21 Haziran 2013 Cuma

Çorum yemekleri etkinliği 13.tarif: Fısırık tatlısı




Etkinliğimizin 13.tarifi özellikle Ramazan’da iftar sofraları için hazırlanan bir tatlımız olan fısırık. İftar saatine yakın hazırlanır ve şerbetlenerek günlük taze olarak tüketilir. Eskiden yapımında karbonat kullanılıyormuş ama şimdilerde maya ile yapılıyor. Lokma tatlısından farkı ise fısırığın daha yumuşak olması.

Etkinliğimize benim çok sevdiğim bu nefis tatlımız ile katılan Ayşe Ş. Hanım’a teşekkür ediyorum…

Malzemeler:
  • 2 su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı kuru maya
  • 1 adet yumurta
  • 2 adet kesme şeker
  • 1 su bardağı ılık su
  • Bir tutam tuz


Kızartmak için; sıvı yağ

Şerbeti için;
  • 2,5 su bardağı şeker
  • 2,5 su bardağı su
  • 1/4 limon


Şekeri ve suyu bir tencereye alıp kaynatın. Ocaktan inmesine yakın limon suyunu ekleyin. 
Bir taşım daha kaynadıktan sonra ocaktan indirin ve soğumaya bırakın.

Hazırlanması:


  • 1 su bardağı ılık suda 2 adet kesme şekeri eritin, kuru mayayı ekleyip karıştırın ve mayalanmasını bekleyin. 
  • Unu, mayalı suyu, tuzu ve yumurtayı ekleyerek akıcı bir hamur elde edinceye kadar yoğurun ve kapağını kapatıp mayalanmaya bırakın.
  •  Derin bir tencerede sıvı yağı kızdırın.
  •  Hamurdan küçük parçalar kopararak kızgın yağın içerisine atın ve alt üst ederek kızartın. 
  • Kızaran hamurları soğuk şerbetin içine atın. 
  • Şerbeti çeken tatlıları servis tabağına alın.  



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats