21 Haziran 2013 Cuma

Çorum yemekleri etkinliği 15. tarif: Etli keşkek




Etkinliğimizin 15.tarifi özellikle düğünlerde düğün yemeği olarak yapılan, ismini ve lezzetini neredeyse bilmeyenin olmadığı keşkek yemeğimiz. Genellikle düğünlerde servis sırasında tepsilere konulur ve ortası açılıp et yemeği (yahni) ile birlikte servis edilir. Malzemeler aynı olmakla birlikte yapım aşamasında yöresel farklılıklar bulunmaktadır.

Etkinliğimize bu harika düğün yemeğimiz ile katılan Şeyma Hanım’a teşekkür ediyorum.

Malzemeler:
  • 1 kilo kemikli dana eti (biraz yağlı)
  • 3 su bardağı keşkeklik buğday
  • 1 adet büyük boy soğan

 Sos için;
  • 5–6 yemek kaşığı tereyağı
  • Kırmızı Pul biber


Tavaya 5–6 yemek kaşığı tereyağını alıp kızartın üzerine isteğe göre pul biber ve ilave ederek servis yapabilirsiniz.” Ben bu kez tereyağında 1 kâse dövülmüş ceviz ve biraz pul biberi kızartıp servis yaptım. Denemenizi tavsiye ederim demiş “ Şeyma Hanım.

Hazırlanması:

  • Öncelikle buğdayı yıkayıp bir gece önceden ıslatın.
  •  Düdüklü tencereye (veya güvece) en alta ince doğranmış soğanı, üzerine eti, buğdayı ekleyip tuzunu ve malzemelerin üzerini dört parmak geçecek kadar suyunu ilave edip ağzı kapalı bir şekilde kaynatın.
  • Kaynamaya başladıktan sonra tencereyi ocağın en küçük bölümüne alıp kısık ateşte en az 2 saat ağzı açılmadan ve hiç karıştırılmadan pişirin. 
  • Suyu az gelirse su ilave edebilirsiniz.
  •  Piştikten sonra büyük bir tahta kaşık yardımıyla kaşığın arka kısmı ile buğdaylar ezilene kadar karıştırıyoruz. (buna güdellemek deniliyor).
  • Bu aşama biraz zorlu olduğu için robottan yardım alabilirsiniz.
  •  Keşkeklik buğday ezilip etle birleşene kadar bu işleme devam ediyoruz.
  •  Servis tabağına alıp üzerine sos gezdirip sıcak olarak servis edin.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats