29 Ocak 2012 Pazar

Cevizli- fındıklı ev yapımı baklava




Daha önce deneyip lezzetini çok beğendiğim kekli baklavanın hamurunun çok güzel kabardığını görünce aklımdan aynı hamurla ev yapımı baklava yapma düşüncesi geçmişti. Geçen sene iftar davetlerim için tatlı hazırlarken aklıma bu fikir geldi ve buradaki sofra için hazırladım. Mutfakta vakit geçirmeyi ve hamur açmayı seviyorsanız, çok kısa bir sürede hazırlayabileceğiniz bir tarif…


Malzemeler:

• 1 yumurta
• 1 çay bardağı sıvıyağ
• 1 çay bardağı süt
• 1 paket kabartma tozu
• Çok az tuz
• Limonsuyu (1 yemek kaşığı elma sirkesi kullandım)


Üzeri için;1 paket margarin (ben tereyağı ve sıvıyağ karışımı kullandım)
Açmak için; 1 su bardağı nişasta
Arası için; iri kırılmış ceviz ve fındık


Şerbeti için;

  •  3 su bardağı su
  • 3 su bardağı şeker
  •  Birkaç damla limon suyu

Su ve şekeri kaynatın ve koyulaşmaya başlayınca limon suyunu ilave edip birkaç dakika daha kaynatıp ocağı kapatın.


Hazırlanması:
  • Derin bir kabın içerisine yumurta, sıvıyağ, süt, elma sirkesi ve tuzu ilave edip karıştırın.
  •  Kabartma tozu ve aldığı kadar un ilavesi ile kulak memesi yumuşaklığında hamur yoğurun.
  • Hamuru 20 eşit bezeye ayırın.
  • İlk 10 bezeyi nişastaya bulayarak merdane yardımı ile tatlı tabağı büyüklüğünde açın ve üst üste yerleştirin.
  •  üst üste yerleştirdiğiniz onlu bezeyi fırın tepsisi büyüklüğünde açın.
  • Hamuru yağlanmış fırın tepsisine yayın ve üzerine iri kırılmış ceviz-fındık karışımından serpin.
  •  Diğer onlu bezeyi de nişasta serperek tatlı tabağı büyüklüğünde açın, üst üste yerleştirin ve tepsinin büyüklüğünde açarak cevizlerin üzerini kapatacak şekilde yerleştirin.
  • Keskin bir bıçak yardımıyla baklavayı istediğiniz şekilde dikkatlice kesin.
  • Tereyağını tavada yakmadan kızdırın ve baklavanın her yerine gelecek şekilde gezdirin.
  •  160 derece fırında yarım saat üzeri kızarana kadar pişirin. Daha sonra baklavanın üzerine yağlı kâğıt kapatıp yarım saat daha pişirin.(bu şekilde baklava yanmadan daha iyi pişmiş oluyor)
  • Pişen baklavayı soğutun ve üzerine ilk sıcaklığı çıkan şerbeti dökün.
  • Dinlendirip servis yapın.

7 yorum:

  1. Ellerinize saglik.... Var mi, ev baklavasi gibisi.... Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  2. Canim ceki verdi bak simdi :-)harika :-) bayildim ellerine saglik

    YanıtlaSil
  3. eline sağlık canım çok nefis olmuş bayılırım böyle şerbetli tatlılara sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Cok severim ama acmayi bilmiyorum ellerine saglik :)

    YanıtlaSil
  5. nefis görünüyo yaa !!! ellerine saglik !!

    YanıtlaSil
  6. oyy oyy tatlı delisi biri bunu görünce hemde bu saatte napar
    yutkunur yutkunur oturur)
    bir taraftanda tarif yazılır
    ellerine sağlık canım
    sevgiler:)

    YanıtlaSil
  7. ellerine sağlık canıum..nefis görünüyor..sevgiler

    YanıtlaSil

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats