15 Mayıs 2013 Çarşamba

Tahinli çelenk çörek




Yapım aşamalarını Pinterest’te çokça gördüğüm bu nefis çöreği yapmak uzun zamandır aklımdaydı. Köy mutfağından Sema hanım’ın gönderdiği ev yapımı tahinle, çok sevdiğim tahinli çörekleri bu şekli uygulayarak hazırladım. Zaten çok lezzetli olan tahinli çöreklerim harikada bir görüntüye sahip oldular. Yapım aşamalarını da fotoğrafladığım çelenk çörekleri poğaçalarınızda da uygulayıp farklı görüntüler elde edebilirsiniz.







Malzemeler:
  • 2 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 2 yemek kaşığı Muratbey tereyağı
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket instant kuru maya
  • Bir tutam tuz
  • 6 su bardağı HATAP un

 İç malzemesi için;
  • 1 su bardağı tahin
  • 1 kâse şeker
  • 1 kâse ince kırılmış ceviz-fındık karışımı







Hazırlanması:
  • Ilık süt, su, sirke, oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı, şeker ve kuru mayayı derin bir kaba alıp karıştırın. 
  • İçerisine bir tutam tuz ve aldığı kadar un ilavesi ile ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurun.
  • Hamurun ağzını kapatıp ılık bir ortamda yarım saat mayalanması için bekletin.
  •  Mayalanan hamuru eşit bezelere ayırıp 10 dakika dinlendirin. 
  • 10 dakika kadar beklettiğiniz bezeyi yağlanmış tezgâh üzerine alıp elinizle dikdörtgen şeklinde büyültün (ben geniş bir tepsi içerisinde açtım).
  • Açtığınız dikdörtgen hamurun üzerine kaşık yardımıyla tahin gezdirin. 
  • Tahinin üzerine şeker daha sonra ise ceviz-fındık karışımını gezdirip rulo yapın. 
  • Ruloyu uzunlamasına tam ortadan bir bıçak yardımıyla kesin.
  •  Kestiğiniz ruloyu kesik kısımlar dışta kalacak şekilde simit yapar gibi örün.
  •  Ördüğünüz rulonun iki ucunu birleştirip tepsiye yerleştirin. 
  • Diğer bezelere de aynı işlemi uygulayıp 10 dakika kadar tepside bekletin ve üzerlerine yumurta sarısı sürün.
  • 190 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin


.


4 yorum:

  1. ellerinize sağlık çok güzel görünüyor...

    YanıtlaSil
  2. Bugünlerde hangi blogu açsam bu tahinli nefis şeyle karşı karşıya kalıyorum.

    Ellerine sağlık .

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Bu gevurların işi gücü yok biz imrenelim diye şeki üretip duruyorlar galiba :))

    İşin içine tahin girince ayıla bayıla yerim. Ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  4. cok guzel olmus elıne sağlık

    YanıtlaSil

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats