21 Haziran 2013 Cuma

Çorum yemekleri etkinliği 17.tarif: Yoğurtlu - bulgurlu yaprak sarması




Etkinliğimizin 17. tarifi bol bakliyatlı bir lezzet olan yoğurtlu- bulgurlu yaprak sarması ya da bakliyatlı yaprak sarması. Hazırlaması ve sarması biraz zahmetli gibi görünse de yerken çok keyif alacağınız nefis bir yemek.


Etkinliğimize bu harika tarif ile katılan hemşehrim Yemek Cini’ne teşekkür ediyorum. Arkadaşımızın bizler için hazırladığı diğer yöresel yemeklerimize ulaşmak isterseniz burayı tıklayabilirsiniz

Malzemeler:

  • 1/2 su bardağı nohut
  • 1 su bardağı kuru börülce
  •  1 su bardağı yeşil mercimek
  • 1/2 su bardağı kuru iç bakla
  •  1,5 su bardağı bulgur
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  •  3 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı salça
  •  1 demet taze nane
  • 1 demet maydanoz
  • 1/2 demet dereotu
  • Tuz
  •  Asma yaprağı


Salçalı Su İçin;
  •  1 yemek kaşığı salça
  • Su
  • Tuz
  •  Çok az sıvı yağ

Üzeri İçin;
  • Sarımsaklı yoğurt
  •  Kızdırılmış tereyağı

Hazırlanması:
  • Nohut, börülce, mercimek ve iç baklayı geceden ıslatın.
  • Nohudu yarı pişecek şekilde haşlayın. 
  • Sonra üzerine börülceyi ekleyin. 
  • Börülcenin de pişmesine yakın iç bakla ve mercimeği ekleyin. 
  • Hepsini 1 – 2 taşım kaynatın. Yalnız suyunun çok olmamasına dikkat edin. 
  • Suyunu çektikçe üzerine azar azar kaynar su ekleyin. 
  • Daha sonra altını kapatın ve içine ayıklanmış bulguru ekleyin, karıştırıp demlenmeye bırakın.
  •  Küçük bir tencereye sıvıyağı alıp 3 adet soğanı kavurun. (Soğanları yemeklik doğrayabilirsiniz ama blendırdan geçirmenizi öneririm.) 
  • 2 yemek kaşığı salça ve tuz da ekleyin ve güzelce kavurun.
  •  Salçalı karışımı, haşladığınız bakliyatların üzerine dökün ve karıştırın.
  •  Üzerine de ince kıyılmış yeşillikleri ekleyin. Birbirine iyice karışana kadar karıştırın.

İçinin Hazırlanması İçin Farklı Bir Alternatif: Bulgur hariç bütün bakliyatları geceden ıslatın. Nohut ve kuru börülceyi yarı pişene kadar haşlayın, süzün. İçine ıslatılmış mercimeği, iç baklayı, bulguru, salçayı, soğanı, yağı ve yeşillikleri çiğden ekleyip karıştırın. Yalnız bu şekilde yaptığınız zaman dolmaları biraz daha uzun süre pişirmeniz gerekir.
Püf Noktası: Bakliyatlar haşlanıp bulgur eklendikten sonra, fazla büyük olan iç baklaları elinizle 1 – 2 parçaya kırarsanız, yaprak delinmeden dolmaları daha rahat sararsınız.
  •  Bu dolmanın şekli ve dolayısıyla da sarılış şekli biraz farklıdır. Avucunuzun parmak tarafına yakın bir yerine serdiğiniz asma yaprağının içine 1 tatlı kaşığı kadar bu içten koyun. 
  • Alttaki gibi üstündeki katı katlayın. 
  • Sonra sırasıyla yanları üst üste kapatıp elinizde parmaklarınızla; şekli dikdörtgen olacak şekilde sarın. 
  • Sardığınız dolmaları tencereye üst üste sıralar halinde dizin. 
  • Bir kâsede 1 yemek kaşığı salçayı sulandırın. İçine tuz katın.
  •  Sadece yapraklara parlaklık vermesi için çok az miktarda sıvı yağ ekleyin. 
  • Salçalı suyu dolmaların üzerine gezdirin. 
  • Suyu, dolmaların yarısına gelecek şekilde ayarlayın.
  •  Bu dolmanın özelliği biraz sulu olmasıdır. Yani bildiğimiz zeytinyağlı dolma gibi olmayacak. 
  • Dolmayı önce yüksek, sonra kısık ateşte pişirin. 
  • Servis ederken üzerine sarımsaklı yoğurt dökün ve kızdırılmış tereyağı gezdirin.( Yanında kuru soğan ya da taze soğan şiddetle tavsiye edilir )


  

  



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats