2 Nisan 2012 Pazartesi

Mantı sofrası ve Mantı yapımı




Uzun süredir arkadaşımla, beraber mantı yapalım diye plan yapıyorduk. Benim yoğunluklarım ve sınavlarım araya girince erteleyip durduk. Hafta sonu arkadaşın evinde buluşup mantılarımızı yaptık ve tadına bakanlardan tam puan onayını aldık::)))).Aslında yapım aşamalarını da çekmek istiyordum ama hem muhabbet edip hem de yapım aşamaları çekilmiyormuş, fotoğraflamayı unutmuşum:::)))).Neyse ki geçen haftalarda kayınvalidem için yaptığımda fotoğraflamıştım. Nedense mantı yapmanın zor olduğu düşünülür ama birkaç defa hamur açmışsanız kolaylıkla yapabileceğiniz bir lezzet. Tek dikkat etmeniz gereken nokta hamurun oldukça sert olması ve açmadan önce buzdolabında soğuk bir ortamda bekletilmesi…












 



Menü;


  • Mantı
  • Yaprak sarması
  • Salata
  • İrmikli tatlı








Malzemeler:


Mantı hamuru için;

  • 2 yumurta
  • 1,5 çay bardağı su
  • Tuz
  • Aldığı kadar un
İç malzemesi için;

  • 1 su bardağı kıyma
  • 2–3 adet küçük soğan
  • Tuz
  • Karabiber
Soğanları rendenin ince tarafından rendeleyin ve kıymanın içerisine ilave edip tuz ve karabiber ekleyip karıştırın.
Sos için;

  • Tereyağı
  • Sıvıyağ
  • Salça
  • Kırmızı toz biber

Tereyağını ve sıvıyağı tavaya alıp eritin. Salçayı ekleyip kavurun. Kırmızıbiberi ilave edip ocağı kapatın.

Hazırlanması:

  • Derin bir kabın içerisine yumurtayı, tuzu ve suyu alıp elinizle karıştırın.
  • Oldukça sert bir hamur elde edene kadar un ilave ederek hamur yoğurun. Biz yukarıdaki ölçüler için 3,5–4 su bardağı (kupa bardak) un kullandık.
  • Yoğurduğunuz hamuru 4 eşit bezeye ayırıp, üzeri örtülü olarak buzdolabında bekletin.
  • İlk bezeyi tezgâhın üzerine alıp un serpin ve merdane ya da oklava yardımıyla bıçak sırtı kalınlığında açın.
  •  Bıçakla eşit büyüklükte kareler halinde kesin.
  • Kıymalı iç malzemesinden hamurların ortasına gelecek şekilde koyun.
  • Uçlarını ortada birleştirip bohça şekli verin.
  •  Hafif unlanmış tepsiye dizip diğer bezelere de aynı işlemleri uygulayın.
  • Bütün hamurlar bitince derin bir tencereye su ilave edip kaynatın içerisine tuz ve çok az sıvıyağ ilave edin.
  • Kaynayan suyun içerisine mantıları atın ve ara sıra karıştırarak pişirin.
  • Piştikten sonra mantıları tabaklara alıp üzerine sarımsaklı yoğurt döküp salçalı sos gezdirin

   

7 yorum:

  1. Mantıyı severim,çok sık yaptığım için artık yapmasıda kolay geliyor. Ellerinize sağlık sizin mantıda sofrada çok iştah açıcı,sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. oy oy oy..yerim ben o mantıyı. bu hafta deneyeceğim bu tarifle mantı yapmayı.. bakalım nasıl elime yüzüme bulaştıracağım:))

    YanıtlaSil
  3. bende severim ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  4. ellerine sağlık canım.benim vazgeçilmezlerim arasındadır.çok severim

    YanıtlaSil
  5. dün gece saat 10dan sonra 2tabaklık yaptım ve yedik:) sevmemek mümkünmü? ellerinize sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Mantıyı çok severim de yapımı biraz uğraştırıcı ama tadına değer doğrusus. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats