30 Eylül 2012 Pazar

Velibah




Adını sık duyduğum, bir Çerkez hamur işi olan Velibah’ı yapmaya başladığımda anladım ki aslında Çorum’da sıkça yapılan mayalıya çok benziyor. Hamurunda kullanılan malzemeler aynı, aradaki tek fark patateslerin hamurun içerisine değil arasına konularak pişirilmesi. İçerisine patates ilave edilen tüm hamur işleri gibi Velibah da çok lezzetli oluyor…






Malzemeler:


  • 4 su bardağı HATAP UN
  • 1 tatlı kaşığı instant maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım tatlı kaşığı şeker
  • Aldığı kadar ılık su

Patatesli iç malzemesi;

  • 4 orta boy patates
  • 2 yemek kaşığı erimiş tereyağı
  • Tuz
Haşlanmış patatesleri rendeleyin ya da ezin. İçerisine tuz ve erimiş tereyağı ilave edip karıştırın.

Hazırlanması:

  • Un, maya, tuz ve şekeri bir kaba alıp karıştırın.
  • Unun içerisine ılık suyu yavaş yavaş ilave ederek hamur yoğurun.
  • Hamuru 20 dakika kadar dinlendirin.
  •  Dinlenen hamuru 8 eşit parçaya (bezeye) ayırın.
  •  Her bezeyi avuç içinizin büyüklüğünde elinizle açın.
  •  Ortasına hazırladığınız patatesli iç malzemesinden koyup bohça şeklinde kapatın.
  • Ters çevirip un serpilmiş tezgâhta merdane yardımıyla servis tabağı büyüklüğünde açın ve teflon tavada arkalı önlü pişirin. İsteğe bağlı sıcakken tereyağı ile yağlayabilirsiniz.


1 yorum:

  1. ellerinize sağlık. Bende ıspanaklısını yemiştim. Güzel oluyro gerçekdende.

    YanıtlaSil

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats