28 Aralık 2011 Çarşamba

Hafta sonunda…


 

Kızlarımla birlikte İstanbul’a gittik…








Yeğenim Zeynep’in kına gecesinde, yağan yağmura inat bolca eğlenip güldük…






Son gün uzun süredir göremediğimiz akraba ve dostları görüp, düğünümüzü güzel bir şekilde tamamladık. Bu defa İstanbul’u ısıtan güneşe rağmen hüzünlenip, her düğünde olduğu gibi bolca ağladık…






Kardeşimin doğum günü sürprizi bu harika pasta ile yıllar sonra ailemle birlikte doğum günümü kutladım...


 

Canım yeğenim!


Umarım güzelliklerle dolu mutlu bir yuvan olur. Rabbim yüzünde ki tebessümü daim etsin…




14 Aralık 2011 Çarşamba

Cennet hurmalı, cevizli, muzlu tatlı




Aslında bu tatlının ismi “doğal, katkısız, meyveli kış tatlısı “ olmalıydı:::))


İçerisinde ana malzemesi cennet hurması (Trabzon hurması) olan bir tatlı yapmak epeydir aklımdaydı. Kayınvalidemin bahçeden getirdiği olgunlaşmış hurmalarla denedim bugün, biz tadını çok beğendik. Bence tek eksiği kuru kayısıları sıcak suda bekletmeden doğradığım için yerken hissedilen hafif sertlikti. Siz isterseniz bunu dikkate alıp önceden sıcak suda birkaç dakika bekletebilirsiniz. Son anda evde bir gece önceden kalan kestaneleri de eklemeyi iyi ki akıl etmişim zira çok yakışmışlardı. Son dakika misafirleriniz ve ani tatlı istekleriniz için de çabucak yapılabilecek çok pratik bir tatlı. Yerken kendinizi fazla kaptırmamanız için tam bir enerji deposu olduğu uyarısını da yaparak mutlaka deneyin derim…







Malzemeler:



  • 2 adet cennet hurması
  • 1 adet muz
  • Yarım su bardağı kırılmış ceviz
  • 5 adet kuru kayısı
  • Yarım çay bardağı kuru üzüm
  • 5–6 adet kestane
  • 2 çay kaşığı bal


Hazırlanması:

  • Cennet hurmalarının kabuklarını soyup küp küp doğrayın.
  • Kuru üzüm ve kuru kayısıları yıkayıp kayısı ve kestaneleri küçük doğrayın.
  • Servis bardaklarına ya da kâselere birer yemek kaşığı hurma paylaştırın.
  • Üzerine doğranmış muz, ceviz, kestane, kuru üzüm ve kayısı ekleyin.
  • Tekrar hurma paylaştırın ve kalan muz, ceviz, kestane, kuru üzüm ve kayısıları ilave edin.
  •  En son kalan hurmaları da paylaştırıp üzerine ceviz serpin ve bal gezdirin.



Allah’ın sadık kulu






Geçen hafta sonu kızımla birlikte bu filmi izlemek için sinemaya gittiğimizde biletlerin tükendiğini duyunca kızım üzülmüştü. Hafta başında eşim bilet bulunca kızım ve babaannesi ile birlikte izleme şansımız oldu. Ben çok beğendim, izlemek isteyenlere de tavsiye ederim.

Filmin resmi sitesinden fragmanları izleyebilirsiniz.



9 Aralık 2011 Cuma

Limon soslu kurabiye



 

Aslında bu tarz çekilişlere katılmayı pek sevmiyorum ama hazırlayan Papatya olunca ayrıcalık yapıp katılıyorum. Gerçi geçen çekilişinde kazanamamıştım ama belki bu defa güzelim peçete halkalarını kazanma şansını elde edebilirim::)))Dün akşam etkinlik süresinin bitmesine az kaldığını fark ettiğimde hemen kurabiyeleri denedim. Yarım ölçü yapıp daha pratik olsun ve akşam çayının yanına eşlik etsin diye rulo olarak hazırladım. Bir de hamurunda ki labne peynirini kullanmadım, sizler buradan asıl tarife ulaşıp hakkını vererek yapın. Bugün fotoğraf çektikten sonra kalan son iki tane kurabiyeden bir tanesini almak için uzandığımda iki yaşındaki kızım ikisine birden elini uzatmıştı, sanırım size lezzeti hakkında başka bir şey söylememe gerek yoktur::))))










Malzemeler:


  • 1 limon kabuğu rendesi
  • 1 yumurta
  • Yarım su bardağı şeker
  • Yarım su bardağı erimiş tereyağı
  • Yarım su bardağı nişasta
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 1,5 su bardağı + 1 yemek kaşığı un


Limon sosu için;

  • 1 limon kabuğu rendesi ve suyu
  • 2–3 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1,5 çay bardağı su

Limonun kabuğunu sosu hazırlayacağınız tencereye rendeleyin ve suyunu sıkın. Nişastayı, şekeri ve suyu ilave edip kısık ateşte karıştırarak pişirin. Pişen limon sosunu ara sıra karıştırarak soğutun.


Hazırlanması:

  • Limon kabuğunu derin bir kâsenin içerisine rendeleyin.
  • Yumurtayı, şekeri ve erimiş tereyağını ilave edip karıştırın.
  • Nişasta, kabartma tozu ve unu karışımın üzerine eleyerek hamur yoğurun.
  •  Hamuru yağlı kâğıt ya da buzdolabı poşetinin üzerine alıp üzerine tekrar buzdolabı poşeti koyup merdane ile dikdörtgen şeklinde açın.
  •  Açtığınız hamurun üzerindeki poşeti alıp soğuyan sosu kaşıkla hamura yayın.
  • Hamurun altındaki buzdolabı poşeti yardımıyla hamuru rulo olarak sarın.(rulo sararken sos dışa taşıp hamur kırılabilir sorun değil) 
  • Buzdolabı poşetini hamurun etrafına sarıp dondurucuya yerleştirin ve hamur sertleşene kadar 2 saat bekletin.
  • Hamuru dondurucudan çıkarıp keskin bir bıçakla ince dilimler halinde kesin ve yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin.
  • 180 derece fırında hafif kızarmaya başlayana kadar pişirin. İsterseniz pudra şekeri serpip servis edin.



Benden notlar;

  • Hamuru açarken altına ve üstüne buzdolabı poşeti sarmamızın nedeni hamurun düzgün açılması ve alttaki poşet yardımıyla daha kolay rulo sarılmasıdır. Siz isterseniz kullanmayabilirsiniz.
  • Kurabiyeler piştikten sonra yumuşamasın ve kıtır kalsın isterseniz tel ızgaranın üzerinde soğutup ağzı kapalı bir kapta bekletin.







7 Aralık 2011 Çarşamba

Aşure




Bir önceki yazımda aşure yaptığımdan bahsetmiştim. Genelde aşure yapmanın zor olduğu ve uzun zaman aldığı düşünülür ama birkaç saat içerisinde çabucak yapılıyor. Ben çok şekerli sevmediğim için bana şeker miktarı yeterli geldi, siz damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Kızım ve ben çok seviyoruz aşureyi hatta kızımın aşure ayı dışında bile istediği oluyor:))










Malzemeler:



  • 2 su bardağı aşurelik buğday
  • Yarım su bardağı nohut
  • Yarım su bardağı fasulye
  • 1 orta boy ayva
  • Yarım su bardağı kuru üzüm
  • 30 adet kuru kayısı
  • 2 su bardağı şeker
  • 1 adet mandalina ya da portakal suyu
  • Tuz (çay kaşığının ucu ile)
  • Yarım su bardağı süt (isteğe bağlı)

Hazırlanması:


  • Öncelikle fasulye ve nohutları bir gece önceden ıslatın ve ertesi gün haşlayın. (Ya da aynı gün içerisinde yapacaksanız nohutların ve fasulyelerin üzerini geçecek kadar su ilave edip kaynatın ve ağzı kapalı olarak 2 saat bekletin. Daha sonra düdüklü tencerede haşlayın)
  • Aşurelik buğdayı bol su ile birkaç defa iyice yıkayıp suyunu süzün ve derin bir tencereye alın.
  •  Üzerine 10 su bardağı soğuk su ilave edip kaynatın.
  • Kaynamaya başladıktan sonra 10 dakika daha kaynatın.
  • 10 dakikanın sonunda ocağı kapatın ve tencerenin ağzı kapalı olarak 2 saat bekletin.
  • 2 saatin sonunda buğdayların iyice yumuşadığını göreceksiniz. Yumuşayan buğdayların içerisine haşlanmış nohut, fasulye ve kabukları soyulup küp doğradığınız ayvaları ilave edip hepsini birlikte pişirin.
  • Yıkanıp küp doğranmış kuru kayısı ve kuru üzümleri ve şekeri ilave edip 10 dakika daha pişirin.
  •  En son portakal suyunu ve sütü ilave edip ocağı kapatın. Ağzı kapalı olarak 10- 15 dakika dinlendirip servis kâselerine alın.
  • Üzerini istediğiniz şekilde süsleyin.





Benden notlar;


  • İsteğinize göre; 2 aorta boy elma,2–3 adet karanfil,10–15 adet kuru incir de kullanabilirsiniz.
  • İsterseniz aşurelik buğdayları akşamdan ıslatarak da yapabilirsiniz.
  • Süt ise renginin daha beyaz olması için kullanılıyor, bunu da birkaç yıl önce bir komşumdan öğrenmiştim:::))))
  • Malzemelerin pişme sürelerini kendi yaptığım haliyle yazdım sizin kullandıklarınız daha geç pişerse süreleri kontrol ederek uzatabilirsiniz.

5 Aralık 2011 Pazartesi

Pancarlı tel şehriye salatası ya da Pembe Salata



 

Aşure yapmaya ara verip sizlerle, Arzu’nun sofrasında bahsettiğim, rengiyle ve lezzetiyle çok seveceğinizi düşündüğüm pembe (ya da mor ) salatayı paylaşıyorum:::)))).Çay sofralarında benim gibi hamur işinden çok salata sevenler ve farklı salata tarifi arayanlar için ideal bir tarif…

Malzemeler:

  • Yarım adet pancar turşusu
  • 1 paket tel şehriye
  • 1 kâse yoğurt
  • Mayonez
  • Tuz
  • Sarımsak

Hazırlanması:

  • Tel şehriyeleri sıvıyağda çok az kavurup sıcak su ilave edip pişirin.
  •  Pişirdiğiniz tel şehriyeleri ara sıra karıştırarak soğutun.
  • Soğuyan tel şehriyeleri derin bir kaba alın ve üzerine yoğurt, mayonez, tuz, ezilmiş sarımsak ve küçük doğradığınız pancar turşusunu ilave edip karıştırın.
Benden notlar;

  • İsterseniz tel şehriyeleri bol suda makarna haşlar gibi haşlayabilirsiniz ama bana pilav gibi pişirildiğinde ki tadı daha lezzetli geliyor.
  • Daha önce yazdığım tel şehriye salatasının tarifine buradan ulaşabilir ve nasıl pişirildiğine bakabilirsiniz.
  • Salatanın içerisine haşlanmış tavuk ve iri dövülmüş ceviz ilave edebilirsiniz yakışacaktır.
  • Sarımsak ve mayonez kullanmak isteğinize kalmış, kullanmayabilirsiniz.

2 Aralık 2011 Cuma

Arzu’nun sofrası




Bu defa minik kızım ve diğer arkadaşlarla birlikte sevgili Arzu’nun sofrasına konuk olduk. Ev sahibimiz bizler için harika lezzetler hazırlamıştı. Verda Su özellikle pembe salataya ve kısıra bayıldı. Pembe salata hem rengi hem de lezzetiyle çocukların ve büyüklerin seveceği bir lezzet, tarifini daha sonra yazacağım. Bu güzel sofra ve lezzetler için teşekkürler sevgili Arzu…

Arzu’nun menüsü;






  • Pembe salata
  • Damla çikolatalı kurabiye
  • Hindistancevizli top kurabiye
  • Peynirli poğaça
  • Kısır
  • Tuzlu kek
  • Şekerpare
  • Kabak tatlısı





LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats