16 Mayıs 2013 Perşembe

Düdüklü tencerede bulgur pilavı



Birkaç yıl önce arkadaşım Ayla bahsetmişti düdüklü tencerede pirinç pilavı pişirdiğinden. Arkadaşımın tarifiyle ben de denemeler yaptım ama bir türlü fotoğraflayamadım haliyle de tarifini de veremedim sizlere. Bulgur pilavı pişirecekken son anda düdüklüde neden olmasın diyerek arkadaşımın yöntemiyle denedim bu defa. Ve sonuç memnun edince fotoğraflayıp sizlerle paylaşmak istedim.15 dakika gibi kısa bir sürede nefis bir bulgur pilavımız oldu.


Hayırlara vesile olmasını temenni ettiğim Regaib kandiliniz mübarek olsun, dualarda buluşabilmek ümidiyle…

 Malzemeler:
  • 2 su bardağı pilavlık bulgur
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 2 orta boy kuru soğan
  • 1 adet yeşilbiber
  • 2 adet domates
  • 1 tatlı kaşı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Tuz

 Hazırlanması:
  •  Soğanı ve yeşilbiberi yemeklik doğrayıp sıvıyağda kavurun. 
  • Doğranmış domates ve salçaları da ilave edip tekrar kavurun. (Ben bu aşamada 2–3 yemek kaşığı önceden kavrulmuş kıyma ilave ettim. Siz kavrulmamış kıyma ilave edecekseniz ilk önce kıymayı ve soğanı kavurup diğer işlemlere aynı sırayla devam edin)
  • Yıkanmış ve suyu süzülmüş bulguru, tuzunu ve en son sıcak suyu ilave edip karıştırın.
  •  Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp düdüklü tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte 12–15 dakika kadar pişirin. 
  • Bir kaç dakika dinlendirip, sıcak olarak servis edin.


Not; ben kavrulmuş kıyma kullandım, siz kullanmayabilirsiniz ya da önce kıyma ve soğanı kavurup daha sonra sırasıyla diğer işlemleri takip edebilirsiniz.
Tencerenin kapağını kapadıktan sonra kısık ateşte12 dakika pişirip, ocağı kapattım. Kapağı kapalı olarak birkaç dakika dinlendirip, servis ettim. Siz süreyi düdüklü tencerenizin pişirme özelliğine/çabukluğuna göre kısaltıp, uzatabilirsiniz.







15 Mayıs 2013 Çarşamba

Tahinli çelenk çörek




Yapım aşamalarını Pinterest’te çokça gördüğüm bu nefis çöreği yapmak uzun zamandır aklımdaydı. Köy mutfağından Sema hanım’ın gönderdiği ev yapımı tahinle, çok sevdiğim tahinli çörekleri bu şekli uygulayarak hazırladım. Zaten çok lezzetli olan tahinli çöreklerim harikada bir görüntüye sahip oldular. Yapım aşamalarını da fotoğrafladığım çelenk çörekleri poğaçalarınızda da uygulayıp farklı görüntüler elde edebilirsiniz.







Malzemeler:
  • 2 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 2 yemek kaşığı Muratbey tereyağı
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket instant kuru maya
  • Bir tutam tuz
  • 6 su bardağı HATAP un

 İç malzemesi için;
  • 1 su bardağı tahin
  • 1 kâse şeker
  • 1 kâse ince kırılmış ceviz-fındık karışımı







Hazırlanması:
  • Ilık süt, su, sirke, oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı, şeker ve kuru mayayı derin bir kaba alıp karıştırın. 
  • İçerisine bir tutam tuz ve aldığı kadar un ilavesi ile ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurun.
  • Hamurun ağzını kapatıp ılık bir ortamda yarım saat mayalanması için bekletin.
  •  Mayalanan hamuru eşit bezelere ayırıp 10 dakika dinlendirin. 
  • 10 dakika kadar beklettiğiniz bezeyi yağlanmış tezgâh üzerine alıp elinizle dikdörtgen şeklinde büyültün (ben geniş bir tepsi içerisinde açtım).
  • Açtığınız dikdörtgen hamurun üzerine kaşık yardımıyla tahin gezdirin. 
  • Tahinin üzerine şeker daha sonra ise ceviz-fındık karışımını gezdirip rulo yapın. 
  • Ruloyu uzunlamasına tam ortadan bir bıçak yardımıyla kesin.
  •  Kestiğiniz ruloyu kesik kısımlar dışta kalacak şekilde simit yapar gibi örün.
  •  Ördüğünüz rulonun iki ucunu birleştirip tepsiye yerleştirin. 
  • Diğer bezelere de aynı işlemi uygulayıp 10 dakika kadar tepside bekletin ve üzerlerine yumurta sarısı sürün.
  • 190 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin


.


Zor günler…



 Hz. Osman'ın Şehit Edildiğinde Kanının Düştüğü Ayet
'' Feseyekfikehumullah '' Onlara Karşı Sana ALLAH Yeter ... ! 
(BAKARA 137) 


 Evet! Yine yeniden çok zor günler geçiriyoruz ülkece.   Bu defa acının adı: REYHANLI. Hain saldırı sonucu birçok masum kişi hayatını kaybetti. Birçok ana-baba-evlat yüreği kan yerine döndü. Vakit birlik olabilme, yüreklerde ve dualarda buluşabilme vakti, ülkemiz üzerinde oynanan oyunlara gelmeyip, değerlerimize sahip çıkma vaktidir...

 Rabbim elim saldırıda vefat edenlere rahmet eylesin, yaralılara şifa, geri de kalanlara da sabır versin…


9 Mayıs 2013 Perşembe

Mutlu kahvaltı sofraları…



İnsanın arkadaşları, dostları ile huzur içerisinde toplandığı sofralarda mutlu olmaması mümkün değildir sanırım. Bunun ispatı olan, uzun zaman önce arkadaşlarımız için hazırladığım kahvaltı soframıza papatyamın hediyesi runner ayrı bir güzellik kattı.

Her baktığımızda yüzümüzü gülümseten hediyelerimiz ve hayatımızda böyle incelikler düşünen insanlar (arkadaşlarımız) varsa kendimizi ne kadar şanslı sayıp şükretsek azdır.






Hazırladıklarım arasında kahvaltılıklara ek olarak evde kendi yaptığım tam buğday unlu ekmeklerim,3 kabartma tozlu (3–2–1) poğaça, harika bir kızarmış peynirli salata ve nefis ıspanaklı alt-üst tava böreği vardı.
  

Bize verilen nimetlerin, güzelliklerin, nefesin, bereketin, hayatın… değerini bilip, şükredebilmek dileğiyle…









8 Mayıs 2013 Çarşamba

Çikolatalı fındıklar (çikolata kaplamalı fındık)




Uzun zamandır yeni fotoğraf ve tarif bekleyen, benim bile bloğu günlerce açamadığım dönemlerde, bıkmadan yeni bir şeyler var mı diye ziyaret edip yalnız bırakmayan okuyucularım için gelsin bugün ki lezzetimiz… Evde kavrulmuş fındığınız ve çikolatanız varsa çok kısa sürede yapabileceğiniz bir tarif. Kavrulmuş fındığım yok ama kabuklu fındık var nasıl kavuracağım diyorsanız daha önce sizler için burada anlatmıştım. Çayın ya da kahvenin yanında ikram edebileceğiniz, büyük küçük herkesin çok seveceği aynı zamanda dışarıda satılan hazır yiyeceklere daha sağlıklı bir alternatif.

Malzemeler:
  • Kavrulmuş fındık
  • Bitter çikolata


Hazırlanması:

  • Çikolatanızı küçük parçalara ayırıp ısıya dayanıklı cam bir kâsenin içerisine alın.
  • Yarısına kadar su doldurduğunuz küçük bir cezve, tencere ya da çaydanlığın üzerine yerleştirip ocağı açın. 
  • Su kaynamaya başlayınca ocağı kısın. 
  • Kaynayan suyun sıcaklığı ile çikolatalar bir süre sonra erimeye başlayacaklar.(bu yönteme benmari usulü eritme yöntemi deniyor). 
  • Eriyen çikolatanın içerisine fındıkları atıp çatal yardımıyla alt üst ederek her yerine çikolatanın bulanmasını sağlayın. 
  • Daha sonra çatal yardımıyla fazla çikolatasını süzerek fındıkları yağlı kâğıt üzerine alın ve çikolatalar donduğunda servis edin.


Notlar:
Havalar ısındığı için çikolatalar çabuk donmazsa dolapta bekletebilirsiniz.
Ben bitter çikolata kullandım ama evde kalmış farklı parça çikolatalarınızı da kullanabilirsiniz.
Aynı yöntemi uygulayarak çikolatalı fıstık, badem vs. birçok çeşit elde edebilirsiniz.






2 Mayıs 2013 Perşembe

Sümbül kokulu bir kahvaltı sofrası...




Şimdilerde saksısı boş kalsa da, sofralarıma ve fotoğraflarıma güzellikler katmıştı.

Küçücük mutluluklara sahip olduğumuz, mutlu, huzurlu, sağlıklı, şükrünüzün ve duanızın bol olduğu,güzelliklerle dolu bir gün geçirmeniz dileğiyle…






LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats