22 Haziran 2013 Cumartesi

Çorum yemekleri etkinliği 24.tarif: Köle hamuru (lop) tatlısı, yumurtalı taze fasulye,sirkeli cacık



Etkinliğimize üç farklı yöresel tarif gönderen Nigar Hanım’a teşekkür ediyorum. İlk tarifimiz cevizli, pekmezli ve şekerli hazırlanan lop tatlısı da denilen Köle hamuru tatlısı. Daha önce tarifini verdiğim Malak yemeğinin şekerli hali. Aslında Papa tatlısıyla da çok benziyorlar ama farklı olarak ceviz ve şeker ilave edildiği ve şekil olarak değişik olduğu için bu tarifi de paylaşmak istedim sizlerle.

Köle hamuru tatlısı

Malzemeler:
  • 2 su bardağı un
  • 2,5 su bardağı su 
  • 1 fincan pekmez
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 fiske tuz
  • Toz şeker
  • Ceviz

 Hazırlanması:
  •  2,5 su bardağı su bir tencerede kaynatılır. 
  • Un, eler gibi yavaş yavaş kaynayan suya ilave edilir.
  •  Hamur kısık ateşte sürekli karıştırılarak iyice pişirilir. 
  • Yerken damağa yapışmayacak şekilde pişmesi gerekiyor.
  •  Kaşığın ucuyla pişen hamurdan parçalar alınır diğer bir kaşık yardımıyla sıyrılarak servis tabağına dizilir ( Arasıra kaşık suya batırılır ki hamur yapışmasın).
  • Servis tabağına alınan hamurların üzerine önce pekmez, isteğinize göre 1 kaşık toz şeker ve iri çekilmiş ceviz serpilir.
  •  En üste tereyağı kızdırıp dökülür.

  
Yumurtalı Taze Fasulye

Malzemeler:
  • 1 kilo taze fasulye|
  • 2 adet soğan
  • 1 adet domates
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1yemek kaşığı
  • 2 adet yumurta
  • Karabiber
  • Kırmızı pul biber                                                                                                                                    
  • Tuz

Hazırlanması:
  • Soğanları yemeklik doğrayıp yağda kavurun. 
  • Doğranmış domatesleri ilave edin. 
  • Salçayı da ekleyip biraz daha kavurun. 
  • Temizlenip ayıklanmış fasulyeleri ilave edip hepsini birlikte susuz bir müddet kavurun.
  •  Üzerine kaynar 3 su bardağı su koyun ve fasulyeler pişinceye kadar kısık ateşte pişirin.
  •  Fasulyeler pişince ocağı kapatın ve ayrı bir tavada 2 yumurtayı tereyağında pişirin.
  •  Fasulyelerin üzerine ekleyin


Sirkeli Cacık

 Çorum’un en meşhur yemeklerinden olan İskilip Dolmasının lezzetini duymayan yoktur sanırım. Her ne kadar etkinliğimize İskilip Dolması gelmemiş olsa da, yemeğin yanında servis edilen Sirkeli Cacık tarifimizi göndermiş arkadaşımız. Belki İskilip Dolmasının yapılışını da ben sizlere anlatırım ayrıntılı olarak bir gün belli mi olur.

Hazırlanması:

2 adet salatalık soyulur.  Bir derin bir kâseye rendelenir. Bir kâse yoğurt ve 1–2 diş ezilmiş sarımsak ilavesiyle çırpılır. Salatalıkların içerisine ilave edilir. Tuz katılır.2 yemek kaşığı üzüm sirkesi ilave edilip karıştırılır.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats