10 Nisan 2013 Çarşamba

Ev Yapımı Donut




Hafta sonu, minik Verda Suyun isteği üzerine evde çikolatalı lezzetler denemesi vardı. Bunlardan ilki olan ev yapımı cocostar tarifini paylaştım, bir diğeri ise evde donut yapımıydı. Zaten son yıllarda özellikle de gıda konusunda bilinçlenmeye başladıktan sonra dışarıda yemeye güvenemediğimiz her şeyi evde yapar hale geldim. Bu durumda çocuklar hallerinden oldukça memnunlar, mutfakta yeni şeyler üretmeyi çok sevdiğim için ben de halimden hiç şikâyetçi değilim tabiî ki. Sizlerde yeni şeyler denemeyi seviyorsanız, sevdiklerinize gönül rahatlığı ile yedirebileceğiniz ev yapımı donutlar yapmak istiyorsanız, tarif benden yapması sizden…







Malzemeler:
  • 1 su bardağı ılık süt
  • Yarım su bardağı ılık su
  • Yarım su bardağı şeker
  • 1 paket instant kuru maya(10 gr.)
  • 2 çay kaşığı (silme) tuz
  • 1 yumurta
  • 2 yemek kaşığı MURATBEY tereyağı (oda sıcaklığında)
  • Aldığı kadar HATAP un

Kızartmak için, sıvıyağ
Üzeri için; eritilmiş bitter çikolata
Süslemek için; şekerlemeler, renkli çikolatalar

Hazırlanması:
  •  Derin bir karıştırma kabının içerisinde süt, su, şeker ve mayayı karıştırıp 10 dakika ılık bir ortamda bekletin. 
  • Sıvı karışımın içerisine tuz, yumurta ve iyice yumuşamış tereyağını ilave edip elinizle karıştırın. 
  • Aldığı karda un ilavesi ile ele yapışmayan ve çok sert olmayan bir hamur yoğurun. (Ben bu aşamada 4,5 su bardağı kadar un kullandım, tereyağı ve yumurtanın büyüklüğüne göre miktar değişebilir, kontrollü olarak ekleyin)
  • Hamuru mayalanması için ağzı kapalı olarak ılık bir ortamda yarım saat bekletin.
  •  Mayalanan hamurdan elinizle istediğiz büyüklükte parçalar koparıp yuvarlayın. 
  • Yuvarladığınız hamur parçalarının tam ortasına bir şişe kapağını batırarak yuvarlaklar açın.
  •  Bu şekilde tezgâhın üzerinde 15-20 dakika kadar daha bekletin.
  •  Mayalanan donutları kızdırılmış sıvıyağın içerisine bırakın ve ocağın altını hemen kısıp kısık ateşte arkalı önlü kızartın.
  •  Kâğıt havlu serilmiş bir tabağa alıp fazla yağlarını alın. donutlarınız soğuyunca eritilmiş çikolataya batırıp yağlı kâğıt üzerine alın ve istediğiniz şekilde süsleyin. 
  • İsterseniz hiç çikolataya batırmadan soğuyunca pudra şekeri serpebilirsiniz.


Not: kızartma işlemini yaparken çok dikkatli olmalısınız. Önce kızgın yağa atıp hemen ocağı en kısık ateşe alın ve kızartma işlemine öyle devam edin. Çünkü çok çabuk kızarıyor ve içi hamur kalabiliyor. Kısık ateşte ara sıra alt üst ederek kızartırsanız, donutların içi de çok güzel pişiyor. Bir de, şekil verdikten sonra mayalanma esnasında şekiller biraz bozulabiliyor mayalandığı için. Bu nedenle ben, donutlar mayalandıktan sonra kızartmadan hemen önce tekrar şişe kapağı ile yuvarlakları biraz daha büyültüp kızarttım. Şekiller daha düzgün oldular.





6 yorum:

  1. çikolatalı süper olmuş,sadece çocuklar değil bizim için de güzel,tabi kg.takmazsak ,ellerinize sağılık.

    YanıtlaSil
  2. Hemen tarifi not ettim çok iyi oldu eline sağlık

    YanıtlaSil
  3. off,ooofff, ooffff süper görünüyo ellerinize sağlık..şu yemek yapma işi okadar zor geliyo ki banaaa:(( belki bi gün çılgınlık yapar denerim tarifi, görüşmek üzere:))

    YanıtlaSil
  4. Canim ellerine saglik nefis görünüyor tarifini deneyecegim sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Ellerinize sağlık, çok güzel görünüyorlar. Geçenlerde bizde yaptık, gerçekten müthiş bir lezzet...

    YanıtlaSil
  6. nefis görünüyor biraz yorucu ama evde yapmak gibisi yok...ellerinize saglık...

    YanıtlaSil

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats