30 Eylül 2013 Pazartesi

İki Kahvaltı Sofrası




Uzun aralar verdikten sonra tarif eklemenin zor geldiği dönemlerde kahvaltı sofrası fotoğrafları kurtarıcım oluyor şimdi olduğu gibi. Fotoğrafta ki kahvaltı sofrasını birkaç ay önce düğünlerine katıldığım, şehir dışından gelerek hafta sonu misafirimiz olup bizleri mutlu eden yeğenim ve eşi için hazırlamıştım. Kısa bir Amasya gezisini de sığdırabildiğimiz çok güzel birkaç gün geçirdik hep birlikte.
                                                               
Amasya gezi notlarını inşallah başka bir yazıda anlatacağım.






Yazıların üzerine tıklayarak tariflerine ulaşabilirsiniz.
Ev  yapımı Donut 
Tam buğday unlu - çikolatalı kurabiye
Ahududulu kek
Ahududu reçeli-ev yapımı fındık ezmesi ve çikolatalı ceviz ezmesi

  





Ertesi gün yolculuk öncesi hazırladığım kahvaltı soframız. Ailenizle, akrabalarınızla, sevdiklerinizle birlikte oturduğunuz mutlu sofralarınız daim olsun!



10 Eylül 2013 Salı

Muzlu şeftali reçeli




Sadece meraktan denediğim bir tarifin bu kadar lezzetli olacağını bilseydim şüphesiz ki çok daha önce pişerdi mutfağımda. Benim gibi karamel tadını seviyorsanız reçeli indirmenize yakın orta ateşte suyunu çekip karamel rengi olana (yakmadan) kadar pişirmeye devam edin. Ya da öncelikle şekerin yarısını tencereye alıp eriterek karamelleştirin ve daha sonra meyvelerle birlikte kalan şekeri ekleyip bir gece beklettikten sonra pişirin. Karamel tadını ve görüntüsünü sevmiyorsanız da diğer reçelleri yaptığınız gibi normal pişme süresine uyun. Ben iki şekilde de denedim ama şimdi size tarifini vereceğim haliyle çok sevdim!

Malzemeler:
  •  3 adet şeftali
  • 2 adet muz
  • 1 su bardağı şeker
  • 1–2 damla limon suyu


Hazırlanması:
  • Şeftalilerin kabuklarını soyup dörde bölün ve yarım ay şeklinde doğrayıp tencereye yerleştirin.
  • Muzların kabuklarını soyup ortadan ikiye bölün ve onları da yarım ay şeklinde doğrayıp tencereye yerleştirin.
  •  Meyvelerin üzerine şekeri ekleyip tencereyi birkaç defa sallayın ki şeker meyvelerin arasın da geçsin.
  • Tencerenin ağzı kapalı olarak buzdolabında bir gece ya da birkaç saat bekletin. 
  • Şekerler eriyip suyunu salmaya başladığında tencereyi ocağa alın ve ağzı açık olarak kaynamaya bırakın.
  •  Kaynamaya başladığında ara sıra meyveleri ezmeden karıştırarak kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
  •  Suyunu çekmesine yakın limon suyunu ya da bir adet küçük limon tuzunu ilave edin. 
  • Suyunu çekip karamel rengini almaya başladığında ocağı kapatın.


Not: Hemen tüketecekseniz soğuyunca cam bir kâse ya da kavanoza alıp buzdolabında bekletin.
Daha sonra kullanacaksanız sıcakken temiz ve kuru bir cam kavanoza alıp ağzını kapatıp kavanozu ters çevirin ve bir gece bu şekilde bekletip. Ertesi gün serin bir yere alın.
Ben bir adet limon tuzu kullandım.

Bir defasında hiç bekletmeden yarım çay bardağı su ilavesi ile pişirdim.




4 Eylül 2013 Çarşamba

Taze fasulye kızartması




Tatilde annemin çok sık yaptığı bir lezzetti ama ben bir türlü fotoğraflayamamıştım. Yeğenimin eşinin bizler için hazırladığı kahvaltı sofrasında da yerini alınca bu defa hemen fotoğrafladım. Denemek isteyenler için bir not: tazecik ince fasulyelerle yaparsanız daha nefis bir kahvaltılık lezzet elde etmiş olursunuz. İster domates sos ile isterseniz de yoğurtlu sos ile servis edebilirsiniz.


 Malzemeler:
  • Yarım kilo taze fasulye

 Kızartmak için; sıvıyağ
Üzeri için; domates sos

Hazırlanması:

  • Taze fasulyelerinizin özellikle ince olanlarını seçip ayıklayın.
  • Yıkayıp kâğıt havlu ile kurulayın.
  •  Bol sıvıyağda kızartın ve fazla yağının süzülmesi için kâğıt havlu üzerine alın.
  •  Servis tabağınıza alıp üzerine domates sos gezdirin.



2 Eylül 2013 Pazartesi

Kahvaltı sofrası




Aslında yeni gelinde kahvaltı sofrası desem daha uygun olacak başlık için. Bir kaç ay önce düğününe katıldığım yeğenimin eşi İstanbul ziyaretimde bizler için harika bir kahvaltı sofrası hazırlamıştı. Kahvaltılıkların yanında birbirinden nefis lezzetlerde vardı. Sizlere de fikir olması için ayrıntıları paylaşmak istiyorum…






Bu güzel lezzetler ve harika ev sahipliğin için teşekkürler Kısmet…


1 Eylül 2013 Pazar

Şems-i Tuba Dergisi Temmuz Sayısı





Şems-i Tuba Dergisinin Temmuz sayısı için hazırlanan “30 güne özel Ramazan Menüsü” bölümünde benden de üç günlük bir menü oluşturmam rica edilince severek hazırlamıştım aşağıdaki menüyü. Derginin elime geç ulaşması, sonrasında da tatil yoğunluğum nedeniyle bir türlü zamanında sizlere duyuramamıştım.

 Her ne kadar kızım Şefim yarışması ve Soframız programı çekim tekliflerini de kabul etmediğim için sitem etse de, dergide yayınlanan tariflerim benim için kızlarıma aktaracağım güzel bir anı olarak yerini aldılar…


1. gün menüsü;



2.gün menüsü;



3.gün menüsü;

·         Yayla çorbası
·         Tavuk kıymalı çöp şiş
·         Kızarmış peynirli salata
·         Vişne soslu muhallebi


Not: yemek isimlerinin üzerine tıklayarak tariflerine ulaşabilirsiniz.



LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

View My Stats