30 Nisan 2012 Pazartesi

Ev yapımı pirinç unu & Evde pirinç unu nasıl yapılır?



 
Kendimden yaşça büyüklerle muhabbet etmeyi sevmemim nedenlerinden biriside onlardan konuşma esnasında farklı şeyler öğreniyor olmam. Özellikle de mutfak kültürleri, değişik yemek tarifleri, şimdilerde hazır aldığımız birçok ürünün ev yapımı versiyonunu öğrenmek vs. konuşmayı sevdiğim konuların en başında geliyor hiç kuşkusuz. Bir kaç ay önceydi sanırım; misafirim olan ablanın böyle bir muhabbet esnasında konu yemeklere gelince, geçenlerde “evde pirinç unu yaptım “ demesiyle başladı merakım. Hafta sonu efelek sarması için kullanacağım kırık pirinçlerin bir kısmını ayırıp pirinç unu yaptım. Acabalarla başladığım denemem birkaç dakika içerisinde harika bir sonuçla neticelendi. Ev yapımı, doğal, katkısız ve içerisinde hiçbir koruyucu olmayan pirinç unum hazırdı artık. Sizce ev yapımı pirinç unlarımla ne yaptım? Bilene 10 tam puan…


Bir de malzeme listesine bakınca şaşırmayın olur mu çünkü ihtiyacınız olan tek şey kırık pirinç ve bir merdane. Ben daha çabuk sonuca ulaşmak için kırık pirinç kullandım. Siz normal pirinç ile de yapabilirsiniz ama süre biraz daha uzayabilir…







Malzemeler:


  • 1 su bardağı kırık pirinç
  • Merdane

Hazırlanması:

  • Kırık pirinçlerinizi birkaç defa bol suyla iyice yıkayın ve suyunu süzün.
  •  Tezgâhın üzerine alıp elinizle yayın.
  • Merdane ile üzerinden geçmeye başlayın.
  • Arada etrafa dağılan pirinçleri toplayın.
  • Çok kısa bir süre sonra pirinçler iyice ufalanmaya başlayacaklardır.
  •  Bu işleme pirinçler istediğiniz kıvama gelene kadar devam edin.

Benden notlar;

  • Ben ağrıyan bir bileğe sahip olduğum için süreyi daha da kısaltma adına ufalmaya başlayan pirinçleri birkaç defada rondoda çektim.
  • İstediğiniz boyuta gelen pirinç ununu daha da inceltmek için isterseniz bir elekten geçirebilirsiniz.
  • Rondodan çektiğim için ayrıca elekten geçirmeye gerek görmedim, pişirme esnasında sorun yaşamadım çabucak piştiler.
  •  Ben hemen kullandığım için kurutmaya gerek görmedim ama daha sonra kullanacaksanız serin ve güneş almayan bir yerde temiz bir bezin üzerinde birkaç gün kurutmanızı tavsiye ederim.

8 yorum:

  1. süpeer....çok beğendim bunu...bak bebek maması yapanlar özellikle ,bunu mutlaka yapmalılar..:) ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  2. Çok akıllıca...Bazen prinç unu olmuyor evde .1 kaşık prinç unu için marketin yolunu tutmayacağız bundan sonra. fatoşunmutfakgünlüğü

    YanıtlaSil
  3. blogların güzelliğide burada birbirimizden çok şeyler öğreniyoruz ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  4. az yapmak isteyenler için sarımsak döveceği çok işe yarıyor..

    YanıtlaSil
  5. bende değişik bi öğütücü var fındık ceviz hatta şekerden pudra sekeri yapmak için falan kullanıyorum.princide bu şekilde öğütsem bişe olmaz dimi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Songül,

      Nasıl bir öğütücü olduğunu bilmiyorum ama olur diye düşünüyorum.Denersen sonucu yazarsan sevinirim:::)))

      Sil
  6. en kısa zamanda deniycem teşekkürlerrr :)

    YanıtlaSil

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats