24 Haziran 2013 Pazartesi

Çorum yemekleri etkinliği: Hasuda




Etkinliğimiz çerçevesinde kuraya katılacak tariflerimizi bitirdik, kura sonuçlarını sizlerle daha sonra paylaşacağım. Sıradaki tarifimizi yengem göndermiş, kuraya dâhil etmeyeceğim için en sona bırakmak istedim. Fotoğraftaki harika tatlı benim çok sevdiğim, şimdilerde unutulmaya yüz tutmuş lezzetlerden bir tanesi olan Hasuda. Nişasta Helvası ya da Beyaz Helva olarak ta biliniyor. 

Çok az malzemeyle kısa sürede hazırlanabilen bir tatlı.Zaten eski tariflerin çoğunluğu da böyle değil mi? Sade, birkaç malzemenin bir araya gelmesiyle ortaya harika lezzetler çıkıyor. Eski hanımların evinde un ve su bazen de nişasta bulunması yeterli oluyormuş yeni bir yemek ortaya çıkarmaları için. Yanına da bir malzeme daha bulurlarsa ki tariflere baktığımızda bu, bazen patates, bazen yağ, bazen yumurta belki de çok az kıyma olur genelde.”Çok şükür verdiğin nimetlere Rabbim” diyerek kalkarlardı sofradan, bir de şimdilerdeki sofralarımızı ve tariflerimizi anımsasak…

Etkinliğimize bu harika yöresel tatlımız ile katılarak arşivimizi zenginleştiren yengeme teşekkür ediyorum.

Malzemeler:
  • 5 yemek kaşığı nişasta (köy nişastası olursa daha iyi olur)
  • Yarım su bardağı su
  • 4 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı su (yağın içine eklemek için)


Hazırlanması:

  • Suyu derin bir kâsenin içerisine alıp üzerine nişastayı ekleyin ve kaşıkla karıştırarak nişastanın açılmasını(erimesini) sağlayın.
  •  Şekeri de ilave edip karıştırın. 
  • Bir tavaya sıvıyağı ekleyin ve yağın ısınmasını bekleyin. 
  • Yağ kızınca tavayı ocaktan alın ve biraz bekleyin. 
  • Yağ hafif ılımaya başlayınca suyu içerisine ilave dip tavayı tekrar ocağa alıp ısıtın. 
  • Yağın içerisine suyla açtığınız nişastayı dökün. 
  • Dökerken de bir taraftan karıştırın. 
  • Sürekli karıştırarak ve toplanan nişastayı kaşık yardımıyla dağıtarak tane tane oluncaya kadar tatlımızı pişirin. 
  • Köy nişastası ile yaptığınızda tatlımız kendiliğinden dağılacak ve irmik helvası kıvamında olacaktır.
  •  Ama maalesef hazır satılan nişastalar toplandığı için sürekli kaşığın arka tarafı ile dağıtmak gerekiyor.




1 yorum:

  1. Şimdi malzeme bol ama insanlar misafir ağırlamayır evlerinde, hayretle karşılıyorum.. Rabbim evimizden bereketi ve misafiri eksik etmesin inşallah.


    Köy nişastasını kim kaybetmiş de bulalım :) Yengenin ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats