir… Gitmeden önce burada denediğim bütün tarifleri yazmak istedim bloğa ama mümkün olmadı, bundan sonrası için de ne zaman tarif ekleyebilirim bilemiyorum. Yeni hayatımız için dualarınızı bekliyorum… Ab-ı hayat’la mutfağa ve yaşama dair paylaşımlar bundan sonra nasip olursa yeni mekanından devam edecek…





Sevgiyle kalın….











güncelleme: 9 Temmuz 2011

Gözyaşlarıyla geride bırakarak evimizi ve dostlarımızı,yeni evimize taşınıp yerleştik çok şükür.Hatta ilk misafirlerimizi ağırladık... hasret gidermek ve biraz dinlenebilmek için tatildeyiz.Umarım dostlarla,dost sofralarında Ramazan ayının bereketinde görüşmek üzere...

14 Haziran 2011 Salı

Palmiye kurabiye




Bloğumun google analytics ve live feedjitlerini kontrol edip okuyucularımın nerelerden geldiğini, ne arayarak Ab-ı hayat’a ulaştıklarını sık sık takip ederim. Bu takiplerin birinde bir okuyucunun palmiye kurabiye diye aratarak ulaştığını fark edince merak ettim ve bende google da kısa bir araştırma yaptım::)))Karşıma burada tarifi çıkınca şekli hoşuma gitti ve denenecekler arasına not aldım. Ama bir türlü sıra gelmedi::))) Geçenlerde Tadına Doyamadım bloğunda farklı bir versiyonunu görünce evde bulunan hazır milföy ile denedim. Aslında benim daha önce tarifini verdiğim şekerli milföy çubuklarına çok benziyor. Denemek isteyenler ve olurda palmiye kurabiye arayanlar olursa tarif sizleri bekliyor. Ben tarifte biraz değişiklik yaptım.

Malzemeler:

  • 4 kare hazır milföy hamuru
  • 2 yemek kaşığı toz seker
  • 2 yemek kaşığı h.cevizi(eklemeyebilirsiniz)
Süslemek için; pudra sekeri






Hazırlanması:


  • 2 tane milföy hamurunu yan yana getirin ve merdane ile hafif bastırarak açın ve dikdörtgen hale getirin.
  • Şeker ve h.cevizi karışımının yarısını hamurun üzerine serpin karşılıklı iki kenarını iç tarafa rulo yaparak sarın ve ortada birleştirin.
  • Keskin bir bıçakla bir parmak kalınlığında kesin ve kesilmiş tarafları üste gelecek şekilde yağlı kâğıt serilmiş tepsiye dizin ve kızarana kadar önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirin.
  • Soğutup, servis yaparken üzerine pudra şekeri serpin.




Kolay bisküvi pastası




Bizim evde eşimin ve kızlarımızın en sevdiği pasta; kolay  bir o kadar da lezzetli bu harika bisküvili pasta olunca, geçen hafta eşim ve arkadaşları için hazırladım. Sanırım hepimizin çocukluğuna ait unutamadığı bir lezzet, bir anne klasiğidir…Okulların tatil olmasına az bir zaman kala sizde çocuklarınızı ve eşinizi mutlu etmek isterseniz buyurun tarif::J)))





Malzemeler:
  • 2 paket sade pötibör bisküvi
  • 2 paket kakaolu puding
  • 5 su bardağı süt

Hazırlanması:


  • Öncelikle kakaolu pudingi üzerinde yazan tarife göre hazırlayın.
  • Kare borcama bir kat bisküvi dizin, üzerine pudingi dökün.
  • Bir kat daha bisküvi dizip üzerine pudingi dökün.
  • Bisküvi ve puding bitene kadar aynı işlemi uygulayın.
  • Servis zamanına kadar buzdolabında bekletip servis yapın.
  • En üst katta puding kalması gerekiyor.
  • Ben pudingin 1 su bardağı kadarını ayırıp en son servis ederken çikolata sos gibi üzerlerine gezdirip pasta süsleri ile süsledim.






10 Haziran 2011 Cuma

Köy peynirli-soslu börek




Geçen haftalarda diğer blogları dolaşırken burada anlatılan börek tarifi dikkatimi çekti. Böreğin orijinali dil peyniri ile yapılmış. Ben dondurucuda bekleyen köy peynirlerini kullandım, gayet güzel oldu. Böreğin sadece yapılışı anlatılıyordu, fotoğrafı yoktu. Düşünün artık sevgili Hatice nasıl güzel anlatmışsa, ertesi gün gelecek olan misafirlerime denedim:::)))).Böreğin sosunu çekmesi için bir gün önceden yapılması da artı bir kolaylık…

 
Malzemeler:

  • 2 adet yufka
  • 300 gr.köy peyniri
sosu için;

  • 3 yumurta
  • 3 su bardağı süt
üzeri için;
  • 3–4 parça küp kesilmiş tereyağı
  • Rendelenmiş kaşar peyniri







hazırlanması:
  • Birinci yufkayı 8 parçaya bölün ve içlerine uzunca kesilmiş köy peynirlerini koyup bol bir şekilde rulo yaparak sarın.
  • Dikdörtgen borcama yan yana dizin.
  • 2. yufka içinde aynı işlemleri yapıp borcama dizin.
  • Yumurtaları ve sütü bir kabın içerisinde çırpıp böreklerin üzerine dökün .( Bu şekilde bir gece beklemesi gerekiyor .)
  • Ertesi sabah üzerine tereyağı parçalarını atıp önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.
  • Börekler pişince rendelenmiş kaşar peynirlerini de serpip tekrar fırına verip böreklerin üzerinin kızarmasını sağlayın.
  • Börekleri kare kesip servis yapın.
Notlar:


Sarılmış görüntüsü sosu ve kaşar peynirinin erimesi nedeniyle kayboluyor.

Kaşar peynir ve içerisindeki peynir nedeniyle sıcak servis yapılması gerekiyor.









8 Haziran 2011 Çarşamba

Muhallebisiyle pişen kek




Geçen haftalarda facebook sayfasında sevgili Lama bu harika kekin bağlantısını paylaştığında dikkatimi çekti ve hemen tarifini not ettim. Tarif sevgili Tarifkolik (Öznur) sitesinden. İlk denediğimde tarifte değişiklik yapmadım ama ikincisinde yağ miktarını yarım su bardağı sıvıyağ yarım su bardağı erimiş tereyağı olarak değiştirdim. Bence hiçbir fark olmadı ama tercih size kalmış. Fotoğraftaki kek dün akşam gelen misafirlerim için hazırladığım, herkesin beğendiği ıslak kıvamlı bir kek oldu. Tarif için teşekkürler Tarifkolik

Aslında daha önce Mutfak Güncesi’nin buna benzer bir tarifini denemiştim o tarif portakallı muhallebiyle yapılıyordu. Bakmak isterseniz tarif burada, ben portakallısını da beğenmiştim.







Malzemeler:


Kek İçin;


• 125 gr. oda sıcaklığında margarin (yarım su bardağı sıvıyağ + yarım su bardağı erimiş tereyağı kullandım)
• 4 yumurta
• 1 su bardağı toz şeker
• 2 yemek kaşığı kakao
• 1,5 su bardağı un
• 1 paket kabartma tozu


Muhallebisi İçin;


• 2,5 su bardağı süt
• 5 yemek kaşığı toz şeker
• 1 yemek kaşığı tepeleme nişasta
• 1 yemek kaşığı kakao
• 80 gr. bitter çikolata


  • 2 su bardağı sütü bir tencerede kaynatın.
  • Başka bir tencere veya cezvede yarım su bardağı süt, kakao ve nişastayı ocak üzerinde karıştırarak pütürsüz hale getirin.
  • Kaynayan 2 su bardağı süte karıştırarak ilave edin. 2–3 dakika pişirin. Ocaktan almadan çikolatayı içine kırın, ara sıra karıştırarak soğumaya bırakın.

(ben ilk yaptığımda aynı bu şekilde yaptım ama ikincisinde hepsini aynı anda karıştırarak normal puding pişirir gibi pişirdim. Ocağın altını kapatınca da çikolatayı ilave edip soğuyana kadar ara sıra karıştırdım)









Hazırlanması:


  • Kek için margarin ile şekeri çırpın.
  • Yumurtaları ekleyip tekrar çırpın.
  • Kakaoyu ekleyin iyice çırpın.
  • Un ve kabartma tozunu ekleyin ve bir kez daha çırpın.
  • Kelepçeli kalıbınızı yağlayın (ben yağlı kağıt ile kapladım) kek hamurunun yarısını dökün.
  •  Üzerine soğuttuğunuz muhallebiyi kenarlarına çok yaklaştırmadan sürün.
  • Kalan kek hamuruyla üzerini kapayın.
  •  180 derece önceden ısınmış fırında 30 dakika ya da batırdığınız kürdan temiz çıkana kadar pişirin. Üzerini pudra şekeri ile süsleyin.

Çay daveti menüsü





Bir taraftan taşınma işlemleri devam ediyor bir taraftan da arkadaşlarla görüşmeye çalışıyorum.10 gün sonra yeni bir hayat bekliyor olacak bizleri… Buradan ayrılacağım için içim çok buruk, son 9 yılımı geçirdim. Nice güzel dostluklar edindim… Yukarı da ki menüyü de komşularım için hazırlamıştım geçen hafta. Bugün de başka bir komşu davetine katılacağım ama Verda Su ile fotoğraflayamam sanırım. Zaten çok fazla fotoğraf çekmekte gelmiyor içimden…




Menü;

  • Kuru börülceli pirinç salatası
  • Islak kurabiye
  • Ağlayan pasta/kek
  • Soslu peynirli börek
  • Kıbrıs tatlısı (komşumun getirdiği galeta unlu tatlı)





7 Haziran 2011 Salı

Tavuklu – Yoğurtlu kabak salatası




Son zamanlarda benim çok sık yaptığım bir salata. Tadına bakanların çok beğenmesi ve hafifliği nedeniyle akşam yemeği menülerimde de sıkça yer veriyorum. Özellikle diyet yaparken farklılık arayanlar mayonez eklemeyerek bu salatayı deneyebilirler. İsteğinize göre malzeme listesinde eklemeler ve çıkarmalar yapabilirsiniz.


 
Malzemeler:


  • 1 adet haşlanmış tavukgöğsü
  • 2adet orta boy kabak
  • 1 adet orta boy salatalık
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı mayonez (kullanmayabilirsiniz)
  • Yarım çay bardağı bezelye
  • Yarım çay bardağı iri kırılmış ceviz
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • Tuz
  • Dereotu






Hazırlanması:



  • Kabakların kabuklarını hafifçe kazıyın ve rendeleyin.
  • Sıvıyağ ile birlikte teflon bir tavada kabaklar suyunu salıp tekrar çekene kadar soteleyin ve soğutun.
  • Derin bir kabın içerisine kabakları alın ve üzerine salatalığı kabukları ile birlikte rendeleyin.
  • Haşlanmış ve doğranmış tavuk eti, haşlanmış bezelye, yoğurt, ceviz ve isteğe bağlı mayonez, tuz ve doğranmış dereotu ekleyip karıştırın.
  • Servis tabağına alıp dereotu ile süsleyin.

6 Haziran 2011 Pazartesi

Krem şantili Elmalı pasta (tart)




Arşivden tarif ve fotoğraflarla devam ediyorum. Burada ki sofrada arkadaşımın bizler için hazırladıkları arasında zeytinli poğaça ve kremşantili elmalı pasta da vardı. Özellikle elmalı pastayı farklı bir şekilde denemek isteyenler için gelsin tarif. Tarif için teşekkürler Aslıcığım…


Malzemeler:

  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 125 gr (yarım paket) eritilmiş margarin
  • 1 paket kabartma tozu
  • 4 çorba kaşığı şeker
  • 12 çorba kaşığı un
İç malzemesi;

5 orta boy elma rendelenir, tarçın, ceviz ve 2–3 çorba kaşığı şeker ilavesi ile pişirilip, soğutulur.

Hazırlanması:

  • Yoğurt, sıvıyağ, eritilmiş margarin ve şeker derin bir kabın içerisinde karıştırılır.
  •  Kabartma tozu ve un ilave edilerek hamur yoğrulur.
  • Hamur 15 dakika dinlendirilir.
  • İki eşit parçaya bölünür.
  • İlk parça merdane ile açılır ve yağlanmış tepsiye yerleştirilir.
  •  Üzerine elmalı iç malzeme yayılır ve merdane ile açılan ikinci parça da iç malzemenin üzerine yerleştirilir.
  • Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede pişirilir.
  • Servisten önce üzerine çırpılmış ve soğutulmuş kremşanti sürülür pasta süsleri ile süslenir.
Notlar; tarife gerekirse un ilavesi yapılabilir.
İstediğiniz bir elmalı pasta tarifini de kullanabilirsiniz.













Zeytin ezmeli poğaça



Zeytinli lezzetleri sevenler bu harika poğaçayı da denemeliler. Hafta sonu kahvaltısı ya da ikindi çayları için ideal bir tarif. Buzdolabında uzun süre bekleyen siyah zeytinlerin çekirdeklerini çıkarıp çok az zeytinyağı ya da sıvıyağ ilavesi ile rondo da çekip zeytin ezmesi olarak kullanabilirsiniz.Tarif arkadaşımın hazırladığı burada ki sofradan, teşekkürler Aslıcığım...


Malzemeler:


  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 4 kaşık yoğurt
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket yaş maya
  • 1 yumurta
  • Tuz
  • Aldığı kadar un

İç malzemesi; Zeytin ezmesi


Hazırlanması:

  • Sıvıyağ, yoğurt, şeker, tuz, yumurta beyazı ve eritilmiş yaş maya karıştırılır.
  • Çok fazla sert olmayan bir hamur elde edene kadar un eklenir ve hamur yoğrulur.
  •  Hamur 15 dakika dinlendirilir.
  • İstediğimiz büyüklükte parçalar koparılıp arasına zeytin ezmesi sürülerek poğaça şekli verilir.
  •  Üzerine yumurta sarısı sürülüp,180 derecede pişirilir


Yağsız Revani



Aslı’nın uzun zaman önce bizler için hazırladığı burada ki sofrasından kalan tariflerden bir tanesi bu harika revani. Özelliği revaninin yağsız hazırlanması, yağsız revani tarifi arayanlar buraya deyip tarife geçiyorum:::)))) Teşekkürler Aslıcığım…



Malzemeler:

  • 3 yumurta
  • 3 kaşık yoğurt
  • Yarım su bardağı şeker
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
Şerbet için;
  • 5 su bardağı şeker
  • 5 su bardağı su
Su ve şeker bir tencerenin içerisinde şekerler eriyene kadar kaynatılmadan karıştırılır ve soğutulur. Şeker miktarı fazla gelirse damak zevkinize göre ölçüyü yarıya indirip azaltabilirsiniz.

Hazırlanması:

  • Yumurta ve şeker mikserle çırpılır.
  • Yoğurt eklenip karıştırılır.
  • Vanilya, kabartma tozu ve un ilave edilerek iyice karıştırılır.
  • Yağlanmış tepsiye dökülüp önceden ısıtılmış fırında 180 derece de pişirilir.
  •  Pişen sıcak tatlıya soğuk şerbet dökülür.

5 Haziran 2011 Pazar

4 Haziran 2011 Cumartesi

Bisküvili-süt karamelli irmik tatlısı




Cafe pepela’nın bloğunda gördüğümde denemeye karar vermiştim ve ilk gelen misafirlerim için tarifi değiştirerek hazırladım. Ben irmik tatlısını ve süt karamelini sevdiğim için beğendim. Misafirlerim de beğenmiş olacaklar ki tabaklarda hiç artmamıştı. Ailenin sütlü tatlı sevmeyen bireyleri ise tercihini krema ve çikolata sosundan yana kullandılar:::)))







Malzemeler:


  • 2 su bardağı irmik
  • 5 su bardağı süt
  • 3 su bardağı su
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik şeker
  • Yarım su bardağı süt karameli

Tabanı için; Ülker kakaolu pötibör bisküvi

Üzeri için; 1 su bardağı sütle hazırlanmış 1 paket krem şanti

ve Çikolata sos



Hazırlanması:

  • Süt karameli hariç bütün malzemeleri bir tencereye alın ve karıştırarak pişirin.
  • Ocağın altını kapatıp süt karamelini ekleyin ve iyice karıştırın.
  • Kare bir borcama Ülker kakaolu pötibör bisküvileri dizin.
  • Üzerine irmikli muhallebiyi yayın ve oda sıcaklığında soğutun.
  • Soğuyan muhallebiyi buzdolabında en az 3–4 saat bekletip kare olarak dilimleyin ve üzerini kremşanti ve çikolata sos ile süsleyin.
Benden notlar;

  • Ben tatlıyı akşam gelecek misafirlerim için sabah hazırlayıp buzdolabında beklettim.
  • Servisten hemen önce dilimleyip kremşanti ve çikolata sos ile süsledim.
  • Kremşanti ve çikolata sosu da birkaç saat önceden hazırlayıp buzdolabında beklettim.
  • Süt karamelini daha fazla kullanırsanız daha lezzetli olur, benim az kalmıştı.

Tarif için teşekkürler cafe pepela... aslına buradan ulaşabilirsiniz…

Süt karameli tarifi için tıklayın...

Zeytin piyazı (Zeytin salatası)




Madem kısa bir süre öce diyet yemekleri kategorisini açtık bir de kahvaltı için bir tarif verelim. Zeytin, peynir, domates, salatalıktan oluşan rutin listenize yeni bir görünüm kazandırmak ve harika bir kahvaltı yapmak isterseniz deneyin diyeceğim lezzetlerden… Bundan birkaç ay önce çok sık hazırladığım kahvaltılıklar arasındaydı. Aslında farklı kahvaltılıklar aradığım günlerde menümde ki lezzetleri karıştırarak elde ettiğim bir tarif oldu. Bazen içerisine peynir de ilave ettiğim oluyordu, anlayacağınız içerisine ekleyeceğiniz malzemeler sizin tercihinize kalmış…



Malzemeler:


  • 1 su bardağı doğranmış yeşil zeytin (biberli)
  • Yarım çay bardağı iri dövülmüş ceviz
  • Maydanoz
  • Dereotu
  • Nar ekşisi
  • Limon suyu
Hazırlanması:

  • Bütün malzemeleri karıştırın ve servis tabağına alın.
  • İsteğinize göre farklı malzemeler ilave edebilirsiniz.






Sodalı poğaça




Aslında çok uzun zaman önce tarifini paylaşacaktım ama not aldığım kâğıdı kaybedince tarifi veremedim. Geçenlerde tarifin yazdığı kâğıt elime geçtiğinde hemen bilgisayara aktardım. Bu yumuşacık ve lezzetli poğaçaları arkadaşım Birsen hazırlamıştı bizler için. Tarif için teşekkürler Birsen…



Malzemeler:

  • 1 su bardağı yoğurt
  • Yarım şişe soda
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ
  • Yarım paket margarin
  • Yarım paket yaşmaya
  • 5 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yumurta
  • Aldığı kadar un
Hazırlanması:

  • Derin bir kabın içerisine yoğurt, sıvıyağ ve mayayı alın ve maya eriyene kadar karıştırın.
  • Soda, yumuşamış margarin, şeker, tuz ve yumurtaları da ekleyip karıştırın.
  • Bir yumurtanın sarısını poğaçaların üzerine sürmek için ayırın.
  • Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar un ilavesi yapın ve hamur yoğurun.
  • Hamurdan parçalar koparıp istediğiniz şekilleri verin ve yağlanmış tepsiye dizin.
  • Buzdolabında bir gece bekletin ertesi gün üzerlerine yumurta sarısı sürüp 200 derece önceden ısıtılmış fırında pişirin. Piştikten sonra fırından hemen çıkarın.
Not; arkadaşım bir gece buzdolabında bekletmiş ve sorun yaşamamış, oldukça da lezzetliydi ve güzel kabarmıştı poğaçalar. Siz isterseniz hemen pişirebilirsiniz.





LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats