10 Nisan 2012 Salı

Evde peynir yapımı




Özellikle evde fazla süt olduğu zamanlar bir kısmını peynir yaparak değerlendiriyorum. Böylece çok sevdiğim peyniri gönül rahatlığıyla yiyebiliyorum. Bir kaç defa kayınvalidemden öğrendiğim peynir mayası kullanarak yapılan peyniri denedim. Hem çiğ sütten yapıldığı hem de her zaman tutturamadığım için yapmaktan vazgeçip lor peyniri yapmaya devam ettim. Şurada ki peynir yapımlarından yola çıkarak, peyniri süzdürdükten sonra şeklini alabileceği bir kaba yerleştirip ters çevirdim ve suyu tamamen süzüldükten sonra gönül rahatlığıyla yapıp tüketebileceğim harika peynirlerim oldu.






DEVAMINI OKUMAK İÇİN TKLAYIN




 


Malzemeler:


  • 7 lt. süt
  • 1,5 çay bardağı sirke
  • Tuz
Hazırlanması:

  • Sütü derin bir tencereye alın ve kaynatın.
  •  Kaynayan sütün içerisine tuz ve sirkeyi ilave edip karıştırın.
  • Kısa bir süre sonra sütünüz kesilmeye başlayacaktır.
  • Süt kesilmeye başlayıp yeşil suyu ve peynirler birbirinden ayrılınca ocağın altını kapatın ve soğumasını bekleyin.
  •  Makarna süzgecinize ya da başka bir tel süzgece temiz geniş bir bez ya da bez torba yerleştirin.
  •  Bezin (bez torbanın) içerisine kesilen peynirleri suyuyla beraber dökün.(Bu aşamada süzgecin altına temiz bir tencere ya da derin bir kâse koyup süzülen sularını alırsanız peynir altı suyunuzu da elde etmiş olursunuz. Bu peynir altı sularını kek, ekmek yapımı vb. şekillerde değerlendirebilirsiniz, yumuşacık oluyor.)
  • Suyu iyice süzülen peynirleri bez yardımıyla bir araya toplayın.
  •  Şeklini almasını istediğiniz kabın içerisine bezle beraber alıp ağzını bağlayın.
  • Makarna süzgecinin içerisine ters çevirip suyunun iyice akmasını sağlayın.( Ben büyük boy bir kâsenin içerisine yerleştirip ters çevirdim.
  • Suyunun tamamen süzülmesi için buzdolabında bekletin ki peynirinizde sıcaktan etkilenip ekşime olmasın)
  • Suyu tamamen akan peyniri istediğiniz şekilde kesip kahvaltıda gönül rahatlığıyla tüketin.


5 yorum:

  1. Daha önce mutlaka yapılmıştır.Ancak ben de en sevdiğim lezzetlerden biri olan sofralarımızın vazgeçilmezi çorba tariflerimizin olduğu güzel bir etkinlik başlatmak istiyorum..Eğer desteklenirse hoş bir iş ortaya çıkacağı kesin.Geniş bir çorba arşivimiz olmuş olur..15-20 günlük periyotlar halinde ev sahibimiz değişsin..İlk ev sahipliğini ben üstleniyorum..Sizlerin de hem ev sahipliği hem de tarifleriniz için katılımlarınızı bekliyorum..Hadi hayırlısı olsun :)

    Etkinlik yemek bloğumda olacak..
    tariflerinizi http://yasamladans.blogspot.com bekliyorum :)

    YanıtlaSil
  2. çok teşekkür ederim böyle bir paylaşımda bulunduğunuz için. ben sadece çiğ sütle yapıldığını biliyordum. burda süt bulamadım. verdiğiniz link sayesinde çok faydalı bilgiler edindim. mayamı sipariş ettim ptesi kısmetse elimde olucak. .. tekrar görüşmek üzere..

    YanıtlaSil
  3. Faydalı olabildiğime çok sevindim Bal kavanozum,aslında bilinen bir tarif diye yıllardır eklemiyordum:::))))

    Aynı tarifi uygulayıp şekil vermeden lor peyniri olarak değerlendirebilirsin.Böreklere çok yakışıyor.Bir de maya ile yapılan peyniri 2 dakika bez torbası ile beraber kaynatıp tekrar suyunu süzdürürsen de harika ve daha sert bir peynir elde edebilirsin.ben maya kullandığım peynirleri artık bu şekilde hep kaynatıyorum.


    sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Çok hayra geçti valla. Bezle kaynatmakta güzel fikirmiş. mayam gelsin bir kaç çeşit var aklımda yapılacak. SEVGİLER...

    YanıtlaSil
  5. Link verdiğiniz için teşekkür ederim. Peynirlerinizi afiyetle tüketin.

    YanıtlaSil

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats