30 Kasım 2011 Çarşamba

Yer Sofrasında Kahvaltı ve Yumuşacık Bir Açma Tarifi...



İstanbul'a her gittiğimde sağ olsun Ayşe ablam  mutlaka hem ziyaretime gelir hem de evine davet edip harika lezzetler hazırlar. Bu yılda bu güzelim sofrayı kurup yumuşacık ve  nefis açmalar hazırlamıştı. Ben de fotoğrafını çekip tarifini aldım hem kendim hem sizler için::))).Ben sık sık kızımın beslenmesi için şekerini azaltıp peynirli poğaça olarak yapıyorum, kızım sade olanını sevmediği için. Hatta geçen gün kıymalı harç kullanıp minik pideler yaptım. Tek kelime ile nefis oldular. Çocukların attığı kahkahalara yer sofrasının sıcaklığı, samimiliği, muhabbete kattığı koyuluk da eklenince güzel bir sabah geçirmiştik. Harika ev sahipliğin, sıcaklığın, birbirinden lezzetli yiyeceklerin bulunduğu sofran ve bloğuma kazandırdığın bu harika tarif için teşekkürler ablacığım!









Malzemeler:



  • 1 paket yaş maya (yarım paket yaş maya kullandım)
  • 1 çay bardağı şeker (yarım çay bardağı kullandım)
  • 1 yemek kaşığı tuz (1 tatlı kaşığı kullandım)
  • 1 su bardağı sıvıyağ (yarım su bardağı kullandım)
  • 2,5 su bardağı süt (1 su bardağı kullandım)
  • 1 tatlı kaşığı mahlep (kullanmadım)
  • Aldığı kadar un (3 su bardağı kullandım)

Üzeri için; yumurta sarısı


Hazırlanması:


  • Yaş mayayı ılık süt ve şeker ile karıştırıp eritin.
  • Tuz, sıvıyağ ve mahlep ilave edip tekrar karıştırın.
  • Sıvı karışımın içerisine un ilave edip sert olmayan bir hamur yoğurun.(bu aşamada bana 3 su bardağı un yeterli geldi.)
  • Hamuru ağzı kapalı olarak mayalanması için 1 saat kadar ılık bir ortamda bekletin.
  • Mayalanıp kabaran hamurdan istediğiniz büyüklükte parçalar koparıp elinizle tezgâhın üzerinde rulo şekli verin.
  • Simit yapar gibi kendi etrafında döndürüp iki ucundan birleştirin ve yağlanmış tepsiye dizin.
  • Yumurta sarısı sürüp üzerine çörekotu, susam ya da haşhaş tohumu serpip 10–15 dakika kadar ılık bir ortamda tekrar mayalanması için (ben ılık fırının içerisinde bekletiyorum) bekletin.
  • 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Benden notlar;


  • Hamuru 5–10 dakika süreyle yoğurup iyice özleşmesini sağlarsanız daha yumuşak açmalarınız olur.
  • Mutlaka tepside de tepsi mayasının gelmesi için bekletin.
  • Ben hamuru gece yoğurup ağzı kapalı olarak balkonda(kışın balkonda yazın ise buzdolabında bekletebilirsiniz) beklettim. Sabah oda sıcaklığında 5–10 dakika bekletip şekil verdim ve diğer işlemleri uygulayarak tepsi mayası geldikten sonra pişirdim.
  • Piştikten sonra açmaların üzerini temiz bir bezle örtüp biraz bekletin ki kurumasınlar.
  • parantez içindekiler kendi denediğim ölçülerdir,un miktarı değişiklik gösterebilir.

29 Kasım 2011 Salı

Cumartesi sofrası




Buraya taşınmadan çok kısa bir süre önce tanıştığımız arkadaşlarımız hafta sonu ziyaretimize geldiler. Kızım özlediği arkadaşlarıyla oyun keyfi yaşarken Verda Su her zaman ki gibi ablalarının peşinden koşturdu. Hepimizin anılarını tazelediği, keyifli bir gün geçirdiğimiz, benim anneler ve kızlarımız için hazırladığım masadan bir fotoğraf karesi…









Menümüz;


  • Tarhana çorbası
  • Pilav
  • Ev yapımı İskender kebap (ev yapımı lavaş eşliğinde)
  • Yoğurtlu kırmızılâhana salatası
  • Şekerpare
  • Kızılcık soslu kedidili pastası



23 Kasım 2011 Çarşamba

Fasulye diblesi




Biliyorum taze fasulyenin mevsimi değil ben de mevsiminde tazecik fasulyelerle yapmıştım uzun süredir denemek istediğim bu lezzeti. Arkadaşım Elmas’la çok defa bir araya geldiğimizde konuşuyoruz karalâhana ve fasulye diblesi harika olur diye. Ama ben bir türlü deneyememiştim, mevsimin son fasulyeleriyle tarifi aklımda kaldığı kadarıyla denedim. Bence lezzeti harika olmuştu, işin ustalarına ise bu nefis yöresel yemeğin notunu ve eksiği varsa orijinal tarifi vermek düşüyor:::))).

Bakarsınız Elmas bizlere bir güzellik yapar ve karalahana diblesini de onun tarifi ve yapımıyla burada sizlerle paylaşırım:::))))

Malzemeler:

  • Yarım kilo taze fasulye
  • 1 orta boy domates rendesi
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • Yarım çay bardağı pirinç
  • Sıvıyağ
  • Tuz

Hazırlanması:


  • Kuru soğanı yemeklik doğrayıp sıvıyağda kavurun, sarımsakları da ilave edip çok az kavurun.
  • Pirinç ,domates rendesi ve küp doğranmış taze fasulyeyi ilave edip birkaç dakika kavurun.
  • Tuz ve sıcak su ilave dip kısık ateşte pişirin.
  • Piştikten sonra bir süre pilav gibi demlendirip ılık ya da sıcak servis yapın.
  • Su ilavesini pirincinizin ve fasulyenizin pişmesine göre kendiniz ayarlayabilirsiniz.






22 Kasım 2011 Salı

Yoğurtlu Erişte Salatası ve bir dost sofrası...


Yaz tatilinde İstanbul’a gittiğimde canım arkadaşım Birsen’le yaklaşık on yıl aradan sonra görüşme imkânı yakaladım. Benim her gittiğimde zamanım kısıtlı ve çok yoğun geçince bir türlü görüşemiyorduk. Nasıl geçtiğini anlamadığım harika birkaç saat geçirdim. Arkadaşım beni gülen gözlerle karşılayınca bir kez daha anladım ki “gözden ırak olmak gönülden de ırak olmak anlamına “gelmiyor, arada onlarca mesafe de olsa dostluklar hep baki kalıyor…

Birsenciğim benim ve kızlarım için harika lezzetler hazırlamıştı. Bunlardan bir tanesi de yoğurtlu erişte salatasıydı. Ben çok beğendiğim için burada sizlerle de paylaşmak istedim.



Yoğurtlu erişte salatası

Aslında arkadaşımdan tarifi almayı unutmuşum, bu nedenle de ölçü vermeyip göz kararı yazacağım. Ama ölçü olmadan da yapabileceğiniz ve mutlaka denemenizi tavsiye ettiğim bir lezzet. Malzeme listesi de hiç abartılı değil onlarca faklı malzeme kullanmanıza gerek kalmadan da oldukça lezzetli bir salata hazırlayabileceğinizin kanıtı::))) Hatta son dakika gelen misafirlerinize çayın yanında ikram edebilirsiniz.


Malzemeler:

  • Erişte
  • Yoğurt
  • Tuz
Üzeri için kırmızıbiberli sos

Hazırlanması:

  • Eriştelerinizi haşlayın ve suyunu süzdürüp soğumaya bırakın.
  • Koyu kıvamlı yoğurt ilave ederek karıştırın ve servis tabağına alın.
  • Üzerine isteğinize göre kırmızı pul biberli yağ gezdirin.
  • Yoğurt miktarı damak zevkinize kalmış ama çok sulu olmamasına dikkat edin. Mayonez de ilave edebilirsiniz.





  • Sodalı börek
  • Biber dolması
  • Kavala kurabiye
  • Yağlı gevrek
  • Ağlayan pasta (fotoğrafını çekmeyi unuttuğum)
  • Son karedekiler ise canım arkadaşımın hediyeleri::)))

Canım dostum, arkadaşım on yıl aradan sonra gözlerindeki ışıltının ve sıcaklığın hala aynı olduğunu görmek nasıl mutlu etti bilemezsin… Harika ev sahipliğin ve bu güzellikler için teşekkürler…



20 Kasım 2011 Pazar

Zeliha’nın gün sofrası




Bundan birkaç ay önce yeni başlangıçlara adım atıyoruz, inşallah ailemiz adına hayırlı olur demiştim. Yeni kararlar alması çok kolay ama hayata geçirme aşamasında ufak tedirginlikler yaşanıyor mutlaka. Ama rabbim yardım ediyor ve her şey düzenli bir şekilde devam ediyor. Yeni evimize hayatımıza alıştık çok şükür. Tabi ki arkadaşlıklar, dostluklar, alışkanlıklar özleniyor ama gönüller bir olsun demekten başka da bir şey gelmiyor elden...


Yeni başlangıçlar yeni arkadaşlıklarla devam ediyor. Görümcemin arkadaş grubundan sevgili Zeliha’nın bizler için hazırladığı harika lezzetler…





  • Barbunyalı patates salatası (farklı salata tarifleri arayanlar için güzel bir lezzet)
  • Çiçek salata
  • Mercimek köftesi
  • Çiçek kurabiye (sanırım tarifini alıp sizlerle de paylaşmalıyım::)))
  • Mercimekli ve baklalı yaprak sarması (ben çok beğendim, daha önce tadına bakma fırsatı bulamayanlar için mutlaka denesinler diyeceğim bir lezzet)
  • Haşhaşlı çörek
  • Büzgülü baklava

18 Kasım 2011 Cuma

Çorum’un Patatesli Mıhlaması



Bloğumun arşivine göz attığımda Çorum’un yöresel sayılabilecek yemeklerini yazmadığımı fark ettim. Bunlardan bir tanesi de özellikle ramazan ayında ve daha çok Kargı ilçesinde yapılan bir yemek olan Patatesli Mıhlama. Karadeniz’in meşhur mıhlaması(muhlama) ile hiçbir benzerliği olmadığını da baştan söyleyeyim. Bir de çocukların çok seveceğini düşündüğüm bir lezzet zira bizim evde ki minikler bayılıyor…



Malzemeler:

  • 2 orta boy patates
  • 2 orta boy soğan
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 2 yemek kaşığı kıyma
  • 2 yumurta
  • Yarım su bardağı sıcak su
  • Tuz

Hazırlanması:

  • Kıymayı sıvıyağda kavurun.
  • Patates ve soğanları küp doğrayın ve kıymaya ilave edin.
  • Ara sıra karıştırarak kavurmaya devam edin.
  •  Patatesler yarı kıvamda pişince yarım su bardağı kadar sıcak su ilave edin ve tavanın ağzını kapatarak kısık ateşte pişirmeye devam edin.
  • Suyunu çekmesine yakın yumurtaları kırın ve kapağını kapatarak tamamen suyunu çekmesini sağlayın.
  • İsteğe göre kıyılmış maydanoz ilavesi ile servis yapın.



15 Kasım 2011 Salı

Kolay pizza & Tencere Pizzası





Geçen haftalarda (sitede birçok güzel tarifi ve harika sofra fotoğrafları bulunan) arkadaşım Elmas’la,  buraya bizden sonra taşınan başka bir arkadaşımızı ziyarete gittiğimizde ev sahibi harika bir şekerpare ve tuzlu simit yapmıştı. Onların tariflerini alırken söz tencere kekinden açılınca ev sahibi kendisinin de tencere pizzası yaptığından bahsetti. Çok kolay ve pratik olduğunu söyleyince tarifi aldım ve hatta ertesi gün kahvaltıya denedim. Sonrasında da çocuklar tarafından çok sevilince sıkça yapar oldum. Bu sabah tekrar yapmışken tarifi sizlerle de paylaşmak istedim… Tarif için teşekkürler Asiye.






Bu tarifi Gelibolu17'nin hazırladığı "Çay, Kahve Bahane" etkinliğinin 14 KASIM–28 KASIM tarihleri arasında ki ev sahibi Çaçaron blog’a gönderiyor, kolaylıklar diliyorum.


Malzemeler:


  • 1 yumurta
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 4 kahve fincanı un
  • Tuz
Üst malzemesi için;

  • 3–4 sosis
  • Yarım çay kaşığı kekik
  • 1 yemek kaşığı ketçap




Hazırlanması:



  • Bütün malzemeleri derin bir kabın içerisinde karıştırın ve hamur yoğurun.
  • Hamuru merdane ya da oklava ile en büyük boy teflon tavanızın ya da tencerenizin boyutunda açın.
  • Tavaya yerleştirin.
  •  Üzerine ketçap sürün ve kekik serpin.
  • İstediğiniz malzemelerden ilave edip kapağını kapatın ve ocağınızın en büyük gözünde kısık ateşte 10 dakika pişirin.
  • 10 dakikanın sonunda ocağı kapatın ve kaşar peyniri rendesi serpin kapağı tekrar kapatıp peynirlerin erimesini sağlayın.
Benden notlar; ben malzeme olarak sosis kullandım. Hamur çabuk piştiği için sosisleri daha önceden çok az sıvıyağla ayrı bir tavada soteledim. Tarifi aldığım arkadaşım mantarlı yaptığında da mantarları öncesinden soteliyormuş. Tencere y a da tavanızın en büyük boy olması gerekiyor. Küçük tava kullanacaksanız hamuru ikiye bölün ve iki ayrı tencerede pişirin. Tencere küçük olup hamur kalın gelirse içi tam olarak pişmeyebiliyor. Pişirirken 10 dakikayı geçirmeyin hamurun alt kısmı yanabiliyor.





10 Kasım 2011 Perşembe

Güneş börek



Görüntüsünü beğenerek denemeye karar verdiğim lezzetlerden bir tanesi güneş börek.Cahidenin bloğunda görünce not aldım ve hazırladım.Görüntüsü gibi lezzeti de harikaydı.Oldukça bereketli bir börek oluyor bu nedenle yarım ölçü yaptım.Bir de yaş maya kullandım.Hazır yufka ile değilde mayalı hamurla yapılıyor diye denemekten vazgeçmeyin zira kolayca hazırlanıyor.Aşağıda ki ölçülerle bir adet yuvarlak börek çıkıyor iki tane yapmak isterseniz ölçüleri iki katına çıkarın.Tarif için teşekkürler Cahide...






Malzemeler:


• 1 su bardağı süt
• yarım su bardağı yoğurt
• yarım su bardağı zeytinyağı
• 1 adet yumurta ( sarısı üzerine sürülecek)
• Yarım paket yaşmaya
• 1 yemek kaşığı şeker
• 1 silme tatlı kaşığı tuz
• 4 su bardağı un



Patatesli iç malzeme için;

• 2 adet haşlanmış patates
• 50 gr. beyaz peynir
• doğranmış maydanoz
• Karabiber, kimyon, kırmızı biber


Patatesleri haşlayıp soyun ve rendeleyin.Beyaz peyniri rendeleyerek ya da ezerek patatese ekleyin.Maydanozu (dereotu da olabilir) doğrayıp ilave edin. Isteğinze göre içine karabiber, kimyon ve kırmızı pul biber ekleyin



Arasına sürmek için;

• 75 gr. eritilmiş tereyağı (ben 3 yemek kaşığı tereyağı kullandım)


Hazırlanması:
  • Süt,yoğurt ve sıvıyağı derin bir kasenin içerisine alın.
  • Yaş mayayı sıvı karışımın içerisinde eritin.
  • Diğer malzemeleri de ekleyip yumuşak bir hamur yoğurun.
  • Hamurun üzerini kapatıp mayalanmaya bırakın.
  • Mayalanan hamuru çok ince olmayacak şekilde açın.
  • Üzerine erimiş tereyağından bolca sürün ve zarf gibi katlayın.
  • Buzlukta 5 – 10 dakika bekletin.(ben hamuru sabah yoğurup,zarf şeklinde katlayıp dondurucuya koydum ve 5-6 saat sonra çıkarıp oda sıcaklığına gelince merdaneyle açtım).
  • Hamurun altına ve üzerine hafif un serperek merdaneyle dikdörtgen şeklinde açın.
  • Üzerine tereyağından sürüp patatesli içten her yerine gelecek şekilde yayın.
  • Uzun kenarından başlayarak rulo yapın ve yağlı kağıt üzerinde rulonun uçlarını birleştirerek simit şekli verin.
  • Kağıdın üzerinde simit şeklini bozmadan dilim dilim kesin. Kağıtla beraber tepsinin içine alın ki şekli bozulmasın.
  •  Üzerine yumurta sarısı ve 1 tatlı kaşığı kadar yoğurdu karıştırıp sürün.çörekotu ve susam serpin. Kapalı bir yerde, mayalanması için 1 saat kadar bekletin.(ben fırının içerisinde beklettim) 
  •  200 derecelik fırında pişirin, kızarmaya başlayınca ısıyı 170 dereceye düşürüp pişirmeye devam edin ki içini çeksin. Hızlı pişerse içi hamur kalabilir.
  •  Nar gibi kızaran böreği fırından alın ve en az 20 dakika dinlendirdikten sonra dilimleyerek servis edin.




LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats