19 Haziran 2013 Çarşamba

Çorum yemekleri etkinliği 7.tarif: Cızlak /Cızlamba /cızlama




HATAP UN desteğiyle devam eden etkinliğimizin 7.tarifi krep hamuruna benzerliğiyle aslında çok tanıdık bir lezzet olan cızlak. Cızlamba ya da cızlama olarak da biliniyor. Eskiden hamuru karbonatla hazırlanır ve saç üzerinde odun ateşinde pişirilirmiş. Şimdilerde çoğu yemekte olduğu gibi cızlakta da değişiklikler olmuş ve karbonatın yerini maya, sacın yerini ise teflon tavalar almış. Odun ateşinin yerini tutmasa da mutlaka denemenizi tavsiye edeceğim kahvaltılık lezzetlerden…

Tarifi bizlerle paylaşan Ayşe hanım’a teşekkürlerimi gönderiyorum…

Malzemeler:

  • 4 su bardağı un 
  • 4 su bardağı süt
  • 1 tane yumurta
  • 1 tatlı kaşığı kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Hazırlanması:

  • Derin bir karıştırma kabının içerisine yumurtayı ve tuzu alıp çırpın.
  •  Üzerine sütü ekleyip karıştırın.
  •  Sütün içerisine mayayı ve unu yavaş yavaş ilave ederek karıştırmaya devam edin.(kek hamurundan biraz daha sıvı bir hamurunuz olacak)
  • Hazırladığınız hamuru 10–15 dakika kadar mayalanması için bekletin. 
  • Teflon tencerenizi çok az tereyağı ile yağlayın ve ısıtın.
  •  Isınan tavaya bir kepçe cızlak hamurundan döküp tavanın her yerine yayın.
  •  Hamurunuzu alt üst ederek iki tarafının da pişmesini sağlayın. 
  • Pişen cızlamalarınızı servis tabağına alıp sıcakken yağlayın. 
  • Kalan hamur malzemesi bitene kadar aynı işlemi uygulayın. 
  • Sıcak olarak servis edin.


Not: tavayı her defasında yağlamanıza gerek yok, yapışmaması için yağı gittikçe 3–4 cızlamada bir yağlayabilirsiniz.isterseniz de hamurun içerisine sıvıyağ ilave edip tavayı hiç yağlamayabilirsiniz.sadece süt kullanmak istemezseniz ya da yeterli gelmezse su+süt+yoğurt karışımı ile de yapabilirsiniz.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats