9 Mart 2012 Cuma

Tam buğday unlu ekmek



Geçen haftalarda arkadaşım özellikle evde ekmek yapmak için tam buğday unu yaptırdıklarından bahsederek hem ekmeğin tarifini hem de ununu verdi. Bende hafta sonu arkadaşımın tarifinde ufak değişiklikler yaparak sabah kahvaltısı için bu harika ekmekleri hazırladım. İtiraf edeyim ki ev yapımı tereyağı ve çay ile birlikte harika bir üçlü oluşturdular. Tam buğday ununun ekmeğe kattığı lezzet ise kesinlikle tartışılmaz. Ben bu defa beyaz un ile karıştırıp yaptım. Bir daha ki sefere ise sadece tam buğday unu ile yapmayı planlıyorum. Belki de bana çocukluğumda babaannemin taş fırında yaptığı ve bizim arasına tereyağı koyup sıcacık yediğimiz köy ekmeklerini hatırlattığı için ben bu harika ekmekleri çok sevdim!






Malzemeler:


  • 2 tatlı kaşığı kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1,5 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı tam buğday unu
  • 2 su bardağı beyaz un
Hazırlanması:

  • Kuru maya, şeker ve 1 su bardağı ılık suyu derin bir kabın içerisinde karıştırın ve ağzı kapalı olarak 10 dakika bekletin.
  •  Kalan yarım bardak suyu, tam buğday ununu, beyaz unu ilave edip hamur yoğurun.(Kıvamı biraz cıvık olursa 1 yemek kaşığı un serpiştirip tekrar yoğurun. Hamur toparlanıp ele yapışan bir hamur oluyor )
  • İyice yoğurduğunuz hamuru yarım saat ağzı kapalı olarak ılık bir ortamda bekletin.
  • Sürenin sonunda hamuru bir kez daha yoğurup istediğiniz büyüklükte şekiller verip (şekil verirken elinize sıvıyağ sürerek hamura daha kolay şekil verebilirsiniz) fırın tepsisine yerleştirin.
  • Yarım saat tepsi mayasının gelmesi için fırın tepsisinde bekletin.
  • 220–230 derece önceden ısıtılmış kızgın fırında pişirin.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats