12 Haziran 2013 Çarşamba

Çorum yemekleri etkinliği 3.tarif:Kuru Mantı




Etkinliğimizin 3.tarifi Çorum’un en sevilen lezzetlerinden bir tanesi olan Kuru Mantı. Bu güzel yöresel lezzetimiz ile etkinliğimize katılan Arzuya Göre bloğuna teşekkürlerimi gönderiyorum.
Oyalayıcı ve zor gibi görünse de tadına baktıktan sonra tüm yorgunluğunuza değdiğini düşüneceğinizden eminim. Sevgili Arzu’nun yapım aşaması fotoğraflarıyla bilmeyenlerin de kolaylıkla yapabileceğini düşünüyorum. Hele de imece usulü birkaç arkadaşınızla birlikte yaparsanız işiniz daha da kolay olacaktır.

Arzu’nun notu; kuru mantı yapmak için; aynı boyutlarda ince kenarlı 2 adet tepsiye ihtiyacınız var. Böylece mantıyı daha pratik bir şekilde pişirebilirsiniz.







Malzemeler:
  • 5 su bardağı  HATAP un
  • 1,5 su bardağı su
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

İç malzemesi:
  • 250 gr. kavrulmuş kıyma
  • Kıyılmış maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz

İç malzeme için; kavrulmuş kıyma, kıyılmış maydanoz, karabiber ve tuzu karıştırın.

Kızartmak için:
Tereyağı

Sos için;
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı  domates salçası
  • 1 yemek kaşığı  biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 3 su bardağı et suyu, kemik suyu ya da tavuk suyu
  • 3 su bardağı su

Bir tencereye tereyağını ekleyip kızdırın. Üzerine salçaları ve pul biberi ekleyip et suyunu  ve suyu ilave edin. Tuzunu ilave edin ve kaynatın.

Üzeri için;

Büyük bir kâse sarımsaklı yoğurt





Hazırlanması:
  • Öncelikle et suyunu hazırlayın.( Ben biraz etli olan kemikleri kaynattım. Siz ister et suyu, ister kemik suyu, isterseniz de tavuk suyu hazırlayabilirsiniz.)
  • Un, su, tuz ve zeytinyağı ile biraz sert bir mantı hamuru yoğurun. 
  • Üzerini temiz nemli bir bezle örtün ve 10–15 dakika dinlendirin. 
  • Hamuru 2–3 eşit parçaya bölün ve bezeler yapın.
  •  İlk bezeyi unlu zeminde 1–1,5 mm. kalınlığında açın.
  • Hamuru, büyük bir çay bardağının ağzı veya herhangi yuvarlak bir kalıpla aralıksız olarak kesin. (Kenar kısımlardan çıkan hamurları kurumadan hemen toparlayın. İyice yoğurup yeniden açmak üzere bir poşete alın. Hamur bittikçe diğer bezelere de aynı işlemleri uygulayın.)
  • Kesilen yuvarlakların içerisine  iç malzemeden koyup; resimlerdeki gibi şekil verin. 
  • Hamur bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın.
  • 30–32 cm. çapında yuvarlak bir tepsiyi 3–4 yemek kaşığı sıvıyağ ile yağlayın. 
  • Mantıları tepsiye ters çevirerek sıkı bir şekilde dizin.
  • Tepsideki mantıların üzerine aralıklı olarak parça parça tereyağı koyun. 
  • Tepsiyi ocağa alın ve kısık ateşte çevirerek kızartın. 
  • Mantıların altını bir spatula yardımıyla kontrol edin ve tüm tepsi kızarınca ocaktan alın.
  •  Ilıyan tepsinin üzerine aynı büyüklükte bir tepsi kapatıp; ters çevirin (alt-üst yapıyoruz).
  • Sonra yine çok az parça parça tereyağı ekleyerek ve çevire çevire mantıların diğer yüzünü de kızartın. 
  • Kızartırken altını sürekli kontrol edin ki yanmasın.
  • Mantıların üzerine hazırladığınız kaynar salçalı suyu dökün ve tekrar ocak üzerinde mantılar salçalı suyunu çekene kadar çevirerek pişirin. 
  • Suyunu çeken kuru mantıları sıcak olarak servis yapın. İster tepside, isterseniz de servis tabağında servis edebilirsiniz.
  •  Servis sırasında üzerlerine sarımsaklı yoğurt gezdirin.



4 yorum:

  1. Yöresel genel bir etkinlikmi sadece un ile yapılan tarifler etkinliğimi cnm? Ben de katılmak istiyorum bir Edirneli olarak ama gelinimiz Çorumlu :)
    Kolay geldin cnm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çorum yemekleri etkinliği,isteyen herkes katılabilir:::))

      Sil
  2. ne güzel görünüyorlar..:) ellerine sağlık..

    mantıları ocak yerine fırında kızartsak olmaz mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler, arkadaşımızın ellerine sağlık,harika bir lezzet...
      Fırında kızartılırsa aynı lezzeti vermez sanırım,bir de özelliği ocakta kızartılması

      sevgiler...

      Sil

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats