24 Temmuz 2013 Çarşamba

Mayasız Akıtma (Sıkma, Cızlak ya da Cızlama)





Rahmetli dedem çok severdi akıtmayı daha doğrusu bizim yöresel ismiyle cızlak-cızlama-cızlambayı. Tabi o zamanlar bahçede odun ateşinde, saç üzerinde yapılır, şimdikilere inat nasılda lezzetli olurdu.

 Krep ile akıtma arasında fark olup olmadığı da ayrı bir tartışma konusu. Benim bildiğim kadarıyla krep kabartma tozu ile yapılıyor ve bu nedenle de kekimsi bir dokusu oluyor. Akıtma (cızlak) ise karbonat ya da maya ile yapılır. İkisinin de kendine göre farklı bir lezzeti var. Ama ben akıtmanın hiçbir kabartıcı kullanılmadan yapılan halini de çok seviyorum. Tercih size kalmış damak tadınıza göre istediğiniz şekilde yapabilirsiniz…






Malzemeler:
  • 1 su bardağı süt
  • 1 yumurta
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 su bardağı un

 Hazırlanması:
  • Süt, yumurta, sıvıyağ, şeker (isteğe bağlı) ve tuzu karıştırma kabının içerisinde karıştırın.
  • Unu ilave edip çırparak pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar iyice karıştırın.
  • Teflon ya da krep tavasını çok az sıvıyağla yağlayın ve peçeteyle silerek fazla yağını alın.
  • Tava ısınınca altını kısıp kepçe yardımıyla tavaya karışımdan dökün ve her yerine eşit yayılmasını sağlayın. 
  • Akıtmaların bir tarafı kızarınca spatula yardımıyla diğer tarafını da çevirip kızartın ve servis tabağına alın.
  •  Hamur bitene kadar diğer akıtmalara da aynı işlemi uygulayın.


Not: ben bu miktarlar ile dört adet akıtma elde ettim, tavanızın büyüklüğüne göre miktar değişebilir. İsterseniz tarifteki şekeri kullanmayabilirsiniz. Süt miktarı az gelirse biraz daha süt ilave ederek kıvamını ayarlayabilirsiniz.isterseniz süt yerine su kullanabilirsiniz.





5 yorum:

  1. Krep de değil pankek de kabartma tozu kullanılır. :)

    Çok severim kahvaltılarda. Yapmak lazım bi sahura.

    Ellerine emeklerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  2. Kastamonu'da buna cizleme deniliyor. Elinize sağlık, çok güzel olmuş.

    YanıtlaSil
  3. çorumlu olan herkes cızlağı bilir sanırım canım. bencede cızlak kabartma tozu ve maya kullanmadan güzel .ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Deniycem bakalim simdi

    YanıtlaSil
  5. Ben Samsunluyum bizde cızlama derler ve yoğur, su,tuz ve unla yapılır.Sacda pişirilir alırkende tereyağ sürüp ateşten alınır.

    YanıtlaSil

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats