25 Mart 2013 Pazartesi

Karamelize soğanlı & Cevizli tam buğday unlu ekmekler





Karamelize soğan tek başına ayrı bir yazı konusu olacak kadar harika bir lezzete sahip. Cevizle birlikte ekmeğin içerisine eklenince ise lezzetini ben anlatmadan siz tahmin edin ya da en iyisi mutfağa girip hemen deneyin::))) Benim en sevdiğim ekmek çeşitleri arasında üst sıralarda yerini alıyor. Özellikle de kahvaltıda çayla birlikte tüketirseniz değmeyin keyfinize…

Malzemeler:
  • 10 su bardağı HATAP tam buğday unu
  • 5 su bardağı ılık su
  • 1 paket yaş maya
  • 1 çay kaşığı eker
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 1su bardağı kırılmış ceviz
  • 3–4 adet karamelize edilmiş soğan


Karamelize soğan için;
  • 3–4 adet kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • Tuz

 Soğanları yarım ay şeklinde doğrayın. Teflon tavada sıvıyağ ve tuz ilave ederek kısık ateşte ara sıra karıştırarak soğanlar karamelize olana kadar soteleyin. Ocaktan alıp soğutun. Kavurma işlemi kısık ateşte yapıldığı için biraz uzun sürebilir ama çok lezzetli oluyor.









Hazırlanması:
  •  Ilık suyun içerisine şeker ve mayayı ekleyip karıştın.
  • 10 dakika kadar bekletin. 
  • Maya kabarmaya başlayınca tuzunu, cevizini, karamelize soğanı ekleyip karıştırın.
  •  Unu yavaş yavaş ilave ederek yumuşak bir hamur yoğurun.
  • Yoğurduğunuz hamuru ağzı kapalı olarak ılık bir ortamda yarım saat kadar mayalanması için bekletin.
  •  Mayalanan hamurunuzu istediğiniz büyüklükte eşit parçalara ayırın (ben genellikle 3 eşit parçaya ayırıyorum).
  • Elinizle istediğiniz şekli verin ve fırın tepsisine yerleştirin (yuvarlak ya da oval şekil verebilirsiniz, ben bazen yuvarlak kelepçeli kek kalıbına yerleştirip pişiriyorum. Şekil verirken elinizi sıvıyağa ya da suya batırırsanız hamur elinize yapışmaz)
  • Fırın tepsisine yerleştirdikten sonra da yaklaşık yarım saat kadar tepsi mayasının gelmesi için bekletin.
  • 180 derecelik fırında ekmeklerinizi 45 dakika kadar pişirin.(pişme süresi fırınınıza ve ekmeğinizin kalınlığına göre değişecektir, pişme süresini kendiniz ayarlayabilirsiniz.

Not:
Sadece cevizli ekmek pişirmek isterseniz de tarifteki soğanları çıkarmanız yeterli olacaktır.







4 yorum:

  1. elıne sağlık mıs gıbı ekmek kokusu geldı buralara

    YanıtlaSil
  2. mis gibi ev ekmeği
    ellerine sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  3. pardon tamam yazmışsınız...

    YanıtlaSil
  4. pardon tamam yazmışsınız...

    YanıtlaSil

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats