10 Nisan 2013 Çarşamba

Ev Yapımı Donut




Hafta sonu, minik Verda Suyun isteği üzerine evde çikolatalı lezzetler denemesi vardı. Bunlardan ilki olan ev yapımı cocostar tarifini paylaştım, bir diğeri ise evde donut yapımıydı. Zaten son yıllarda özellikle de gıda konusunda bilinçlenmeye başladıktan sonra dışarıda yemeye güvenemediğimiz her şeyi evde yapar hale geldim. Bu durumda çocuklar hallerinden oldukça memnunlar, mutfakta yeni şeyler üretmeyi çok sevdiğim için ben de halimden hiç şikâyetçi değilim tabiî ki. Sizlerde yeni şeyler denemeyi seviyorsanız, sevdiklerinize gönül rahatlığı ile yedirebileceğiniz ev yapımı donutlar yapmak istiyorsanız, tarif benden yapması sizden…







Malzemeler:
  • 1 su bardağı ılık süt
  • Yarım su bardağı ılık su
  • Yarım su bardağı şeker
  • 1 paket instant kuru maya(10 gr.)
  • 2 çay kaşığı (silme) tuz
  • 1 yumurta
  • 2 yemek kaşığı MURATBEY tereyağı (oda sıcaklığında)
  • Aldığı kadar HATAP un

Kızartmak için, sıvıyağ
Üzeri için; eritilmiş bitter çikolata
Süslemek için; şekerlemeler, renkli çikolatalar

Hazırlanması:
  •  Derin bir karıştırma kabının içerisinde süt, su, şeker ve mayayı karıştırıp 10 dakika ılık bir ortamda bekletin. 
  • Sıvı karışımın içerisine tuz, yumurta ve iyice yumuşamış tereyağını ilave edip elinizle karıştırın. 
  • Aldığı karda un ilavesi ile ele yapışmayan ve çok sert olmayan bir hamur yoğurun. (Ben bu aşamada 4,5 su bardağı kadar un kullandım, tereyağı ve yumurtanın büyüklüğüne göre miktar değişebilir, kontrollü olarak ekleyin)
  • Hamuru mayalanması için ağzı kapalı olarak ılık bir ortamda yarım saat bekletin.
  •  Mayalanan hamurdan elinizle istediğiz büyüklükte parçalar koparıp yuvarlayın. 
  • Yuvarladığınız hamur parçalarının tam ortasına bir şişe kapağını batırarak yuvarlaklar açın.
  •  Bu şekilde tezgâhın üzerinde 15-20 dakika kadar daha bekletin.
  •  Mayalanan donutları kızdırılmış sıvıyağın içerisine bırakın ve ocağın altını hemen kısıp kısık ateşte arkalı önlü kızartın.
  •  Kâğıt havlu serilmiş bir tabağa alıp fazla yağlarını alın. donutlarınız soğuyunca eritilmiş çikolataya batırıp yağlı kâğıt üzerine alın ve istediğiniz şekilde süsleyin. 
  • İsterseniz hiç çikolataya batırmadan soğuyunca pudra şekeri serpebilirsiniz.


Not: kızartma işlemini yaparken çok dikkatli olmalısınız. Önce kızgın yağa atıp hemen ocağı en kısık ateşe alın ve kızartma işlemine öyle devam edin. Çünkü çok çabuk kızarıyor ve içi hamur kalabiliyor. Kısık ateşte ara sıra alt üst ederek kızartırsanız, donutların içi de çok güzel pişiyor. Bir de, şekil verdikten sonra mayalanma esnasında şekiller biraz bozulabiliyor mayalandığı için. Bu nedenle ben, donutlar mayalandıktan sonra kızartmadan hemen önce tekrar şişe kapağı ile yuvarlakları biraz daha büyültüp kızarttım. Şekiller daha düzgün oldular.





8 Nisan 2013 Pazartesi

Evde cocostar yapımı





Küçüklerin ve hiç büyüyemeyen büyüklerin bayıldığı bir lezzetin ev yapımı tarifini paylaşacağım bugün sizlerle. Eminim bizim ailede olduğu gibi pek çok ailede de sevilecektir, özellikle de çocuklar tarafından. Benim tam bir cocostar sevdalısı kızım pek beğendi. Yapımı da oldukça kolay, malzemelerinse her evde bulunabileceğini düşünüyorum. Tek kötü tarafı bol kalorili olması…




Malzemeler:
  • 2 su bardağı hindistan cevizi
  • 1 su bardağı kaymak (krema da kullanabilirsiniz)
  • 2–3 yemek kaşığı pudra şekeri (ben kullanmadım)

 Üzeri için; 1 paket bitter çikolata

Hazırlanması:
  • Kaymağı ve şekeri karıştırma kabına alın.
  •  Üzerine yavaş yavaş hindistan cevizini ilave ederek karışımı yoğurun.
  •  Karışım toparlanınca yoğurmayı bırakın.
  •  Küçük bir kare ya da dikdörtgen borcam tepsiyi sudan geçirip suyunu süzdürün. 
  • Karışımın tamamını tepsinin içerisine döküp elinizle bastırarak yayın.
  •  Buzdolabında 1–2 saat bekleterek sertleşmesini sağlayın. (Ya da dondurucuda 30–60 dakika arasında sertleşene kadar bekletebilirsiniz.)
  • Sertleşen cocostarları bıçakla istediğiniz büyüklüklerde dilimlere ayırın.
  • Bir çaydanlığa ya da küçük bir tencereye su doldurup kaynatın. 
  • Üzerine ısıya dayanıklı cam bir kâse yerleştirip kâsenin içerisine çikolataları koyun ve benmari usulü suyun sıcaklığı ile çikolataların erimesini sağlayın. 
  • Eriyen çikolataların içerisine cocostar dilimlerini atıp her yerinin çikolataya bulanmasını sağlayın ve bir çatal yardımıyla alıp yağlı kâğıt serilmiş ir tepsiye alın. 
  • Bütün dilimlere de aynı işlemi uyguladıktan sonra tekrar buzdolabına koyup bu defa çikolataların donmasını sağlayın. 
  • Çikolatalar donduğu zaman servis edin.


 Not; ben şeker kullanmadım, çikolatada ki yeterli geldi ama şeker sevenler ekleyebilirler.
Kaymağı da hazır kullanmadım. Yoğurt yaparken kaynattığım sütten biriktirdiğim kaymağı kullandım.







6 Nisan 2013 Cumartesi

Taze bakla yemeği





Malzemeler:

  • 1 kilo taze bakla
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 1–2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 yemek kaşığı un
  • 2 su bardağı sıcak su

Hazırlanması:
  • Soğanı yemeklik doğrayıp sıvıyağda kavurun.
  • İçerisine ikiye bölünüp yıkanmış ve suyu süzülmüş baklaları ilave edin. 
  • Baklaların üzerine 1 yemek kaşığı unu serpiştirin ve karıştırın. 
  • Sıcak suyu ilave edip kaynatın. 
  • Düdüklü tencerenin ağzını kapatın ve kısık ateşte 15–20 dakika pişirin. 
  • Pişme süresi tencerenize göre değişecektir kendiniz ayarlayabilirsiniz. 
  • Piştikten sonra üzerine dereotu serpiştirip yoğurtla servis edebilirsiniz.


Ben normalde baklaları yukarıda anlattığım şekilde pişiriyorum. Bazen de aşağıdaki şekillerde pişiriyorum siz istediğiniz yöntemi kullanabilirsiniz.





İsterseniz; baklaları temizleyip, yıkayın ve düdüklü tencereye alın. Üzerine yemeklik doğranmış soğanı ve unu serpiştirin. Sıcak suyu ve sıvıyağı ekleyip kaynadıktan sonra kapağını kapatın ve kısık ateşte pişirin. Bu şekilde de soğanı kavurmadan bütün malzemeleri çiğ ekleyip daha pratik olarak hazırlayabilirsiniz.

Ya da;

 Hiç un ilave etmeden sırasıyla tariflerde ki aynı işlemleri uygulayarak pişirebilirsiniz. Ben çoğu zamanda bu şekilde yapıyorum.



4 Nisan 2013 Perşembe

Laleli kahvaltı sofrası




Kahvaltılıkların yanında el açması tepsi böreği ve krem peynirli kurabiyemizin lezzetlendirdiği kırmızı kahvaltı soframız. Kırmızı lalemizde başköşedeki yerini alınca en sevdiğim sofralardan birisi oluverdi…








Şükretmenin güzelliğinde, mutlu sofralarınız olsun!








3 Nisan 2013 Çarşamba

Kıbrıs tatlısı &Galeta unlu tatlı ya da Bayat ekmek tatlısı



Birkaç yıl önce eski oturduğum yerde kapı komşum yapıp getirmişti. Tarifini aldım ve o günden sonra da sıkça yapar oldum ama çok sık yapmama ve tadına bakan herkesin beğenmesine rağmen henüz burada paylaşmamışım her zaman ki gibi. Birçok farklı isimle biliniyor ve bu nedenle de başlık oldukça uzun oldu. İçerisinde un yok onun yerine galeta unu kullanılıyor. Şimdiye kadar ki sayısız denemelerimde hiç hazır galeta unu kullanmadım, hep evde kendi yaptıklarımdan kullandım. Sonuç gayet başarılı hiçbir fark yok. Hatta en son hafta sonu gelen misafirlerim için denediğimde tam buğday unu ile yaptığım ekmeklerden galeta unu yapıp kullandım, oldukça da lezzetli oldular.

Malzemeler:
  •  4 yumurta
  • Yarım su bardağı şeker
  • Yarım su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı hindistancevizi   
  • 1 su bardağı kırılmış ceviz
  • 1 su bardağı galeta unu
  • 1 paket kabartma tozu

Şerbeti için;
  • 3 su bardağı şeker(2 su bardağı şeker kullandım)
  • 4 su bardağı su(2,5 su bardağı su kullandım)

 Su ve şekeri tencereye alın ve kaynamaya başladıktan sonra 5 daha kaynatın ve ocağı kapatın. Not: Şerbet sıcak olacak.

Kreması:
  • 3 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı dolusu nişasta
  • 4 yemek kaşığı şeker

Bütün malzemeleri tencereye alın ve karıştırarak muhallebi gibi pişirin. Ara sıra karıştırarak muhallebiyi ılıtın ve ılıkken şerbetini çeken kekin üzerine yayın.

Hazırlanması:
  • Öncelikle kekimizi hazırlayıp soğutuyoruz.
  • Kek için yumurta ve şekeri mikserle köpürene kadar iyice çırpın.
  •  Sıvıyağı ilave edip çok az çırpın.
  •  Hindistancevizi, kırılmış ceviz, galeta unu ve kabartma tozunu ekleyip kaşık yardımıyla karıştın.
  • Hamuru yağlanmış tepsinizin her yerine eşit dağılacak şekilde yayın.
  • 180 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
  •  Fırından çıkartıp keki soğutun.
  •  Soğuyan kekinizin üzerine hazırladığınız sıcak şerbeti gezdirin.
  •  Kek şerbeti tamamen çekince üzerine hazırladığınız kremayı yayın ve buzdolabında soğutup servis edin.





Evde galeta unu yapımı




Uzun zamandır galeta ununu hazır kullanmıyorum, evde kendi yaptığım ekmeklerden yapıyorum. Taze ya da bayat ekmek hiç fark etmiyor. Tabi ki bayat ekmek olursa daha iyi olur, değerlendirmiş oluruz. Malzeme listesi vermeye gerek yok bu tarifimizde, yapımı oldukça kolay. Evdeki ekmeklerimizi küçük parçalara ayırıp teflon tavada ya da fırında biraz kurutuyoruz.( Ama miktar fazla olursa fırın daha iyi sonuç veriyor, tavada karıştırma işlemi biraz zorluyor.)
Kuruttuğumuz ekmekleri rondonun içerisine alıp iyice ufalanana kadar çekiyoruz.( Eğer çekilen ekmeklerinizin inceliği istediğiniz gibi olmazsa elekten geçirip daha ince bir galeta unu elde edebilirsiniz.)
Ben sonrasında galeta unlarımı buzdolabı poşetlerine paylaştırıp dondurucuda saklıyorum. Böylece her gerektiğinde elimin altında hazır olmuş oluyorlar. İster köfte içerisine ister tatlılara, böreklere.



2 Nisan 2013 Salı

Brüksel lahanalı patates püresi



Taze masa'dan gelen brüksel lahanalarının bir kısmını patates püresinin içerisine ilave ederek değerlendirdim. Özellikle et yemeklerinin yanına çok yakışacağını düşündüğüm, lezzetli bir yemek oldu. Ayrıca şaşırsam da, beyaz lahananın bile sarması dışında ki yemeklerini pek sevmeyen hane halkından geçer not aldı.

Malzemeler:
  • 2 adet orta boy patates
  • 12–15 adet brüksel lahanası
  • 1 yemek kaşığı Muratbey tereyağı
  • Tuz
  • Süt
  • Muskat rendesi (isteğe bağlı)

 Hazırlanması:
  •  Brüksel lahanalarının saplarını kesip sarı yapraklarını temizleyin ve yıkayıp suyunu süzdürün. 
  • Bir tencereye alıp üzerini geçecek kadar su ilave edip 10 dakika kadar haşlayın ve haşlandıktan sonra suyunu süzdürün.
  • Patatesleri küp küp doğrayın yıkayın ve bir tencereye alın.
  •  Üzerine haşlanmış lahanaları ekleyip üzerlerini çok az geçecek kadar su ilave edin ve patatesler pişip suyunu çekene kadar kısık ateşte kaynatın.
  • Ocağın altını kapatın.
  • Yarım çay bardağı kadar sütü ve tereyağını ilave edip, rondo, patates ezeceği ya da blendır ile püre haline getirin.


Not: süt miktarını arttırabilirsiniz.




Peynirli salatalık ruloları





Öyle uzun uzun yazacak malzeme listesi yok bugün ki tarifin, yapımı da oldukça kolay. Kahvaltı sofranızda yerini alacağı gibi çay saatleriniz içinde hazırlayabilirsiniz. Ben daha önce şurada paylaştığım kahvaltı soframız için hazırlamıştım ve aceleden içlerine çok az peynir doldurduğumu sonradan fark etmiştim. Malum bizim evde çok aceleci bir minik var J

Malzemeler:
  •  Salatalık
  • Peynir
  • Kürdan
  • Süzme yoğurt(isteğe bağlı)
  • Maydanoz ve dereotu (isteğe bağlı)

Hazırlanması:
  • Salatalıkları bıçak yardımıyla ya da salatalık soyacağı ile uzunlamasına çok ince olacak şekilde kesin.
  • Ayrı bir kâsede peyniri( isteğe bağlı olarak yoğurt, maydanoz, dereotu ilave edip) çatalla karıştırın.
  • Salatalıkların içlerine kaşıkla yerleştirip rulo olarak sarın ve açılmaması için kürdanla tutturun.



1 Nisan 2013 Pazartesi

Taze Masa (internetten mutfak alışveriş sitesi)




Özellikle büyük şehirlerde yaşam oldukça zorlamaya başladı insanları. En başlıca nedenleri arasında trafik geliyor hepimizin bildiği gibi, buda vakitsizlik olarak yansıyor hayatımıza. Hele de evde herkes çalışıyorsa en dikkat etmemiz gereken konulardan birisi olan mutfak alışverişine yeterince zaman ayıramıyoruz. Bu noktada imdadımıza online alışveriş yapabileceğimiz siteler yetişiyor.
Geçen haftalarda TAZE MASAdan gelen mail ile haberdar oldum sitelerinden bende. Gönderdikleri ürünler İstanbul-Çorum arasında uzun bir yol yaptıkları halde oldukça taze ve sağlam olarak ulaştılar. Bu ürünlerle denenmiş tarifleri ilerleyen günlerde sizlerle paylaşacağım inşallah…

Üreticiler, çiftlik ve tarlalardan sofranıza en taze ürünleri, gıda için olabilecek en ideal ortamda getirebilmek amacıyla bu işin uzmanlarını bünyemize dâhil ettik  ve tarlalardan sofranıza en kısa mesafeyi oluşturduk!” diyor taze masa ekibi.
Sizlerde http://www.tazemasa.com/ adresine tıklayarak sitelerine ulaşabilir,ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.







Kahvaltı soframızdan taze masa ürünleri ile hazırlanmış bir kare.


LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats