5 Aralık 2012 Çarşamba

Pasta kremalı poğaça

  
Tatlı poğaça seviyorsanız denemenizi tavsiye edeceğim bir lezzet. Sevmiyorsanız da malzemelerde ki şekeri çıkarıp yerine tuz ilave ederek istediğiniz iç malzemesi ile yumuşacık poğaçalar elde edin. Ben özellikle hamurun dokusunu çok beğendim, piştikten sonra yumuşacık ve çok lezzetli oluyor… Tarif için teşekkürler Arnavut Ciğeri!



Malzemeler:
Hamuru için:
  • 1 su bardağı ılık süt 
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tepeleme tatlı kaşığı kuru maya
  • 35 gr. eritilmiş tereyağı
  • 1 yumurta
  • 1/4 çay kaşığı tuz
  • 2 – 2,5 su bardağı un

 Hazırlanması:
  •  Kuru mayayı, şekeri ve 1 su bardağı ılık sütü derin bir karıştırma kabının içerisinde karıştırın.
  •  Üzeri köpüklenip maya kabarana kadar bekletin.
  • Kalan diğer malzemeleri de ilave edip, kulak memesi yumuşaklığında, ele yapışmayan bir hamur olana kadar yoğurun.
  • Üzerini örtüp 1 saat kadar mayalanmaya bırakın.
  • Hamurunuzdan cevizden biraz daha büyük parçalar alıp avuç içinizin büyüklüğünde açın.
  • Bıçak yardımıyla hamura fotoğraftaki gibi şekil verin ve 1 kaşık kadar kremadan koyup, fotoğrafta görüldüğü gibi kapatın.
  •  Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, önceden ısıtılmış 180C fırında altı ve üstü kızarana kadar pişirin.
  • İsteğinize göre sade ya da soğuduktan sonra üzerlerine pudra şekeri serpip servis yapın.
Not: un miktarı az geldiği için ben hamur toparlanana kadar biraz daha un ilavesi yaptım. Sizde hamuru toparlamakta zorlanırsanız ilave edebilirsiniz.


Vanilyalı pasta kreması:

Malzemeler:

• 1 -1/4 su bardağı süt
• 1/2 vanilya çubuğu ya da 1/2 tatlı kaşığı vanilya özütü ya da 1 paket toz vanilya
• 3 yumurta sarısı
• 1/4 su bardağı toz şeker (50 gr)
• 2 yemek kaşığı un (20 gr)
• 2 yemek kaşığı nişasta (20 gr)

Hazırlanması:

  • Cam bir karıştırma kabında, şekeri ve yumurta sarılarını çırpma teli ile çırpın.
  • Unu ve nişastayı eleyerek ekleyin, pürüzsüz bir karışım elde edene kadar çırpma teli ile karıştırın.
  •  Bu arada, orta boy bir tencerede sütü ve vanilya çubuğunu kaynama noktasına getirin (sütün üstü köpüklenmeye başladığı anda hazır demektir).
  • Sütü ocaktan alıp, vanilya çubuğunu çıkarın. Önceden hazırladığınız yumurtalı karışımı, çırpma teli ile karıştırarak, yavaşça süte ekleyin.
  • Vanilya çubuğunun tohumlarını, bıçağın ucu ile kazıyarak karışıma ekleyin (vanilya çubuğu kullanmıyorsanız bu aşamada vanilya özütünü ya da toz vanilyayı ekleyin).
  • Karışımı tekrar ocağa alın. Kaynayana kadar sürekli karıştırarak pişirin.
  • Kaynadıktan sonra 1 dakika kadar daha koyulaşana kadar karıştırıp, ocaktan alın.
  • Cam bir kabın içerisine alıp, kabuk tutmaması için, üzerini streç film ile kaplayın (streç kremaya değsin ki, arada buharlaşma olmasın).
  • Oda sıcaklığında soğutun. Hemen kullanmayacaksanız buzdolabında 2 gün kadar saklayabilirsiniz.
Çikolatalı krema için: 60 gr. bitter ya da sütlü çikolatayı rendeleyip sıcak kremaya ekleyin ve eriyene kadar karıştırın.
Kahveli krema için: yarım ya da 1 tatlı kaşığı Türk kahvesi ya da nescafeyi sıcak süte ekleyip eriyene kadar karıştırın.

4 yorum:

  1. Nefis gözüküyor,ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. gerçekten güzel tarifmiş...

    YanıtlaSil
  3. Rica ederim, afiyet olsun.

    Sevgiler,
    Asuman

    YanıtlaSil
  4. Tadını tahmin edebiliyorum ..ellerine sağlık canım

    sevgiler

    YanıtlaSil

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats