2 Ocak 2012 Pazartesi

Patatesli çiğ köfte



Bizde her hali sevilen çiğ köfteyi hafta sonu gelen misafirlerim için bu defa patatesli olarak denedim. Bilenler bilir eşim harika çiğ köfte yapar. Dün akşam benim yaptığım köftenin tadına bakınca “bundan sonra çiğ köfte yapımını sana bırakıyorum” dedi. Ben de “yapımı benden, şekil vermesi senden “ diyerek orta yolu bulmuş oldum:::))).Gerçek çiğ köfteyi içerisinde kullanılan çiğ kıymadan dolayı çok fazla tercih etmeyenler etsiz ve patatesli çiğ köfteyi mutlaka denesinler derim. Sırada bir zamanlar canım arkadaşım Özlem’in elinden yediğimiz yumurtalı çiğ köfte denemesi var! Bakalım onun kadar güzel yapabilecek miyim?





  
Malzemeler:

• 2 su bardağı bulgur
• 1 su bardağı sıcak su
• 2 orta boy haşlanmış patates
• 1 adet kuru soğan
• 1–2 yemek kaşığı domates salçası
• 1–2 yemek kaşığı biber salçası
• 3–4 diş sarımsak
• 4–5 yemek kaşığı sıvıyağ
• Nar ekşisi
• 1 limon
• Karabiber
• Kırmızı pul biber
• Kimyon
• isot
• Marul
• Maydanoz

Hazırlanması:

• Köftelik bulgurun üzerine 1 su bardağı sıcak su ilave edilip bir defa karıştırılır ve ağzı kapalı olarak 5 dakika kadar dinlendirilir.
• Islatılan bulgura rendelenmiş kuru soğan, rendelenmiş patates, domates ve biber salçası, rendelenmiş sarımsak, dörde bölünüp çekirdekleri çıkarılmış limon,4 -5 yemek kaşığı sıvıyağ ve baharatlar eklenip iyice yoğrulur.
• En son yoğrulan bulgurlu karışımın içine ince doğranmış marul ve maydanoz ilave edilip tekrar yoğrulur.
• Yoğrulan bulgurlara çiğ köfte şekli verilir ve servis tabağına alınır.


Benden notlar;

Kalabalık misafir gruplarına genellikle 1 kilo bulgur kullanıp diğer malzemeleri 3 katına çıkararak yapıyorum. Çok beğenilen bir köfte olduğu için fazla gelip artmıyor. Artarsa da ağzı kapalı olarak buzdolabında bekletebilirsiniz ertesi gün ev halkı tarafından tamamen bitiriliyor:))))

Baharat ve nar ekşisini ben çok fazla kullandığım için ölçü vermiyorum siz damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.

Bazı bulgurlar suyu fazla çekip kuru kalabiliyor, şekil verebileceğiniz yumuşaklığa gelene kadar sıcak su ilavesi yaparak yoğurabilirsiniz.



Tarifi   çay kahve bahane etkinliğine gönderiyorum,bu haftaki ev sahibi Gülayce bloğuna kolaylıklar diliyorum.

6 yorum:

  1. Ellerine saglik, anne tarafimda cok yapilir bende yaparim ,cokta severim :)

    YanıtlaSil
  2. bende patateslisini genelde tercih ederim çok güzel görünüyor ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  3. Etli çiğ köfteyi pek sevmedim, o nedenle etsiz yapıyorum. Patateslisini de Oktay Usta'da görüp bir kaç yıl önce yapmıştım. Burda görünce tekrar aklıma düştü. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  4. oh muhteşem olmuş ellerin dert görmesin sevgiler

    YanıtlaSil
  5. ellerine sağlık canım marul ile süper olur hmm
    sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Güzel tatifin için teşekkürler arkadaşım ellerine sağlık yeni güzel tariflerini bekliyorum sevgiler selamlar

    YanıtlaSil

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats