30 Nisan 2012 Pazartesi

Ev yapımı pirinç unu & Evde pirinç unu nasıl yapılır?




Kendimden yaşça büyüklerle muhabbet etmeyi sevmemim nedenlerinden biriside onlardan konuşma esnasında farklı şeyler öğreniyor olmam. Özellikle de mutfak kültürleri, değişik yemek tarifleri, şimdilerde hazır aldığımız birçok ürünün ev yapımı versiyonunu öğrenmek vs. konuşmayı sevdiğim konuların en başında geliyor hiç kuşkusuz. Bir kaç ay önceydi sanırım; misafirim olan ablanın böyle bir muhabbet esnasında konu yemeklere gelince, geçenlerde “evde pirinç unu yaptım “ demesiyle başladı merakım. Hafta sonu efelek sarması için kullanacağım kırık pirinçlerin bir kısmını ayırıp pirinç unu yaptım. Acabalarla başladığım denemem birkaç dakika içerisinde harika bir sonuçla neticelendi. Ev yapımı, doğal, katkısız ve içerisinde hiçbir koruyucu olmayan pirinç unum hazırdı artık. Sizce ev yapımı pirinç unlarımla ne yaptım? Bilene 10 tam puan…


Bir de malzeme listesine bakınca şaşırmayın olur mu çünkü ihtiyacınız olan tek şey kırık pirinç ve bir merdane. Ben daha çabuk sonuca ulaşmak için kırık pirinç kullandım. Siz normal pirinç ile de yapabilirsiniz ama süre biraz daha uzayabilir…







Malzemeler:


  • 1 su bardağı kırık pirinç
  • Merdane

Hazırlanması:

  • Kırık pirinçlerinizi birkaç defa bol suyla iyice yıkayın ve suyunu süzün.
  •  Tezgâhın üzerine alıp elinizle yayın.
  • Merdane ile üzerinden geçmeye başlayın.
  • Arada etrafa dağılan pirinçleri toplayın.
  • Çok kısa bir süre sonra pirinçler iyice ufalanmaya başlayacaklardır.
  •  Bu işleme pirinçler istediğiniz kıvama gelene kadar devam edin.

Benden notlar;

  • Ben ağrıyan bir bileğe sahip olduğum için süreyi daha da kısaltma adına ufalmaya başlayan pirinçleri birkaç defada rondoda çektim.
  • İstediğiniz boyuta gelen pirinç ununu daha da inceltmek için isterseniz bir elekten geçirebilirsiniz.
  • Rondodan çektiğim için ayrıca elekten geçirmeye gerek görmedim, pişirme esnasında sorun yaşamadım çabucak piştiler.
  •  Ben hemen kullandığım için kurutmaya gerek görmedim ama daha sonra kullanacaksanız serin ve güneş almayan bir yerde temiz bir bezin üzerinde birkaç gün kurutmanızı tavsiye ederim.
  • Daha çabuk pirinç unu elde etmek için pirinçleri akşamdan sıcak suyla ıslatıp ertesi gün suyunu iyice süzdükten sonra merdane ya da rondo yardımıyla un haline getirebilirsiniz.

not:Pirinç unlu helva tarifi için tıklayabilirsiniz.
Pirinç unlu muhallebi tarifi için tıklayabilirsiniz.

Alfabe mimi

Sevgili Lama uzun zamandır mimlenmedik diyerek bir mim oyunu başlatmış. Gerçi ben epey geç kaldım yazamadım bir türlü.
Benim blog ismim “Ab-ı Hayat” olduğu için ben “b” harfi ile başlayan blogcu arkadaşların isimlerini paylaşacağım. Benim mimlediklerim ise “c” harfi, sonrakiler “d” …bu şekilde “Z” harfine kadar gidilmiş olunacak.
Sevgili lamanın kaleminden kurallar:
  • Mimlendiğinizde sıradaki harf hangisi ise ismi, takma adı ya da blog adı o harf ile başlayan 3 blogcu arkadaşı mimliyorsunuz.
  • Lütfen katilim tam olsun ki, Z’ye kadar ulaşalım ;)
  • Bu arada yeni arkadaşlarla da tanışırız belki, fena mı olur!
  • (Yumuşak G'yi atlıyoruz, J çıkanlara basarılar diliyoruz :)
benim mimlediklerim;

Sizlerde,

C harfi ile başlayan 3 arkadaşı mimleyin!

Kolay gelsin!

26 Nisan 2012 Perşembe

Lokum Poğaça

  
Geçen haftalarda Hatice’nin sitesinde lokum poğaçaların çok lezzetli olduğunu okuyunca denemeye karar verdim. Bizim çok beğendiğimiz bir poğaça oldu. Peynir olarak kendi yaptığım peynirleri kullandım, yağlı bir peynir olduğu için poğaçanın içerisinde eridiler ama ayrı bir lezzet kattı. Daha sonraki denemem de ise hazır aldığım orta yağlı bir peynir kullandım ve aynı lezzeti yakalayamadım. Bence bu poğaçada hafif eriyen bir peynir çeşidi kullanılmalı. Siz isteğinize göre farklı bir peynir de deneyebilirsiniz. Bir de yumurta miktarı fazla geldiği için azalttım…

32–36 minik poğaça

Malzemeler:
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 3 adet yumurta, sarıları üzerine (ben 1yumurta kullandım)
  • 1 çay bardağı sıvıyağ 
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  •  1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 paket instant maya
  • Aldığı kadar un

 İç malzemesi için; peynir rendesi

Hazırlanması:

  • Süt, su, yumurta akları, sıvıyağ, şeker ve tuzu derin bir kâsenin içerisine alıp karıştırın.
  • instant maya ve aldığı kadar un ilavesi yaparak çok sert olmayan bir hamur yoğurun.
  • Hamuru 30–45 dakika kadar mayalandırın.
  • Mayalanan hamuru ikiye ayırın.
  • Hamurun bir parçasını unlanmış tezgâhta merdane ile yarım santim kalınlığında açın.
  • Üzerine rendelenmiş peynir serpip rulo şekli verin.
  • Ruloyu 2 parmak kalınlığında kesin ve yağlanmış tepsiye dizin.
  •  Diğer beze için de aynı işlemi yapın.
  • Üzerlerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 180 C fırında pişirin.


16 Nisan 2012 Pazartesi

Ev yapımı fındık ezmesi & fındık nasıl kavrulur?




Günlerdir gazetelerden tükettiğimiz gıdaların içerisinde ki maddeleri okudukça içim kararmıştı açıkçası. Ne yiyeceğimizi kime güveneceğimizi şaşırmış durumdayız artık. Birçok kişinin de benim gibi düşündüğüne eminim. Neyse ki hafta sonu, Çorum’da yeni açılan Helal Marketi ziyaret ettiğimde içim biraz olsun rahatladı. Raflarda helal gıda sertifikası almış markaların ürünleri dizilmiş, bilinçli tüketicileri bekliyordu. Güvenilir gıdaları tüketmek istiyorsak özellikle böyle yerlerden alışveriş yapıp desteklememiz gerekiyor bence… Her evde olduğu gibi bizim evde de çocukların en sevdiği kahvaltılıklardan birisi fındık ezmesi. Hal böyle olunca fındık ezmesini de çoğu zaman evde kendim yapmaya çalışıyorum diğer birçok lezzet gibi. Böylece içerisinde ne olduğunu bildiğimiz sağlıklı lezzetleri içimiz rahat tüketmiş oluyoruz…>>>>>

15 Nisan 2012 Pazar

Greyfurt Reçeli



Okulların yarıyıl tatiline girdiği haftaydı sanırım büyük kızımı da pazara götürmüştüm. Greyfurtlardan “meyve suyu yapar mısın” deyince içeceğinden pek umutlu olamasam da aldım (daha önce ki yıllarda da heveslenmiş ama içememişti) ve tahmin ettiğim gibi greyfurtların bir kısmı zoraki tüketildi ama bir kısmı da bana kaldı. Nasıl değerlendireyim derken aklıma yıllar önce yengemin Turgutreis’den gönderdiği turunç reçeli geldi. Zira rengi ve lezzeti hala aklımdadır. Kısa bir araştırma yapıp sevgili Rumma’nın burada paylaştığı tarifini denedim. Sonuç mu? Çok fazla reçel sevmeyen eşimden bile tam not aldı desem yeterli olur sanırım. Bir kaç gün bekletme süresini atlattıktan sonra harika renkte ve lezzette reçeliniz oluyor. Bir de çok sulu bir reçel beklemeyin, şekerleme ve tatlı niyetine bile tüketebileceğiniz bir lezzete sahip. Benim kullandığım greyfurtların bir kısmının açık bir rengi vardı. Piştikten sonra bunlar kendisini hem görüntü hem de lezzet olarak belli ettiler, sizler buna dikkat ederseniz sorun yaşamazsınız. Bulabilirsem bu hafta tekrar yapacağım inşallah, belki sizde denemek istersiniz. >>>>>>>>>>

12 Nisan 2012 Perşembe

Püreli Ispanak Graten


 
Papatya’da görüp denemeye karar verdiğim de aile üyelerinin bu kadar seveceğini tahmin etmemiştim açıkçası. Püreli ıspanak graten, Ab-ı Hayat’ın mutfağında tam not alan tarifler arasında yerini aldı. Yemek davetleriniz için şık bir sunum ve tercih olacağı gibi çay daveti menülerinize de ekleyebileceğiniz bir lezzet…






10 Nisan 2012 Salı

Nişastalı Kek (pasta)




Sevgili Rumma’nın açtığı “Bugün ne pişirdin? “isimli çok güzel bir yemek grubumuz var, grup üyeleri günlük menülerinin yanında beğendikleri tarifleri de paylaşıyorlar. Sevgili Aynur’ da bu harika kekin tarifini paylaştığında hemen not alıp denedim. Sonrasında da sıkça yapar oldum. Hem yaş pasta yapmak hem de uğraşmak istemiyorsanız tam size göre bir tarif. Kekinizi tarife göre hazırlayın üzerine çırpılmış krem şanti dökün ve en son isteğinize göre meyveli bir sos ya da kakao ile süsleyip harika bir pasta elde edin…

 
 

 
 
 

Evde peynir yapımı




Özellikle evde fazla süt olduğu zamanlar bir kısmını peynir yaparak değerlendiriyorum. Böylece çok sevdiğim peyniri gönül rahatlığıyla yiyebiliyorum. Bir kaç defa kayınvalidemden öğrendiğim peynir mayası kullanarak yapılan peyniri denedim. Hem çiğ sütten yapıldığı hem de her zaman tutturamadığım için yapmaktan vazgeçip lor peyniri yapmaya devam ettim. Şurada ki peynir yapımlarından yola çıkarak, peyniri süzdürdükten sonra şeklini alabileceği bir kaba yerleştirip ters çevirdim ve suyu tamamen süzüldükten sonra gönül rahatlığıyla yapıp tüketebileceğim harika peynirlerim oldu.






DEVAMINI OKUMAK İÇİN TKLAYIN

9 Nisan 2012 Pazartesi

Lemon Curd (Limon sos)



İngiliz’ler bu sosu çok sık kullanıp özellikle de scones (İngiliz çöreği) ile servis ediyorlarmış. Bir önce ki yazıda İngiliz çöreklerini limon sos ile servis ettiğimden bahsetmiştim. Benim çok sevdiğim ve sık kullandığım tadını daha önce tarifini verdiğim limonlu kıtırlara (limonlu bar) benzettiğim bir lezzet oldu. Ben çoğu tarifte yaptığım gibi yağ miktarını azalttım. Bir de dikkat edilmesi gereken nokta; ocağa almadan önce sosun çok iyi çırpılması ve pişme esnasında da sürekli karıştırılması gerekiyor yoksa kesilme olabiliyor. İlk üç denememde sos kesildiğinden tecrübeyle sabittir::)). Olurda dikkat etmenize rağmen kesilirse panik yapmayın hemen tel süzgeçten geçirin. Kesilen pütürlükler süzgeçte kalıyor ve sosunuz lezzetinden hiçbir şey kaybetmiyor. Limon sosu; kurabiye, kek, scones, minik tart, turta, cheese cake'te rahatlıkla kullanabilirsiniz…






5 Nisan 2012 Perşembe

Scones (İngiliz çörekleri)



Tarif defterinden bloğunda gördüğümden beri denemek istediğim bu tarifi, birkaç hafta önce kahvaltıya gelen arkadaşım için hazırladım. İngilizler bu çörekleri ikindi çaylarında aperatif olarak tüketiyorlar ve sıcakken tereyağı, marmelat genellikle de limon sos (lemon curd) ile servis ediyorlarmış. Ben limonlu lezzetleri çok sevdiğim için limon sos ile servis ettim ve çok yakıştırdım. Çörekleri sıcak tüketmenizi tavsiye ediyorum, soğuyunca lezzet kaybı oluyor bence…

Tarif için teşekkürler Ayten Kaya…



4 Nisan 2012 Çarşamba

İrmikli şekerpare (Hintpare)



Araya başka tarifler girip ben unutmadan mantı sofrasının tatlısını da paylaşayım. Şerbetli tatlıları sevenler için harika bir tercih. İsterseniz malzeme listesinde ki fındığı hamura eklemeden kalburabastı yapar gibi hamurun içerisine koyarak hazırlayabilirsiniz.




2 Nisan 2012 Pazartesi

Mantı sofrası ve Mantı yapımı




Uzun süredir arkadaşımla, beraber mantı yapalım diye plan yapıyorduk. Benim yoğunluklarım ve sınavlarım araya girince erteleyip durduk. Hafta sonu arkadaşın evinde buluşup mantılarımızı yaptık ve tadına bakanlardan tam puan onayını aldık::)))).Aslında yapım aşamalarını da çekmek istiyordum ama hem muhabbet edip hem de yapım aşamaları çekilmiyormuş, fotoğraflamayı unutmuşum:::)))).Neyse ki geçen haftalarda kayınvalidem için yaptığımda fotoğraflamıştım. Nedense mantı yapmanın zor olduğu düşünülür ama birkaç defa hamur açmışsanız kolaylıkla yapabileceğiniz bir lezzet. Tek dikkat etmeniz gereken nokta hamurun oldukça sert olması ve açmadan önce buzdolabında soğuk bir ortamda bekletilmesi…











LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats